Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A magyar munkavállalók száma visszaesett októberben Ausztriában, de ez inkább csak a normális szezonalitás, minden ősszel ez van. Két csoport veszélyezteti előkelő helyünket az ottani munkaerő-piacon: a román állampolgárok száma nőtt jobban az utóbbi egy évben, mint a magyaroké, valamint az Ázsiából érkezetteké.
Valahol Bécsben (fotó: Pixabay)

Októberben a magyar munkavállalók száma Ausztriában 90 424 fő volt, ez 4126 fős csökkenést jelent szeptemberhez képest. Ez persze a szokásos szezonalitás, a nyári és téli idegenforgalmi szezonban mindig megugrik, ősszel és tavasszal visszaesik a létszám. Egy év alatt, októbertől októberig 6160 fővel nőtt a magyarok száma, tehát a friss adat nem jelent változást a megszokott emelkedő trendben.

Ami a teljes osztrák munkaerő-piacot illeti, közel 19 ezer fővel csökkent ugyan az alkalmazásban állók száma, de egy év alatt közel 78 ezer a növekedés, tehát itt is szezonalitásról van csak szó. Ebből a 78 ezerből 52 ezer a külföldi, tehát az osztrák állampolgároknak is több munka jutott, de azért a növekedés nagyját a külföldieknek köszönhetik.

Több mint hárommillió osztrák állampolgár dolgozik, plusz 764 ezer külföldi, vagyis a foglalkoztatottak több mint ötöde bevándorló vagy vendégmunkás, ingázó. Változatlanul a németek vannak a legtöbben, 101 ezren, bár ha az összes volt jugoszláv utódállamot együtt számoljuk, azok létszáma 183 ezer lenne.

Románok és ázsiaiak

A legtöbb nemzet vagy csoport dolgozóinak létszáma lassabban nő, mint a magyaroké, de van két kivétel a Hauptverband nevű társadalombiztosítási szervezet statisztikájában. A román állampolgárságú dolgozók sokasága 6772 fővel nőtt egy év alatt, tehát mintegy 600 fővel jobban, mint a magyaroké. De még sokkal kevesebben vannak, mint mi, 59 ezren.

Az “Ázsia” megnevezésű kategória – vélhetően főleg menekültek – pedig 8735 fővel több foglalkoztatottat adtak októberben, mint 2017 októberében. De így is csak 48 ezren vannak, alig több mint felét teszik ki a magyar munkaerőnek. Az afrikai kontinensről érkezettek száma nem olyan jelentős, 12 800 fő.

Üdülni, spórolni vagy hazatérni?

Találtunk még egy érdekes statisztikát, amely szerint tavaly 2,34 millió embernek fizettek nyugdíjat Ausztriában, ezek közül 277 440 személynek külföldre. A nyugdíjasok száma tíz éve, 1997-ben még csak 1,894 millió volt, 19 százalékkal kevesebb, és csak 196 ezer élt közülük külföldön.

A külföldön élő nyugdíjasok aránya így 10,3 százalékról 11,9 százalékra nőtt, már majdnem minden nyolcadik nyugdíj külföldre megy. A szám tíz éve trendjében emelkedik, bár az utóbbi pár évben inkább stagnált. A külföldi nyugdíjaknak két oka lehet: egyrészt, ha osztrákok az alacsonyabb árak, jobb megélhetés, esetleg a kellemesebb klíma miatt költöznek el idős korukban. A másik, ha a vendégmunkások nyugdíjba vonulva hazatérnek eredeti hazájukba.

A német nyugdíjasok körében egyébként Ausztria is kedvelt lakhely, magas árai ellenére is – elvégre van, aki a tengerpartot, van, aki a hegyeket képzeli el álmai lakhelyének.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
Karrier Régi-új miniszteri biztosa van Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 06:26
A korábban is az Igazságügyi Minisztérium kötelékében tevékenykedő biztos új feladatot kap.
hírlevél
depositphotos