<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Minden eddiginél több, 75 ezer magyar dolgozott júliusban Ausztriában. Egyetlen más ország polgárainak sem nőtt ennyire a létszáma egy hónap alatt. Már év/év alapon is visszavettük a vezetést a románoktól. A létszámot tekintve a törököket már rég leköröztük, az ex-jugoszlávok együtt és a németek még hátra vannak.
A schönbrunni nyári palota

Júliusban 75 690 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, 2437 fővel több, mint a júniusi 73 253, pedig már az is rekord volt. Egyetlen másik ország polgárai között sem regisztráltak ekkora növekedést egy hónap alatt. Pedig korábban a románok – a 2014. eleji liberalizáció következtében – eléggé belehúztak, ez azonban mostanra kifulladni látszik.

Úgy látszik tehát, visszavettük a vezetés kétes dicsőségét a románoktól. Megnéztük egy évre is, júliustól júliusig, az így bekövetkezett 5736 fős növekedés a magyar munkaerő létszámában szintén meghaladja a románok elhelyezkedését (5346 fő), a szlovákokét (2462), németekét (1148), a bolgárokét (1456) vagy a horvátokét (2230).

Még  a jugóknál is többen

Sőt még azt a számot is meghaladják az új magyar munkahelyek, amit akkor kapunk, ha az összes egykori jugoszláv utódállamot egybe számoljuk (5013 dolgozó). A törökök mostanában inkább stagnáló üzemmódba váltottak. (A grafikon fűrészfogas jellege főleg a nyári és téli idegenforgalom szezonális munkaerő-keresletéből adódik.)

 

Ha nem a növekedést, hanem a létszámot nézzük, akkor viszont alaposan előttünk járnak az „ex-jugók” 166 ezer fővel, valamint a németek 92 ezerrel. A törökök (55 ezer), a románok (41 ezer) vagy a lengyelek (35 ezer) viszont messze lemaradva a magyarok mögött. Az ingázás lehetősége nyilván sokat segít, bár az erre szintén képes szlovákok 29 ezer fővel messze mögöttünk vannak, a csehek meg szinte sehol.

Nem vettük el a munkájukat

Egy év alatt Ausztriában összesen 34 619 új munkahely keletkezett az osztrák adatszolgáltató, az osztrák társadalombiztosítottak szervezete (Hauptverband der Österreichischen Versicherungsträger) adatai szerint. Ebből 26 841 állást a külföldiek kaptak meg – azon belül is tehát minden negyediket-ötödiket magyarok.

 

Ebből az is következik tehát, hogy a főleg kelet-európai, volt szocialista „gazdasági bevándorlók” nem vették el az osztrákok munkáját – hiszen 7778 új állás a helyieknek is jutott. Ausztriában és Németországban egyébként korábban főleg vendégmunkásoknak (Gastarbeiter), újabban munkaügyi migránsoknak (Arbeitsmigranten) hívják őket.

 

Amikor még csábították őket

Már a hatvanas-hetvenes évek óta, amikor – főleg a helyiek által már nemigen vállalt piszkosabb, kellemetlenebb munkakörökbe – elkezdődött a beáramlásuk. A hatvanas években, az olajválságig Németországba egyenesen csábították a vendégmunkásokat dél-európai országokból, Jugoszláviából, Törökországból.

(Migráns mindazok összefoglaló neve, akik egyik országból egy másikba, sőt országon belül egyik településről a másikra költöznek, vándorolnak, vagy akár csak átutazóban vannak.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos