Jugoszlávia
Kultúra Diana kiütötte Gotovina tábornokot
Privátbankár.hu | 2019. július 22. 20:00
A háború mindig jó téma a filmművészetben. A 66. Pólai Filmfesztiválon is két háborús film versengett egymással. Az egyik tízezer szerb gyermek megmentéséről szólt, a másik pedig több mint kétmillió euróba került. Az utóbbiból Ante Gotovina tábornok köszönt vissza. Ennek ellenére nem a horvátok többsége által nemzeti hősként tisztelt tábornok nyert. Sőt: a Tábornok című film egyetlen fődíjat sem vitt el.
Pénzügyi szektor Jövő héten jön az új, furcsa kétszázas
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 17. 16:45
A volt jugoszláv köztársaságok polgárainak kellemetlen emlékeket ébreszt, a svájciakat az ősi esküre emlékezteti. Az új svájci bankjegy valójában egy tudományos motívumokkal díszített új sorozat része.
Karrier Megint nagyon megugrott az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2018. június 27. 06:06
Majdnem annyival, 5500 fővel 90 ezer fölé nőtt az Ausztriában hivatalosan dolgozó magyarok száma, mint amennyivel az utóbbi hónapokban szezonális okokból csökkent. Így alighanem egy-két hónap múlva újra megdőlhetnek a rekordok. A magyarok száma sokkal jobban nőtt, mint bármely más ország polgáraié, kivéve magukat az osztrákokat.
Makro / Külgazdaság NATO tag lett a kicsi, de színes múltú ország
Privátbankár.hu | 2017. április 29. 11:08
A montenegrói parlament jóváhagyta az ország csatlakozását a katonai szervezethez, a 28 NATO tag közül 27 már ratifikálta a belépést, Spanyolország rövidesen megteszi. Az ellenzék tiltakozik, sőt hatalomra jutása esetére népszavazást ígér az ügyben, a kormány viszont az ország függetlenségének garanciáját látja a katonai szövetségben.
Makro / Külgazdaság Most akkor lesz független Katalónia vagy sem?
Fellegi Tamás | 2015. szeptember 28. 16:04
A katalán regionális választások nem egyértelmű eredménnyel zárultak, így mindenki a maga szempontja szerint hirdet győzelmet. A helyzet így meglehetősen kusza, megnézzük, van-e ebben a helyzetben realitása az újabb európai állam létrejöttének, vagy egy darabig még nyugalom lesz, akárcsak a skót ügyben.
Makro / Külgazdaság 100 évre nyúlik vissza a jelenlegi menekültválság
Fellegi Tamás | 2015. szeptember 8. 07:26
A mostani menekültek néhány olyan országból érkeznek, ahol polgárháborús állapotok uralkodnak, évek óta nem sikerül stabil kormányzati rendszert létrehozni. Nem véletlenül: összebékíthetetlen népek vannak egy országba zárva, és csak nem működik ez a modell. A világnak muszáj lesz ezzel szembe nézni.
Makro / Külgazdaság Új csúcson a magyar gazdasági b..., akarom mondani, vendégmunkások száma
Eidenpenz József | 2015. augusztus 18. 06:08
Minden eddiginél több, 75 ezer magyar dolgozott júliusban Ausztriában. Egyetlen más ország polgárainak sem nőtt ennyire a létszáma egy hónap alatt. Már év/év alapon is visszavettük a vezetést a románoktól. A létszámot tekintve a törököket már rég leköröztük, az ex-jugoszlávok együtt és a németek még hátra vannak.
Makro / Külgazdaság A nap grafikonja: egymillió ember kért menedékjogot Németországban
Eidenpenz József | 2015. június 25. 18:40
Németországban nagyjából duplájára nőtt a menedékkérők száma az utóbbi egy évben, de a kilencvenes években a mostaninál is rosszabb volt a helyzet. Akkor pár év alatt egymillió ember kért menedékjogot, főleg a jugoszláv utódállamok háborúi miatt.
Makro / Külgazdaság Újra a Balkán lett a puskaporos hordó?
Fellegi Tamás | 2015. május 21. 06:05
100 évvel ezelőtt a Balkán félsziget olyan tűzfészek volt, hogy ki is robbantotta az első világháborút. A háborúnak persze nem ez volt a tényleges oka: az a világ újrafelosztásáért zajlott. Most 100 év után a Balkán ismét kissé rendezetlen, és az orosz nagyhatalmi ambícióknak is újra terepe lett.
Deviza / Áru Drága Draghi úr, most aztán fel van adva a lecke!
Fellegi Tamás | 2015. január 21. 15:30
Végletesen felfokozott várakozások övezik az Európai Központi Bank csütörtöki ülését. A piac úgy tekint az eseményre, mint lehetséges világmegváltásra. Pedig a helyzet ennél sokkal bonyolultabb, az EKB igen nehéz helyzetben van, iszonyatos felelősség nyugszik a vállán.
Karrier Majdnem hetvenezerre ugrott az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2014. augusztus 22. 06:09
Egy nagyobb ugrással újabb rekordot döntött az Ausztriában hivatalosan dolgozó magyar állampolgárok száma, már 69 954 fő volt, de egy éves összehasonlításban a románok is eléggé jönnek fel. Az osztrák turizmusban érdekeltek erősen panaszkodnak a feketefoglalkoztatásra, így a valós szám ennél magasabb lehet.
Karrier Versenyzünk a munkáért Ausztriában a románokkal
Eidenpenz József | 2014. június 25. 06:05
Némi szezonális csökkenés után májusban ismét alaposan megnövekedett az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ezúttal sokkal nagyobb mértékben, mint a román vagy lengyel állampolgároké. A németek és ex-jugoszlávok is belehúztak, a törökök kissé hátrébb szorulnak.
Karrier Újabb csúcs: sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában
Eidenpenz József | 2014. március 27. 08:23
Februárban 64 429 fővel újabb csúcson állt az Ausztriában dolgozó magyarok száma. A teljes munkaerőpiac is bővült, de az új munkahelyek nagyobb részét a külföldiek szerezték meg. A magyaroknál csak a románok száma nőtt jobban.
Karrier Új csúcsok: a török munkavállalók ismét megelőzik a magyarokat Ausztriában
Eidenpenz József | 2013. június 19. 06:10
Több mint ötezer fővel nőtt az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok létszáma az ottani statisztikák szerint, és ezzel megdöntötte a korábbi rekordot. A törökök megint megelőznek bennünket, de nem sokkal vannak többen. Minden tartományban többen lettünk.
Karrier Talpra, magyar... újabb 1151 dolgozónk lépett le a sógorokhoz
Eidenpenz József | 2013. március 16. 09:50
A februári adatok szerint újabb rekordot döntött az Ausztriában hivatalosan dolgozó magyarok száma, 1151 fős növekedéssel meghaladta az 55 ezret. Egyetlen másik ország polgárainál sem volt ekkora létszámú bővülés.
Karrier Itt az új rekord, soha nem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában
Eidenpenz József | 2013. február 19. 06:05
Januárban majdnem 54 ezer fővel megdöntötte a nyári történelmi rekordot az Ausztriában foglalkoztatott magyar állampolgárok száma, ez 1602 fős növekedés egy hónap alatt. A többi környező volt szocialista országból is jöttek, de egyikből sem ilyen sokan. Ezzel most először leköröztük a törököket is, csak a németek és a volt Jugoszlávia van még előttünk.
hírlevél