<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Nem! - kiált fel erre a nyugdíjasok túlnyomó része. De nem csak azért, mert soha senki nem szokta úgy érezni, hogy ő túl sokat kap. A legtöbben úgy érzik, hogy ennél magasabb lesz a pénzromlás üteme. Hosszú távon viszont amíg a forint értéke felére esett, a nyugdíjak háromszorozódtak.

 

A jövőre várható 0,9 százalékos nyugdíjemelés bejelentése kapcsán született olvasói hozzászólásokból, bár ezek sokszor politikai síkra eveznek vagy ismerethiányról árulkodnak, úgy látszik, hogy legtöbben fel van háborodva azon, hogy még az egy százalékot sem fogja elérni az emelés. Azt hiszik, rosszul járnának egy 0,9 százalékkal. Eleve ritka az az eset, ha valaki meg tudja különböztetni egymástól az inflációhoz képest vett, azaz reálnövekedést, és a puszta számot, a nominális növekedést, ami pedig nem jelzi, hogy javult-e a nyugdíj vásárlóértéke.

 

A bejelentés szerint tehát 2017-ben 0,9 százalékkal emelik majd a nyugdíjat, mert ekkora inflációval számol a kormány. Ha valóban ekkora lesz az infláció és az emelés, akkor ez reálértékben a nyugdíjak szinten tartását jelentené, azaz ugyanannyi terméket lehetne vásárolni majd egy átlagos nyugdíjból 2017-ben, mint 2016-ban. Ha pedig a nyugdíjemelés meghaladná az inflációt, akkor a nyugdíjas jobban jár, mint korábban.

 

Márpedig, ahogy grafikonunkon is látszik, az utóbbi években folyamatosan ez történt. Az inflációs görbe ellaposodik, 2013 óta nincs érdemleges pénzromlás, sőt már a 2013-as éves átlagos infláció is rekord alacsony volt (1,7 százalék). A nyugdíjak viszont tovább emelkedtek, az idén 1,6 százalékkal.

Többet ér ma a nyugdíj

Hosszú távon nézve, 2000-től a nyugdíjak értéke nagyjából háromszorosára emelkedett, az inflációs mutató csak kevesebb mint kétszeresére, vagyis felére csökkent a pénz vásárlóereje az átlagember számára. Összességében jóval többet ér az átlagnyugdíj ma, mint régen. Hozzávetőleg 50 százalékkal többet.

A kormány inflációs becslése egyébként jóval alatta marad az MNB legutóbbi, márciusi becslésének (2016-ra 0,3, 2017-re 2,4 százalékos infláció), aminek az lehet az elsődleges oka, hogy márciusban még nem voltak ismertek az áfa-csökkentési tervek (egyes élelmiszerek, internet). A becslésekhez az olvasók többsége nem érthet, de mindenkinek vannak valamiféle érzetei az inflációval kapcsolatban.

Magas vagy sem, másik kérdés

Ezek pedig, amint az MNB lenti ábrája mutatja, rendszeresen meghaladják a tényleges adatot. Az emberek folyamatosan magasabbnak érzik a pénzromlást a valódinál, ezért is lehet nehéz számukra elfogadni az alacsonyabb nyugdíjemelést.

Persze az, hogy háromszorosára nőtt a nyugdíj, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy magas. Hiszen lehet, hogy előtte volt kirívóan alacsony. Erre is vannak számok: például az, hogy a nyugdíj hogyan viszonyul a bérekhez nemzetközi összehasonlításban, vagy a létminimumhoz, de ez minket most messzire vezetne.

De ne felejtsük el, hogy a nyugdíjasok egy igen nagy létszámú szavazói csoport, és nemsokára újra választási év következik. Akkor alighanem megint magasabb lesz a nyugdíjemelés.

 

Személyes pénzügyek Le fog esni az álla annak, aki péntektől tankolni akar
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:11
Olyat láthatnak a kútoszlopon, amit már régen nem.
Személyes pénzügyek Sokan költenének energetikai korszerűsítésre, csak nincs miből
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 09:56
A spórolás lenne a fő cél, ezért sokan hitelt is felvennének, de a családi kasszákból sok pénz hiányzik.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 12:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Békés és Zala megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Baranya, Tolna, Vas, Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Nem kell elájulni a forint mai teljesítményétől
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:23
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora estére a reggeli szintekhez képest.
Személyes pénzügyek Nem hallgatott a kormány a bankokra
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:41
Maradnak a betéti kamatársapkák.
Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG