<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Nem csak rövidebb, de hosszabb távon is nőtt a vendégéjszakák száma a hazai turizmusban, amely valóban sikerágazatnak tűnik. A növekedés 2012-ben kezdődött, akkor, amikor a forint erőteljesebb gyengülésbe kezdett. Ez megdrágítja a magyarok külföldi nyaralását, hazatereli őket, de olcsóbbá teszi a külföldiek itteni látogatását.

A kormányzat hétről hétre csupa-csupa sikerszámokat produkál, néha nehéz eldönteni, melyik valódi eredmény, és melyik csak átmeneti, látszólagos vagy lényegtelen javulás. A turizmus, amelyről most jött friss adat, a jelek szerint mindenképpen a sikertörténetek közé tartozik. Most például, bár az áprilisi adatot a vándorló Húsvét dobta meg elsősorban, anélkül is megfigyelhető az élénkülés.

A Húsvét ugyanis, amikor sokan szívesen utaznak el, hol márciusra, hol áprilisra esik, idén áprilisra, tavaly márciusra. Ha összeadjuk az áprilisi és márciusi számokat, hogy a Húsvét mindenképpen benne legyen, akkor ez a két hónap négy, az év első négy hónapja összesen pedig hét százalékos növekedést produkált a vendégéjszakák számában a tavalyi év megfelelő időszakához képest.

Ám ami a hosszú távú, sok éves idősorokat illeti, ott is határozottan növekedést mutat a vendégéjszakákban az Eurostat adatbázisából készült grafikon. Az idegenforgalom nyilván nagyon erősen szezonális, ezért néz úgy ki az ábra, mint egy ragadozó őshüllő fogazata, nyári csúcsokkal, téli völgyekkel. Ám az utóbbi két év határozottan magasabb csúcsokat hozott, a külföldiek, belföldiek vendégéjszakáinak számában egyaránt, de főleg a belföldiekében.

Ha pedig kiküszöböljük az ingadozásokat egy átlagolással (12 elemű mozgóátlagot számítunk), a vastag piros vonal megmutatja, hogy sok éves stagnálás-szerű állapot után valóban növekedésnek indult a turizmus. Bő két év alatt a vendégéjszakák 12 havi átlaga több mint 30 százalékkal nőtt.

 

Mit nekünk vendégéjszakák, ha nem fizetnek érte eleget, a bevétel a lényeg – vethetné fel bárki. Ebben is javulás van, a KSH adatai szerint az idei első négy hónapban 42,3 milliárd forint volt a kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíj-bevétele, egy évvel korábban csak 37,6, két éve 35,5, 2010-ben pedig csak 28,8 milliárd forint. Tehát rendszeresen az inflációt alaposan meghaladó mértékű volt a növekedés mostanában, négy év alatt összesen 47 százalék.

Miért pont 2012-ben ugrott meg a hazai turizmus, ami nálunk éppen recessziós év volt? Nehéz nem észrevenni, hogy a vendégéjszakák számának megugrása akkor kezdődött, amelyik év elején az euró/forint árfolyam elérte eddigi csúcsát 320 felett, illetve nagy átlagban is erőteljesebben kezdett gyengülni a forint. (Korábbi grafikonjaink erről: Negyedik éve gyengül a forint, illetve Merre tart tulajdonképpen a forint?) Márpedig ez a belföldi lakosok számára megdrágítja, hogy külföldre menjenek, a külföldiek számára pedig olcsóbbá teszi, hogy ide jöjjenek, hiszen magasabb devizaárfolyam mellett többet kapnak a pénzükért.

Másrészt sok belföldi lakosnak már nincs annyi pénze, hogy külföldre menjen nyaralni, de egy-egy hosszú hétvégét itthon még esetleg el tudnak tölteni. Amint korábban bemutattuk, a lakosság nagyobb részének jövedelme összességében csökkent az utóbbi években. Szerepet játszhat a csak itthon elkölthető cafeteria is, bár az más formában korábban is létezett.

Az is fontos tényező lehet, hogy a magasabb jövedelműek jövedelemadóit csökkentették, így nekik – megélhetési gondjaik nem lévén – több hotelben töltött hétvégére jut pénz, mint korábban. Az alacsony jövedelműek pedig, akiknek többségükben nőtt az adója 2011-től, eddig sem mentek.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG