Jövedelem
Makro / Külgazdaság Terjed a sötét következményekkel fenyegető társadalmi járvány Kínában 
Csernátony Csaba | 2023. december 20. 09:35
A nyugati országok középosztálya után a kínai középrétegeket is elérte a deklasszálódás réme. Mínuszban az egy főre jutó vagyon Kínában.
Személyes pénzügyek Kevés a gazdagnak nevezhető fiatal magyar 
Molnár Csaba | 2023. május 8. 14:51
Negyvenezer forinttal, több mint 28 százalékkal közel 182 ezer forintra nőtt a 19-29 évesek átlagos személyes jövedelme a K&H ifjúsági index felmérés friss adatai szerint. A fiatalok jelentős része továbbra is kénytelen megelégedni kisebb összeggel: 10-ből 4-en kevesebb, mint 100 ezer forint jövedelemre tesznek szert egy hónap során, miközben 11 százaléknak minden hónapban több mint 400 ezer forint a bevétele.
Makro / Külgazdaság Dagad a pénztárcája a brit céges főnököknek 
Privátbankár.hu | 2022. november 7. 11:42
Csaknem negyedével nőtt a brit gazdaságban tevékenykedő legnagyobb tőzsdei vállalatok vezetőinek javadalmazása az év eleje óta.
Ingatlan Bloomberg: dobogós helyen áll Magyarország a lakáspiaci kockázatok terén 
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 11:43
De Új-Zélandon és Csehországban rosszabb a helyzet.
Makro / Külgazdaság Bespájzoltunk lisztből és több zöldséget ettünk a járvány első évében 
Privátbankár.hu | 2021. november 4. 15:43
A lisztre fordított összeg a pánikvásárlások miatt 18 százalékkal nőtt, zöldségfélékből pedig 15 százalékkal ettünk többet. A KSH adatai szerint a járvány ellenére 2020-ban folytatódott a háztartások jövedelmének növekedése. 
Személyes pénzügyek Lakás? Autó? Havi 126 ezer forint egy fiatal átlagos személyes jövedelme 
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 11:54
A K&H ifjúsági indexe szerint a 19-29 éves korosztály több mint negyede egyáltalán nem tesz félre, igaz, a megkérdezettek több mint felének egyáltalán nincs megtakarítása és jövedelem nélkül a fiatalok 41 százaléka maximum egy hónapig tudna megélni.
Személyes pénzügyek 03. A munka és a pénz 
Privátbankár.hu | 2021. február 8. 15:07
Az emberek többsége alkalmazott, de vannak vállalkozók, önálló szabadúszók, és elvileg tőkénk hozamaiból is meg lehet élni. Hol keressünk állást? Milyen speciális helyzetekkel fogunk megismerkedni munkahelyünkön? Mik az előnyei és hátrányai a feketemunkának vagy a közfoglalkoztatásnak? Mi vár a munkanélküliekre?
Személyes pénzügyek Óriási jövedelmi különbségeket mértek az országban 
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 19. 07:04
Az adóhatóság adatai szerint 2019-ben a bruttó 295 ezer forintos átlagos havi munkaviszonyból származó jövedelem nettó havi 200 ezer forintot jelentett. Településtípusonként ettől jelentős eltérést mértek, Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a havi nettó kereset - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
Személyes pénzügyek Bértárgyalások: nagyon messze vannak az álláspontok 
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 24. 17:54
Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai: míg előbbiek a jelenlegi bizonytalan helyzetben nem látnak rá reális esélyt, hogy január 1-től bért emeljenek, addig a szakszervezetek 10 százalék körüli minimálbér és garantált bérminimum emelésben gondolkodnak - derült ki a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát követően kedden.
Makro / Külgazdaság Agyonadóztatja az Orbán-kormány az alacsony fizetésért dolgozó magyarokat 
Székely Sarolta | 2020. július 8. 06:04
És mindeközben egyáltalán nem sarcolja olyan mértékben a magas fizetéseket a kormány, mint teszik azt jó néhány másik országban. Itt mutatkozik meg az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer hibája.
Személyes pénzügyek Kiderült, melyik képviselő jövedelme a legnagyobb 
Privátbankár.hu | 2019. február 6. 12:31
Volt olyan képviselő tavaly, aki egyetlen munkanap alatt megkereste a havi átlagbér többszörösét. Egy napi munkával több mint bruttó 670 ezer forintra tett szert.
Makro / Külgazdaság Vita a magyar jövedelmekről: felzárkózunk vagy lemaradunk? 
Privátbankár.hu | 2019. január 18. 12:36
Az MNB szerint hibás módszertan alapján jutott arra a G7, hogy európai összehasonlításban romlott a magyar jövedelmi helyzet. A G7 köszöni az észrevételeket, de továbbra is tartják, hogy igazuk van.
Makro / Külgazdaság G7: A nagy magyar bérnövekedés Európában csak visszaesésre volt elég 
Privátbankár.hu | 2019. január 3. 09:40
A magyar fizetések évek óta folyamatosan és jelentősen emelkednek, elsősorban a munkaerőhiány miatt. 2017-ben például átlagosan 5,9 százalékkal nőttek a magyar háztartások reáljövedelmei. De mire elég ez Európában? A G7 megvizsgálta.
Makro / Külgazdaság Jobban élünk végre, mint négy éve, vagy nyolc? 
Eidenpenz József | 2018. április 6. 06:06
A jó hír, hogy az utóbbi években az alacsonyabb és a magasabb jövedelmek nagyjából egyformán emelkedtek, három év alatt 12-18 százalékkal, tehát most végre tényleg jobban élünk, mint négy éve. Sőt mintegy nyolc évre visszatekintve is igaz ez, de a szegényebbeknél csak egészen minimális mértékben. Sokan csak 2016-ban érték el a 2009-es vagy 2010-es szintet.
Karrier Félelmetes különbségek – miért nem fizetik meg a magyar boltosokat? 
Privátbankár.hu | 2018. január 22. 13:17
Nagyon komoly eltérések lehetnek megyénként.
Makro / Külgazdaság 2,5 millió szegény él Magyarországon  
Privátbankár.hu | 2017. december 1. 18:30
Bár javult a magyar háztartások jövedelmi helyzete, nőtt az átlagos életszínvonal és több pénze volt a családoknak, továbbra is rengetegen élnek nehéz körülmények között. A KSH szerint a lakosság negyedét érinti a szegénység, a szegénységi küszöb alatt pedig 1,3 millió ember élt tavaly Magyarországon. Mennyiből élünk? Mire költjük? Mennyire boldogok a magyarok?
Makro / Külgazdaság Biztos, hogy jó helyre mentek az uniós pénzek? Csak a szegényeket nem sikerült felzárkóztatni 
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 31. 12:14
Igazságtalanul alakultak a jövedelmek a magyarországi járásokban?
Személyes pénzügyek Tudod, mennyit kell keresned ahhoz, hogy hitelt kapj?  
Privátbankár.hu | 2017. július 26. 15:15
A lakáshitel felvétele során az igazolható jövedelem alapvető korlátot jelent, ami behatárolja, hogy mekkora hitelösszegre számíthatunk. A magasabb lakásárak miatt nagyobb hitelösszegre lehet szükség, ami szorult helyzetbe hozhatja a családokat. Egy 10 millió forintos 20 éves futamidejű hitel törlesztéséhez legalább 155 ezer forintos jövedelmet szükséges igazolni. A bankok által elfogadható jövedelmek köre is változó, így egyik banknál több, míg másiknál kevesebb hitelre számíthatunk. Mennyi törlesztő vállalható a jövedelem függvényében?
Személyes pénzügyek Eladtad az ingatlanodat? Változnak az adózási szabályok 
Privátbankár.hu | 2017. július 9. 13:25
Változnak a magánszemélyek ingatlanértékesítésből származó jövedelmének felhasználásával kapcsolatos adószabályok: könnyebb dolga lesz azoknak, akik a megszerzett jövedelmet adómentesen szeretnék felhasználni például idősek otthonába költözéshez.
Makro / Külgazdaság A kivándorolt magyarok miatt teljesít jól az ország? 
Privátbankár.hu | 2017. július 4. 08:14
Jót tesz a gazdaság mérőszámainak a sok hazautalás.
Karrier Újabb kétszámjegyű béremelés: te többet vagy kevesebbet keresel az átlagnál? 
Privátbankár.hu | 2017. április 20. 09:11
A 15-25 százalékos minimálbér-emeléssel együtt ismét 10 százalék körüli éves béremelkedés jött össze februárra.
Személyes pénzügyek Kádár alatt jobb volt? Tényleg rosszabbul élünk, mint 56 éve? 
Eidenpenz József | 2016. augusztus 3. 15:33
Ha azt halljuk, mennyire fillérekbe került régen egy-egy árucikk vagy szolgáltatás, hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy régen minden jobb volt, könnyebb volt az élet, a megélhetés, pedig nem. A számok azt mutatják, hogy ma nagyjából két és félszer annyi árucikket vagy szolgáltatást tudunk megvenni jövedelmünkből, mint 1960-ban.
Makro / Külgazdaság Jöhet-e 500 ezer török menedékkérő, ha megkapják a vízummentességet? 
Privátbankár.hu | 2016. május 5. 16:30
Éles viták zajlanak arról, hogy meg szabad-e adni a török állampolgároknak a vízummentességet, ami az EU és Törökország közötti menekültügyi csomag része. Egy Törökország-szakértő szerint elvileg jöhetne ugyan 400-500 ezer, főleg kurd menekült Európába, ám erős vészféket építettek a rendszerbe. Kelet-európaiak is bőven vannak Németország szegényei között.
Személyes pénzügyek Több pénzt keresnek a magyarok, de meg sem érzik 
Privátbankár.hu | 2015. december 1. 12:00
Jelentősen, 4,8 százalékkal nőtt a lakosság jövedelme tavaly a KSH szerint negatív infláció mellett, az általános elégedettség viszont a 2013-as szinten maradt. A kisebb településeken egyre rosszabbul érzik magukat, a nagyobb városokban jobban. Amit megspóroltunk a rezsin, annak egy részét elvitték a különadóztatott hírközléssel kapcsolatos kiadások.
Vásárló Még csak hátra se néznek, annyira sietnek a külföldi munkáért 
Privátbankár.hu | 2015. november 9. 13:18
A friss diplomások harmada tervezi a külföldi munkát a következő öt évre. A fő célirány Németország, Ausztria és az Egyesült Királyság.
Személyes pénzügyek Az állami statisztika azt mutatja, hogy rosszabbul élünk, mint tíz éve 
Eidenpenz József | 2015. november 5. 14:53
Növekvő bérekről, növekvő kiskereskedelmi forgalomról és csökkenő munkanélküliségről szólnak a jelentések. De ez vajon azt jelenti-e, hogy jobban élünk? Ha igen, akkor mihez képest? Csak a tavalyinál, vagy a sok éves átlagnál? A reálbérek és a fogyasztás hosszú távon nem olyan rózsásak.
Makro / Külgazdaság Túl lehet-e élni egy ekkora jövedelem-robbanást? 
Privátbankár.hu | 2015. október 29. 08:49
Készül a 13. ötéves terv Kínában. A legfőbb cél most az, hogy elkerüljék a jövedelem-növekedési csapdát.
Személyes pénzügyek Kiderült, hol élnek a leggazdagabbak 
Privátbankár.hu | 2015. október 19. 11:04
Nőtt a bevallott jövedelem összege, és többen éltek a családi kedvezménnyel is a 2014-es személyijövedelemadó-bevallások alapján a fővárosi és Pest megyei magánszemélyek. Ugyanakkor már kevésbé jó hír, hogy a szja civil szervezeteket érintő 1 százalékának felajánlási lehetőségével a bevallók kevesebb, mint fele élt.
Makro / Külgazdaság Megvan, mit vesznek elő a politikusok, ha lecsengett a menekültválság 
Privátbankár.hu | 2015. október 14. 12:10
A gazdasági folyamatok előbb-utóbb kikényszerítik a komolyabb béremelést: bár ez pluszköltséget jelent a cégeknek, valahogy muszáj itthon tartani a munkaerőt. A politika azonban egyelőre nem áll ki a komolyabb béremelés mellett - vajon ki ígér először nagy pénzt a kiskeresetűeknek?
Karrier A nap grafikonja: sok-e ez a mi kis minimálbérünk, vagy kevés? 
Eidenpenz József | 2015. július 2. 16:40
Csak első pillantásra nem tűnik vészesen rossznak a hazai minimálbér, az európai országok alsó harmadánál helyezkedik el, legalábbis a bruttó értéke, és azt is figyelembe véve, hogy nálunk alacsonyabb az árszínvonal. De az nem vigasztal senkit, hogy másoknak ennél is rosszabb. A nettóval már rosszabb a helyzet.
Karrier Forradalom a munka világában - nehezen alkalmazkodnak a kormányok 
Privátbankár.hu | 2015. május 19. 08:06
Az ENSZ szervezetének legfrissebb jelentése szerint nő a részmunkaidőben dolgozók száma, ugyanakkor az anyagi biztonság így közel sem biztos.
Személyes pénzügyek Növöget a GDP? Kit érdekel! Ugyanolyan pocséknak érezzük a helyzetünket 
Eidenpenz József | 2015. május 19. 06:08
Pocsék a magyar lakosság hangulata az OECD felmérése szerint, és csak a görögök múlnak alul bennünket ezen a téren a 34 legfejlettebb ipari ország közül. A jövedelmi és lakáskörülmények, az egészség és a munka területén is rosszul állunk, az oktatás, a közbiztonság vagy a környezet terén talán közepesen.
Pénzügyi szektor Civakodnak a takarékszövetkezetek a Takarékbankkal – hova áramoltatják a jövedelmet? 
Privátbankár.hu | 2015. május 16. 10:22
Az OTSZ tiltakozik az ellen, hogy a takarékszövetkezetek elveszítsék valós önállóságukat. Szerintük nem elfogadható az irányított jövedelemátcsoportosítás. Miközben ugyanis a szövetkezeti hitelintézetek eredménye jelentősen csökkent, addig a Takarékbank eredménye duplájára emelkedett.
Makro / Külgazdaság Mindenkit meglepett, mennyit költöttek a magyarok januárban 
Privátbankár.hu | 2015. március 4. 12:20
A szakértők meglepődtek azon, mennyit vásárolgattak a magyarok januárban - úgy tűnik, már előre költjük a bankoktól visszacsorgó pénzt.
Pénzügyi szektor Lehet-e pénzért boldogságot venni? Az attól függ… 
Privátbankár.hu | 2014. november 16. 18:59
Sok tudós vizsgálta, hogy a pénz és a boldogság, vagy legalább elégedettség között van-e összefüggés, és úgy tűnik, hogy nagyon is van. De nem csak az a kérdés, mennyi van, hanem inkább az, hogy pontosan mire is fordítjuk azt a pénzt. Érdekes módon jobb, ha másokra, mint ha magunkra. Hitelből viszont nem ér az egész.
Makro / Külgazdaság Lehet, hogy valaki mindjárt megkérdezi, mennyi pénzed van 
Privátbankár.hu | 2014. október 17. 13:51
Nagyszabású adatfelvétel kezdődik hétfőn Magyarországon; az Európai Központi Bank által koordinált, egész Európára kiterjedő felmérésben a háztartások vagyoni és jövedelmi helyzetéről gyűjtenek információkat.
Karrier Így szakad szét az ország: hatalmas különbségek a fizetések között 
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 16. 18:05
Az országos (bevallott) átlagjövedelem 171 ezer forint, ehhez képest Budapesten 229 ezret visz haza az átlagos adófizető, míg Szabolcsban csak 132 ezret - a különbség majdnem 100 ezer forint bruttóban. Az adózók harmada legfeljebb minimálbért visz haza.
Utazás Grafikon: Gyenge forinttal a turizmus jobban teljesít 
Eidenpenz József | 2014. június 10. 17:59
Nem csak rövidebb, de hosszabb távon is nőtt a vendégéjszakák száma a hazai turizmusban, amely valóban sikerágazatnak tűnik. A növekedés 2012-ben kezdődött, akkor, amikor a forint erőteljesebb gyengülésbe kezdett. Ez megdrágítja a magyarok külföldi nyaralását, hazatereli őket, de olcsóbbá teszi a külföldiek itteni látogatását.
Vásárló Rezsiben tényleg jók vagyunk - csak a jövedelmünkkel van baj 
Privátbankár.hu | 2014. március 3. 07:27
A legolcsóbbak között van a magyar áram- és gázár, vásárlóerő-paritáson nézve viszont már nem ilyen szívderítő a helyzet - írja a Napi Gazdaság az E-Control Austria, a VaasaETT és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) februári árstatisztikái alapján.
Karrier Csalóka adatok: a legtöbben sokkal kevesebbet keresnek, mint az átlag 
Privátbankár.hu | 2013. december 7. 15:26
A legtöbb munkavállaló reálisan közel 20 százalékkal keres kevesebbet, mint az országos átlagfizetés; a munkavállalók kétharmada az országos bruttó 225 ezer forintos átlagjövedelem helyett csak legfeljebb bruttó 190 ezer forintot keres havonta.
Adó Változnak a munkát terhelő adók, de hogyan is? 
Privátbankár.hu | 2013. november 12. 07:33
A legfontosabb változásokat a PwC foglalta össze.
Adó Mutasd, hol laksz - megmondom, mennyit keresel 
Privátbankár.hu | 2013. október 2. 10:17
Közép-Magyarországon 71 milliárd forinttal többet kerestek az adófizetők 2012-ben, mint egy éve. 200 ezer fölött van az átlagos bruttó bér, havi 8250 forinttal több került a borítékba. Az adóhatóság közölte, a budapesti kerületekben és Pest megyében hogyan alakul az átlagjövedelem.
Vásárló Jövedelem kell, nem rezsicsökkentés? 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 24. 08:56
Stabil környezet és bizonyos fokú bizalom nélkül nem lehet hosszú távú gondolkodást elvárni a fogyasztóktól – mondta Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) által szervezett háromnapos konferencián, Siófokon.
Adó Rendes adófizető állampolgárok: százan összehoztak 73 milliárdot 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 13. 17:45
Jóval kevesebbet kerestek a legnagyobb adófizetők tavaly, mint egy évvel korábban - azért munkával így is össze lehetett szedni 760 milliót, osztalékból pedig akár 5 milliárd is összejöhetett.
Ingatlan Nagyon rég kellett ilyen keveset dolgozni egy lakásért 
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 19. 08:00
Az árak alacsonyak, a jövedelmek növekednek, a hitelek egyre olcsóbbak - végre feltámadhat a magyar lakáspiac. 13 éve nem volt ennyire jó vétel a magyar ingatlan.
Makro / Külgazdaság Gazdagok és szegények: sehol sem nő úgy a szakadék, mint nálunk 
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 16. 15:25
Magyarországon növekedtek a legjobban az egyenlőtlenségek a válság kitörése óta egész Európában. Emiatt folyamatosan távolodunk a skandináv modelltől és haladunk a mediterrán államok felé. A válság sújtotta országok némelyikében viszont csökkent a relatív szegénységi ráta, ami azt jelzi, hogy a kisebb tortából arányaiban több jut a szegényeknek.
Makro / Külgazdaság Magyarország jobban teljesít  
Privátbankár.hu | 2013. május 31. 16:31
Az OECD friss "élhetetlenségi listáján" már a hetedikek vagyunk! Az elégedettségünk az élettel: 0 pont. Eleve annyit dolgozunk, hogy túlórázni nincs is időnk. A jövedelmi olló hatalmasra nyílt, a leggazdagabb 20 százalék négyszer annyit keres, mint a legszegényebb rétegek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG