<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Pocsék a magyar lakosság hangulata az OECD felmérése szerint, és csak a görögök múlnak alul bennünket ezen a téren a 34 legfejlettebb ipari ország közül. A jövedelmi és lakáskörülmények, az egészség és a munka területén is rosszul állunk, az oktatás, a közbiztonság vagy a környezet terén talán közepesen.

 

Sok minden más van a GDP-n és a hasonló száraz statisztikai számokon túl, ami befolyásolja az emberek jólétét, elégedettségét – ez a felismerés vezette a világ legfejlettebb államait tömörítő OECD nevű szervezetet néhány évvel ezelőtt, hogy megalkossa a Better Life Indexet. Ez egyfajta „élhetőségi indexként” a jövedelmeken kívül is sok más tényezőt próbál felmérni.

 

A GDP ugyan leírja, hogy az országban mennyi áru, szolgáltatás, érték jött létre, de semmit nem mond arról, hogy ezt hogyan osztották el. Lehet, hogy a többlet a vállalatokhoz ment beruházások, rosszabb esetben eladatlan készletek formájában. Lehet, hogy a lakossághoz, de az is lehet, hogy néhány oligarcha szétlopta az országot, és a többiek a növekvő GDP mellett is csak még jobban nyomorognak. Azt az eshetőséget se hagyjuk ki, hogy a kormánykézben levő statisztikai hivatalok esetleg itt-ott kozmetikázzák a főbb adatokat.

A görögök a nyakunkban lihegnek

Az OECD kutatása számos tényezőt értékel a jövedelmektől a lakásviszonyokig, az oktatástól az egészségig, várható élettartamig. A friss, 2015-ös dátumot viselő felmérésben az élettel való elégedettség területén, amely talán a legáltalánosabb – és eléggé szubjektív – mutató a sorban, Magyarország jobban teljesít – de kizárólag Görögországnál.

Az összes további, szám szerint 32 OECD-országban jobban érzik magukat az emberek, az átlag 6,6, míg mi 4,9-et értünk el. A görögök is a nyakunkban lihegnek, pontszámuk 4,8. Úgy tűnik, Magyarországon a nép érzülete szerint még nem múlt el a válság.

Más területen is van lemaradás

Tavalyhoz képest egyébként alig változott valami ebben a mutatóban, a görögök 0,1 pontot javítottak, mi változatlan szinten maradtunk. A 2013-as évben viszont ők még 5,1, mi 4,7 pontot értünk el, azaz akkor mi voltunk az abszolút sereghajtók.

Ami a többi mutatót illeti, ha nem is ennyire, de rosszak a mutatóink a jövedelmek terén (income), a lakhatási körülményekben (housing), a munkaerőpiacon (jobs), az egészségügy területén (helath) és a társadalmi kapcsolatok terén (community). (A kis grafikonokon Magyarország pontszámai láthatók és helyzetünk az OECD-országok mezőnyében.)

Fejenként csak egy szoba jut

Ami például a lakhatást illeti, Magyaroszágon 1,1 szoba jut átlagosan egy lakosra, Ausztriában 1,6, a fejlett nyugat-európai országokban általában majdnem a mienk duplája, 1,7-1,9. (Úgy látszik, sajátságosan valósult meg az orbáni „három szoba, három gyerek, négy kerék” vízió.)

Talán, legfeljebb közepesnek mondható a helyezésünk az oktatásban (education), a környezet területén (environment, amibe a természeti és városi környezet is beletartozik), a biztonság terén (safety), vagy a munka-szabadidő egyenlegnél.

Jobb mielőbb távozni?

Az ismérvek alapján a felső harmadba egyik területen sem sikerült bekerülnünk, a munka-szabadidő egyenleg valahol annak a határán van. Összességében eléggé elmaradott országnak fest le minket a felmérés, valahol a mezőny vége felé.

Két évvel ezelőtti, az amerikai sajtó alapján készült cikkünk egyenesen olyan helynek írta le Magyarországot, ahonnét „jobb mielőbb távozni”,  a hetedik legélhetetlenebb helynek az OECD-ben. A helyzet a jelek szerint azóta sem sokat javult.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek A magyarok kétharmadának szegényesebb lesz az idei karácsonya a tavalyinál
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:59
Egy felmérésben megkérdezettek több mint fele kevesebbet költ idén ajándékra, mint szeretne.
Személyes pénzügyek Ilyen lakáshitelek jöhetnek jövőre
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 10:30
Több tízezer forinttal is megnőhet a törlesztő részlet.
Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG