<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Jelentősen, 4,8 százalékkal nőtt a lakosság jövedelme tavaly a KSH szerint negatív infláció mellett, az általános elégedettség viszont a 2013-as szinten maradt. A kisebb településeken egyre rosszabbul érzik magukat, a nagyobb városokban jobban. Amit megspóroltunk a rezsin, annak egy részét elvitték a különadóztatott hírközléssel kapcsolatos kiadások.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Javult a magyar háztartások jövedelmi helyzete tavaly, az egy főre jutó éves átlagos bruttó jövedelem 3,8 százalékkal, a nettó 4,8 százalékkal emelkedett, ami öt százalékos reáljövedelem emelkedést jelentett – ismertette egy egységes uniós módszertan szerint készült kutatás eredményeit a KSH. Az egy főre jutó éves bruttó jövedelem átlagosan 1 millió 373 ezer forintra, a nettó 1 millió 100 ezer forintra nőtt, miközben a fogyasztói árak 0,2 százalékkal csökkentek.

A fogyasztás is nőtt, az egy főre jutó összes személyes célú kiadás reálértéken 4,4 százalékkal 908 ezer forintra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, és megközelítette a válság 2008-as kirobbanásakor mért szintet – tudósított az MTI. A három legnagyobb fogyasztási tétel az élelmiszerek és alkoholos italok átlagosan évi 210 ezer forinttal, a lakásfenntartás és háztartási energia 209 ezer, valamint a közlekedés és szállítás 114 ezer forinttal.

Megélhetési szint alatt az átlagjövedelem

A számokból arra lehet következtetni, hogy a lakosság a rezsiköltségből származó megtakarítást az eddig elhalasztott egyéb szükségleteinek kielégítésére költötte. Legjobban a hírközlési kiadások nőttek, fejenként évi 10 ezer forinttal – írják. (Vagyis amit megspóroltunk az energián, annak egy részét visszaszedték tőlünk telefonadón és más távközlési adókon – a szerk.)

(Forrás: KSH)

Tavaly az átlagos megélhetéshez a magyar háztartások fejenként havi nettó 114 ezer forintot tartottak szükségesnek, míg a nagyon jó megélhetéshez havi 210 ezer forintot jelöltek meg. Ehhez képest az említett évi 1,1 milliós nettó átlagjövedelem havi 91 700 forint volt csak, nem csoda, ha a lakosság lényegében elégedetlen.

Nem vagyunk valami elégedettek

A „szubjektív jóllét vizsgálata” ugyanis megmutatja, hogy az emberek hogyan érzik magukat. Az élettel való elégedettségre adott válaszok átlagértéke 2015-ben – 0–10-es skálán mérve – 6,1 pont volt, ami lényegében megegyezik a 2013. évivel. A fiatal felnőttek körében a legmagasabb, ami a 45–54 éves korcsoportig az életkor előrehaladtával jelentősen csökken.

A nagyobb városokban élők elégedettsége a 2013-ban is magas 6,3 pontos átlagértékről 6,4 pontra változott. A községekben élők esetén ugyanakkor a 2013-ban mért legalacsonyabb átlagérték tovább csökkent, 2015-ben 5,9 pontra.

Veszélyben a gyermekek

A lakosság biztonságérzete viszont nőtt 2013-hoz képest Magyarországon, a válaszadók 74 százaléka számolt be arról, hogy biztonságban érzi magát sötétedés után az utcán, ami a két évvel korábbihoz képest közel 10 százalékpontos javulás.

Tavaly a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya 28,2 százalék volt, ami 3,6 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok a gyermekek és a fiatalkorúak, az egyszülős családok, a munkanélküliek és a roma származásúak.

Nem szegény, de közel áll hozzá

Az éves szegénységi küszöb 844 ezer forint volt, a teljes népesség 14,9 százaléka, azaz 1 millió 450 ezer fő élt ennél kevesebb jövedelemből éves szinten. Ez 2013-hoz képest minimális, 0,1 százalékpontos csökkenés, azaz megállt a korábbi évek növekedési trendje.

(Ez is magyarázza a lakosság viszonylagos elégedetlenségét, hiszen az átlagos nettó jövedelem, 1,1 millió forint/év csak 30 százalékkal van a szegénységi küszöb felett. Vagyis akárhogy is csűrjük-csavarjuk, sokan szegények vagy közel állnak hozzá. Erre utalnak azok a felmérések is, amelyek szerint a lakosság nagyobb részének nincsenek érdemleges megtakarításai és bajba kerülnének, ha rendkívüli kiadások lépnének fel – a szerk.)

A KSH szerint mégis jól állunk

A népesség 19,4 százalékát, 1 millió 880 ezer főt érintett a súlyos anyagi depriváció, ami 4,6 százalékpontos csökkenés az előző évhez képest, és 7,1 százalék, 690 ezer fő élt nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban.

A KSH szerint az uniós tagállamokhoz viszonyítva Magyarország a tartós jövedelmi szegénységi arány tekintetében az átlagnál kedvezőbb helyzetben van, a tartós és relatív jövedelmi szegénységi arány viszonyszáma szerint pedig megközelíti az átlagot.

Hurrá, elértük 2006-ot

Annak a veszélynek, hogy tartósan a szegénységi küszöb alatt ragadnak, leginkább a gyermekeiket egyedül nevelők, a fiatalok, valamint a pályakezdő vagy alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező háztartások vannak kitéve a leginkább.

Nemrég írtunk arról, hogy a KSH egyik idősora szerint 2014-ben rosszabbul éltünk, mint tíz éve, mert a reáljövedelem és a fogyasztás még mindig a 2004-es szint alatt volt. A KSH új ábráján – egy másik módszertannal készült adatsorral – viszont már az látszik, hogy tavaly először meghaladta a nettó reáljövedelem az eddigi rekordévet, a 2006-ost. (Lásd fentebb az  első grafikont.)

Stagnáló-csökkenő egyenlőtlenség

A napokban arról is írtunk, hogy a magyarországi jövedelmi egyenlőtlenségek nem különösebben kirívóak. (A legmagasabb jövedelmű és a legalacsonyabb jövedelmű 20 százalék jövedelme között 4,3-szeres a különbség.) A KSH tanulmánya szerint az egyik erre vonatkozó mutató szerint stagnált, egy másik szerint kissé csökkent a jövedelmek közötti különbség. (Lásd a következő ábrát.) Így is az EU átlaga alattiak nálunk az egyenlőtlenségek – ha az adatoknak hinni lehet, mert itt a feketegazdaság, adóelkerülés, offshore nagy torzulásokat okozhat.

(Forrás: KSH)

Személyes pénzügyek Nem kell elájulni a forint mai teljesítményétől
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:23
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora estére a reggeli szintekhez képest.
Személyes pénzügyek Nem hallgatott a kormány a bankokra
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:41
Maradnak a betéti kamatársapkák.
Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Személyes pénzügyek Támogatások kétgyermekes családoknak 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. március 12. 10:46
Magyarországon számos támogatás áll rendelkezésre, amelyek megkönnyíthetik a családalapítást. Ezúttal azokat a kedvezményeket tekintjük át, amelyeket a kétgyermekes családok vehetnek igénybe.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 1. forduló
Privátbankár.hu | 2023. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2023 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek A nap kérdése: az OTP üti ki a Fundamentát vagy fordítva? 
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 13:50
Párbaj indult a hazai lakástakarékpénztári szolgáltatásoknál.
Személyes pénzügyek Egyre tudatosabban gazdálkodunk
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 09:22
A bankbetéteknek hátat fordító lakosság az értékpapírpiacon keresett helyet a pénzének az ijesztő inflációs adatok láttán. Az állampapír-eladások és a befektetési alapok nyertek sokat az árak emelkedésén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG