<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Jelentősen, 4,8 százalékkal nőtt a lakosság jövedelme tavaly a KSH szerint negatív infláció mellett, az általános elégedettség viszont a 2013-as szinten maradt. A kisebb településeken egyre rosszabbul érzik magukat, a nagyobb városokban jobban. Amit megspóroltunk a rezsin, annak egy részét elvitték a különadóztatott hírközléssel kapcsolatos kiadások.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Javult a magyar háztartások jövedelmi helyzete tavaly, az egy főre jutó éves átlagos bruttó jövedelem 3,8 százalékkal, a nettó 4,8 százalékkal emelkedett, ami öt százalékos reáljövedelem emelkedést jelentett – ismertette egy egységes uniós módszertan szerint készült kutatás eredményeit a KSH. Az egy főre jutó éves bruttó jövedelem átlagosan 1 millió 373 ezer forintra, a nettó 1 millió 100 ezer forintra nőtt, miközben a fogyasztói árak 0,2 százalékkal csökkentek.

A fogyasztás is nőtt, az egy főre jutó összes személyes célú kiadás reálértéken 4,4 százalékkal 908 ezer forintra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, és megközelítette a válság 2008-as kirobbanásakor mért szintet – tudósított az MTI. A három legnagyobb fogyasztási tétel az élelmiszerek és alkoholos italok átlagosan évi 210 ezer forinttal, a lakásfenntartás és háztartási energia 209 ezer, valamint a közlekedés és szállítás 114 ezer forinttal.

Megélhetési szint alatt az átlagjövedelem

A számokból arra lehet következtetni, hogy a lakosság a rezsiköltségből származó megtakarítást az eddig elhalasztott egyéb szükségleteinek kielégítésére költötte. Legjobban a hírközlési kiadások nőttek, fejenként évi 10 ezer forinttal – írják. (Vagyis amit megspóroltunk az energián, annak egy részét visszaszedték tőlünk telefonadón és más távközlési adókon – a szerk.)

(Forrás: KSH)

Tavaly az átlagos megélhetéshez a magyar háztartások fejenként havi nettó 114 ezer forintot tartottak szükségesnek, míg a nagyon jó megélhetéshez havi 210 ezer forintot jelöltek meg. Ehhez képest az említett évi 1,1 milliós nettó átlagjövedelem havi 91 700 forint volt csak, nem csoda, ha a lakosság lényegében elégedetlen.

Nem vagyunk valami elégedettek

A „szubjektív jóllét vizsgálata” ugyanis megmutatja, hogy az emberek hogyan érzik magukat. Az élettel való elégedettségre adott válaszok átlagértéke 2015-ben – 0–10-es skálán mérve – 6,1 pont volt, ami lényegében megegyezik a 2013. évivel. A fiatal felnőttek körében a legmagasabb, ami a 45–54 éves korcsoportig az életkor előrehaladtával jelentősen csökken.

A nagyobb városokban élők elégedettsége a 2013-ban is magas 6,3 pontos átlagértékről 6,4 pontra változott. A községekben élők esetén ugyanakkor a 2013-ban mért legalacsonyabb átlagérték tovább csökkent, 2015-ben 5,9 pontra.

Veszélyben a gyermekek

A lakosság biztonságérzete viszont nőtt 2013-hoz képest Magyarországon, a válaszadók 74 százaléka számolt be arról, hogy biztonságban érzi magát sötétedés után az utcán, ami a két évvel korábbihoz képest közel 10 százalékpontos javulás.

Tavaly a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya 28,2 százalék volt, ami 3,6 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok a gyermekek és a fiatalkorúak, az egyszülős családok, a munkanélküliek és a roma származásúak.

Nem szegény, de közel áll hozzá

Az éves szegénységi küszöb 844 ezer forint volt, a teljes népesség 14,9 százaléka, azaz 1 millió 450 ezer fő élt ennél kevesebb jövedelemből éves szinten. Ez 2013-hoz képest minimális, 0,1 százalékpontos csökkenés, azaz megállt a korábbi évek növekedési trendje.

(Ez is magyarázza a lakosság viszonylagos elégedetlenségét, hiszen az átlagos nettó jövedelem, 1,1 millió forint/év csak 30 százalékkal van a szegénységi küszöb felett. Vagyis akárhogy is csűrjük-csavarjuk, sokan szegények vagy közel állnak hozzá. Erre utalnak azok a felmérések is, amelyek szerint a lakosság nagyobb részének nincsenek érdemleges megtakarításai és bajba kerülnének, ha rendkívüli kiadások lépnének fel – a szerk.)

A KSH szerint mégis jól állunk

A népesség 19,4 százalékát, 1 millió 880 ezer főt érintett a súlyos anyagi depriváció, ami 4,6 százalékpontos csökkenés az előző évhez képest, és 7,1 százalék, 690 ezer fő élt nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban.

A KSH szerint az uniós tagállamokhoz viszonyítva Magyarország a tartós jövedelmi szegénységi arány tekintetében az átlagnál kedvezőbb helyzetben van, a tartós és relatív jövedelmi szegénységi arány viszonyszáma szerint pedig megközelíti az átlagot.

Hurrá, elértük 2006-ot

Annak a veszélynek, hogy tartósan a szegénységi küszöb alatt ragadnak, leginkább a gyermekeiket egyedül nevelők, a fiatalok, valamint a pályakezdő vagy alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező háztartások vannak kitéve a leginkább.

Nemrég írtunk arról, hogy a KSH egyik idősora szerint 2014-ben rosszabbul éltünk, mint tíz éve, mert a reáljövedelem és a fogyasztás még mindig a 2004-es szint alatt volt. A KSH új ábráján – egy másik módszertannal készült adatsorral – viszont már az látszik, hogy tavaly először meghaladta a nettó reáljövedelem az eddigi rekordévet, a 2006-ost. (Lásd fentebb az  első grafikont.)

Stagnáló-csökkenő egyenlőtlenség

A napokban arról is írtunk, hogy a magyarországi jövedelmi egyenlőtlenségek nem különösebben kirívóak. (A legmagasabb jövedelmű és a legalacsonyabb jövedelmű 20 százalék jövedelme között 4,3-szeres a különbség.) A KSH tanulmánya szerint az egyik erre vonatkozó mutató szerint stagnált, egy másik szerint kissé csökkent a jövedelmek közötti különbség. (Lásd a következő ábrát.) Így is az EU átlaga alattiak nálunk az egyenlőtlenségek – ha az adatoknak hinni lehet, mert itt a feketegazdaság, adóelkerülés, offshore nagy torzulásokat okozhat.

(Forrás: KSH)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek A magyarok kétharmadának szegényesebb lesz az idei karácsonya a tavalyinál
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:59
Egy felmérésben megkérdezettek több mint fele kevesebbet költ idén ajándékra, mint szeretne.
Személyes pénzügyek Ilyen lakáshitelek jöhetnek jövőre
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 10:30
Több tízezer forinttal is megnőhet a törlesztő részlet.
Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG