4p

A nyugati országok középosztálya után a kínai középrétegeket is elérte a deklasszálódás réme. Mínuszban az egy főre jutó vagyon Kínában.

A tőzsdei befektetések értéke 30 százalékkal, a fizetési csomag szintén 30 százalékkal, az ingatlanvagyon 20 százalékkal csökkent. Ennyivel romlott Thomas Zhou anyagi helyzete 2023-ban – kezdi konkrét példával a kínai felső középosztály gondjainak bemutatását az amerikai Fortune gazdasági magazin. A Sanghajban dolgozó pénzügyi szakembernek jobban kell hajtania munkahelyén, hogy jövedelméből támogatni tudja népes családját.

Zhou története tipikusnak mondható. Az ingatlanpiaci válság elmosta sokak vagyonának jelentős részét, mivel a kínai társadalomban a háztartások anyagi javainak 70 százalékát az ingatlanok képviselik. Így a lakásárak minden 5 százalékos csökkenése 2,7 ezer milliárd dollárnak megfelelő összeggel csökkenti az emberek vagyonát – derül ki a Bloomberg Economics számaiból.

A koronavírus-járvánnyal összefüggő gazdasági válság csak fokozta az ingatlanpiac megingását. Ez ma már ott tart, hogy a kínai középosztály egyre nagyobb rétegét fenyegeti a munkanélkülivé válás lehetősége. Könnyen lehet, hogy amit most látunk, az csak az első hulláma a további vagyonvesztésnek – véli Eric Zhu, a Bloomberg Economics közgazdásza. Hacsak nem jön egy gazdasági fellendülés, a háztatások ingatlanvagyon-veszteségét semmi sem fogja kompenzálni. A kormánytól független adatszolgáltatók szerint a nagyvárosok legfrekventáltabb részein legkevesebb 15 százalékkal zuhant az ingatlanok értéke.

A lakásépítési szektor teljesítménye az elmúlt időszakig a kínai GDP 20 százalékát adta, ami a Bloomberg Economics szerint 2026-ra 16 százalékra esik. Ez ötmillió ember munkahelyét veszélyezteti, ami a városokban dolgozók egy százaléka. 

A tőzsde sem segíti ki az embereket

A pénzügyi befektetések sem állnak jól. A kínai részvények 1998 óta először gyengébben teljesítettek, mint más feltörekvő országok vállalatainak papírjai. A befektetési alapok mínuszban voltak a harmadik negyedévben. A bankok vagyonkezelési termékei gyengén hoznak a konyhára, a betéti kamatokat háromszor csökkentették az elmúlt évben.

Rosszabbra fordult a helyzet. Fotó: Depositphotos
Rosszabbra fordult a helyzet. Fotó: Depositphotos

A viszonylag jómódú kínaiak az elmúlt évtizedekben jól kerestek a lazán szabályozott önkormányzati pénzintézetekben forgó pénzükön. Ennek is vége azonban: egy nemrégiben kirobbant pénzügyi botrány nyomán például több tíz millió dollár veszteség keletkezhet ebben az intézményrendszerben. A kínaiak egy főre eső átlagos vagyona 2,2 százalékkal, 75,7 ezer dollárra csökkent 2022-ben – derült ki az UBS augusztusban megjelent globális vagyonjelentéséből. A lakáspiac zsugorodása miatt a befektetési eszközök egy főre eső átlagos értéke 2000 óta először csökkent.

Még a viszonylag vagyonos kínaiak is konzervatívabbakká váltak – derült ki a China Merchants Bank Co. és a Bain & Co. közös felméréséből. Jelentősen nőtt azok száma, akik 2023-ban már csak vagyonuk megőrzésére törekedhetek szemben azokkal, akik ennek gyarapításával foglalkoztak.

Peter Bao, aki egy nagy technológiai cégnél dolgozik Pekingben korábban főként az USA-ban jegyzett kínai vállalatok részvényeibe fektette a pénzét. Ezek értéke a 2020-as csúcshoz képest felére csökkent.

Árfolyamok és grafikonok

Szerencséje, hogy ettől tartva az elmúlt években a kiszámíthatóbbnak tűnő pénzügyi és körvényalapokba mozgatta át pénze nagy részét. Ugyanakkor már csak abban bízik, hogy ennek köszönhetően megúszhatja a rövid távú veszteségek egy részét. Bao elmondása szerint minden percben aggódik emiatt, miközben a munkájára is figyelnie kell, mert meg kell őriznie jövedelemforrását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szegény görögök! Hatnapos lesz nekik a munkahét
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 15:44
De nem az egész gazdaságban.
Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG