Csernátony Csaba

Csernátony Csaba cikkei

Részvény / Deviza / Áru Mi történt a csodálatos hetessel?  
Csernátony Csaba | 2024. május 2. 18:47
Az amerikai tőzsdék teljesítményét alapvetően meghatározza a hét legértékesebb vállalat, a Microsoft, az Apple, az Nvidia, az Alphabet, az Amazon, a Meta és a Tesla mozgása. Most megjöttek az első negyedéves számok, érdemes megnézni azokat. 
Részvény / Deviza / Áru A riválisok elpáholták a forintot, közben nagyban megy a matekozás 
Csernátony Csaba | 2024. április 3. 12:04
Az utóbbi napokban a forintárfolyam viszonylag stabil volt, ám az idei teljesítménye mínuszos. Olyannyira, hogy messze lemaradt a zlotytól. 
Részvény / Deviza / Áru Ennyit lehetett kaszálni a forintgyengülésen 
Csernátony Csaba | 2024. február 20. 12:13
Továbbra is bizonytalanságot okoz a befektetési piacokon a viszonylag rossz múlt heti amerikai inflációs adat. Közben az is iderült, hogyan áll a régiós devizák versenye. 
Makro / Külgazdaság Vizes borogatást kaptak a fejükre, akik tartanak Trumptól  
Csernátony Csaba | 2024. január 30. 05:42
Alapvető szabály az amerikai elnökválasztások történetében, hogy ha jól muzsikál az amerikai gazdaság, akkor a szavazók többsége nem akarja leváltani a hatalomban lévő elnököt. Jött egy jóslat erről.
Makro / Külgazdaság Megállíthatják-e Putyint az orosz nők? 
Csernátony Csaba | 2024. január 26. 15:03
Békés mozgalmat indítottak a mozgósítás során besorozott férfiak feleségei és mamái férjeik, fiaik hazahozatala érdekében. Nem a putyini rezsim ellenségei és nem mindegyikük utasítja el a háborút.
Makro / Külgazdaság Kim Dzsongun veszélyesebbé vált: Észak-Korea háborút akar indítani, mint 1950-ben? 
Csernátony Csaba | 2024. január 25. 15:06
Az észak-koreai rezsimmel foglalkozó szakértők két tekintélyes képviselője úgy véli, hogy az ország hadserege ugyanúgy ráront Dél-Koreára, mint ahogy 1950-ben egyszer már megtette. Egyelőre magukra maradtak ezzel a jóslatukkal. 
Részvény / Deviza / Áru A forint kétszer hajtott végre teljes fordulatot, sokan elkeseredtek, meglepetést okozott a gázár 
Csernátony Csaba | 2024. január 18. 11:57
A bizonytalanság tűnik biztosnak a piacokon, ez pedig főként annak köszönhető, hogy nem látszik a jövőben várható kamatpálya. 
Makro / Külgazdaság Drágulás jöhet, amit nehéz lesz kikerülni 
Csernátony Csaba | 2024. január 7. 17:21
A Vörös-tengeren át a Szuezi-csatorna felé tartó konténerszállítási útvonal kiesése miatt emelkedő díjak és növekvő hajózási idő kezdi felidézni az elmúlt évek két legnagyobb rémálmát.
Részvény / Deviza / Áru A forint különleges produkcióval rukkolt elő, pedig "veszélyes" is lehetne 
Csernátony Csaba | 2024. január 3. 12:14
A deviza- és olajpiacon a nyugtalanság az úr. Ez látszik abból, hogy a dollár emelkedő pályán van, ugyanakkor az ilyenkor "szokásos" forintesés elmaradt. A zloty viszont gyengült. 
Makro / Külgazdaság Riasztó képlet alakult ki: 2024 legveszélyesebb nyitott kérdésére nincs válasz 
Csernátony Csaba | 2023. december 26. 05:44
Képes lesz-e Kína 2024-ben újrakezdeni azt a gazdasági csodát, amin az elmúlt évtizedekben keresztülment, vagy folytatódik 2023 gazdasági vergődése beláthatatlan társadalmi következményekkel?
Makro / Külgazdaság Terjed a sötét következményekkel fenyegető társadalmi járvány Kínában 
Csernátony Csaba | 2023. december 20. 09:35
A nyugati országok középosztálya után a kínai középrétegeket is elérte a deklasszálódás réme. Mínuszban az egy főre jutó vagyon Kínában.
Részvény / Deviza / Áru Elkezdődött a "nagy matekozás", elbukott a fogyókúrás gyógyszer 
Csernátony Csaba | 2023. december 4. 12:08
Felemás eredmények születtek a pénz- és tőkepiacokon. Rövid távon a karácsonyi szezon sikerességét találgatják a szakértők, na meg azt, hogy jövőre milyen kamatpályát rajzol a Fed. 
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik  
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Makro / Külgazdaság Úgy fest, Biden utánozza Trumpot  
Csernátony Csaba | 2023. november 29. 15:02
Donald Trump részben azzal nyerte meg a 2016-os elnökválasztást, hogy kormánya visszahozza Kínából az Egyesült Államokba a feldolgozóipari munkahelyeket, ám a tervet mintha utóda, Joe Biden valósítaná meg. Ugyanakkor ez nem egy könnyű játszma. 
Vásárló Mennyiért lehet bevásárolni a magyar diszkontokban? Itt a Privátbankár Diszkont Árkosár legfrissebb felmérése 
Csernátony Csaba | 2023. november 27. 05:42
Tartották magukat novemberben is a diszkontláncok, a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára alig változott októberhez képest. Tehát a drágulás elmaradt, igaz, egyelőre várni kell az árak csökkenésére is.
Részvény / Deviza / Áru Teljes fordulatot produkált a forint, egyre nagyobb a félelem 
Csernátony Csaba | 2023. október 4. 11:54
Kanyargós pályán halad a hazai fizetőeszköz, miközben a nemzetközi piacon a dollárnak áll a zászló. A befektetők pedig a Fedet figyelik. 
Makro / Külgazdaság Mérgesek a háborúpárti orosz bloggerek - Putyinnak van félnivalója?  
Csernátony Csaba | 2023. augusztus 14. 14:21
A háborúpárti orosz bloggerek nem tudják megemészteni, hogy az orosz hadsereg elvesztett egy fontos települést a délkeleti fronton. 
Makro / Külgazdaság "Olyan hídon készülünk átmenni, ami biztosan le fog szakadni" - összeomlást, rombolás jósol az egyik neves kockázatelemző 
Csernátony Csaba | 2023. július 11. 20:14
Olyan pénzügyi összeomlás előtt állhat a világ, mint amilyen 2008-ban volt példa. Legalábbis ezt várja Nassim Taleb kockázatelemző, aki szerint a rombolás előre látható. 
Részvény / Deviza / Áru Másodszor csinálja ezt a forint, jöhet a 400-as euró? Fordulat a gáznál 
Csernátony Csaba | 2023. július 4. 13:04
Egy hónapon belül másodszor került lejtőre a forint. Egy friss elemzés szerint a következő időszakban akár 400 forintra drágulhat az euró. A tőzsdék tétováznak, ami részben az amerikai szünnappal magyarázható. 
Részvény / Deviza / Áru Kapott egy pofont a forint, rosszul járnak a vakációzók, miközben máshol mosolyognak 
Csernátony Csaba | 2023. július 3. 12:55
Hétfőn lejtőre került a forint, ám féléves távlatban nem lehet rá panasz. Ahogy például az amerikai részvénypiacra sem. Az olaj ára lefelé, ezzel szemben a gázé felfelé tartott. Az arany drágult, a Bitcoin viszont stagnált.
Részvény / Deviza / Áru A forint odacsapott a többieknek és utcahosszal vezet  
Csernátony Csaba | 2023. június 28. 12:39
A forint vezeti a régiós mezőnyt, Amerika feltámadft. Jó hangulatban telt a szerdai kereskedés első fele az európai piacokon. A gáz árfolyama pedig csökkent, csakúgy, mint az olajé. 
Makro / Külgazdaság Berendelték a Tesco és más láncok vezetőit a brit parlamentbe 
Csernátony Csaba | 2023. június 28. 06:59
Parlamenti demokráciákban az a szokás, ha a képviselők valahol gondot látnak, akkor meghallgatásokon próbálják kideríteni az okát. Az Egyesült Királyságban az élelmiszerek drágulásának előidézőit firtatják. 
Részvény / Deviza / Áru „Alulról” támad a kapitalizmus Kubában 
Csernátony Csaba | 2023. június 20. 11:50
A szegény országokra jellemző, hogy az állandóan leértékelődő nemzeti valutát jelentős részben kiszorítja a dollár, ennek azonban mindig szűkén vannak az ott élők. Ma már azonban van más megoldás is.
Makro / Külgazdaság Hódít az orosz nyelv Lengyelországban, csak nem úgy  
Csernátony Csaba | 2023. június 19. 21:59
Varsó kicsit olyanná vált, mint amilyen a szovjet időkben Moszkva volt: sok belorusz, ukrán és a közép-ázsiai országokból származó ember él egymás mellett, akik közös nyelve az orosz.
Makro / Külgazdaság Törlik a lengyel slágerbuszjáratot 
Csernátony Csaba | 2023. június 19. 07:03
Kiverte a biztosítékot az utasok egy részénél az a lengyelországi buszjárat, amelynek száma 666 volt. Mások éppen azért utaztak tengerpartra, hogy egy 666-os buszon utazzanak Hel városába.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háborútól távol lélegzik az orosz kultúra 
Csernátony Csaba | 2023. június 18. 14:34
Vlagyimir Putyin egyre erőszakosabbá váló autokratikus rendszere kiszorította Oroszországból a szabad gondolkodást és művészetet, ám külföldön az orosz kultúra számos új hajtása él.
Makro / Külgazdaság Különös árnyékhadsereg harcol az oroszok oldalán az ukrajnai háborúban 
Csernátony Csaba | 2023. június 18. 12:49
A világ déli felén egészen másként látják Oroszországot, mint az Egyesült Államokban vagy Európában. Ez és persze a magas zsold lehetővé teszi katonák importálását az orosz hadseregbe.
Makro / Külgazdaság Miért ők a legboldogabbak a világon? Itt a válasz 
Csernátony Csaba | 2023. június 18. 09:27
Finnország hatodik éve végez első helyen azoknak az országoknak a sorában, amelyekben a legboldogabbak az emberek. Egy pszichológiai kutatásokat végző finn tudós úgy véli, tudja, mi ennek a titka.
Makro / Külgazdaság Új lépés az Ikeától 
Csernátony Csaba | 2023. június 17. 13:03
Akinek nincs elég pénze arra, hogy lakberendező szakember segítségével rendezze be a lakását, az eddig csak rokonaitól, barátaitól kérhetett tanácsokat, ám az Ikea úgy gondolja, változtathat ezen.
Makro / Külgazdaság Vannak, akik a háború elől menekülve mégis révbe értek 
Csernátony Csaba | 2023. június 16. 17:51
Az Ukrajna ellen indított orosz invázió után sokan elhagyták Oroszországot, az emigrációval járó bizonytalan életmódot választva. Vannak, akik közülük mégis megtalálták a biztonság egy részét.
Makro / Külgazdaság Üzenet Észak-Koreából: „gúzsba kötve élünk és várjuk a halált” 
Csernátony Csaba | 2023. június 16. 08:39
Éhezés, brutális elnyomás és semmi esély a menekülésre. Ilyen az élet Észak-Koreában, a nagyhatalmak világpolitikai játékainak fekete lyukában, ahova nem jut el a civilizáció fénye.
Agrár Megújulnak a Lidl ásványvízpalackjai 
Csernátony Csaba | 2023. június 14. 08:14
A Lidl brit üzletei olyan ásványvizeket is kínálni fognak, amelyek palackjai részben az óceánokban felhalmozódott műanyagok újrahasznosításával készülnek. Marketingjünk kissé megtévesztő.
Agrár Pékségek a Tesco céltábláján 
Csernátony Csaba | 2023. június 13. 19:01
A Tesco magasabb szintre akarja emelni pékárui kínálatát hazai piacán, abban bízva, hogy pékségeinek termékei fel tudják venni a versenyt a kis kézműves pékségek áruival.
Makro / Külgazdaság Ebben volt úttörő Silvio Berlusconi 
Csernátony Csaba | 2023. június 13. 10:03
A hétfőn elhunyt Silvio Berlusconi évtizedekkel megelőzte azokat a politikusokat, akik képesek úgy igazodni a választók ízléséhez, ahogy a jó kiskereskedők vásárlóik fogyasztói szokásaihoz.
Makro / Külgazdaság Jobb későn, mint soha: a Tesco is megszabadul a gyanús kínai terméktől 
Csernátony Csaba | 2023. június 11. 19:26
A két brit kiskermamut, a Morrisons és a magyar piacon is erős pozíciókkal rendelkező Tesco leszerelteti az összes kínai gyártmányú biztonsági kamerát brit üzleteikben részben a Big Brother Watch nevű civil szervezet nyomására.
Makro / Külgazdaság Nagy változás lesz az Auchannál, a gyorséttermeket másolják 
Csernátony Csaba | 2023. június 11. 14:31
Az Auchan franciaországi áruházainak egy részénél bevezetik a franchise üzemeltetési módszert, amelyet a gyorsétteremláncok régóta szívesen alkalmaznak. A szakszervezeteknek nem tetszik a változtatás.
Vásárló Egy fontos újításnak örülhet az egyik kedvelt zöldség 
Csernátony Csaba | 2023. június 11. 12:10
A spanyol szállítók új módszerrel csomagolják a brokkoliszállítmányokat annak érdekében, hogy azok a boltokba érve a lehető legfrissebbek maradjanak. A változtatás egyszerű és praktikus.
Pénzügyi szektor Van kiút a családi pénzügyi válságból, nem kell hozzá atomfizikusi végzettség 
Csernátony Csaba | 2023. június 10. 17:32
Mindenkivel előfordul, hogy rossz döntést hoz pénzügyeivel kapcsolatban, elveszheti megtakarításai egy részét, ám a jó hír az, hogy némi odafigyeléssel van kiút az ilyen gödrökből.
Agrár Az Aldi 30 perces házhoz szállítást indít az egyik fontos piacon 
Csernátony Csaba | 2023. június 10. 10:24
Évek óta kínál az Aldi házhoz szállítási szolgáltatást, ám úgy tűnik, van olyan piaca a diszkontáruházláncnak, ahol ebben expressz sebességre kapcsolhatnak.
Vállalat Tettek egy lépést az olcsó áram felé a németek, a sikernek Európa lehet a nyertese 
Csernátony Csaba | 2023. június 4. 06:06
Az amerikai példákat követve egy németországi startup vállalkozás is megtette az első nagy lépést a fúziós energia kereskedelmi hasznosításának lehetősége felé. A cél nincs közel, de érdemes várni.
Vállalat Új ipari forradalom indult Európában, de a vége tragikus kudarc lehet 
Csernátony Csaba | 2023. június 3. 15:09
A világ geopolitikai átalakulása ipari forradalmat indított Európában, ám a változás elbukhat, ha nem áramlik elég tőke a zöld és a digitális transzformációba. Az öreg kontinens a világ perifériájára sodródhat.
Makro / Külgazdaság Mire számítson, aki repülőre ül a nyáron? Május vége ízelítőt adott 
Csernátony Csaba | 2023. június 3. 14:39
A szakértők egy része úgy vélte, hogy a pandémia soha be nem gyógyuló sérülést okoz a világ polgári repülésének, a légitársaságok forgalma nem áll vissza a régi szintre. Úgy tűnik, tévedtek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG