4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Tartották magukat novemberben is a diszkontláncok, a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára alig változott októberhez képest. Tehát a drágulás elmaradt, igaz, egyelőre várni kell az árak csökkenésére is.

Újabb résszel jelentkezik a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés, amely lapcsoportunk korábban elindult árkörképei - a hipermarketeket szondázó Privátbankár Árkosár, valamint az Mfor Nyugdíjas Árkosár - után szeptemberben indult útjára. A sorozat folytatásaként november végén - egészen pontosan 24-én, pénteken - az Aldi, a Lidl és a Penny egy-egy boltjában vizsgáltuk meg, mennyibe kerülnek a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérésében szereplő termékek. 

A jó hír az, hogy a mostani felmérés alapján nem történt drágulás októberhez képest a diszkontokban. Igaz, a szóban forgó termékek ára nem is ment lejjebb az összesített átlagot nézve. 

Mi van a kosárban? 

A Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés kosárában szeptemberben 14 termék szerepelt. A következők: félbarna kenyér, 2,8 százalékos ESL tej és 2,8 százalékos UHT tej, kristálycukor, búzafinomliszt, csirkemellfilé, 1,5 literes ásványvíz, banán, alma, Coca-Cola, őrölt kávé, folyékony mosópor, toalettpapír, gyorsfagyasztott hasábburgonya. Októberben kiegészült a kosár a tojással, a krumplival, a tömbös kiszerelésben kapható trappista sajttal és a spagettivel. Novemberben és a jövőben is a bővített kosár lesz a benchmark. A felmérésekre minden hónap második felében kerül sor az adott hét csütörtökjén vagy péntekjén, mivel a diszkontok heti új akciói csütörtöktől kezdődnek. A jövőben a Privátbankár Árkosarához hasonlóan inforgrafikákon is láthatóak lesz diszkontos termékek árának alakulása.

Tojásváltás

A három diszkontláncban november végén átlagosan 12 980 forintot kellett fizetni a tizennyolc termékért, a legolcsóbb kosár 12 602, a legdrágább pedig 13 242 forintba került. A különbség elsősorban abból adódik, hogy a hasábburgonya az egyik láncban 1000 forint feletti áron kapható, míg a többiben 700 forint alatt van az ár. 

A 12 980 forintos öszesített átlag csekély mértékű, 85 forintos, 0,7 százalékos drágulást jelentene, ám ebben szerepet játszik, hogy az új felmérésben "tojáscsere" történt. 

Az S-esek helyett jöttek az M-esek. Fotó: Pixabay
Az S-esek helyett jöttek az M-esek. Fotó: Pixabay

Az egyik diszkontban ugyanis nem volt elérhető az S-es méretű tojás, ezért az M-esek vették át a szerepet, márpedig utóbbiaknak a nagyobb méret miatt magasabb a darabára. A dologhoz egyébként hozzátartozik az is, hogy a darabonkénti ár alapján általában az S-es méretű tojások a legolcsóbbak, ám a kilóra vetített összegnél ez nem mindig van így.

Különbségek

Mindenesetre, ha a tojások nem szerepelnek a képletben, akkor a teljes kosár átlagára 0,2 százalékkal, 12 480 forintra csökkent volna egy hónap alatt.

A komolyabb havi változások közé tartozik, hogy a csirkemellfilé átlagára 100 forinttal lejjebb került, így a kilós ára 111 forinttal, 1772 forintra mérséklődött. Ugyanakkor hasonló nagyságrendű drágulást mutat a felmérés a 3 rétegű toalettpapíroknál, a 8 tekercsre vetített átlagár alapján. A többi terméknél stabilak voltak az árak, 10-30 forintos eltérések adódtak. Összességében gyakorlatilag nem történt jelentősebb változás a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés alapján október végéhez képest. 

Nagy kérdés persze, hogy a következő időszakban az eddig fokozatosan lassuló élelmiszer-infláció milyen mértékű lesz és az hogyan jelenik majd meg a diszkontok által alkalmazott árakban. Nem szabad elfelejteni, hogy az élelmiszer-infláció tavaly decemberben rekordszinten volt, az éves szinten közel 45 százalékos tett ki, így a bázishatás is segíti majd a folyamatot. Azóta fokozatosan mérséklődött a tempó, így októberben 10,4 százaléknál járt a mutató, ami sokkal barátságosabb érték a korábbinál, de még mindig meglehetősen durva drágulást tükröz. 

A mostanit megelőző - szeptemberi és októberi - Privátbankár Diszkont Árkosár-felméréseket itt olvashatja el

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
Vásárló Harapófogóba kerülnek a kávéfogyasztók, az aggastyán azonban menekülőutat kínál
Buksza blog | 2024. február 18. 13:57
A szenvedélyes fogyasztók lenézik, ám az elmúlt közel száz év alatt óriási utat járt be az instant kávé. Ráadásul a kilátásai is kedvezőek. 
Vásárló Kiverte a biztosítékot a trükközés, márciustól új világ jön a magyar boltokban
Buksza blog | 2024. február 15. 19:04
Számos élelmiszer jelentős változáson ment át az elmúlt időszakban: több készítmény kiszerelése kisebb lett vagy a minőségi összetevők aránya csökkent, az áruk azonban nem lett alacsonyabb. Egy felmérés szerint ez a jelenség többféle terméket is érint a brit boltokban.
Vásárló Így növelheted a webáruházad konverziós arányát
Márkázott tartalom | 2024. február 14. 12:55
  Az online marketing stratégia nagymértékben befolyásolja a webshopod sikerességét. Az eszközeivel csökkenteni lehet a kosárelhagyást, és meg lehet szilárdítani az ügyfélkört. Ebben a cikkben hatékony technikákat mutatunk, amelyekkel növelni tudod a webshopod teljesítményét.
Vásárló Készpénzt a balesetért: a Tescótól akartak lopni, csúnyán ráfáztak
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 13. 16:55
Nem túl okos bűnözők úgy látták, hogy a Tesco profitjából nekik is juthatna egy kevés, pontosabban nem is olyan kevés, ha rá tudnák szedni az áruházláncot. Trükkjük azonban átlátszónak bizonyult.
Vásárló Új korszak indult a tartós tejeknél
Buksza blog | 2024. február 12. 16:26
A műanyagszemét egyik legnagyobb forrása a tejtermékek csomagolására használt palackok és tégelyek sokasága, ám ezek eltüntetésének terén elkezdődött valami. 
Vásárló Kíméletlenek lesznek a boltláncok, a diszkontok kezében van az adu
Buksza blog | 2024. február 12. 12:33
Az európai áruházláncok nehéz időszakot zártak, de még mindig problémákkal kell számolniuk egy friss felmérés szerint, amely a diszkontoknak jósol szebb jövőt.
Vásárló Ha sportolsz, mindig legyen nálad egy kulacs folyadék!
Márkázott tartalom | 2024. február 12. 10:09
Ha sportolsz, fogyókúrázol vagy aktív mozgást végzel, nagyon-nagyon fontos közben odafigyelned a megfelelő hidratálásra. Erre minden évszakban szükség van, de különösen nyáron, vagy ha meglehetősen sokat edzel. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG