4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kanyargós utakon jár a forint, amely az idei régiós verseny utolsó helyezettje. Amerikából nem kaptak iránymutatást az európai tőzsdék, ennek ellenére felfelé mentek csütörtök délelőtt. A BUX is többletet hozott össze. A Richter céget vásárolt, a Waberer's pedig ismertette az osztalékfizetési információkat. 

Csütörtök késő délelőtt az euró jegyzése valamivel 396 forint felett volt, ide éles irányváltásokkal jutott el a magyar deviza. 

Az euróval szemben a forint áll a leggyengébben a régión belül
Az euróval szemben a forint áll a leggyengébben a régión belül
Fotó: Pixabay

Hosszabb távon nézve a hazai fizetőeszköz a leggyengébb teljesítményt mondhatja magáénak a régiós devizák hármas versenyében. A lengyel zloty az idén minimálisan - 0,4 százalékkal - erősödött az euróval szemben, gyakorlatilag stagnált. A cseh korona csak 1 százalékos mínuszban van ebben az összevetésben. Ehhez képest a forint 3,5 százalékkal marad el a januári szinttől. 

A magyar devizát a múlt héten az uniós választásokhoz kötődő nemzetközi bizonytalanság lökte a mélybe, így az euró megközelítette a 400 forintos szintet. Azóta javított a helyzetén, részben a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntéshez fűzött viszonylag szigorú kommentárjának köszönhetően, amelyből kiderült, hogy a jegybankárok - ha szükségesnek tartják, akkor - szüneteltetik a kamatcsökkentési ciklust. Összességében a magyar deviza még mindig elég érzékeny a piaci eseményekre. 

Sokan, zöldben

A budapesti részvénypiac irányadó indexe, a BUX csütörtök délelőtt - 11 óra körül - 0,5 százalékos pluszban volt. A vezető papírok közül az OTP és a Mol 0,7-0,7 százalékos erősödésnél tartott, míg a Magyar Telekom árfolyama több mint 0,5 százalékkal csökkent. A Richter 0,8 százalékos emelkedést produkált. A cég szerdán jelentette be, hogy felvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai vállalatot, a BCI Pharmát. A tranzakció során meghatározott vállalati érték 12 millió eurót tesz ki, aminek kifizetése a következő évek során teljesítendő fejlesztési mérföldkövekhez kötött.

A Wabeber's közölte, rövidesen megkezdi  a tavalyi eredménye után járó osztalék kifizetését, ennek mértéke részvényenként 121,47 forint. A részvények június 24-én forognak utoljára a 2023-as osztalékszelvénnyel a Budapesti Értéktőzsdén, a kifizetés pedig július 3-án kezdődik. A társaság közölte azt is, hogy frissítette az osztalékpolitikáját. Ennek alapja, hogy a részvényesi érték maximalizálása érdekében összhangot teremtenének a stratégiában meghatározott növekedési tervek végrehajtása és az elért eredmények részvényesekkel történő megosztása között.

Európában felfelé tartanak a mutatók a rajt után. Ennek eredményeként az egyik legfontosabb londoni benchmark, az FTSE-100 minimális, 0,1 százalékos erősödést ért el. A frankfurti DAX 0,4, a párizsi CAC pedig 0,3 százalékkal tudott emelkedni a délelőtt folyamán. Az európai mutatókkal szemben Ázsiában vegyesen szerepeltek a kiemelkedő indexek. A tokiói Nikkei 0,1 százalékos emelkedésével párhuzamosan a hongkongi és a sanghaji társa is csökkent, mégpedig 0,5 és 0,4 százalékkal. Amerikából nem kaptak iránymutatást az előbb felsorolt piacok, mivel szerdán nem volt kereskedés, csütörtökön azonban már lesz. 

Olajdrágulás ok nélkül

Az Erste piaci összefoglalója szerint a kőolaj ára enyhén emelkedett a világpiacon, jelentős fundamentális hír nélkül. A kereskedők várják a csütörtökön megjelenő amerikai készletadatokat, amelyek meghatározóak lesznek a piacokon. A következő hetekben is főleg a konjunktúráról érkező hírek, valamint a kínálat alakulás lesz meghatározó. Úgy tűnik, hogy a geopolitikai feszültség okozta prémium kikerült az árból, de a közel-keleti helyzet továbbra sem megnyugtató, emiatt ez a tényező bármikor újra előtérbe kerülhet. 

Az aranyárfolyam alig változott az elmúlt egy napban, a befektetők figyelik, hogy milyen jeleket ad az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a piac irányába. Talán egy kamatcsökkentésre lesz hajlandó az év végével, de úgy tűnik, hogy a döntéshozók a piaccal szemben inkább a pesszimista oldalon állnak. Az elmúlt hetek amerikai gazdasági adatai mindenesetre inkább az aktivitás gyengülését jelzik előre.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A kriptodevizák két legismertebb képviselői drágultak. A Bitcoin 1, az Ethereum pedig 0,7 százalékos többlettel örvendeztette meg a tulajdonosokat. 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18330 18150 18330 +0,71% 0 0 6 410 219 175 HUF 2024-07-17 17:13:53
MOL 2842 2832 2856 +0,50% 0 0 509 546 146 HUF 2024-07-17 17:05:22
MTELEKOM 1092 1086 1098 +0,37% 0 0 347 293 276 HUF 2024-07-17 17:05:12
RICHTER 9765 9735 9795 -0,26% 0 0 1 195 083 110 HUF 2024-07-17 17:06:22
OPUS 440 437 442 -0,34% 0 0 46 720 202 HUF 2024-07-17 17:05:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Kiderült, mennyire ártott a hőség a forintnak
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:54
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru A befektetők is csak ásítoztak szerdán Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 245,08 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel 72 539,74 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru A font egyéves csúcsra tört, bíznak a befektetők a Munkáspártban?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 16:59
A font egy év után először emelkedett 1,30 dollár fölé, miután a stagnáló infláció kétségeket ébresztett azzal kapcsolatban, hogy jövő hónapban csökkentik-e a kamatlábakat.
Részvény / Deviza / Áru Durva esés várható, Trump megválasztása betenne Európának
Eidenpenz József | 2024. július 17. 12:34
Az európai tőzsdék vegyes mértékben esnek, az USA-ban viszont zuhanással indíthat a tech-szektor, miután Donald Trump beintett Tajvannak és a kamatcsökkentésnek is. A magyar eszközök viszont jól teljesítenek, halasztja sajátrészvény-vásárlásait a Telekom. Új történelmi csúcson az arany, emelte a lécet az Adidas.
Részvény / Deviza / Áru A víz élet, vízbe fektetni megélhetés?
Eidenpenz József | 2024. július 17. 09:28
A klímaváltozás, a nem szűnő gazdasági növekedés, a túlnépesedés problémákat okoz a vízellátásban, a víz sok régióban egyre drágább kincs. Akkor felmegy az árfolyama, és érdemes ide befektetni? Közvetlenül vízbe aligha lehet, de az azzal foglalkozó vállalatok részvényeibe már igen. Aki pedig a részvényekhez nem ért, az vehet vízre szakosodott tematikus befektetési jegyeket.
Részvény / Deviza / Áru Kifordul a kezéből a jégkocka, ha megtudja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 07:31
Nézegesse a legfrissebb árfolyamokat.
Részvény / Deviza / Áru A forint csak piheg az euróval szemben - rá se nézzen a szenvedésére!
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 18:39
Kora estére a magyar fizetőeszköz kevesebbet ér a főbb devizákkal szemben, mint reggel.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsde hőgutát kapott és elszédült kedd estére
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 435,78 pontos, 0,6 százalékos csökkenéssel 72 294,66 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Ennyit tudunk most a forintról, Trump a Szilícium-völgyhöz közelít
Eidenpenz József | 2024. július 16. 12:40
Az európai indexek esnek, velük a BUX is, de az USA-ban pozitív nyitás várható. A forint viszonylag erős, a jövő heti kamatdöntés viszont nyitott kérdés. Csúcsdöntésre készül az arany, aminek komoly fundamentális okai lehetnek. Donald Trump leendő helyettese egy kockázati tőkésből lett szenátor, így a Szilícium-völgy nagy befektetői és a bitcoin-hívek is üdvözölték a választást.
Részvény / Deviza / Áru Megint csúcsot döntött a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 476,78 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 72 730,44 ponton, új csúcson zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG