10p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A forint vezeti a régiós mezőnyt, Amerika feltámadft. Jó hangulatban telt a szerdai kereskedés első fele az európai piacokon. A gáz árfolyama pedig csökkent, csakúgy, mint az olajé. 

Szerda reggelre az euró árfolyama visszatért a 370 forintos szint fölé, ez minimális gyengülést jelent a keddi helyzethez képest, amikor 369 forint alatt is megfordult a közös európai deviza jegyzése.

Üzent a Fitch

Rövid távon tehát viszonylag stabil a forintárfolyam, az idei teljesítményét nézve pedig a régió legjobbja. A forint ugyanis idén a stooq.com devizaárfolyamokat követő oldal adatai szerint több mint 7 százalékkal erősödött az euróhoz képest. A régiós devizák közül a cseh korona ezzel párhuzamosan alig több mint 2 százalékos többletet ért el. A lengyel zloty az utóbbinál jobb, de a forintnál visszafogottabb teljesítményt nyújtott, ugyanis 5 százalékkal lett erősebb. A román lej euróhoz mért jegyzése lényegében stagnált.

A régiós devizák mezőnyét nagy fölénnyel vezeti a forint. Forrás: Depositphotos
A régiós devizák mezőnyét nagy fölénnyel vezeti a forint. Forrás: Depositphotos

A forint kedvező eredménye elsősorban a magas kamatkörnyezetnek köszönhető. A hazai fizetőeszköz kamata ugyanis meghaladja a többiekét. Még úgy is, hogy a magyar jegybank az elmúlt hónapokban lazított a monetáris politikáján. 

Az Equilor szerdán reggel megjelent piaci összefoglalója szerint a Fitch Ratings hitelminősítő jelezte, az uniós források elmaradása negatív következményekkel járhat. A cég szakértői a Reuters hírügynökségnek azt mondták, ha a magyar kormány nem hajtja végre az Európai Bizottság által kért reformokat, és nem tudja felszabadítani az RRF-alap forrásait, az hitelminősítői intézkedést (leminősítést) vonhat magával. Nem elsősorban a közvetlen makrogazdasági következmények miatt lépnének, hanem azért, mert a kormány politikai hitelessége romlott és ez várhatóan piaci reakciókat – a forint gyengülése, a kötvényhozamok emelkedése – von maga után.

Mi történik a tőzsdéken?

A Budapesti Értéktőzsdén a vevők voltak többen szerda délelőtt, a BUX ugyanis 11 óra körül 0,7 százalékos pluszban volt. A blue chipek közül az OTP minimális, 0,2 százalékos, a Richter 0,9 százalékos, a Mol pedig 1,5 százalékos erősödést produkált. A Magyar Telekom pedig stagnált.

Jó hangulat volt szerdán délelőtt a részvénypiacokon. Forrás: Depositphotos
Jó hangulat volt szerdán délelőtt a részvénypiacokon. Forrás: Depositphotos

A brit befektetési eszközök erősödtek szerdán délelőtt a banki és utazási vállalatok papírjaival az élen, miután a Wall Streeten tapasztalt éjszakai áremelkedések növelték a befektetők kockázatvállalási kedvét. Az FTSE-100 index 0,5 százalékkal nőtt, a hazai piacra fókuszáló FTSE-250 0,4 százalékkal erősödött. A páneurópai Stoxx-600 részvényindex 0,5 százalékkal nőtt a szerdai kereskedés elején. Az építőipari vállalatok és az alapanyaggyártók egyszázalékos plusszal húzták fel az átlagot. A frankfurti DAX 0,7 százalékos többletet ért el, a párizsi CAC pedig 0,6 százalékosat. A kontinens tőzsdéi erősödésükkel megtörték azt a negatív hangulatot, ami kedden az Európai Központi Bank döntéshozóinak helyzetértékelése nyomán alakult ki. Az üzenet az volt, hogy téved, aki azt hiszi, hogy a kamatok belátható időn belül mérséklődni fognak.

Az amerikai részvénypiacokon jó hangulatban telt a keddi kereskedés. A Dow Jones 0,6 százalékkal, az S&P 500 1,1 százalékkal került feljebb, a technológiai ágazat mutatója, a Nasdaq Composite még nagyobb, 1,6 százalékos pluszt ért el.

Árfolyamok és grafikonok

Ugyanakkor a kriptoeszközök az egy nappal korábbi erősödés után gyengültek, a Bitcoin árfolyama 1,2 százalékot, az Ethereum 4 százalékot, a Litecoin 2 százalékot veszített az értékéből. 

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Túlzóak a recessziós félelmek?

„Mást sem hallottunk az elmúlt hónapokban, mint hogy küszöbön a recesszió, ám a helyzet az, hogy az amerikai gazdaság stabilan áll a lábán és gazdasági visszaesés esélye minden egyes új makroadat megjelenésével gyengül” – mondta Ryan Detrick, a Carson Group pénzügyi tanácsadó cég vezető piaci stratégája, aki hosszabb távon is értékelte az amerikai piacok teljesítményét. A legutóbbi két makroadat, ami kellemes meglepetést okozott, a tartós javak májusi megrendelésállományának vártnál nagyobb növekedése, illetve a júniusi fogyasztói bizalmi index szintén a várakozásokat meghaladó erősödése volt.

A Goldman Sachs szakértői szerint ezek az adatok is azt jelzik, hogy a második negyedévben javultak a készlet- és eszközbefektetések, ezért az április-júniusi időszakra vonatkozó éves növekedési előrejelzésüket 0,4 százalékponttal, 2,2 százalékra emelték.

A Carson Group szakértője azonban elsősorban arra célozhatott a recessziós félelmeket túlzónak tartó megjegyzésével, hogy 2023 első féléve kifejezetten jól alakult az amerikai tőzsdéken. A Nasdaq 10,9 százalékkal erősödött április vége, és 29,5 százalékkal az év eleje óta. Várhatóan az idei első félév hozza a technológiai tőzsde egyik legjobb első féléves eredményét a mutató 40 éves történetében. Ez egyben fordulatot jelent a 2022-es év után, amely mélyrepülést hozott az amerikai tőzsdéken.

Az S&P-500 6,6, a Dow Jones 2 százalékos növekedéssel zárhatja 2023 második negyedévét. Ezen belül júniusban az előbbi elérheti az 5, az utóbbi a 3 százalékos havi növekedést. A befektetők június 27-én a technológiai vállalatok részvényei felé fordultak. A Nvidia, a Meta Platforms és a Microsoft is erősödött. A nap nyertese a pénzügyi várakozásait javító Delta Air Lines lett 6,8 százalékos részvényár-emelkedéssel, a vesztes a Walgreens lett 9,3 százalékos mínusszal, miután mérsékelte éves profitvárakozását. A tőzsdezárás után aztán a Nvidia részvényei három százalékkal gyengültek, miután a Wall Street Journal arról írt, hogy a washingtoni kormány fontolgatja a mesterséges intelligencia használatához szükséges chipek exportjának korlátozását Kínába. A Nasdaq határidős jegyzései 0,4 százalékkal gyengültek.

Az ázsiai tőzsdék „oldalaztak” szerdán. A kínai blue chipek értéke 0,2 százalékkal lemorzsolódott, a japán Nikkei a jen gyengeségének köszönhetően 0,7 százalékkal erősödött.

Az euró erősödött a dollárral és a jennel szemben, miután Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke az EKB Portugáliában tartott rendezvényén arról beszélt, hogy az eurózónában tapasztalható infláció új szakaszába ért. Korábban az energiaárak átmeneti növekedése hajtotta fel az árakat, ám a mostani szakaszban tartósabb gazdasági tényezők, például a bérkövetelések állnak az infláció mögött.

Látva az EKB vezetőségének héjahangulatát, a piaci szereplők úgy gondolják, kilencven százalék a valószínűsége annak, hogy az európai jegybank júliusban 3,75 százalékra emeli alapkamatát és a kamatemelés eléri a 4 százalékot. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Feddel kissé más a helyzet. A kamatokra érzékeny gazdasági ágazatok, ugyan viszonylag jól teljesítenek, de a jegybank kommunikációja szerint az infláció megfékezéséhez arra van szükség, hogy ez az állapot hosszabb ideig kitartson – emlékeztettek az ANZ elemzői. Amíg a maginfláció nem csökken, addig nem várható monetáris enyhítés. Így a bank szakértői szeptemberre jósolnak újabb kamatemelést.

Szerdán reggel egy euróért 1,0957 dollárt és 157,97 jent kellett adni. Az utóbbi árfolyam 15 éves csúcs. Egy dollár 144,18 jent ért, ami nyolc hónapos csúcs.

Merre tart a gáz árfolyama? Mínuszban az arany

Az Erste szakértői az árupiaci eseményeket kommentálva azt írták: 1914 dollárra esett az arany jegyzése, ám ezen a szinten múlt hét pénteken már járt az árfolyam. A szigorú monetáris politikai üzenetek és az emelkedő kamatok elvonják a keresletet az arany piacától.

Az olajpiacot egy kiszivárgott hír hozta izgalomba, amely szerint az egyik fő amerikai olajtárolóban, a Cushingban tárolt kőolaj mennyisége emelkedhetett. Az ezzel kapcsolatos hivatalos adat magyar idő szerint szerdán késő délután fog megjelenni. A készletemelkedésről szóló kiszivárgott hírre 67,7 dollárra esett a WTI típusú kőolaj árfolyama.

A gáz árfolyama a negatív tartományba került. Fotó: Depositphotos
A gáz árfolyama a negatív tartományba került. Fotó: Depositphotos

A gáz árfolyama a holland TTF tőzsdén és a brit nagykereskedelmi piacon is esett szerdán délelőtt, miután az előrejelzések a szélerőművek nagyobb teljesítményét ígérik a viszonylag kisebb fogyasztás és az egészséges tartalékok mellett. A hollandiai ár 1,04 euróval, 33,96 euróra csökkent megawattóránként. Az augusztusi határidős jegyzés 0,95 euróval 34 euróra  mérséklődött.

Fontosabb események a cégvilágból

Az equiloros összefoglaló kiemelte a lényegesebb tőzsdei céghíreket is.

  • A svájci óriásbank, az UBS megválna a nemrég felvásárolt Credit Suisse munkaerejének több mint felétől. A Credit Suisse mintegy 45 ezer fős létszámának leépítése a következő hónaptól kezdődhet el. Az elbocsátások leginkább a Credit Suisse londoni, New York-i és bizonyos ázsiai irodáit érintenék, és a banki, kereskedői és támogatói munkakörökre egyaránt kiterjednének. A UBS mintegy 6 milliárd dollárnyi megtakarítást vár hosszú távon a fájdalmas intézkedéstől. A UBS papírjai több mint 1,6 százalékkal emelkedtek a tegnapi amerikai kereskedésben.
  • A brit nyugdíjalapokat azzal vádolják, hogy befektetési politikájuk nincs összhangban a Párizsi Klímaegyezménnyel. A szektor mintegy 110 milliárd dollárnyi olyan értékpapírt tart, amit fosszilis vállalatok bocsátottak ki. A Make My Money Matter nevű szervezet, amely a figyelmeztetést kiadta, az 1,5 Celsius fokos hőmérsékletemelkedés meghaladásának egyre nagyobb kockázatára figyelmeztetett. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy a felmelegedés mértéke már most meghaladja az 1 Celsius fokot, tehát kérdéses, hogy mennyire reális még a másfél fokos cél.
  • Előzetes megállapodást kötött a szakszervezettel a Boeing beszállítója. Tegnap sikerült megegyeznie a Spirit AeroSystemsnek a szakszervezettel, holnap 6 ezer sztrájkoló munkavállaló szavazhat a továbbiakról. A megállapodás 23,5 százalékos béremelést, garantált bónuszokat, és aláírási bónuszt is tartalmaz. A Spirit AeroSystem a Boeing és az Airbus beszállítója. A Boeing árfolyama kedden 1,87 százalékot emelkedett.
  • Megemelte a Kellogg részvények célárfolyamát a Goldman Sachs. A bank elemzői szerint a jelenlegi árazás nem tartalmazza az eredménynövekedési potenciált, a célárfolyamot 78 dollárról 83 dollárra emelték, az ajánlást semlegesről vételre javították. A Kellogg árfolyama 1,68 százalékot kapaszkodott fel a keddi kereskedésben.
  • Javultak a Delta Air Lines kilátásai. A vállalat menedzsmentje az erős keresletre hivatkozva közölte, hogy a teljes évre vonatkozóan 6 dollár lehet az egy részvényre jutó eredmény, mely a korábban közzétett sáv felső határa. Az árfolyam 6,84 százalékkal emelkedett kedden.
  • Célárcsökkentés érkezett az Alibaba részvényeire. A Bernstein elemzői 130 dollárról 98 dollárra csökkentették a célárfolyamot, az ajánlást pedig felülteljesítőről piaci teljesítőre rontották. Az árfolyam a keddi kereskedésben a kedvező hangulatnak köszönhetően 1,94 százalékos pluszban, 87,13 dolláron zárt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17530 17510 17750 -0,20% 0 0 5 997 668 930 HUF 2024-06-13 17:06:20
MOL 2836 2836 2882 -1,05% 0 0 924 248 946 HUF 2024-06-13 17:06:37
MTELEKOM 1030 1030 1058 -2,28% 0 0 435 202 392 HUF 2024-06-13 17:06:09
RICHTER 9310 9245 9340 +0,76% 0 0 1 469 833 415 HUF 2024-06-13 17:05:26
OPUS 429 420 432 +2,26% 0 0 406 328 869 HUF 2024-06-13 17:10:59
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nagyon elkeseredik, ha meglátja mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 18:15
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas meglepetés történt a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 17:34
 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Már 396-nál jár az euró, 200 millióan kriptóznak egy helyen
Eidenpenz József | 2024. június 13. 12:26
Európában megint elromlott a tőzsdék hangulata, az Egyesült Államokban azonban a technológiai részvényeknek köszönhetően emelkedés is kialakulhat. A forint gyengécske, a kőolaj esik, de a földgáz ára felfelé tart. A gyengébb forint is befolyásolhatja a jövő keddi MNB-kamatdöntést. Gyenge olajkereslettől tartanak a kereskedők, megrángatták a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Inkább menjen vissza aludni, csak a forintra ne nézzen!
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:54
Nem indult jól a csütörtök.
Részvény / Deviza / Áru Fel fog sóhajtani, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:46
Egy időre legalábbis. Kicsit eltávolodtunk a 400-tól.  
Részvény / Deviza / Áru Nem tudni, miért, de jó napot zárt a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:37
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Rendíthetetlenül gyenge a forint, fontos bejelentés jött a Richtertől
Eidenpenz József | 2024. június 12. 12:39
Szerdán végre egy kis reménysugár látszik az európai részvénybefektetők számára, pluszban vannak a tőzsdeindexek. A BUX közülük is kiemelkedik, nagyon közel van történelmi csúcsához. A forint is erősödött egy kicsit, de azért nem túl izmos, drágul az olaj és a földgáz. Fontos bejelentés érkezett a Richtertől, kihasználta a helyzetet a GameStop, még várni kell az Ethereum ETF-re.
Részvény / Deviza / Áru A forint képtelen volt átlépni a határt
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 06:39
Az euró 395 forint felett nyitja a szerdai kereskedést. 
Részvény / Deviza / Áru Ez fájni fog a külföldön nyaralóknak: hirtelen nagyot léptünk a 400 forintos euró felé
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 19:46
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru A nap végére tartogatta a nagy meglepetést a Richter: bevásároltak Belgiumban
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 19:12
Olyan megállapodást jelentettek be kedden, ami segíthet a Richternek abban, hogy Európa vezető nőgyógyászati piaci szereplőjévé váljon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG