3p

Vlagyimir Putyin egyre erőszakosabbá váló autokratikus rendszere kiszorította Oroszországból a szabad gondolkodást és művészetet, ám külföldön az orosz kultúra számos új hajtása él.

Az Ukrajna ellen indított orosz agresszió kezdete óta sok orosz színész, rendező hagyta el hazáját, ám alkotó munkájukat nem adták fel. Szülőföldjüktől távoli országokban tartják életben az orosz kultúrát – derül ki a Moscow Times riportjából. Alekszej Kiszeljev színikritikus szerint az orosz színházi élet külföldön virágzik. Hamburgban, Berlinben, Szófiában Tel-Avivban és az Egyesült Államokban vannak kiváló társulatok. Ezek közül kiemelkedik az izraeli orosz színház.

Zsidó származású művészek igyekeznek kihasználni azt a törvényt, amely izraeli állampolgárságot kínál minden olyan embernek, akinek nagyszülei közül legalább egy zsidó volt. Több mint 45 ezer orosz bevándorló érkezett Izraelbe 2022-ben a háború kitörése miatt. Velük bővült az 1990-es évek óta ott élő nagy orosz ajkú izraeli közösség.

Az újonnan érkezettek hozzájárulnak az orosz színház gazdag izraeli hagyományaihoz. A Tel-Aviv központjában álló Habima színházat az 1920-as években érkezett orosz zsidók alapították. A Jaffában lévő Gesher a Szovjetunió bukása idején jött létre, miután több mint egymillió orosz ajkú bevándorló érkezett  az országba. Ebben a színházban kezdetben orosz nyelvű előadásokat tartottak, majd héberre váltottak.


Furcsán otthonos hangulat
 

Ennek a tradíciónak köszönhetően az orosz művészek nem érzik magukat külföldinek Izraelben. Nyikita Najdenov fiatal színész a 2022. szeptemberi mozgósítás idején utazott az országba. Főként az 1990-es években Oroszországból emigrált nézők előtt játszik, ezért – ahogy fogalmaz – furcsán otthonosan érzi magát.

Az orosz színházak társadalmi-politikai témájú darabokat játszanak a szülőföldjüket pusztító elnyomásra reflektálva. Sokan bánják, hogy nem előbb menekültek el a putyini rezsim elől, csak a 2022. február végi Ukrajna elleni agresszió adta meg nekik az utolsó lökést. Pedig sokan érezték közülük, hogy a Krím-félsziget 2014-es elcsatolása Ukrajnától elindította hazájukat a lejtőn a szakadék felé.

Az Oroszországból érkező bevándorlók helyzete nehezebbé vált az utóbbi időben, miután a radikális jobboldali kormány megszigorította az orosz ajkúak letelepedésének feltételeit és Izrael drága a jövedelmükhöz képest. Ezért sok színész és rendező olcsóbb helyekre, például Tbiliszibe költözik. Akik maradnak, azokra érezhetően hat a távollét. Ha megkérdezik őket arról, oroszoknak érzik-e még magukat, akkor sokszor zavarba jönnek. A rendező-filmrendező Nyikolaj például kozmopolitának tartja magát. Hasonlóan nagyapjához, akit letartóztattak Sztálin kozmopoliták ellen indított erőszakhullámában, ő is félig ukrán, félig zsidó. Mint mondja, úgy alakult, hogy éppen orosz az anyanyelve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
Makro / Külgazdaság Felemás hír jött Európából: mi történt az építőiparral?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 14:34
A magyar építőipar ugyanakkor nagyot ugrott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG