12p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 

Lényegében stagnálással kezdte november utolsó kereskedési napját a magyar deviza. Az euró jegyzése a 378-379 forintos tartományba mozgott csütörtök délelőtt. 

A zlotynak jobban megy az idén. Legalábbis mostanáig. Fotó: Depositphotos
A zlotynak jobban megy az idén. Legalábbis mostanáig. Fotó: Depositphotos

A januári szintekhez képest a csütörtök délelőtti árfolyam több mint 5 százalékos forinterősödést takar. Ezzel viszont csak a második hely jut a hazai fizetőeszköznek a régiós versenyben. A lengyel zloty ugyanis bő 7 százalékos pluszt hozott össze az euróhoz képest. A cseh korona ugyanakkor 0,7, a román lej pedig 0,5 százalékkal gyengült az idén. 

Árfolyamok és grafikonok

A budapesti irányadó tőzsdeindex, a BUX halvány pluszt szedett össze a kereskedés első szakaszában, 11 óráig. Ez a Richter 0,6, valamint az OTP 0,1 százalékos drágulásának köszönhető. Velük szemben a Mol 0,1, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékkal gyengült, 

Az európai tőzsdék a hónap utolsó kereskedési napján ott folytatták, ahol egy nappal korábban abbahagyták. A frankfurti DAX a szerdai 1 százalékos erősödést – amit a vártnál jobb, 2,3 százalékos novemberi németországi inflációs adatnak köszönhetett – 0,27 százalékos növekedéssel folytatta a hónap utolsó napjának tőzsdenyitása után. A francia és a spanyol indexek ettől valamivel elmaradó növekedéssel indították a napot, a londoni FTSE picit gyengült.

Esés vagy erősödés? Mindkettőre van esély

Az Egyesült Államok mindhárom kiemelkedő tőzsdeindexének határidős jegyzése feljebb araszolt a november 29-ei tőzsdezárás utáni határidős kereskedésben, amivel újabb lépést tettek afelé, hogy erős növekedéssel zárják a hónapot – derül ki a CNBC összefoglalójából. Az erősödés 0,1-0,2 százalék volt. A Dow Jones és az S&P 500 értéke lényegében nem változott november utolsó előtti napján, és a két index mindössze 0,5 és 0,8 százalékkal maradt el az elmúlt egy évben elért csúcsától. A Nasdaq Composite ugyan 0,16 százalékkal gyengült, de így is csupán 0,7 százalékra volt a legmagasabb 2023-as napi záróárától. Mindhárom tőzsdemutató hajszálra került ahhoz, hogy jelentős erősödéssel zárja az ősz utolsó hónapját azt követően, hogy az ezt megelőző három hónapban mélyrepülésben voltak. Az S&P 500 8,5, a Nasdaq 11 százalékos pluszt ért el eddig, ami 2022 júliusa óta a legjobb teljesítményük, a Dow 7,2 százalékkal erősödött, amire 2022 októbere óta nem volt példa.

Jay Woods, a Freedom Capital Markets tőketársaság stratégája a magas kamatok ellenére úgy véli, hogy az amerikai tőzsdék nem veszítik el a nyereségüket az év végéig. „Úgy vélem, a ciklus lezárult. Visszaszereztük, amit az elmúlt két évben elvesztettünk, és elkezdhetünk arról a szintről építkezni, ahol 2021 végén jártunk, amikor forró volt a piac” – utalt arra, hogy a Dow Jones az orosz-ukrán háború kitörését megelőzően, 2022 első napjaiban érte történetének legmagasabb értékét. A szakértő szerint az árazások jól alakulnak, a gazdasági makroadatok támogatják a tőzsdék erősödését, a Fed kamatemelési ciklusa a csúcsán jár és megjelent a látóhatáron a hitelköltségek mérséklésének lehetősége. A határidős jegyzések alapján a befektetők több mint 100 bázispontos kamatcsökkentést áraznak 2024-re, azt feltételezve, hogy a monetáris enyhítés jövő májusban kezdődhet.

Ugyanakkor a JP Morgan sötét előrejelzése szerint az S&P 500 8 százalékkal eshet 2024-ben, miután várhatóan a világgazdasági növekedés lanyha lesz, zsugorodhatnak a háztartások megtakarításai, a geopolitikai kockázatok pedig továbbra is jelentősek – idézte a Bloomberg a prognózist. A hónap utolsó napjának árfolyamait a céges gyorsjelentések és a vásárlók októberi személyes fogyasztásáról megjelenő adat befolyásolhatja. Az utóbbi az egyik legfontosabb inflációs mutató, amit a Fed követ. Emellett a munkanélküli segélyért folyamodók száma is nyilvánosságra kerül.

Az ázsiai tőzsdék tíz hónapja a legerősebb napjukat tudták le november 30-án a viszonylag kedvező kamatkörnyezetre és a gazdasági fellendülés jeleire reagálva – jelentette a Reuters. Az MSCI Asia-ex-Japan index (ami az ázsia térség összevont, japán tőzsde nélkül számolt mutatója) 0,1 százalékkal araszolt feljebb, 6,9 százalékra növelve a novemberben elért erősödését. Ezzel január óta a legjobb hónapját zárta.

A dél-koreai Kospi vezette a ralit, 10,6 százalékos havi plusszal, amitől nem nagyon marad el a tajvani és a tokiói vezető index növekedése. „A piaci szereplők láthatóan nem várnak visszaesést és nem számítanak arra, hogy a Fed kellemetlen meglepetéssel szolgál. Emellett a visszafogott kínai hazai gazdaságösztönző intézkedések is segítenek” – mondta John Milroy, az ausztrál Ord Minnett tőketársaság befektetési tanácsadója. „Az inflációs adatok és a kötvénypiacok alakulása arra utal, hogy a befektetők szerint a nagy jegybankok legalábbis szünetet tartanak a kamatemelési ciklusukban és ezt jól fogadják a piacok” – tette hozzá.

Ezt az értékelést támaszthatja alá, hogy a kínai benchmark tőzsdeindex, a CSI300 a kiábrándító feldolgozóipari adatok ellenére 0,24 százalékkal nőtt november 30-án. Kína legfontosabb gazdasági ágazatának teljesítménye novemberben már a második egymást követő hónapban zsugorodott. Ez arra utal, hogy több kormányzati beavatkozásra lesz szükség az élénkítéséhez. A CSI300 értéke novemberben 2 százalékkal csökkent.

Drágább lett az olaj

Az OPEC+ várható kitermeléscsökkentési döntése előtt az olaj ára kissé nőtt a hónap utolsó napjaiban. A Brent jegyzése hordónként 83,5 dollár körül járt, a WTI ára 78 dollár/hordó fölé került.

Az Erste piaci kommentárja szerint a drágulás annak köszönhető, hogy az OPEC csütörtökön jelentős termeléscsökkentésről dönthet 2024-re vonatkozóan. A Citibank becslése szerint Szaúd-Arábia önkéntesen tartani fogja a napi 1 millió hordós vágást 2024-re is, a többi tagállam pedig a kvótáknak megfelelően fog jövőre termelni.

A kérdés azonban pont az, hogy milyen mértékben sikerül az afrikai államokkal és az Egyesült Arab Emirátusokkal megegyezni a jelenlegi kvóták nagyságáról, illetve lesznek-e még további tagállamok, melyek csatlakoznak a szaúdi önkéntes kezdeményezéshez. Az USA nyersolajkészlete 1,61 millió hordóval nőtt az EIA adatai szerint, míg a piaci várakozás 933 ezer hordós csökkenés volt.

Visszafogják magukat az olajtermelők? Fotó: Pixabay
Visszafogják magukat az olajtermelők? Fotó: Pixabay

A földgáz ára 40 és 41 euró/MWh között ingadozott az elmúlt egy hét kéteurós csökkenése után. Az arany ára a két nappal ezelőtti 30 dolláros drágulás óta a 2044 dollár/uncia körüli szinten mozog.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A kriptopiacon a legismertebb szereplők többsége veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A Bitcoin jegyzése 0,4 százalékos gyengülésével párhuzamosan az Ethereum megúszta 0,1 százalékos leértékelődéssel. Ugyanakkor a Tether több mint 2 százalékkal lett olcsóbb. 

Céges hírek a parkettekről

A KBC Equitas szakértői szerint összegyűjtötték a tőzsdén jegyzett cégeket érintő legfontosabb híreket. Ezek a következők:

  • A Microsoft nem szavazó igazgatósági széket szerzett az OpenAI igazgatóságában. A lépés eloszlatja a Microsoft érdeklődése körüli kérdéseket a startup iránt, miután a vállalatot irányító nonprofit igazgatótanács egy viharos hónap után kirúgta, majd újra alkalmazta Sam Altman vezérigazgatót. Az OpenAI jelentősen összefonódott a Microsofttal, amióta a szoftveróriás 13 milliárd dollárt fektetett be az OpenAI-ba, és integrálta AI-modelljeit az Office és más Microsoft programokba. Korábban a Microsoftnak nem volt hivatalos képviselete a startupot irányító igazgatótanácsban, így meglepődhetett, amikor Altmant először kirúgták. A Microsoft szóvivője nem volt hajlandó megnevezni azt a személyt, aki részt vesz majd az OpenAI igazgatótanácsának ülésein. A Microsoft árfolyama 1,01 százalékos csökkenéssel zárt tegnap.
  • Szép eredmények a Snowflake-től. Az árfolyam 7,6 százalékkal emelkedett, miután a vállalat a várakozásokat felülmúló harmadik negyedéves eredményekről számolt be. A bevétel 34 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest, meghaladva az elemzők becsléseit, 698 millió dollár helyett 734 millió dollár lett. A negyedik negyedévre a vállalat 29-30 százalékos termékbevétel-növekedést és 4 százalék körüli korrigált működési árrést vár. A Snowflake emelte az egész évre vonatkozó termékbevételi és korrigált működési árrés előrejelzését is. Mostanában a vállalat folyamatosan növelte a várakozásait, ami a részvények emelkedését eredményezte. A vállalat továbbra is versenyelőnyt élvez a felhő alapú adattárház szektorban, és optimista a termékbevétel és működési árrés növekedésével kapcsolatban.
  • Megugrottak a Salesforce részvényei a várakozásokat felülmúló negyedév hatására. Az egy részvényre jutó eredmény 2,11 dollár volt a harmadik negyedévben a 2,06 dolláros várakozásokkal szemben, miközben az árbevétel 8,72 milliárd dolláros volt, ami megegyezett a várakozásokkal. A negyedév során az árbevétel 11 százalékkal emelkedett év/év alapon. A Salesforce, amely történelmileg jóval több mint 20%-kal bővült évente, az elmúlt negyedévekben látta, hogy növekedési ütemei visszaesnek, mivel a vállalkozások a gazdasági bizonytalanságok és a magas kamatlábak miatt csökkenteni akarták kiadásaikat. Januárban a vállalat bejelentette, hogy az átszervezési terv részeként 10 százalékos létszámleépítést hajt végre, és csökkenti az irodaterületek egy részét. A Salesforce szerdán 30 százalékról 33 százalékra emelte a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó működési cash flow növekedési előrejelzését. Azt is közölte, hogy a negyedik pénzügyi negyedévben a bevétel mintegy 10 százalékkal, 9,18 és 9,23 milliárd dollár közé emelkedik. A negyedéves jelentés hatására 8,74 százalékkal emelkedtek a társaság részvényei a zárás utáni kereskedésben.
  • Kemény szavak Elon Musktól. Musk a 2023-as DealBook csúcstalálkozón New Yorkban kifejtette véleményét a hirdetők bojkottjáról, amely az általa felerősített antiszemita bejegyzések miatt történt az X közösségi platformon. Musk elmondta, hogy azok a vállalatok, melyek megpróbálják megzsarolni, nem fognak az X-nek hiányozni, és arra is utalt, hogy rajongói bojkottálni fogják ezeket a hirdetőket. Az igazgató kiemelte a Disney-t és a vezérigazgatóját, Bob Igert. Musk tagadta, hogy antiszemita lenne, és bocsánatot kért azokért a kiírásokért, amelyeket később "egyik legostobább dolognak" nevezett, amit a platformon tett. Emellett Musk beszélt a szakszervezetekről is, és kifejezte negatív véleményét róluk, elmondva, hogy a Tesla-nál mindenki egyenrangú.
  • 10 milliárd dolláros részvényvisszavásárlási programot hirdetett a GM. A detroiti autógyártó emellett azt tervezi, hogy jövőre részvényenként 12 centre emeli negyedéves osztalékát. Emellett visszaállítja a United Autoworkers sztrájkja előtti 2023-as előrejelzését, amely 1,1 milliárd dollárra becsült kamat- és adózás előtti nyereséget tartalmaz. A GM október 24-én vonta vissza eredetileg az előrejelzését, az UAW-tárgyalások és a sztrájkok okozta ingadozásra hivatkozva. A munkabeszüntetések október 30-án értek véget, amikor a felek előzetes megállapodásra jutottak. A GM állítása szerint az UAW sztrájkjai a járműgyártás kiesése miatt nagyjából 800 millió dollár adózás előtti eredménybe kerültek az autógyártónak, ebből 200 millió dollár a harmadik negyedévet érinti. A General Motors a viharos évet követően ezekkel, a befektetőkre összpontosító kezdeményezéssel igyekszik visszanyerni a Wall Street bizalmát a 2024-es évre.
  • A Foot Locker felülmúlta a harmadik negyedéves eredmény- és értékesítési várakozásokat. A tornacipő- és sportruházat-kiskereskedő szűkítette egész éves előrejelzését, ami a kissé jobb értékesítési trendeket tükrözi. Most 8-8,5 százalékos forgalomcsökkenésre számít az év során, szemben a korábban kiadott, 8-9 százalékos csökkenésre vonatkozó előrejelzéssel. A Foot Locker csökkentette a korrigált eredményre vonatkozó előrejelzésének felső határát, és a korábbi 1,30 és 1,50 dollárról 1,30 és 1,40 dollár közötti részvényenkénti eredményre csökkentette a tartományt. A negyedév során az egy részvényre jutó eredmény 30 cent lett szemben a várt 21 centtel, az árbevétel 1,99 milliárd dollár volt a várt 1,96 milliárd dollárral szemben. A Foot Locker azonos üzletekben elért forgalma 8 százalékkal csökkent éves összehasonlításban. Az árfolyam 16,07 százalékos pluszban zárt.
  • Terjeszkedik a Robinhood. Az Egyesült Királyságban szeretnék megvetni a lábukat, ez a vállalat harmadik próbálkozása a nemzetközi terjeszkedésre. A cég által kínált funkciók közé tartozik a 6000 amerikai részvény, köztük a Tesla, az Amazon és az Apple részvényei közül való választás lehetősége, valamint a heti öt napon át tartó 24 órás kereskedés. A Robinhood kezdetben nem kínál majd brit részvényeket, de amint egyre több terméket hoz a platformra, igyekszik majd felvenni őket. A brit verzió az induláskor nem tartalmaz majd opciókat és egyéb származtatott termékeket sem. A Robinhood először 2019-ben próbált az Egyesült Királyságban terjeszkedni, de akkor a megemelkedett amerikai kereslet miatt felhagyott a terveivel. Tavaly megpróbálta felvásárolni a brit kriptokereskedő alkalmazást, a Ziglu-t, de az üzlet nem lett sikeres. A britek csütörtöktől kezdődően várólistára kerülhetnek, és értesítést kapnak arról, hogy egy későbbi időpontban mikor jelentkezhetnek korai hozzáférésre. A Robinhood árfolyama 3,24 százalékos emelkedéssel zárta a tegnapi kereskedést.

Forrás: Bloomberg, Reuters, CNBC, KBC Equitas, Erste

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17435 17415 17490 -0,06% 17425 17435 1 368 318 925 HUF 2024-02-22 11:58:58
MOL 2924 2916 2964 -0,88% 2924 2930 616 990 188 HUF 2024-02-22 11:59:17
MTELEKOM 805 803 820 -1,35% 804 805 209 487 187 HUF 2024-02-22 12:00:26
RICHTER 9750 9735 9840 0,00% 9745 9750 365 634 100 HUF 2024-02-22 11:59:50
OPUS 419 415 421 -0,59% 417 419 34 771 364 HUF 2024-02-22 11:41:39
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nagy fogásról számolt be az egyik hazai tőzsdei cég
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 10:35
Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre Magyarországon és három további országban.
Részvény / Deviza / Áru Táncra perdül, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:29
Belpolitikai botrány ide vagy oda, a forint uniós pénzzel szembeni árfolyama messzebb van a 390-es szinttől, mint Novák Katalin lemondása előtt.
Részvény / Deviza / Áru Ráncolhatja a homlokát, ha meglátja, mi van a forinttal
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 18:37
Vegyesen alakult, csekély mértékben változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest szerdán a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon sokat várnak a Magyar Telekomtól
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 18:11
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 403,23 pontos, 0,61 százalékos emelkedéssel 66 344,17 ponton, újabb történelmi rekordon zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, forint? Érdemes-e Teslát venni?
Eidenpenz József | 2024. február 21. 12:15
Európában emelkednek a tőzsdék, de a briteket dupla átok sújtja. Vegyes volt a Graphisoft Park eredménye, drágul az OTP, eseget a forint. Lecsapnak a spekulánsokra a kínai tőzsdén, Bezos még több Amazont ad el, 3000 dollár az ether.
Részvény / Deviza / Áru Találja ki, ki vitte a prímet kedden a tőzsdén!
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 18:29
 A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Gigabírságot kapott a BÉT-en jegyzett cég alapítója, manipulálta a piacot
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 12:53
Több, a jogszabály által tiltott módon is manipulálta a tőkepiacot a Kulcs-Soft alapítója, igazgatósági elnöke.
Részvény / Deviza / Áru Ennyit lehetett kaszálni a forintgyengülésen
Csernátony Csaba | 2024. február 20. 12:13
Továbbra is bizonytalanságot okoz a befektetési piacokon a viszonylag rossz múlt heti amerikai inflációs adat. Közben az is iderült, hogyan áll a régiós devizák versenye. 
Részvény / Deviza / Áru Masszírozhatja a halántékát, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró kedd reggel
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 07:09
Többe, mint hétfő este.
Részvény / Deviza / Áru Nézze meg a forint árfolyamát, mielőtt elindul a pénzváltóhoz!
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 19:20
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG