8p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Felemás eredmények születtek a pénz- és tőkepiacokon. Rövid távon a karácsonyi szezon sikerességét találgatják a szakértők, na meg azt, hogy jövőre milyen kamatpályát rajzol a Fed. 

Mérsékelt gyengüléssel kezdte a hetet a magyar deviza. Az euróért kora reggel 379 forintot kellett adni, kora délelőtt viszont már majdnem 380 forintnál járt a jegyzés. Közben a dollárárfolyam majdnem 1 forinttal, 349,48 forintra emelkedett.

Árfolyamok és grafikonok

A Budapesti Értéktőzsdén a vásárlók vették a kezükbe az irányítást hétfőn. Az irányadó index nem sokkal 11 óra előtt 0,5 százalékos pluszban volt. A vezető részvények közül az OTP 0,4, a Mol 0,6, a Richter 0,8, a Magyar Telekom pedig 0,7 százalékos többletet hozott össze.

A fontosabb európai parketteken azonban felemás volt a helyzet. A londoni FTSE 0,4, a párizsi CAC 0,3 százalékos mínuszban volt magyar idő szerint nem sokkal 11 óra előtt. A frankfurti DAX ugyanakkor minimális, 0,1 százalékos erősödést tudott felmutatni.

Sötét árnyékot vet a nagy háború lehetősége a jó karácsonyi szezonra

Ahogy a budapesti és a nyugat-európai tőzsdék felemás mozgásából is látszik, vannak bizonytalanságok a pénz- és tőkepiacokon. Ez azért is érhető, mert miközben a szakértők békésen latolgatták a következő hónapok várható tőzsdei fejleményeit, közbejött az újabb közel-keleti affér: jemeni támadás ért több kereskedelmi hajót a Vörös-tengeren. Ez pedig növelte a háborús félelmeket a Reuters összefoglalója szerint. 

A romló közel keleti helyzet arra késztetheti a befektetők egy részét, hogy zsebre tegye az elmúlt hetekben elért profitját – véli Quincy Krosby, az LPL Financial tőketársaság stratégája. Phil Orlando, a Federated Hermes elemzője úgy vélte, a geopolitikai feszültség növekedése miatt az S&P-500 mutató 100-200 ponttal gyengülhet.

A közel-keleti konfliktus elterelte a figyelmet az ázsiai tőzsdékről. A végeremények eléggé vegyesek. A tokiói irányadó index 0,6, hongkongi társa 1,1, a sanghaji index 0,3 százalékot veszített az értékéből. Közben a szöuli parkett 0,4 százalékos pluszban zárt. Indiában a kormánypárt választási sikere adott hátszelet a részvényárfolyamoknak.

Mit hozhat a jövő év?

A közel-keleti incidenst megelőzően a befektetők figyelme részben a szokásos decemberi matekozás felé fordult, másrészt a jövő évi előrejelzések kerültek a fókuzsba. Az év utolsó előtti hónapjában az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris politikájának változásával kapcsolatos optimista várakozások eredményeztek jókora növekedést. A gazdasági fejlődés lassulásának jeleit a szakértők egy része úgy értelmezte, hogy a Fed erre válaszolva már 2024 első felében elkezdheti mérsékelni az alapkamatát.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy jövőre mit csinálnak az amerikai jegybankárok. Fotó: Depositphotos
Az egyik legfontosabb kérdés, hogy jövőre mit csinálnak az amerikai jegybankárok. Fotó: Depositphotos

Az ING Economics elemzői szerint például legkevesebb hat kamatcsökkentés követheti egymást a jövő évben, ami tovább folytatódhat 2025-ben. Az első vágás pedig már 2024 második negyedévében megtörténhet. Az amerikai pénzügyi döntéshozókat a lassuló gazdaság mellett a kihűlő foglalkoztatás is erre ösztönözheti, miközben a gyengülő infláció ad némi játékteret a hitelköltségek enyhítésére. Az optimista hangulatban az S&P-500 19,6 százalékkal ugrott meg novemberben az előző év azonos időszakához képest, majd december első napján 4594,63 ponttal, az idei csúcsán zárt. Ez majdnem hat ponttal jobb, mint a korábbi idei rekord, amit 2023. július végén ért el az index.

Ellentétes vélemény

Élesen vitatja a bizakodó jóslatokat Chris Harvey, a Wells Frago bank befektetési stratégája. Szerinte a tőzsdék korrekció előtt állnak az év végének közeledtével – idézte a szakértőt a Yahoo Finance. Szerinte a Fed várható kamatcsökkentéseivel kapcsolatos túl optimista várakozások félrevezetőek, a kamatcsökkentés csak 2024 második felében kezdődhet.

Harvey a VIX volatilitási indexet figyelve arra a következtetésre jutott, hogy a befektetők túlságosan bizakodóvá váltak egy olyan időszakban, amikor aggódniuk kellene a gazdaság lassulása miatt. A VIX, amit a befektetők „félelemindexének” becéznek, feltűnően alacsony szinten áll, ami azt üzeni, hogy a piaci szereplők semmilyen kellemetlen meglepetéstől nem tartanak.

A szakértő szerint azonban a fogyasztók közel állnak ahhoz, hogy kifussanak a pénzükből, a tőzsdei árfolyamok magasak és a Fed nem sieti el a kamatcsökkentést. Márpedig ha ez így van, akkor miből lesz az a fellendülés, ami indokolná a tőzsdék optimizmusát? Harvey nem veszi be azt az érvet, hogy a Fed azért kezdheti meg már 2024 második negyedévében a hitelköltségek mérséklését, mert az infláció enyhülésének köszönhetően megteheti. Ilyet sose tesznek a jegybankok. Csak akkor változtatnak a monetáris politikájukon, ha kénytelenek erre.

Ezért a Wells Frago bank befektetési stratégája azt ajánlja befektetőknek, hogy a jövő év közeledtével vegyenek fel védekező pozíciókat. Ezzel kerülhetik el, hogy az árfolyamok hullámzásának a vesztes oldalára kerüljenek. Szerinte az S&P-500 a jövő év végére 4625 pont körül alakul majd, ami kevesebb mint 1 százalékkal lenne magasabb a jelenlegi értékénél.

Jó lehet a karácsonyi szezon

A jövő év azonban még egy hónappal odébb van, rövid távon a közeljövőben megjelenő makroadatok és a karácsonyi szezon alakulása a fő kérdés. 

Erős évünk volt, de a december időnként a saját ritmusát hozza, ami eltérhet a korábbi hónapokétól – mondta Sam Stovall, a New York-ki CFRA Research gazdaságkutató intézet elemzője. Az első adat, amit már a hónap első hetén figyelni fognak a befektetők, a foglalkoztatás alakulása, amely december 8-án jelenik meg. Jim Cramer, a CNBC elemzője úgy látja, hogy az idei ünnepi szezon eddig jól alakult a kiskereskedelemben és ez folytatódhat decemberben is. Szerinte nem ürült ki a fogyasztók zsebe. Arra számít, hogy a vásárlások az infláció erősödése nélkül növekedhetnek. Így jó pár év után – amikor előbb a koronavírus-járvány, majd a tavalyi energiaválság és az abból fakadó infláció megtépázta az év végi ünnepi forgalmat – visszatérhet az évnek erre az időszakára jellemző „business as usual” helyzet.

A Reuters emellett emlékeztet a december szokásos tőzsdei jelenségeire, a Mikulás-ralira és adóoptimalizálást szolgáló eladásokra (angolul: tax loss selling-ekre). Az előbbi azt jelenti, hogy decemberben általában a hónap második felében jelentkeznek az árfolyam-emelkedések. Az utóbbi pedig azt, hogy sok befektető az év vége előtt kiszórja portfóliójából a gyengén teljesítő részvényeket. Ennek az az oka, hogy az azokon elszenvedett veszteségei mérsékelhetik a többin elért profitját, amivel lefaraghatják az árfolyamnyereség után fizetendő adót. Ezek a papírok azután a nagy eladások miatt alulértékeltté válnak, ami a hónap végén és januárban jó befektetéssé teheti vásárlásukat.

Nagy ártüske az arany piacán

Az olaj határidős jegyzései némi emelkedés után gyengültek, miután az OPEC+ fenyegetéseit ellensúlyozza a világ olajkeresletének növekedésével kapcsolatos bizonytalanság. A Brent ára 0,6 százalékos lemorzsolódás nyomán 78,0 és 78,5 dollár/hordó között alakult, a WTI-ért ugyanekkora gyengülés után 73,65 dollárt kellett adni. A kockázat elsősorban az, ha a már említett közel-keleti konfliktus miatt a befekteték óvatos üzemmódra váltanak, akkor az olaj menekülési célponttá válhat, ez pedig drágulás eredményezhet. A földgáz ára közben héthetes mélypontra, 43,5 euró/MWh-ra csökkent, folytatva az október közepén 48 euró körül elért csúcs utáni lemorzsolódását.   

Felugrott majd visszaesett az árfolyam. Fotó: Depositphotos
Felugrott majd visszaesett az árfolyam. Fotó: Depositphotos

 

Az arany ára 2100 dollár/uncia fölé ugrott a vörös-tengeri incidens után, ám ez ártüskének bizonyult. Az árfolyam gyorsan visszaesett 2076 dollárra, ami már csak öt dollárral volt a hét végi záróár felett.

Érdekesebb hírek a tőzsdei cégek világából

  • A KBC Equitas hétfői piaci kommentárja szerint tovább javultak az utasforgalmi számok november során is a Wizz Airnél, így éves szinten 29,3 százalékos növekedés figyelhető meg, ezzel már 4,76 milliós forgalom mutatkozott ebben a hónapban. Emellett 88,4 százalékos kapacitáskihasználtságot ért el a társaság. Ami nem túl pozitív hír, hogy jelezte a cég, hogy január elejéig felfüggesztik az operációt Izraelben, ez némi kiesést jelenthet a Wizz Air számára.
  • A Spotify megválna munkavállalóinak 17 százalékától a Spotify, ezt a társaság vezérigazgatója jelentette be a cég honlapján. Az elbocsátott dolgozók átlagosan 5 havi végkielégítést kapnak. Az árfolyam egyébként már a 2022 eleji szintekre emelkedett vissza az elmúlt hónapokban, de a 180 dollár körüli szint még igen messze van a korábbi csúcsokat jelentő 350-360 dolláros szintektől.
  • Az equiloros piaci összefoglaló pedig egyebek mellett Pfizert emelte ki. A gyógyszermamut ugyanis leállítja a Pfizer a fogyókúrás tablettájával való kísérletet a mellékhatások magas aránya miatt. A gyógyszert szedő, túlsúlyos betegek súlyt veszítettek, de nehezen tolerálták a gyógyszert egy klinikai vizsgálat II-es fáziásban, így a kutatás nem fog a harmadik fázisba lépni. Az új adatok csalódást jelentenek a Pfizer számára azzal kapcsolatban, hogy részesedést szerezzenek a 10 milliárd dolláros fogyókúrás gyógyszerpiacból, amely Albert Bourla vezérigazgató korábbi kijelentése szerint akár 90 milliárd dolláros piaccá is nőhet. A Pfizer árfolyama jelentős, bő 5 százalékos eséssel zárta a pénteki kereskedést.

Források: KBC Equitas, Erste, Equilor, CNBC, Yahoo Finance, Business Insider, CNBC, Reuters

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17450 17430 17490 +0,03% 17450 17455 1 080 746 935 HUF 2024-02-22 11:04:27
MOL 2946 2934 2964 -0,14% 2944 2946 166 581 806 HUF 2024-02-22 10:58:48
MTELEKOM 807 807 820 -1,10% 806 807 167 603 148 HUF 2024-02-22 11:03:29
RICHTER 9745 9735 9840 -0,05% 9740 9745 350 468 500 HUF 2024-02-22 11:02:56
OPUS 420 417 421 -0,36% 418 420 11 656 762 HUF 2024-02-22 11:03:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nagy fogásról számolt be az egyik hazai tőzsdei cég
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 10:35
Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre Magyarországon és három további országban.
Részvény / Deviza / Áru Táncra perdül, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:29
Belpolitikai botrány ide vagy oda, a forint uniós pénzzel szembeni árfolyama messzebb van a 390-es szinttől, mint Novák Katalin lemondása előtt.
Részvény / Deviza / Áru Ráncolhatja a homlokát, ha meglátja, mi van a forinttal
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 18:37
Vegyesen alakult, csekély mértékben változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest szerdán a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon sokat várnak a Magyar Telekomtól
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 18:11
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 403,23 pontos, 0,61 százalékos emelkedéssel 66 344,17 ponton, újabb történelmi rekordon zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, forint? Érdemes-e Teslát venni?
Eidenpenz József | 2024. február 21. 12:15
Európában emelkednek a tőzsdék, de a briteket dupla átok sújtja. Vegyes volt a Graphisoft Park eredménye, drágul az OTP, eseget a forint. Lecsapnak a spekulánsokra a kínai tőzsdén, Bezos még több Amazont ad el, 3000 dollár az ether.
Részvény / Deviza / Áru Találja ki, ki vitte a prímet kedden a tőzsdén!
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 18:29
 A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Gigabírságot kapott a BÉT-en jegyzett cég alapítója, manipulálta a piacot
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 12:53
Több, a jogszabály által tiltott módon is manipulálta a tőkepiacot a Kulcs-Soft alapítója, igazgatósági elnöke.
Részvény / Deviza / Áru Ennyit lehetett kaszálni a forintgyengülésen
Csernátony Csaba | 2024. február 20. 12:13
Továbbra is bizonytalanságot okoz a befektetési piacokon a viszonylag rossz múlt heti amerikai inflációs adat. Közben az is iderült, hogyan áll a régiós devizák versenye. 
Részvény / Deviza / Áru Masszírozhatja a halántékát, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró kedd reggel
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 07:09
Többe, mint hétfő este.
Részvény / Deviza / Áru Nézze meg a forint árfolyamát, mielőtt elindul a pénzváltóhoz!
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 19:20
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG