4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Varsó kicsit olyanná vált, mint amilyen a szovjet időkben Moszkva volt: sok belorusz, ukrán és a közép-ázsiai országokból származó ember él egymás mellett, akik közös nyelve az orosz.

Lengyelországban történelmi okok miatt nem szeretik Oroszországot, amire rátett egy lapáttal Vlagyimir Putyin rezsimjének Ukrajna ellen indított háborúja. Varsó belvárosában azonban manapság lépten- nyomon orosz beszédet lehet hallani – derül ki a Guardian riportjából.

Vélhetően Lengyelország fővárosa az a nagyváros, amelyben Oroszország és a volt szovjet
tagköztársaságok településein kívül a legtöbben beszélnek oroszul. Egy barátom Fehéroroszországban a napokban itt járt. Az utcákon sétálva azt számolgattuk milyen nyelveken beszélnek az emberek. A lengyel kisebbségben volt – mondta a brit sajtóorgánumnak a belorusz Jahor Perakod, a Varsóban műkdöő GiGi bár tulajdonosa. Üzletének vendégei túlnyomórészt Fehéroroszországból érkezett lengyel földön élő emigránsok.

A lengyel fővárosban természetesen továbbra is főként lengyelül beszélnek, de az orosz jól érezhetően második helyen áll a nyelvi kisebbségek között. Súlya az elmúlt években számos ok miatt nőtt.

Az orosz nyelv áll a második helyen. Fotó: Depositphotos
Az orosz nyelv áll a második helyen. Fotó: Depositphotos

Az első természetesen az ukrajnai háború. Miután ez elsősorban a szomszédos ország keleti felét sújtja, onnan érkezett a legtöbb menekült, akik jelentős részének orosz az anyanyelve. Becslések szerint hárommillió ukrán állampolgár él jelenleg Lengyelországban, ami a teljes lakosság nyolc százaléka. A háborút megelőzően Fehéroroszországból érkeztek sokan. Az elcsalt 2020-as elnökválaszt követő tiltakozásokat durván leverte a minszki rezsim, ami sokakat emigrációba kényszerített. A viszonylag liberális lenyel letelepedési törvények miatt többségük Lengyelországban kötött ki és túlnyomó részük oroszul beszél.

Szubkultúrák alakulnak ki

A GiGi bárhoz hasonló vendéglátóhely a Backdoor Bar, amelynek három belorusz tulajdonosa 2020 előtt Minszkben vezetett hasonló vendéglőt. Egyikük, Levon Halatrian tagja volt az elnökválasztás egyik ellenzéki jelöltjét segítő kampánycsapatnak. Emiatt börtönbe került, onnan szabadulva alapította két társával idén márciusban a bárt. 

Amikor a Guardian riportere arra járt éppen fehérorosz ellenzéki politikusok és fiatal jogvédő aktivisták kortyolgatták a sörüket a Blackdoor Barban. Halatrian – akárcsak Perakod, a GiGi tulajdonosa – azt szeretné, ha vegyesebb lenne a vendégköre. Fele belorusz, fele lengyel.
Senki sem volt velem szemben soha agresszív – mondta a Guardian riporterének a 37 éves Marina, aki Zaporizzsjából menekült Varsóba tavaly tavasszal. Jelenleg manikűrösként dolgozik egy olyan szépségszalonban, ahova főként ukránok járnak. Mint mondja, amikor vásárol, próbál lengyelül  beszélni, de sokszor ukránra vált és családtagjaival oroszul társalog.

Kicsit morognak a lengyelek

Kevés lengyelnek van gondja azzal, hogy orosz beszédet hall az utcákon, ám vannak negatív reakciók is. A háború véget vetett annak, hogy az orosz a kommunikáció természetes nyelve legyen – mondja ehhez kapcsolódva Miroslaw Skórka, a Lengyelországban élő ukránok szövetségének elnöke.

Tapasztalatai szerint sok lengyel szívesen segít az ukrán menekülteknek, de szép számmal akadnak köztük olyanok, akiket zavar, ha olyan ukránokkal érintkezik, akik oroszul beszélnek. A beloruszoknak elnézik, hogy az oroszt használják, ám az ukránok esetén úgy vélik, nem helyes, hogy az agresszió után nem váltanak át az ukránra.

Multikulti a négyzeten

A Lengyelországgal szomszédos országokból érkezettek mellett sokan a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságokból jutottak el az országba. Jelentős részük a munkaerő-hiányos ágazatokban dolgozik, például taxisofőrként vagy futárként.

##cikkajanlo,201176###

Sulimjon Tádzsikisztánban született. Uber-sofőrként dolgozik Varsóban március óta. Mint mondja, Moszkvában egy kebab vendéglőben kapott munkát, ám amikor adódott egy lehetőség, hogy Európába utazzon vendégmunkásként, nem habozott élni vele. A kalinyingrádi orosz enklávén keresztül jutott lengyel földre. Ötszáz eurót fizetett egy közvetítőnek, hogy kiokosítsa a lenyel beutazási is munkaügyi szabályokról. Varsó mellett lakik egy hostelben, ahol más tádzsikokkal osztja meg szobáját. Üzbégek, örmények és georgiaiak (grúzok) a szomszédaik. Közös nyelvük az orosz. Az ukránokkal és a beloruszokkal is ezen a nyelven beszélnek. Sulimjon szerint Varsó olyan, mint amilyen Moszkva volt a szovjet időkben. Nagy kelet-európai és közép-ázsiai multikulturális keveredés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
Makro / Külgazdaság Nem jött örömhír a magyar iparról
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:30
A második becslés sem sok okot adott az örömre.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG