2p

A háborúpárti orosz bloggerek nem tudják megemészteni, hogy az orosz hadsereg elvesztett egy fontos települést a délkeleti fronton. 

Az orosz katonaság gyenge morálját ostorozzák a háborúpárti orosz bloggerek, miután az Ukrajnát megszálló hadsereg csapatainak komoly erőfeszítések árán, a tartalékokból bevetett erősítés ellenére sem sikerült megvédeniük Urozsajne falut a délkeleti fronton – idézi az amerikai Institute for the Study of War (ISW) friss jelentését a Yahoo News.

A falut és környékét augusztus 10-étől kezdődően támadták az ukránok. Az egyik blogger szerint az orosz katonák azért vonultak vissza a település északi – front felőli – részén lévő lövészárkokból, mert folyamatosan részegek voltak. Mások tagadták ezt az információt, ám voltak olyanok is, akik szerint ez megfelel a valóságnak.

Az egyik bíráló szerint most üt vissza, hogy korábban leváltották és Szíriába vezényelték a frontszakasz parancsnokát, Ivan Popov tábornokot. Popov élesen fogalmazva azt mondta: hátba támadják a katonáit azzal, hogy kritikán aluli az utánpótlás és esélyük sincs arra, hogy felváltsák őket a lövészárkokban. Nincs elég katona ahhoz, hogy rotációs rendben váltsák egymást.

A bloggerek szerint Popov és számos hozzá hasonlóan gondolkodó tiszt eltávolítása után már nem lehet a katonai középvezetők vonakodó parancsteljesítését hibáztatni a kudarcokért. Az ISW idézte Alekszander Hodakovkszkijt, az Urozsajne körüli harcokban részt vevő egyik zászlóalj parancsnokát, aki szerint „Oroszország a háború korai szakaszában elszórta az erőforrásait”.

Elégedetlenek a háborúpárti orosz bloggerek. Fotó: MTI/AP
Elégedetlenek a háborúpárti orosz bloggerek. Fotó: MTI/AP

Oroszország-szakértők szerint az extraradikális bloggerek nem jelentenek fenyegetést Vlagyimir Putyin államfő rezsimjére, mert egy kicsi, egymással is civakodó csoportokra oszló kisebbséget alkotnak. A fronton harcoló csapatok megmaradt parancsnokai szintén veszélytelenek, mert nem akarnak Popov és társai sorsára jutni – derül ki a The Kyiv Independent hírportál korábbi cikkéből.

Ha azonban az orosz hadsereget vereségek érik, elkezdi elveszíteni a még megszállt területeket, akkor ez a két csoport egymásba kapaszkodva fenyegetővé válhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
Makro / Külgazdaság Felemás hír jött Európából: mi történt az építőiparral?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 14:34
A magyar építőipar ugyanakkor nagyot ugrott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG