<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Sok tudós vizsgálta, hogy a pénz és a boldogság, vagy legalább elégedettség között van-e összefüggés, és úgy tűnik, hogy nagyon is van. De nem csak az a kérdés, mennyi van, hanem inkább az, hogy pontosan mire is fordítjuk azt a pénzt. Érdekes módon jobb, ha másokra, mint ha magunkra. Hitelből viszont nem ér az egész.

Lehet-e pénzen elégedettséget, boldogságot venni? – teszi fel a kérdést a Wall Street Journal cikke, majd alaposan körül is járja a kérdést, rengeteg újabb keletű tudományos vizsgálatot, tudóst, professzort idézve. Úgy tűnik, határozottan igen, mert minél magasabb az emberek jövedelme, annál nagyobb arányban boldogok.

Sok pénz, de mire?

A cikk grafikonjai nagyon beszédesek,a közvélemény-kutatás szerint több pénzzel egyértelműen boldogabbak, illetve elégedettebbek az emberek az USA-ban. Félmillió dollár éves jövedelem körül már szinte nincsenek is boldogtalanok a felmérés szerint. (Ez mintegy 122 millió forint jelenleg, de nyilván ott jóval magasabbak a fizetések, mint nálunk.)

(Forrás: Wall Street Journal)

Ez eddig banálisnak tűnik, de azután érdekes dolgok derülnek ki, mert egyáltalán nem mindegy, hogyan használjuk fel azt a sok pénzt. Az anyagi javakat ugyanis hamar megunjuk, hozzájuk szokunk, az élmények tartósabbak. A legtöbb ember azt hiszi, hogy az élmény, például egy utazás, elmúlik, elszáll, a tárgy viszont megmarad, pedig nem, ez nagy tévedés.

A tárgy elszáll, az érzés megmarad

Kinek okoz még jelentősebb örömet például egy több hónappal, évvel ezelőtt vett tárgy? Szinte senkinek. Sőt még rossz érzéseink is támadhatnak tőle, ha a szomszédnak jobb, újabb, vagy olcsóbb van – magyarázza a cikk. Az élmények értéke hosszú távon nagyobb, több tudós professzor vizsgálatai szerint is, akiket a cikk idéz.

Ezért aztán nagyon nehéz boldogságot vásárolni anyagi javak által. Egy új autó, vagy ruha okoz ugyan egy rövid távú érzelmi felindulást, de a tárgy nemsokára megszokottá válik. Ha például felmegy valaki a Himalájára, soha életében nem felejti el, akkor sem, amikor a tárgyai már régen a szeméttelepen végezték – példálózik a lap. Megint egy másik vizsgálat során azt mutatták ki, hogy miközben egy új utazásra, élményre készülünk, kellemes izgalom vesz erőt rajtunk. Viszont miközben egy új tárgyra várunk, inkább türelmetlenek vagyunk, ami nem feltétlen kellemes.

Hedonikus futópad vagy önzetlenség?

De a pénz általi elégedettségnek is van határa. Ha nő a jövedelmünk, az az elvárásainkat is növeli. Lehet, hogy nagyobb házat veszünk, de ezzel gazdagabb szomszédok is járnak, és a végén ugyanúgy többre fogunk vágyni, mint előtte – idéznek még egy vizsgálatot. Vigyázzunk, „hedonikus futópadra”, vagy szabadabban fordítva inkább egyfajta boldogságkereső mókuskerékbe kerülhetünk– óv a cikk (az eredetiben: hedonic treadmill).

Megoldás? Azt tanácsolják, hogy próbáljuk lelassítani azt a folyamatot, amely során a tárgyakhoz hozzászokunk. Erre az egyik módszer, ha rendszeresen emlékeztetjük magunkat arra, mennyire szerencsések is vagyunk, hogy ezt vagy azt megszerezhettük. Bár ez a folyamat nehéz, nem lehetetlen.

Vond meg a csokit, és élvezd

Apró trükkökkel lehet növelni a tárgyak felett érzett boldogság elnyújtását. Az egyik ilyen a változatosság, például a korábban megvett, de megunt képeket cseréljük ki egymással a falakon, hogy új élményhez jussunk – javasolják. Egy másik megfigyelés, hogy több élvezet származik a tárgyakból, ha megoszthatjuk azokat másokkal, akár csak időlegesen is. (Lásd amikor a gyermek eldicsekszik az új biciklijével, és kölcsön adja pajtásainak kipróbálni – a szerk.)

Egy kísérlet során, ahol csokoládét osztottak a kísérleti alanyoknak, tudományosan is bebizonyították azt a régen ismert tényt, hogy amire sokáig vágytunk, annak nagyobb az értéke. Akiktől sokáig megvonták a csokit, sokkal jobban élvezték, amikor végre kaphattak. (Némely megfigyelésnél, kísérletnél erősen idekívánkozik a kérdés, hogy a párkapcsolatokban is bizonyítható-e – a szerk.)

Ugandára is igaz

Eléggé meglepő az a tudományos kísérlet, melynek eredménye szerint boldogabbá tesz, ha nem magunkra költünk, hanem másokra. Ezt ráadásul nem csak egy országban készítették, hanem olyan nagyon változatos tájakon is, mint Dél-Afrika, Kanada vagy Uganda – írják. A kísérletet elvégezték úgy is, hogy az emberek a saját pénzüket adják ki, de úgy is, hogy a más pénzét, sőt úgy is, hogy az alanyok relatíve szegények voltak.

Egy másik, száz országra kiterjedő felmérésből is az derült ki, hogy azok, akik jótékony célokra adakoztak, boldogabbak voltak. Sokan azt gondolják, hogy majd adakozom, ha gazdag leszek, de valójában az alapvető igényeik terén szűkölködő szegényekre is pozitív hatással volt az adakozás – írja a cikk.

Végy magadnak időt

Megint más vizsgálat szerint boldogabbak a többinél azok, akik a pénzükön nem mást, mint – időt vásárolnak. Például közelebb laknak a munkahelyükhöz, és kevesebbet kell ingázniuk. Vagy valamilyen módon másokra bízzák, kiszervezik a nemszeretem-jellegű tevékenységeket, legyen az házimunka vagy hivatali ügyintézés.

Az is érdekes megfigyelés volt, hogy a gazdagabb országok gazdagjai majdnem minden esetben jobban érezték magukat, mint a szegényebb országok gazdagjai. (Feltehetően azonos jövedelmi szint mellett, bár erre már nem térnek ki a cikkben – a szerk.)

Hány dollár a boldogság?

Akkor mennyit is ér a boldogság tulajdonképpen? A pénzzel csak egy bizonyos határig nő tovább, aztán nem. Az egyik egyetem két kutatója szerint úgy 75 ezer dolláros (jelenleg valamivel több mint 18 millió forintos) éves jövedelem felett már nem mutatható ki, hogy az emberek boldogabbak lennének. Az elégedettség azonban e felett is tovább emelkedik.

Bár a legtöbben a sok pénz felhasználását vizsgálták, mások rámutatnak, hogy ha többet költünk, mint amink van, az egyenes út a nyomor(úság) felé. (A szó, „misery”, mindkettőt jelenti.) Kimutatták, hogy az adósság káros a boldogságra, a megtakarítás viszont elősegíti azt. (Ezt a 2008-ban kezdődött válság óta nagyon sokan a saját bőrükön érzik – a szerk.) De érdekes módon az is bebizonyosodott, hogy nagyobb boldogságot okoz megszabadulni az adósságainktól, mint megtakarításokat felhalmozni.

Mielőtt életed utazására indulnál

Az alapvető létszükségletek kielégítése is nagyon fontos lelki tényező. „Így mielőtt elmész életed vakációjára, bizonyosodj meg afelől, hogy gondoskodtál az alapvető szükségleteidről, kifizetted az összes adósságod, és van elég pénzed, hogy megvédd magad az élet legfontosabb fenyegetéseitől” – tanácsolja a lap végkövetkeztetése. Ha hitelből élünk nagy lábon, akkor az efeletti örömet le fogja nullázni a későbbi stressz, amit az adósságok visszafizetése kapcsán fogunk érezni -  teszik hozzá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:03
Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Pénzügyi szektor Miért nem jelenti az FTX-botrány a kriptovaluták végét? A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2022. december 2. 19:29
A sorozatos idei botrányok után sokan megint a kriptovaluták végnapjait jósolják, pedig volt már hasonlóan rossz éve a piacnak. Valójában a szektor problémái egyrészt nem is kriptovaluta-specifikusak, a hagyományos pénzügyi világnak is megvoltak a hasonló botrányai korábban. Másrészt pedig szabályozással és önkorrekcióval egyaránt ki lehet jutni ebből a gödörből.
Pénzügyi szektor Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 15:56
2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.
Pénzügyi szektor Négy napig nem nyit ki az egyik hazai nagybank
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:12
Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
Pénzügyi szektor Vidám napot zárt a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 19:26
A forint egy erősödő euróval szemben is jó napot zár, mert a jegybanki kamatdöntés és az energiaellátási zavarok sem rángatták meg.
Pénzügyi szektor A fiatalok harmada szívesen váltana zöld pénzügyi megoldásokra
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:59
A Magyar Bankholding készíttetett felmérést ebben a témában.
Pénzügyi szektor Az állam is besegített a lízingpiacnak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 12:59
A változó külső körülmények között is lendületben van a CIB Lízing: minden kulcsterületen jelentősen növelte kihelyezéseit a harmadik negyedévben, miközben a piaci részesedése is emelkedett. A növekedésben meghatározó szerep jutott a támogatott konstrukcióknak is.
Pénzügyi szektor Most jöhet jól a jelzáloghitel
Privátbankár.hu | 2022. november 19. 09:53
Bár a kamatkörnyezet emelkedése ellenére a bankok sokszor a piaci helyzethez képest visszafogottabban emelik a kamatokat a hitelesekért folytatott versenyben, a hitelekért többet kell fizetni, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Igaz ez a fogyasztási hitelekre, köztük a személyi kölcsönökre is. Ezek azonban akár egy olcsóbb konstrukcióval, a szabad felhasználású jelzáloghitellel is helyettesíthetőek - derül ki a money.hu összeállításából. 
Pénzügyi szektor Bankválság jöhet Lengyelországban
Tiszóczi Roland | 2022. november 17. 19:09
Lengyelországban tovább ketyeg a 2008-as pénzügyi válság előtti svájcifrank-alapú jelzáloghitelek bombája, miután ott nem történt olyan hazai devizába való átváltási program, mint 2014-ben Magyarországon. Egy nagy lengyel bankot már ki kellett menteni, de az energiaválsággal és a geopolitikai helyzettel párosulva katasztrofális bankválság jöhet, akár öt lengyel nagybank is bedőlhet.
Pénzügyi szektor Kate 30 műveletet tud, beszél magyarul - színre lép a mesterséges intelligencia
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 16:33
Határtalan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában, amely még csak most kezdi meg igazi karrierjét – jelentette ki Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője a „bevezetés a digitális asszisztencia világába” online eseményen. A beszélgetés középpontjában a K&H november elején bemutatott, mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztense, Kate állt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG