<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Éles viták zajlanak arról, hogy meg szabad-e adni a török állampolgároknak a vízummentességet, ami az EU és Törökország közötti menekültügyi csomag része. Egy Törökország-szakértő szerint elvileg jöhetne ugyan 400-500 ezer, főleg kurd menekült Európába, ám erős vészféket építettek a rendszerbe. Kelet-európaiak is bőven vannak Németország szegényei között.
A török nemzeti lobogó és az Aranyszarv Metróhíd az Európát Ázsiától elválasztó tengerszoroson, a Boszporuszon. MTI Fotó: Cseke Csilla

Potenciálisan 400-500 ezer török állampolgár, főleg kurd is kérhet menekültstátuszt – mondta az N24.de televíziónak az ISDP kutatóintézet Törökország-szakértője, Gareth Jenkins. Ha eltörlik a vízummentességet, a beutazó törökök könnyebben tovább maradhatnak az engedélyezett 90 napnál, és feketemunkákból fenntartva magukat könnyebben „alámerülhetnek”, ottmaradhatnak Németországban.

Ennek ellenére nem számítanak igazán tömeges menekülthullámra a törökök részéről. Egyrészt azért nem, mert eddig is általában pozitívan bírálták el a vízumkérelmeket, igaz, sokan, akiknek erre rosszak voltak az esélyeik, eleve nem is adtak be ilyet. Annak költsége ugyanis 60 euró, ami sok töröknek nagyon drága.

Három esetben lehet vészfékezni

Eleve sokaknak útlevelük sincsen, mivel az luxuscikknek számít, tíz évre 200 euróba kerül. De mindenképpen várható, hogy több török fog beutazni a vízummentesség június végétől tervezett megadása után, mint annak előtte. Törökországnak egyébként 72 feltételt kell teljesítenie a vízummentességhez, kérdéses, hogy ez meglesz-e június végére, a labda a török félnél van.

A Törökország-szakértő szerint erős fékeket építettek be a rendszerbe az európai országok, főleg Németország és Franciaország nyomására. Három esetben is fel lehet függeszteni a Törökországnak megadandó vízummentességet. Egyrészt, ha a 90 napon túl haza nem térő törökök száma drasztikusan megemelkedik. Másrészt, ha a török állampolgárok menedékkérelmeinek száma erősen megnő. Harmadrészt, ha Ankara vonakodna visszavenni az EU által visszaküldött menekülteket.

Minden ötödik németországi magyar szegény?

„Szegények, betegek és elégedetlenek” - írja szintén az N24.de a Németországban élő törökök életkörülményeiről. Eszerint az ott élő több milliós török származású népesség több mint egyharmada, 36 százaléka él a szegénységi küszöb alatt. Ez a szám a migrációs háttérrel nem rendelkező – értsd teljesen német – lakosság körében csak 14 százalék, a volt Jugoszlávia polgárai körében 27 százalék. A „kelet-európaiak és leszármazottaik” – köztük a magyarok – között pedig 20 százalék ez az arány.

Nehéz a volt bányászok élete

A török háztartások átlagjövedelme (1242 euró) jóval alacsonyabb, mint a többieké, akár a dél-nyugat-európai (olasz, spanyol, portugál) bevándorlóké (1486 euró), akár a németeké (1730 euró). A különbségeket a cikk főleg a törökök alacsony képzettségével magyarázza, aminek azonban szintén megvan az oka.

Nagy részük vendégmunkásként került korábban Németországba, főleg a nehéziparba vagy a bányászatba, amihez nem kellett különösebb előképzettség. Azóta viszont ezen iparágak egy része leépült, és sokuk nem talál munkát, egészségi állapotuk is rosszabb, mint a többieké.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG