TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A lakáshitel felvétele során az igazolható jövedelem alapvető korlátot jelent, ami behatárolja, hogy mekkora hitelösszegre számíthatunk. A magasabb lakásárak miatt nagyobb hitelösszegre lehet szükség, ami szorult helyzetbe hozhatja a családokat. Egy 10 millió forintos 20 éves futamidejű hitel törlesztéséhez legalább 155 ezer forintos jövedelmet szükséges igazolni. A bankok által elfogadható jövedelmek köre is változó, így egyik banknál több, míg másiknál kevesebb hitelre számíthatunk. Mennyi törlesztő vállalható a jövedelem függvényében?

A lakáshitelnél a megvásárolni kívánt ingatlan értéke, a hitelösszeg nagysága valamint a jövedelmünk alapvetően behatárolja a mozgásterünket a hitelfelvételnél. Ez alapján a bankok maximumaz ingatlan forgalmi értékének 80 százalékáig adnak hitelt, ami azt jelenti, hogy legalább 20 százalék önerőnek meg kell lennie a lakásvásárláskor.

Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a havi törlesztés a bank által figyelembe vehető jövedelem mekkora részét teszi ki. A szabályok szerint a jövedelem maximum 50 százalékáig terhelhető hiteltörlesztéssel (legalább 400 ezer forintos jövedelemnél 60 százalék lehet), ugyanakkor a bankok ennél szigorúbbak szoktak lenni és a jövedelem arányos törlesztést 30-35 százalékig hagyják elmenni.

Ugyan az egyes bankok ügyfélminősítése eltérő, az viszont általánosságban igaz, hogy erősebb pénzügyi háttérrel kedvezőbb ajánlatot lehet kapni. Most azt az esetet vizsgáltuk meg, hogy a bankok által alkalmazott 35 százalékos jövedelemarányos törlesztő mellett, mekkora jövedelemből jöhet ki egy 10 millió forintos lakáshitel, amit 20 év alatt fizetnénk vissza.

Ha azt feltételezzük, hogy a hitelfelvevőnek nincsen más hiteltörlesztése, akkor egy 20 évre felvett 10 millió forintos hitelnél a havi törlesztő a kamatperiódus függvényében 57 és 82 ezer forint között szóródik (a legjobb 3 banki ajánlat figyelembevételével). Természetesen minél hosszabb kamatperiódus, vagyis minél hosszabb időre kiszámítható a hitel törlesztője annál magasabb a THM és annál nagyobb a törlesztő is. Éppen ezért úgy lehet számolni, hogy 35 százalékos jövedelemarányos törlesztő mellett legalább 163 ezer és 236 ezer forintos jövedelemmel szükséges rendelkezni.

Ugyanakkor, ha más hiteltörlesztés (hitelkártya, folyószámlahitel, személyi kölcsön) is van, már máshogy alakul a minimum jövedelemelvárás. Például egy 500 ezer forintos kihasználatlan hitelkártya is 25 ezer forinttal beleszámít a jövedelemterhelésbe, ami összességében alacsonyabb hitelösszeget eredményez. Fenti példánkból egy 3 éves kamatperiódusú lakáshitelnél 170 ezer forint helyett legalább 241 ezres jövedelmet szükséges igazolni.

A következő kalkulátorral megkeresheti a legjobb lakáshitel ajánlatokat!

Ilyen jövedelemmel lehet hitelt kapni

A bankok alapvetően kétféle jövedelemtípust különböztetnek meg, az elsődleges és a kiegészítő jövedelmet, ráadásul több mint 40 féle különböző jogcímen szerzett jövedelmet tartanak számon. Azonban nem minden típusú bevétel esik azonos elbírálás alá, így mindig fontos a megfelelő tájékozódás a hitelfelvétel előtt.

Elsődleges jövedelemnek számít például a munkabérként, a vállalkozói jövedelemként kapott kereset, illetve az öregségi, rokkantsági nyugdíj (a lista szélesebb is lehet, bankonként eltérő, hogy miként bírálják el az egyes bevételeket). Amivel számolni kell, hogy a minimálbérnek megfelelő jövedelmet minden esetben igazolni szükséges.

A kiegészítő jövedelmeket (például GYED, GYES, családi pótlék, bónusz, jutalom) kizárólag az elsődleges jövedelmeken felül számítja be a bank. Ugyanakkor itt is bankonként eltérő, hogy mit tekintenek másodlagosan elfogadható jövedelemnek.

Amit mindenképpen figyelembe kell venni, hogy alkalmazottként legalább 3 hónapos munkaviszonyt szükségesigazolni, ráadásul nem állhatunk próbaidő, vagy felmondási idő alatt, mert ez kizáró tényezőt jelent a hitelfelvételnél. Vállalkozóként legalább 1 lezárt adóév szükséges, és míg korábban EVA-s, vagy KATA-s vállalkozókat alig hiteleztek a bankok, addig ma egyre több pénzintézet elfogadja ezeket a jövedelmeket is.

Fontos, hogy a jövedelem megfelelően igazolható is legyen, így munkáltatói igazolással, bankszámla kivonattal, NAV dokumentumokkal rendelkeznünk kell.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél