<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A lakáshitel felvétele során az igazolható jövedelem alapvető korlátot jelent, ami behatárolja, hogy mekkora hitelösszegre számíthatunk. A magasabb lakásárak miatt nagyobb hitelösszegre lehet szükség, ami szorult helyzetbe hozhatja a családokat. Egy 10 millió forintos 20 éves futamidejű hitel törlesztéséhez legalább 155 ezer forintos jövedelmet szükséges igazolni. A bankok által elfogadható jövedelmek köre is változó, így egyik banknál több, míg másiknál kevesebb hitelre számíthatunk. Mennyi törlesztő vállalható a jövedelem függvényében?

A lakáshitelnél a megvásárolni kívánt ingatlan értéke, a hitelösszeg nagysága valamint a jövedelmünk alapvetően behatárolja a mozgásterünket a hitelfelvételnél. Ez alapján a bankok maximumaz ingatlan forgalmi értékének 80 százalékáig adnak hitelt, ami azt jelenti, hogy legalább 20 százalék önerőnek meg kell lennie a lakásvásárláskor.

Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a havi törlesztés a bank által figyelembe vehető jövedelem mekkora részét teszi ki. A szabályok szerint a jövedelem maximum 50 százalékáig terhelhető hiteltörlesztéssel (legalább 400 ezer forintos jövedelemnél 60 százalék lehet), ugyanakkor a bankok ennél szigorúbbak szoktak lenni és a jövedelem arányos törlesztést 30-35 százalékig hagyják elmenni.

Ugyan az egyes bankok ügyfélminősítése eltérő, az viszont általánosságban igaz, hogy erősebb pénzügyi háttérrel kedvezőbb ajánlatot lehet kapni. Most azt az esetet vizsgáltuk meg, hogy a bankok által alkalmazott 35 százalékos jövedelemarányos törlesztő mellett, mekkora jövedelemből jöhet ki egy 10 millió forintos lakáshitel, amit 20 év alatt fizetnénk vissza.

Ha azt feltételezzük, hogy a hitelfelvevőnek nincsen más hiteltörlesztése, akkor egy 20 évre felvett 10 millió forintos hitelnél a havi törlesztő a kamatperiódus függvényében 57 és 82 ezer forint között szóródik (a legjobb 3 banki ajánlat figyelembevételével). Természetesen minél hosszabb kamatperiódus, vagyis minél hosszabb időre kiszámítható a hitel törlesztője annál magasabb a THM és annál nagyobb a törlesztő is. Éppen ezért úgy lehet számolni, hogy 35 százalékos jövedelemarányos törlesztő mellett legalább 163 ezer és 236 ezer forintos jövedelemmel szükséges rendelkezni.

Ugyanakkor, ha más hiteltörlesztés (hitelkártya, folyószámlahitel, személyi kölcsön) is van, már máshogy alakul a minimum jövedelemelvárás. Például egy 500 ezer forintos kihasználatlan hitelkártya is 25 ezer forinttal beleszámít a jövedelemterhelésbe, ami összességében alacsonyabb hitelösszeget eredményez. Fenti példánkból egy 3 éves kamatperiódusú lakáshitelnél 170 ezer forint helyett legalább 241 ezres jövedelmet szükséges igazolni.

A következő kalkulátorral megkeresheti a legjobb lakáshitel ajánlatokat!

Ilyen jövedelemmel lehet hitelt kapni

A bankok alapvetően kétféle jövedelemtípust különböztetnek meg, az elsődleges és a kiegészítő jövedelmet, ráadásul több mint 40 féle különböző jogcímen szerzett jövedelmet tartanak számon. Azonban nem minden típusú bevétel esik azonos elbírálás alá, így mindig fontos a megfelelő tájékozódás a hitelfelvétel előtt.

Elsődleges jövedelemnek számít például a munkabérként, a vállalkozói jövedelemként kapott kereset, illetve az öregségi, rokkantsági nyugdíj (a lista szélesebb is lehet, bankonként eltérő, hogy miként bírálják el az egyes bevételeket). Amivel számolni kell, hogy a minimálbérnek megfelelő jövedelmet minden esetben igazolni szükséges.

A kiegészítő jövedelmeket (például GYED, GYES, családi pótlék, bónusz, jutalom) kizárólag az elsődleges jövedelmeken felül számítja be a bank. Ugyanakkor itt is bankonként eltérő, hogy mit tekintenek másodlagosan elfogadható jövedelemnek.

Amit mindenképpen figyelembe kell venni, hogy alkalmazottként legalább 3 hónapos munkaviszonyt szükségesigazolni, ráadásul nem állhatunk próbaidő, vagy felmondási idő alatt, mert ez kizáró tényezőt jelent a hitelfelvételnél. Vállalkozóként legalább 1 lezárt adóév szükséges, és míg korábban EVA-s, vagy KATA-s vállalkozókat alig hiteleztek a bankok, addig ma egyre több pénzintézet elfogadja ezeket a jövedelmeket is.

Fontos, hogy a jövedelem megfelelően igazolható is legyen, így munkáltatói igazolással, bankszámla kivonattal, NAV dokumentumokkal rendelkeznünk kell.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
Személyes pénzügyek Már csak négy hely kiadó a pénzügyi diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 16:13
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny, amelyet a Privátbankár.hu idén ősszel a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett.
Személyes pénzügyek Itt vannak a betéti kamatsapka részletei, de vannak még kérdések
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:10
Megjelent a rendelet.
Személyes pénzügyek Akár a foglalót is elbukhatja, aki így vásárol lakást
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 10:50
Előzetesen ellenőrizni kell, mennyi hitelt kaphatunk.
Személyes pénzügyek Nagy harc indult a megtakarítók kegyeiért - most egy biztosító szállt a ringbe
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 10:17
Az elszálló infláció miatt kétszámjegyű hozamot kell ígérnie annak, aki a befektetők pénzére hajt. Az állampapírok jelenleg a 3-6 éves konstrukcióiknál kínálnak ilyet induláskor, rövidebb lekötésekre banki betétnél is találni már 12 százalékos kamatajánlatot. Most pedig egy biztosító rukkolt elő öt év alatt 50 százalékos hozamot garantáló lehetőséggel – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Továbbra sincs jó hírünk az eurót venni szándékozóknak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 07:34
A forint nem akar erősödni, hétfő reggel is a 407-es szint közelében cserélt gazdát a hazai bankközi devizapiacon, valamennyivel a pénteki záróértéke alatt.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2022 ősz, 2. forduló 5. nap
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés megyei és budapesti csapatoknak!
Személyes pénzügyek Újabb megyékből vannak meg a továbbjutók a pénzügyi diákversenyen
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 17:03
Nehéz helyzetbe került a zsűri a Legyél Te Is Pénzügyi Junior Klasszis megyei fordulójának harmadik napján, mert nagyon szoros mezőnyt alkottak a Pest megyei, a Tolnát képviselő, a hevesi és a nógrádi csapatok. Végül a jók közül a legjobbak jutottak tovább a december 8-i, országos döntőbe. A megyei elődöntők még november 22-ig folytatódnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG