<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Csak első pillantásra nem tűnik vészesen rossznak a hazai minimálbér, az európai országok alsó harmadánál helyezkedik el, legalábbis a bruttó értéke, és azt is figyelembe véve, hogy nálunk alacsonyabb az árszínvonal. De az nem vigasztal senkit, hogy másoknak ennél is rosszabb. A nettóval már rosszabb a helyzet.

Nem könnyű arra a kérdésre válaszolni, hogy a hazai minimálbér mennyire magas, vagy inkább mennyire alacsony. Mert azt alighanem mindenki érzi, talán egyes politikusokon kívül, hogy bruttó 105, nettó 69 ezer forintból megélni nagyon nehéz, családdal szinte képtelenség. Arra sem könnyű válaszolni, hogy más országokhoz képest hol tartunk.

Az Eurostat adatai alapján a nemrég bevezetett minimálbér Németországban például 1473 euró, ami innét nézve nagyon magasnak tűnik, hiszen a mi 105 ezer forintunk átszámolva 333 euró (2014 végi középárfolyamon.) Ez 4,4-szeres különbség a németek javára.

De hát az árak…

Már halljuk is, amint jön az ellenvetés, hogy nálunk az árak is jóval alacsonyabbak. Igen, és nem is kell sokat tanakodni, mennyivel, erre vonatkozóan rendszeresen készülnek számítások. Az úgynevezett vásárlóerő-paritás azt jelzi, hogy egy tipikus lakossági árukosár – hasonlóan az infláció fogyasztói kosarához – mennyivel drágább az egyik országban, mint a másikban.

Ha az Eurostatnál ez a paritás 1,0, vagyis száz százalék, akkor pontosan az EU átlagának megfelelő az árszint. Ha 52 százalék, mint nálunk, akkor kicsit több, mint a fele az árszínvonal az EU-átlagnak. A németeknél 101 százalék, ami épphogy egy kicsit az átlag feletti szintet jelent. Nagyjából kétszer annyiba kerül tehát a fogyasztói lét náluk, mint nálunk.

Ennyivel többet tudnak venni a németek

Így a hazai 333 eurós bruttó bér olyan, mintha 642 eurós lenne a minimálbér az EU átlagos árszínvonalán. Ennél már „csak” 2,27-szer akkora a német érték. Eddig is tudtuk, hogy a németeknek jobb, most azt is tudjuk, hogy a minimálbérükön kétszer és még egy negyedszer annyi terméket, szolgáltatást tudnak vásárolni, mint mi.

Ha kiszámoljuk ugyanezt az összes európai országra, amelynek van minimálbér-adata, akkor arra jutunk, hogy Magyarország nagyjából a mezőny harmadánál helyezkedik el.

Jelent itt valamit a bruttó?

Így adóztunk németül

Legjobb tudásunk szerint kitöltöttünk egy német adókalkulátort az ottani minimálbér adataival, egyszerű házas, gyermektelen polgárként, kis jövedelmű házastárssal. Az 1473 eurós havi bruttóból nettó 1171,40 euró maradt, ami mintegy 20,5 százalékos levonás. Úgy tűnik, jövedelemadó ilyenkor nincsen, betegség-, munkanélküliség- és nyugdíjbiztosításra megy több mint 300 euró levonás. Magasabb jövedelmű házastárs esetén már 90 euróval többet vonnak havonta.

Ott sem lehet fenékig tejfel az adóbevallás, jól meg van bonyolítva, a munkavállalókat 6+1 különféle adózói kategóriába sorolják főként családi állapot alapján, és a szolgálati autótól az egyházi adóig, a szövetségi államig számos módosító tétel van.

Ám alighanem csalóka a bruttó bér, a 105 ezer forintos hazai minimálbérből ugyanis alapesetben csak mintegy 69 ezer forint marad, nem annyira az szja, mint inkább az egyéb járulékok miatt. Más országokban az alacsony jövedelműeket esetleg kevésbé vagy éppen jobban adóztatják.

Nettó minimálbér-adatokat az Eurostat nem közölt, az adózás ugyanis országokon belül is bonyolult, gyerekkedvezmény, utazási kedvezmény, házastársi kedvezmény stb. tarkítja, hogy csak párat említsünk.

Sokat kapnak a görögök

Ahhoz képest, mekkora bajban vannak, a görögök 684 eurós minimálbérük eléggé soknak tűnik. Mivel náluk az árak csak az EU-átlag 83 százalékát teszik ki, ez átlagos árszínvonal mellett 824 eurót érne, közel 30 százalékkal többet, mint a magyar minimál.

Sok országban nem volt minimálbér-adat, ami annak lehet a következménye, hogy vagy nincs ilyen, vagy bonyolult, rendszerű, szakmánként, szolgálati évek számától függően eltérő a mértéke. Németországban is csak nemrég, januártól vezettek be minimálbért.

Elég-e a minimálbér?

Ausztriában például nincsen általános minimálbér, de egyes foglalkozásoknál – házvezetőnő, gyermek-felülvigyázó, szakács stb. – van. Bonyolult rendszerben, például a gyakorlattól függően, általában 1200-2000 euró között. Az erős szakszervezetek miatt, amelyek saját tagságuk minimális bérét kiharcolják, a munkavállalók többségére azonban de facto minimálbér vonatkozik.

Az, hogy vannak nálunk is nyomorultabbak, ritkán szokott bárkit is vigasztalni, inkább az a kérdés: elég-e a magyar minimálbér legalább egy minimális 21. századi megélhetéshez. Bizton állíthatjuk, hogy nem, azt mutatják a létminimum-adatok is, amelyek számítását éppen most állítják le, a kritikusok szerint talán azért, mert rossz fényt vetnek a társadalom helyzetére. De ezt mondja a józan ész és tapasztalás is.

(Választanod kell, két gyereket akarsz, vagy egy családi házat? – írtuk nemrégiben.)

Így játsszák ki a minimálbér-rendeletet

Egy liberális – de nem éppen baloldali – álláspont szerint a minimálbér káros, mert ha bevezetik, egyes munkavállalókat már nem lesz érdemes foglalkoztatni, akik egyébként alacsonyabb bérért még dolgozhatnának. Márpedig még a minimálbérnél valamivel alacsonyabb fizetés is jobb, mint közmunkán vagy munkanélküliként tengődni.

Sok munkaadó Magyarországon úgy játssza ki a minimálbért, hogy nyolc óra helyett 9-10 órát vagy még többet dolgoztatja az alkalmazottat ugyanazért a bérért.

Sokan, főleg vidéken és a szakképzetlenek között ezt is kénytelenek vállalni, mert ha nem csinálják, hamar találnak helyettük valaki mást. Egy másik módszer, hogy eleve csak részmunkaidőre jelentenek be valakit.

Mások szerint a közmunka is a minimálbér kijátszása, csak jogszabályba foglalták.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG