3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Növekvő bérekről, növekvő kiskereskedelmi forgalomról és csökkenő munkanélküliségről szólnak a jelentések. De ez vajon azt jelenti-e, hogy jobban élünk? Ha igen, akkor mihez képest? Csak a tavalyinál, vagy a sok éves átlagnál? A reálbérek és a fogyasztás hosszú távon nem olyan rózsásak.

 

Rendszeresen jönnek a hurrájelentések a statisztikusoktól és a kormányzattól arról, hogy megint nőttek a bérek, nőtt a fogyasztás. Augusztusban például 4,6 százalékos, szeptemberben 5,1 százalékos volt a kiskereskedelem növekedése az előző év hasonló időszakához képest. (Itt írtunk róla.) Sok szó esik arról, hogy a gazdasági növekedés motorja a jövőben az export helyett – vagy mellett – a lakossági fogyasztás kellene legyen.

 

Ebben bizony vannak még bőven tartalékok. Ha megnézzük a fogyasztás hosszú távú adatait a KSH-nál, 2013 végéig hozzávetőleg a 2003-as szintre jutottunk csak el. (Kék vonal a grafikonon.)

A 2014-es adat még hiányzik, az említett kiskereskedelmi adatokból ítélve több százalékos emelkedés is elképzelhető. Akkor pedig akár a 2004-es vagy a 2005-ös szintre is emelkedhet az egy főre jutó lakossági fogyasztás…

A jövedelem több, mint a bér

Tanulságosak a reálkereset és a reáljövedelem grafikonjai is. A kereset a béreket jelenti, a jövedelem viszont sokkal tágabb fogalom: vállalkozói osztalék és nyereségkivét, mezőgazdasági őstermelés, nyugdíj, borravaló, megtakarítások hozama, ingatlan-bérbeadás bevétele, családi pótlék, gyes, munkanélküli ellátás, táppénz, ezer dolog van benne. (A „reál” szócska pedig azt jelzi, hogy az infláció hatását az adatokból kiszűrték.)

Fizetésekben jobban állunk

 

A reáljövedelem (piros vonal) elsősorban azért vált el annyira az évek során a reálkeresetektől (zöld vonal), mert egyre több a nyugdíjas, illetve nagyon nőtt korábban a különböző állami szociális juttatások – gyes, munkanélküli segély stb. – szerepe.

Az utóbbi években az egy főre jutó reáljövedelem meredeken csökkent, a mostani emelkedéssel is csak körülbelül a 2004-2005-ös szinten vagyunk. A reálkereset indexe, a zöld vonal viszont mindenkori csúcsán van, és így meghaladja a 2006-os szintet is.

Az átlag ápol és eltakar

Az egy főre jutó reáljövedelem és az egy főre jutó fogyasztás szerint tehát egyértelműen rosszabbul élünk, mint tíz éve, ezt mutatja a nagy átlag. A válságot, illetve a korábbi túlköltekezést, eladósodást még nyilván nem hevertük ki, a kis jövedelműek adóterhei nőttek.

Lehet, hogy korábban voltak túl magasak a jövedelmek, de tíz év lemaradás hosszú idő, van bőven hová fejlődni. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy a jövedelmek eloszlása egyenlőtlen, és sokan esetleg a javulást sem érzékelik. Az átlag a különbségeket jótékonyan eltakarja.

Nem ezt akarjuk

Magyarország nem akar az olcsó munkaerő országa lenni - mondta Lenner Áron helyettes államtitkár videóinterjúnkban, amelyet itt lehet megnézni>>>>>>>>>

El kell kerülni a csapdát

Reméljük, a politikusok nem úgy tervezik, hogy a jövőben újra lefelé szorítják majd a reálbéreket, hogy olcsón tudjunk exportra termelni. Az ugyanis növelné a kivándorlást és a munkaerőhiányt. Ahhoz, hogy elkerüljük a „közepes jövedelem csapdáját”, vélhetően leginkább a munkaerő megfelelő jövedelemmel való itt tartása és erős továbbképzése, magas színvonalú oktatás kellene.

A közepes jövedelem csapdájáról: Síró nagymamák esténként a Skype előtt…

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Zsugorflációra fukarfláció – hogyan lehet kiszúrni a rejtett áremelkedéseket?
Eidenpenz József | 2023. szeptember 24. 17:05
Az azonos vagy emelkedő ár mellett kevesebbet tartalmazó csomagolások, a minőségrontás mint lopakodó áremeléses taktikák nemcsak Magyarországon okoznak gondot. A fogyasztóknak alaposan meg kell nézniük a csomagolások méretét és tartalmát, ha tisztán akarnak látni. Németországban és Franciaországban is központi téma ez.
Személyes pénzügyek Felértékelődött az öngondoskodás jelentősége
Natív tartalom | 2023. szeptember 22. 13:22
A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára. Különösen most, a suliszezon kezdetén, a gyermekek taníttatása ugyanis sok családra ró terhet. Érdemes áttekinteni, hol lehet faragni a kiadásokon, ha pedig sikerül megtakarítást elérni, azt hol, mibe érdemes körültekintően betenni, befektetni.
Személyes pénzügyek Már 20 millió forintot is át lehet utalni másodperceken belül, de mekkora ennek a költsége?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 22. 09:39
2023. szeptember 1-től kezdve már nem 10 millió, hanem 20 millió forint az azonnali utalás értékhatára, vagyis akár ekkora összeg is megérkezik a címzetthez 5 másodpercen belül. Ilyen nagy összegű utalásnak már jelentős költsége lehet, de a megfelelő bankszámlacsomag kiválasztásával akár díjmentesen is megoldható az utalás.
Személyes pénzügyek Milyen típusú jövedelmek fogadhatók el hitelfelvételnél?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 20. 09:52
Minden pénzintézet számára az egyik legfontosabb garancia az általa nyújtott hitel visszafizetésére a jövedelem. Azonban nem minden jövedelem bír azonos súllyal, illetve a munkaviszony típusa és hossza is tényező a hiteligénylés elbírálásakor.
Személyes pénzügyek Fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 17:32
A korábbi gyakorlattal szemben az éves nyugdíjemeléseket a bérnövekedések helyett az inflációhoz kötötték. A probléma ezzel a rendszerrel, hogy a bérek hosszútávon a világ minden országában az inflációnál jobban emelkednek. Ennek következtében a korábban megszerzett inflációkövető nyugdíjak elértéktelenednek az új nyugdíjakhoz képest. A másik problémát a nők 40 év munka utáni nyugdíjlehetősége jelenti. Időközben ugyanis megemelkedett a nők nyugdíjkorhatára, így egyre nagyobb kedvezményt és költségvetési kiadást jelent a 40 év utáni nyugdíjba vonulás. Itt várhatóan az lesz a megoldás, hogy a 40 évet felemelik 43-ra. Jövőre újra választások. A lapcsoportunkhoz, a Klasszis Médiához tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának szakértői biztosak abban, hogy lesz újabb nyugdíjas-kényeztetés, ami újabb terhet jelent majd a költségvetésnek.
Személyes pénzügyek Megint csalók próbálkoznak Matolcsy Györgyék nevében
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 10:53
Nem szabad elhinni csak úgy, amit a telefonban mondanak, újra próbálkoznak az MNB nevében is kicsalni adatainkat.
Személyes pénzügyek Eltáthatja a száját, ha megnézi a pénzváltók friss árfolyamait
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 07:16
Nem sűrűn fordul elő, hogy szinte ugyanannyit ér a forint az euróval szemben most, mint pénteken.
Személyes pénzügyek Elképesztő, milyen telefonszámról próbálják átverni az OTP nevében a gyanútlanokat
Csabai Károly | 2023. szeptember 14. 15:08
A csalók sajátos trükkökhöz folyamodnak.
Személyes pénzügyek Lesz-e választási pénzeső jövőre a nyugdíjasoknak? - Újra itt a Nyugdíjszerviz
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 12. 14:24
Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal, egy kihagyhatatlan műsor, amelynek témája előbb-utóbb mindenkit érint.
Személyes pénzügyek Valamivel jobb kedve lehet, ha most szánja rá magát euróváltásra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 11. 06:52
Hétfő reggel magasabban nyitott a forint, mint ahol pénteken zárt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG