<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az OECD friss "élhetetlenségi listáján" már a hetedikek vagyunk! Az elégedettségünk az élettel: 0 pont. Eleve annyit dolgozunk, hogy túlórázni nincs is időnk. A jövedelmi olló hatalmasra nyílt, a leggazdagabb 20 százalék négyszer annyit keres, mint a legszegényebb rétegek.

Az OECD frissen publikálta életminőség-indexét, a Business Insider ez alapján összeszedte, melyik az a 10 ország, ahonnan "jobb mielőbb távozni". Az index szerint a 10 legrosszabbul teljesítő állam között ott vagyunk mi is, Magyarország a hetedik lett. Tavaly még nem voltunk a top 10-ben, mondhatni, idén "jobban teljesítettünk"...

Az OECD az index összeállításakor olyan tényezők együttes hatását vizsgálta, melyek döntően befolyásolják az állampolgárok mindennapjait. Így górcső alá vették a jövedelmi helyzetet, a lakhatási feltételeket, az oktatást, az egészségügyet, de olyan szubjektív kategóriákat is próbáltak számszerűsíteni, mint az élettel való elégedettséget, vagy a magánélet és a munka viszonya.

Az OECD életminőség indexe szerint a 10 "legélhetetlenebb" ország
Helyezés Ország Jövedelmi viszonyok Élettel való elégedettség Munka-magánélet egyensúlya
1. Törökország 9* 1.2 2.6
2. Mexikó 9 6.9 1.6
3. Chile 7 5.9 6.2
4. Brazília 2 6.6 6.3
5. Oroszország 1.6 1.2 7.8
6. Észtország 1.3 1.6 6.5
7. MAGYARORSZÁG 1,4 0 7.3
8. Portugália 3 1. 7.7
9. Görögország 3.1 1.5 7.9
10. Lengyelország 1.3 2.5 6

* 10 pontos skálán mérve.


A pénz nem boldogít, de

A jelentés Magyarországról szóló része megjegyzi, hogy bár a boldogságot nem lehet megvenni, a rendelkezésre álló jövedelem fontos része a jó közérzetnek. Magyarországon a háztartások egy évben rendelkezésre álló nettó elkölthető jövedelme 13 858 dollár (3 145 000 forint), míg az OECD-átlag 23 ezer dollár (5 221 000 forint). Ami a társadalmi feszültségek szempontjából még fontosabb, Magyarországon különösen nagyra nyílt a jövedelmi olló, ami azt jelenti, hogy a legjobban kereső 20% négyszer annyi pénzből gazdálkodik egy évben, mint a legalsó 20%. Az átlagos jövedelmünk úgy 10 ezer dollárral kevesebb az OECD-átlagnál amúgy, hogy jóval többet dolgozunk érte, mint mások, évente 1980 órát melózunk, az átlag viszont csak 1776. A foglalkoztatottság javult, itt már csak 10 százalékponttal vagyunk az átlagtól (56%), a nemek között nagy a különbség ugyanakkor, a férfiak 61, míg a nők 51 százalékának van munkája (15-64 éves korig vizsgálva).Kevesebbet túlórázunk, mint az OECD-országokban, nálunkl az alkalmazottak csupán 3 százaléka húz még rá a munkaidő lejárta után is, ez jelentősen elmarad a 9 százalékos átlagtól.

A lányok okosabbak, de nemcsak nálunk

A keresőképes lakosság magasabb hányada rendelkezik nálunk elemi végzettséggel (81 százalék), mint, az OECD-átlag (74 százalék). Ami a minőséget illeti, a magyar diákok teljesítménye abszolút átlagos a PISA-felmérés tanúsága szerint, a lányok amúgy jobban teljesítenek, mint a fiúk - a köztük lévő különbség megegyezik az átlagosan mért differenciával.

A várható élettartam az átlag alatt van 5 évvel Magyarországon, 75 év. E szerint is jobb lánynak születni, ők ugyanis 4 évvel többet élnek. A légszennyezettség nálunk alacsonyabb, mint a többi tagállamban, de a vízminőségre többen panaszkodnak, csak a magyarok 74 százaléka elégedett azzal. Az OECD még ezeket is sorra veszi az életminőség kutatásánál.

Szeretjük-e az életünket?

A magyarokban van egy erős közösségtudat, ugyanakkor a civil szféra így is gyenge. Az emberek 90 százaléka tud valaki, akire a bajban támaszkodhat - ez megegyezik az OECD átlagával. És szükségünk is van a közeli barátokra, hozzátartozókra, látványos, hogy mennyire elfordultunk ugyanis a politikától. A legutóbbi választásokon regisztrált 47 százalékos részvételi arány az OECD-tagok között a legalacsonyabb.

Az élettel való elégedettség szempontjából Magyarország az OECD-átlaga alatt van. A megkérdezettek 69 százaléka mondta csupán azt, hogy a mindennapokban több pozitív mint negatív hatás éri (pozitív hatás a pihenés, a büszkeség, élményszerzés, élvezet), ezzel szemben az átlag 80 százalék - derül ki a felmérésből. Erre a tényezőre amúgy csak mi kaptunk 0 pontot a tanulmány készítőitől, ezzel abszolút sereghajtók vagyunk a görögök és a portugálok mögött. A részeredményekből kitűnik, hogy a magyarok szubjektíven is a legborúsabban ítélik meg az életüket, az elégedettségi skálán a mi 4.7 pontunkkal az utolsók vagyunk, messze elmaradva az átlagtól.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG