3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nyár, kánikula, futball, sör. Bár a korábbi években inkább nőtt a sör átlagos fogyasztói ára, eléggé gyakori az ingadozás. Az utóbbi egy évben szerényen mérséklődött az ár, ezt azonban tavaly év elején komoly emelkedés előzte meg. A mindenkori kormányok sajnos előszeretettel oldják meg anyagi gondjaikat adóemelésekkel.

Amelyik kormány emeli a sör árát, annak mennie kell – mondta állítólag Svejk, a derék katona a híres regényben. Ha ez így lenne, akkor sokkal gyakrabban váltogatnák egymást a kormányok, mert bár a sör nem hatósági áras, adótartalma magas. Valahol 40 százalék körül lehet, még az adó is adózik, mert a jövedéki adóra rárakják a áfát. (Bár még mindig jóval alacsonyabb, mint a cigarettáé.)

A mindenkori kormányok pedig előszeretettel emelik a luxuscikkek, köztük a sör adóját, ha pénzzavarba kerülnek – márpedig szinte folyamatosan pénzzavarban vannak. A 2013-as év elején például volt egy tíz százalékos jövedékiadó-emelés, ennek tulajdonítják, hogy abban az évben vissza is esett a fogyasztás. Az ezt követő áremelkedés jól megfigyelhető a grafikonon is.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége már régóta győzködi a közvéleményt, hogy a jövedéki adó emelése a fogyasztás visszaesésén keresztül nem vagy alig növeli az adóbevételeket, így nincsen sok értelme. „Az elmúlt 5 év tapasztalatai alapján egyértelműen kimutatható, amikor nem növekedett a jövedéki adó, akkor a sörforgalom és az adóbevétel is növekedett. Ugyanakkor, amikor a jövedéki adó szintje növekedett, a forgalom csökkent, így az adóbevétel csak kis mértékben tudott növekedni” – írja a szervezet éves jelentésében. Márpedig a csökkenő sörfogyasztás miatt munkahelyek szűnhetnek meg.

Most azonban némi javulás látható a képben, a KSH adatai szerint ugyanis az utóbbi egy évben nem nőtt a palackos világos és minőségi sörök ára. Sőt, átlagosan két, illetve hat forinttal csökkent is májustól májusig, ez 1,0 és 2,6 százalékot jelent. Az éves visszatekintő inflációs ráta is alacsony volt, nulla körüli az utóbbi időben, ami főleg a rezsicsökkentésnek volt köszönhető.

Söralátét: Stop az adószörnyetegnek! Az Ön sörének majdnem felét ez az állat issza meg!

De nem csak annak, hiszen az élelmiszerárak is csökkentek 1,5 százalékkal, ezen belül például a „kenyér és cereáliák” (gabonafélék) ára 3,4 százalékkal. Világpiaci árpaárakat ugyan nem találtunk, de a búza nemzetközi tőzsde ára egy év alatt (július 3-ig) 13 százalékkal esett a Stooq.com alapján. A grafikonon az is látszik, hogy a sör átlagos fogyasztói ára eléggé hullámzik, éven belül is fel-le ingadozik, amiben vélhetően az alapanyagáraknak és az adóváltozásoknak lehet a legnagyobb szerepe.

Az árcsökkenés ugyanakkor egy statisztikai átlag, nem biztos, hogy mindenütt érezni, nagy lehet a szórás. A Privátbankár rendszeres árkosár-felmérése, amelyet nagy üzletláncok fiókjaiban végzünk, májusban egyenesen 6,5 százalékos, júniusban 5,0 százalékos áremelkedést regisztrált - igaz, júliusban 0,1 százalékos csökkenést mértünk. (A legutóbbi árkosár-felmérés itt olvasható. A sörök űrtartalmának változásával itt foglalkoztunk.)

(Fotó: Fortepan, 1982-ből)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG