<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Van, aki már a 303 forintos eurót is olcsónak nevezi, ami pár éve még elképzelhetetlen lett volna, ma már szinte elfogadott. A hosszú távú árfolyamgörbén egyre magasabb csúcsok és egyre kevésbé mély völgyek követik egymást, és a különböző trendvonalak is mind egy irányba mutatnak: felfelé.

„Régen volt ilyen erős a forint”, „most, hogy ilyen erős a forint…”, „már nem lesz sokkal erősebb a forint” és hasonló megjegyzésekkel kíséri a sajtó az utóbbi napokban, hogy az euró 302-303 forint körül, négy hónapos mélyponton járt. (A forint ereje szempontjából csúcson volt az árfolyam.) Egy évvel ezelőtt, május végén 286-290 forint volt egy euró, és akkor az is több havi mélypontnak számított. Pár éve viszont még a 290 forintos árfolyam is magas volt, nagyon gyenge forintot jelentett volna, legalábbis a 2011 végi-2012 eleji nagy árfolyamcsúcsok előtt egészen biztosan.

Merre tart a forint hosszú távon, merre visz a trend? Ehhez felrajzoltuk az árfolyamát egészen 2001. május elejétől, az árfolyamsáv drasztikus kiszélesítésétől mostanáig. („Az árfolyamsáv +/-2,25%-ról +/-15%-ra szélesítéséről 2001. május 3-án döntött a kormánnyal egyetértésben a Magyar Nemzeti Bank jegybanktanácsa, másnapi hatállyal” – írja a Wikipedia.) Attól kezdve gyakorlatilag szabadon változott az árfolyam a piaci folyamatok hatására. (Plusz 2001. október elsején megszűnt a csúszó leértékelés is.)

Az így kapott grafikonon is az látszik, hogy az erősen ingadozó görbén egyre magasabb csúcsok, egyre kevésbé alacsony völgyek követik egymást, legalább a 2008 végi válság óta. Előtte is legfeljebb stagnálásnak lehetett nevezni az áralakulást. A számítógép segítségével felrajzoltunk háromféle trendvonalat is, mindegyik azt mutatja, hogy a forint gyengülő pályán van.

A lineáris trendvonal egyetlen nyílegyenes egyenesbe sűríti a rengeteg adatot. A polinomiális több hullámhegyet és –völgyet is berajzol, de szintén egy eléggé elnagyolt, durva átlagot jelenít meg. A mozgóátlagokat a tőzsdei árfolyamok technikai elemzésében is használják, a 200 napos verzió a hosszú idősor miatt elég sok kanyart tartalmaz, de ezek is egyre feljebb és feljebb kanyarognak. Nemrég egy másik grafikont is felrajzoltunk, azon az éves átlagárfolyamok vizsgálata is megerősítette a józan paraszti tapasztalást: a forint évről évre egyre csak gyengül. Akárhogy csűrjük, csavarjuk is.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy valamikor ne következhetne be trendfordulat, ne lehetne akár most nyáron is 270 forint egy euró, vagy pedig 290 az év végére. Az erősödés és a gyengülés mellett is vannak komoly, közgazdasági érvek, miközben a pszichológia is működik és a nemzetközi folyamatoknak is nagyon ki vagyunk szolgáltatva.

(A nap grafikonja-sorozat további részei itt olvashatók.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG