TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A tranzakciós illeték áthárítása miatti bírságot megtámadó mindkét pénzintézet ellen első fokon nyert a felügyelet. Az ingyenes pénzfelvétellel kapcsolatos intézkedések meglehet azért is csúsznak, hogy már az elrettentő 500 milliós bírsággal szankcionálhasson az MNB - azt továbbra sem tudni, értelmezése szerint mely esetekre érvényes a legújabb bírságösszeg.

A korábbi, a Sberbank Magyarország Zrt.-vel szemben megnyert első fokon megnyert per után a Magyar Nemzeti Bank a KDB Bankkal szemben is nem jogerősen pert nyert a hitelintézet által – jogsértően – az ügyfelekre áthárított tranzakciós illeték ügyében. Az MNB jogelődje, a PSZÁF tavaly májusban kötelezte a koreai és az akkor még Volksbank néven szereplő, később nevet váltó orosz hitelintézetet a jogtalanul beszedett új díj visszafizetésére az ügyfeleknek. A felügyelet azért bírságolta meg a KDB Bankot, mert megállapította: a hitelintézet új díjfajta bevezetésével jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire.

A bank ugyanis új díjat vezetett be több, már meglévő számlacsomagjánál – általa elismerten – a tranzakciós illeték áthárítása miatt. A hitelintézeti törvény alapján azonban új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható. A történtek miatt a felügyeleti hatóság a jogsértő magatartás további folytatásának azonnali megtiltása mellett 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki és kötelezte a bankot, hogy fizesse vissza ügyfeleinek a tőlük új díjként, a határozat kézhezvételéig jogszabálysértő módon beszedett összeget. A KDB Bank bíróságon támadta meg a döntést, ezt a keresetet utasították el most első fokon.

Nincs túl sok visszaélő?

A PSZÁF a tranzakciós illeték jogtalan áthárítása nyomán végzett vizsgálatai során igazán komoly visszaélésre csak a fenti két banknál bukkant. Az MNB most épp azt vizsgálja, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók a havi ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályok kapcsán milyen módon módosítottak szolgáltatási díjaikon, költségeiken, vezettek-e be új díjat. Korábban a jegybank azt jelezte, hogy ezen vizsgálatai kapcsán az első határozatokra márciustól lehet számítani.

A bankoknak a bevezetés előtt 60 nappal már be kell jelenteniük új kondícióikat, s így a februárban, az ingyenes pénzfelvétellel párhuzamosan életbe lépő változásoknak már november végén meg kellett jelenniük. Arra a kérdésünkre, hogy ezek után az MNB miért vár márciusig az első döntésekkel, Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője azt nyilatkozta a Privátbankárnak, hogy az MNB 164 pénzügyi szolgáltatónál tekinti át a pénzforgalmi kondíciókat, ami jelentős mennyiségű adat ellenőrzésével jár. A fogyasztók az esetleges egyoldalú kedvezőtlen szerződésmódosítások esetében a hirdetményekben vagy a személyes tájékoztatókban csak a változás kapcsán megjelölt okról értesülnek, az MNB-nek ugyanakkor az indok mögötti gazdasági számításokat, információkat is ellenőriznie kell, s meg kell győződnie ezek valóságtartalmáról – mondta a szóvivő. Mindez kellő körültekintést, időt igényel – jelezte Binder István, aki nekünk is megismételte azt, hogy egyes pénzügyi szolgáltatók esetében az előzetes adatok szerint megállhat a jogosulatlan díjmódosítás gyanúja.

A magasabb bírság miatt vár ki a jegybank?

Lapunk információi szerint ugyanakkor nem csak az alaposság, hanem az is a döntések elhúzása mellett szólhat, hogy az ingyenes készpénzfelvételt szabályozó, „pénzügyi rezsicsökkentésről” szóló törvény legutóbbi módosítása ugyanis úgy rendelkezett, hogy az elrettentésül szánt minimum 500 millió forintos büntetést a felügyelet a törvénymódosítás hatályba lépését követően 30 nappal később alkalmazhatja. Vagyis a vizsgálatok lezárásának kitolása azzal is összefüggésben lehet, hogy a legkirívóbb jogsértőkkel szemben valóban olyan példátlanul komoly szankciókat alkalmazva lehessen fellépni, ahogy az Döbrögit emlegetve – kis képzavarral, hiszen Ludas Matyi épp a jogalkotón verte le háromszoros jussát - Rogán Antal Fidesz frakcióvezető bejelentette.

Ki számíthat az elrettentő bírságra?

Nagy kérdés, hogy a februári törvénymódosítás milyen esetekben engedi meg az 500 milliós büntetés kiszabását. A probléma az, hogy ebben a kérdésben nem jutottunk előre, amikor a felügyeletnél arról érdeklődtünk, hogy a jegybank hogyan értelmezi a törvényt. Az 500 milliós bírság-fenyegetettség ugyanis ésszerűen csak a legutóbbi törvénymódosítás köztársasági elnök által történt aláírást, s érvénybe lépését követően kihirdetett tarifa-módosításokat fenyegetheti, de lehet olyan olvasata is az ügynek, hogy ez a magasabb tétel vonatkozik azokra a módosításokra is, amelyeket az adott bank korábban a törvényi feltételeknek megfelelően kihirdetett, de hatályba – a 60 napos bevezetési határidő miatt – csak a törvénymódosítás szignálását követően került.

Ez esetben ugyanis a banknak még lehetősége van/lehet a komolyabb bírság-fenyegetettség miatt még a hatályba lépés előtt visszavonni és újból áttekinteni a kondíciómódosítást, hogy az tényleg megállja majd a helyét az MNB ítészei előtt.

Van olyan forgatókönyv is, amely szerint a törvénymódosítás hatálya lépését megelőzően életbe lépett változások esetén is a minimum 500 milliós bírsággal téríthetné jobb belátásra a jegybank a jogellenesen módosítókat - addig azonban mi is a sötétben tapogatózunk, amíg a jegybank az erre vonatkozó kérdésünkre nem ad választ.

Nem kell félteni a jogellenesen manőverező bankokat, akiknek egyértelműen jár a büntetés - az azonban veszélyes, hogy 5 nappal az MNB által meglebegtetett bírság-dömping előtt nem lehet biztosan tudni, mi alapján, milyen mértékben meszeli majd el a vétkeseket a felügyelet.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél