Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A tranzakciós illeték volt tavaly a legjelentősebb tétel az Erste Group éves mérlegében, alaposan megvágta a nyereséget, akárcsak a bankadó.

Az Erste Group 61 millió eurós nettó nyereséget ért el 2013-ban, a kisebbségi érdekeltségekre jutó eredmény levonása utáni nettó nyereség 2012-ben még 483,5 millió euró volt - ismertette éves eredményét az Erste.

"A 61 millió eurós nettó nyereséget annak fényében kell értékelni, hogy a jövedelmeket terhelő adók jelentősen növekedtek az előző évhez képest, emellett további jelentős negatív hatások is jelentkeztek, például az ausztriai, a magyarországi és szlovákiai bankadó, a goodwill-leírások, valamint az ukrajnai kivonulás költsége, amelyek mindösszesen közel 770 millió eurót tettek ki" - jelentette ki Andreas Treichl, az Erste Group elnök-vezérigazgatója.

A működési bevétel 6961,3 millió eurót ért el 2013-ban, ami 3,7 százalékos csökkenés a 2012. évi 7229,5 millió euróhoz képest. Az általános igazgatási költségek 2,7 százalékkal estek vissza, így ez 2013-ban 3653,5 millió euró lett az előző évi 3756,7 millió euró után. Ennek nyomán a működési eredmény 3307,9 millió euró lett 4,7 százalékos éves csökkenést mutatva, a költség/bevétel arány pedig szinte változatlan szinten, 52,5 százalékon maradt.

Nem csökkent a nem fizető adósok száma

A nem fizető hitelek aránya az év második felében stabilizálódott az ügyfélhitelek állományának zsugorodása ellenére, és 9,6 százalékos értéket mutatott 2013. december 31-én a 2012. év végi 9,2 százalék után.

A magyarországi szegmens nettó kamatbevétele a 2012. évi üzleti évben elért 335,2 millió euróról 256,5 millió euróra csökkent, a visszaesés mértéke 23,5 százalék volt. A pénzforgalmi tranzakciókból származó bevétel nyomán 34,5 százalékkal javult a nettó díj- és jutalékbevétel, így az előző évi 91,9 millió euróról 31,7 millió euróval bővülve 123,6 millió euróra nőtt 2013-ban. A nettó kereskedési eredményben 15,1 millió euróra javulása a pozitív értékelési eredménynek köszönhető. A működési költségek 4,8 millió euróval csökkentek, így 164,7 millió euró kiadás jelentkezett. A költség/bevétel arány 41,2 százalékról 41,7 százalékra emelkedett. Az "egyéb eredmények" soron a 2012. évi mínusz 72,9 millió euróról mínusz 132,1 millió euróra történő visszaesés legjelentősebb tétele a 2013-ban bevezetett pénzügyi tranzakciós illeték, amely összesen 45,5 millió eurót tett ki. A bankadó 48,8 millió euróra rúgott az időszak során. Magyarországon 2013-ban a nettó veszteség összesítve 108,9 millió euró volt a 2012-es 55,1 millió eurós veszteség után.

2014-re az Erste Group stabil működési környezetre számít ausztriai és kelet-közép-európai piacain egyaránt. Míg a gazdasági növekedés mértéke az Erste Group elemzői csapatának előrejelzése szerint 1,7 százalékra valószínűsíthető, a kamatszint várhatóan tartósan alacsony marad, sőt, egyes országokban tovább is eshet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
hírlevél
depositphotos