<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az UniCredit Bank a költségtakarékossági intézkedéseinek köszönhetően tavaly is eredményes tudott maradni, növelni tudta piacrészesedését, és megőrizte előkelő piaci pozícióját az ügyfelek elégedettségében is. Emellett a bank mind a tőkehelyzet, mind a tartalékok szempontjából tovább erősítette a működés hosszú távú biztonságát is.

Az UniCredit Bank 2013-ban – a csökkenő betéti kamatok miatt vonzóbb befektetési formákba áramló megtakarítások mellett is – növelte ügyfélbetéteinek állományát. A betétállomány 4,4 százalékos növekedéssel 1067 milliárd forintra nőtt - közölte a Privátbankárral a bank.  

Ugyanakkor a továbbra is rendkívül gyenge hazai hitelkereslet miatt az ügyfeleknek nyújtott hitelek bruttó állománya 4 százalékkal 1013 milliárd forintra csökkent tavaly. A csökkenést az MNB Növekedési Hitelprogramja tudta mérsékelni, elsősorban természetesen a kis- és középvállalati szegmensben. A nettó hitel/betét mutató 85 százalékra csökkent 2013 végére.

Az UniCredit konszolidált mérlegfőösszege 6,8 százalékos bővüléssel 1770 milliárd forintra nőtt 2013-ban. A költség/jövedelem mutató 65 százalékra ugrott, ami a szektor átlagánál még így is jóval kedvezőbb maradt. A költségek jelentős növekedése mögött elsősorban a szektort terhelő adók állnak, melyek összességükben a – bérköltséget és az értékcsökkenést nem tartalmazó – egyéb működési kiadások 70 százalékát tették ki 2013-ban.

Keményen kellett  adózni


Súlyos pénzügyi, adminisztrációs és ügyfélkapcsolati kihívás volt az Unicredit számára is, hogy a változatlan formában fennálló bankadó mellett azonnali teherként megjelent a pénzügyi tranzakciós illeték. Amikor az úgynevezett 208%-os, egyszeri, pótlólagos illetékbefizetés 6,7 milliárdos összegénél eldöntöttük, hogy azt semmilyen formában nem hárítjuk át sem lakossági, sem vállalati ügyfeleinkre, egyúttal az is végképp eldőlt, hogy a költségbázisunk csökkentése, így a fiókhálózat konszolidációja  is elkerülhetetlenné vált – értékelte az évet Patai Mihály elnök-vezérigazgató. 

Ugyan az Unicredit eredetileg úgy tervezte, hogy vállalati ügyfeleire átterheli a pótlólagos illetéket, végül úgy döntöttek, hogy ezt mégsem teszik meg. Patai Mihály a döntést akkor azzal indokolta, hogy az ügyfelektől olyan visszajelzéseket kaptak, amelyek részben vitatták a bank tervezett lépésének jogosságát. Ráadásul a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete sem nézte jó szemmel az ügyletet. A PSZÁF korábban büntetett már a tranzakciós illeték jogtalan áthárítása miatt.

Hosszú távra terveznek

Ugyanilyen fontos döntés volt a bank részéről, hogy bár a nem teljesítő hiteleink aránya továbbra is a piac átlaga alatt maradt, a fedezettségi ráta javítása érdekében jelentősen növeltük kockázati céltartalékainkat - tette hozzá Patai Mihály. Az illeték át-nem-hárítása a kölcsönös partnerségen alapuló ügyfélkapcsolatokba, a növekvő céltartalékolás a működés hosszú távú biztonságába való befektetésként mutatja egyértelmű elkötelezettségünket a hazai piac iránt.

Az említett folyamatok és döntések visszatükröződnek abban is, hogy az UniCredit adózott eredménye 2013-ban 6,45 milliárd forint lett, ami jelentősen elmaradt az előző évi, 20,97 milliárdtól. Ugyanakkor a bank tőkemegfelelési mutatója, mellyel korábban is a legstabilabb, legbiztonságosabb tőkehelyzetű piaci szereplők közé tartozott, tovább erősödött 2013-ban. Az UniCredit Bank termékeit és szolgáltatásait év végén több mint 416 ezer ügyfél vette igénybe.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A hazai privátbanki piac legizgalmasabb és legkomplexebb új szolgáltatásával debütálhat az MBH
Natív tartalom | 2022. december 7. 11:39
Formálódik Magyarország második legnagyobb bankja. A Budapest Bank (BB) már március végén beolvadt az MKB Bankba, jövő május 1-jén pedig a Takarékbank is csatlakozik, s így, együtt MBH néven folytatják a tevékenységüket. Vajon hogyan befolyásolja mindez a private banking területet, amellyel mindhárom pénzintézet rendelkezett, illetve rendelkezik? Erről is kérdeztük Pleschinger Gyula Márkot, az MKB Private Banking igazgatóját.
Pénzügyi szektor Estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:03
Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Pénzügyi szektor Miért nem jelenti az FTX-botrány a kriptovaluták végét? A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2022. december 2. 19:29
A sorozatos idei botrányok után sokan megint a kriptovaluták végnapjait jósolják, pedig volt már hasonlóan rossz éve a piacnak. Valójában a szektor problémái egyrészt nem is kriptovaluta-specifikusak, a hagyományos pénzügyi világnak is megvoltak a hasonló botrányai korábban. Másrészt pedig szabályozással és önkorrekcióval egyaránt ki lehet jutni ebből a gödörből.
Pénzügyi szektor Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 15:56
2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.
Pénzügyi szektor Négy napig nem nyit ki az egyik hazai nagybank
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:12
Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
Pénzügyi szektor Vidám napot zárt a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 19:26
A forint egy erősödő euróval szemben is jó napot zár, mert a jegybanki kamatdöntés és az energiaellátási zavarok sem rángatták meg.
Pénzügyi szektor A fiatalok harmada szívesen váltana zöld pénzügyi megoldásokra
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:59
A Magyar Bankholding készíttetett felmérést ebben a témában.
Pénzügyi szektor Az állam is besegített a lízingpiacnak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 12:59
A változó külső körülmények között is lendületben van a CIB Lízing: minden kulcsterületen jelentősen növelte kihelyezéseit a harmadik negyedévben, miközben a piaci részesedése is emelkedett. A növekedésben meghatározó szerep jutott a támogatott konstrukcióknak is.
Pénzügyi szektor Most jöhet jól a jelzáloghitel
Privátbankár.hu | 2022. november 19. 09:53
Bár a kamatkörnyezet emelkedése ellenére a bankok sokszor a piaci helyzethez képest visszafogottabban emelik a kamatokat a hitelesekért folytatott versenyben, a hitelekért többet kell fizetni, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Igaz ez a fogyasztási hitelekre, köztük a személyi kölcsönökre is. Ezek azonban akár egy olcsóbb konstrukcióval, a szabad felhasználású jelzáloghitellel is helyettesíthetőek - derül ki a money.hu összeállításából. 
Pénzügyi szektor Bankválság jöhet Lengyelországban
Tiszóczi Roland | 2022. november 17. 19:09
Lengyelországban tovább ketyeg a 2008-as pénzügyi válság előtti svájcifrank-alapú jelzáloghitelek bombája, miután ott nem történt olyan hazai devizába való átváltási program, mint 2014-ben Magyarországon. Egy nagy lengyel bankot már ki kellett menteni, de az energiaválsággal és a geopolitikai helyzettel párosulva katasztrofális bankválság jöhet, akár öt lengyel nagybank is bedőlhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG