<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokan nem élnek az intézményesített, nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségekkel, pedig azok már a jelenben is jelentős anyagi előnyt kínálnak: mindhárom hazai nyugdíjcélú megtakarítási konstrukció után igénybe 20 százalékos adójóváírás vehető igénybe éves szinten 20% - és még választani sem muszáj, akár mindhárom mehet egyszerre is. Idő előtt kiszállni viszont nem érdemes
Egyedülálló nyugdíjasok Karácsonya, 1975 (Bundesarchiv, Wikimedia Commons)

Az év végéhez közeledve mindig megélénkül a befizetési kedv a nyugdíjcélú megtakarításoknál - a Mazars nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalta a jelenlegi magyarországi kínálatot.

Így lesz nyugdíj a befizetett adónkból

Az állam a magánszemély által az adott évben ilyen célra befizetett összeg egy meghatározott százalékát adójóváírás formájában, extra befizetésként jóváírja a nyugdíjszolgáltatónál vezetett számlánkon –  írja Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere. Ehhez nincs másra szükség, mint az éves adóbevallásban tett nyilatkozatunkra, amely alapján az adóhatóság az adójóváírás összegét átutalja a szolgáltatónak.

A nyilatkozattételnek több feltétele is van, így az, hogy legyen ténylegesen megfizetett adónk, ne álljon fenn adótartozásunk és a nyilatkozattétel időpontjában érvényes nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkezzünk. Az igénybevételhez igazolást kell kérnünk arról, hogy az adott szolgáltatónak az év során milyen összeget fizettünk meg. Fontos, hogy ne feledjük el adóbevallásunkban kitölteni a rendelkező nyilatkozatot, hiszen erre később már nem lesz lehetőségünk.

Miből választhatunk?

Magyarországon háromféle intézményesített, nyugdíjcélú megtakarítási lehetőség érhető el: az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla ("NYESZ"), valamint a pénzintézetek által kialakított nyugdíjbiztosítási konstrukciók. A három konstrukció közös jellemzője, hogy az adójóváírás mértéke éves szinten 20%, a megtakarítások pedig hosszú távra szólnak: az első adómentes hozamkifizetéshez 10 éves várakozási időt ír elő a jogszabály, a tőkekivonásra pedig sok esetben további szankciók vonatkoznak.

  1. Önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár

   Az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak vagyona is szépen hízik, a nyugdíjkasszákban 4 év alatt 312 milliárdos plusz jött össze. Az egy főre jutó átlagos vagyon az önkéntes pénztárakban már meghaladja az 1,3 millió forintot, több mint 1 millió ember szeretne így gondoskodni a nyugdíjas évek megélhetéséről >>

   Az önkéntes pénztártól kapott nyugellátás kiszámíthatóbb jövőt kínál, hiszen kiegészíti az állami nyugdíjunkat - írja a Mazars. Feltétele, hogy megállapodást kössünk egy nyugdíjpénztárral és rendszeresen fizessük a tagdíjat. A konstrukció előnye, hogy a várakozási idő alatt bármikor lehetőségünk van nyugdíjpénztárat váltani. Emellett a várakozási időt követően, illetve a nyugdíjkorhatár betöltésekor a számlán lévő összeg felét még hitelfedezetként is felhasználhatjuk.

   A befizetett egyéni tagdíjak, a támogatói adomány és más jogcímen jóváírt egyéb jövedelemként adóköteles összeg után adóvisszatérítés vehető igénybe. Ennek mértéke az adóévben teljesített befizetések 20%-a, de maximum évi 150 ezer forint. A szóban forgó három konstrukció közül ez az egyetlen, amelyhez munkáltatói hozzájárulás is igényelhető, ám erre nem vehető igénybe adókedvezmény. Lényeges változás 2017-től, hogy a munkáltatói támogatás magasabb (49,98%) adóteher mellett, egyes meghatározott juttatásként lesz adható, míg idén ez a béren kívüli juttatások kategóriájába esik (azaz 34,51% az adóterhe). A korábbi pénztári támogatási limiteket azonban jövőre már nem kell figyelembe venniük a munkáltatóknak.

   Ha az évtizednyi várakozási idő leteltével kivennénk pénzünket (nyugdíjszolgáltatásnak nem minősülő kifizetés történik), akkor a hozam adó- és járulékmentes, a tőkét azonban további 10 éven keresztül 32,76%-os adófizetési kötelezettség terheli. A jogalkotó ugyanakkor kedvezményt biztosít a tőkét terhelő adófizetés vonatkozásában. Az adóköteles jövedelem a várakozási időt követően minden évben 10 százalékkal csökken, míg a tizenegyedik évtől adómentessé válik.

    2. NYESZ

     A Mazars összefoglalója szerint nyugdíj-előtakarékossági számla kombinálja az öngondoskodás és a befektetések előnyeit, sőt a NYESZ tartós befektetési számlává (TBSZ) is alakítható. A NYESZ-en elhelyezett pénzünkből értékpapírokat vásárolhatunk, kereskedhetünk, így hozamra is szert tehetünk. A kereskedéshez nincs szükség szaktudásra, a portfólió kezelését alapkezelő végzi. A számlán elért nyereség, az osztalék kivételével, adómentes bevétel.  Az adójóváírás mértéke ennél a konstrukciónál is az adóévben befizetett összeg 20%-a, de maximum évi 100 ezer forint. Ha azonban 2020 előtt megyünk nyugdíjba, az adójóváírás maximális mértéke magasabb, 130 ezer forint.

     Megtakarításunk kifizetése csak akkor minősül adómentesnek, ha a kifizetés a számlanyitás utáni 10. adóévben vagy később történik, és a számlatulajdonos már nyugdíjjogosult. Nem árt tudni, hogy amennyiben ezen feltételek teljesülése előtt kívánjuk felvenni a megtakarítást, és az nagyobb, mint az összes befizetés, osztalék és támogatás összege, akkor a különbözet egyéb jövedelemnek minősül. Ezt az egyéb jövedelmet a számlatulajdonosnak kell bevallania, a személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást megfizetnie.

     Ezen felül a számlán jóváírt, korábban kapott előtakarékossági támogatásokat 20%-kal növelten kell bevallani és megfizetni, kivéve abban az esetben, ha a számla felmondásakor a számlatulajdonos már nyugdíjra jogosult és a kifizetés a számlanyitás éve utáni 3. adóévben vagy később történik.

      3. Nyugdíjbiztosítási konstrukciók

       A nyugdíjbiztosítás az életbiztosítás egyik speciális fajtája, amelynél a biztosító bizonyos esemény bekövetkezésekor szolgáltatást nyújt. Ez lehet az öregségi nyugdíjkorhatár elérése vagy az egészségügyi állapot minimum 40%-os romlása. A befizetett összeget a biztosító saját vagyonával együtt befekteti, vagy az általa kezelt eszközalapba helyezi el a biztosított által meghatározott arányban (unit-linked nyugdíjbiztosítás). A nyugdíjbiztosítási szerződésekre az adóévben jóváírt összeg 20%-a, de maximum évi 130 ezer forint adóvisszatérítés vehető igénybe. Lefordítva mindez azt jelenti, hogy 650 ezer forintos éves díjas szerződéssel hozhatjuk ki a maximumot a biztosításból.

       „Tudni kell azonban azt is, hogy ennél a konstrukciónál minden olyan vagyoni érték kivonása visszafizetési kötelezettséget eredményez, amely nem minősül nyugdíjszolgáltatásnak” – mondta el Szmicsek Sándor.

       Ha visszafizetési kötelezettségünk keletkezik, azt a biztosító állapítja meg, vallja be és vonja le a részünkre kifizetett összegből. Ha a kötelezettség levonására nincs lehetőség, akkor a biztosító által kiadott igazoláson feltüntetett, le nem vont összeget be kell vallanunk és meg kell fizetnünk.

       Nyugdíjbiztosítás esetében kamatjövedelmünk is keletkezhet, ha a biztosítói teljesítés meghaladja az általunk befizetett díjak összegét. Ilyenkor a jövedelmet 15% szja és 6% eho fizetési kötelezettség terheli. Az egyszeri díjas szerződések esetében a teljes körű adókötelezettség csak a szerződéskötést követő 3 év során áll fenn. Ezt követően a kamatjövedelem 50%-a adóköteles az ötödik év végig, majd adómentessé válik. Rendszeres díjfizetés mellett az 50%-os kedvezmény a hatodik év végétől lép életbe, és a tizedik év után lesz adómentes.

       Nem muszáj választani

       Ha a különféle megoldások közül nem tudnánk választani, úgy egyszerre akár mindhárom előtakarékossági formával is élhetünk. Fontos azonban megjegyezni, hogy ebben az esetben összesen az adóévben befizetett díjak 20%-a, de maximum évi 280 ezer forint adókedvezmény érhető el.

       Ha korábban lenne szükségünk bármelyik megtakarítási formában elhelyezett pénzünkre (vagyis, ha kifizetésre nem nyugdíjszolgáltatás formájában kerül sor), úgy arra az évre már nem vagyunk jogosultak adójóváírásra, sőt a korábban ilyen jogcímen kapott összegeket 20%-os büntetéssel kell visszafizetnünk. A NYESZ számla hozama után egyéb jövedelem jogcímén eho és szja fizetési kötelezettségünk keletkezik (összesen 32,76%). Ebből is látszik: az említett konstrukciók hosszú távon akarják megtakarításra ösztönözni a polgárokat, ezért idő előtt nem érdemes hozzájuk nyúlni - írja a Mazars összefoglalója.

       Jól jönne 1,5 millió forint?

       A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

       Személyes pénzügyek Elképesztő, hogy mekkorát ugrott az üzemanyagok ára
       Privátbankár.hu | 2021. október 26. 10:44
       Alig másfél éve még 20 százalékos éves árcsökkenést mutatott a grafikon, ma már 23 százalékos éves áremelkedést mértek az EU-ban. A magyar adat sem semmi, de még így is sikerült valamivel az uniós átlag alatt maradnunk az éves drágulásban.
       Személyes pénzügyek Újabb magyar bankkártyákat használhatunk a Google Pay-ben
       Privátbankár.hu | 2021. október 26. 10:16
       Az Erste Bank ügyfelei akár Mastercard, akár Visa kártyájukat rögzíthetik mától a Google Pay-be.
       Személyes pénzügyek Egyre biztosabb, hogy jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum
       MTI | 2021. október 21. 17:27
       Erről Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója beszélt.
       Személyes pénzügyek Nem várt pénzügyi helyzetekre készíti fel a fiatalokat a K&H
       Privátbankár.hu | 2021. október 20. 10:21
       A koronavírus-járvány az addig megszokott életet teljesen felborította világszerte, így Magyarországon is újraírta a mindennapokat. Kézzelfoghatóbbá vált a bizonytalanság, a kiszolgáltatottság, a pandémiához köthető kedvezőtlen tényezők miatt ugyanakkor felértékelődött a biztonság - közölte a K&H.
       Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
       Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
       A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
       Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
       Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
       A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
       Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
       Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
       Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
       Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
       Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
       A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
       Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
       Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
       A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
       Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
       Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
       Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
       Friss
       Privátbankár
       Mfor
       Piac és Profit

       Munkatársakat keresünk!

       Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

       Részletek

       hírlevél
       depositphotos