<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Bár kevesen bíznak az állami nyugdíjban, mégis kevesen tesznek félre erre a célra - adójóváírással igyekeznek ösztönözni az embereket.

A magyar lakosság jelentős része nem hisz abban, hogy olyan állami nyugdíja lesz, amelyből meg tud élni, de eddig úgy tűnt ez ellen nem sokan tesznek. Bár sokféle öngondoskodási forma létezik, a magyarok jelentős százaléka ezeket nem használja ki, leginkább azért, mert nem nagyon van miből félretenni.

Az adójóváírás ösztönzi a megtakarítást

Most mégis egy pozitív példát láthatunk: egy hónap alatt ezren választottak egy új nyugdíj-előtakarékossági formát az ING Biztosítónál. A biztosító szakemberei szerint az, hogy a bevezetéstől számított igen rövid idő alatt ennyire felpörgött a szerződéskötések száma, arról árulkodik, hogy Magyarországon is egyre többen gondolnak az öngondoskodásra. 

Ez részben a gazdasági válság hatásainak, részben a januárban bevezetett adójóváírás ösztönző erejének köszönhető. Idén január 1-től ugyanis a nyugdíjbiztosítási termékek után adójóváírás vehető igénybe. Ennek összege egy évben a biztosítási díj 20 százaléka, de legfeljebb 130 000 forint lehet. Az állami támogatás akár a nyugdíjpénztári és a NYESZ adókedvezmény mellett is jár, így akinek többféle nyugdíjcélú megtakarítása is van, évente akár 280 000 forintos adójóváírást is elérhet.

A fiataloknak is kellene

Szabó Anikó, az ING Biztosító marketing igazgatója elmondta, hogy az adatok azt mutatják, hogy továbbra is elsősorban a nyugdíjas éveikhez közelítő generációk érdeklődnek a nyugdíjcélú megtakarítások iránt, a fiatalok látókörén jellemzően kívül esik ez a feladat.

Pedig az Európai Unió becslései szerint Magyarországon 2050-ben az emberek havi bevételük több mint 34 százalékát el fogják veszíteni nyugdíjba vonuláskor. Fontos lenne, hogy a fiatalok is időben elkezdjenek felkészülni nyugdíjas éveikre, hiszen most még lényegesen kevesebb pénz megtakarításával biztosíthatnak maguknak megfelelő életszínvonalat öregkorukra. Minél később kezd valaki gyűjteni, annál nagyobb összegeket kell havonta félretennie – mondta a szakember.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Sokkal drágábban akar tankolni? Várja meg a pénteket!
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 09:41
Péntektől megint jelentősen emelkedik az üzemanyagok piaci ára.
Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG