<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Bár kevesen bíznak az állami nyugdíjban, mégis kevesen tesznek félre erre a célra - adójóváírással igyekeznek ösztönözni az embereket.

A magyar lakosság jelentős része nem hisz abban, hogy olyan állami nyugdíja lesz, amelyből meg tud élni, de eddig úgy tűnt ez ellen nem sokan tesznek. Bár sokféle öngondoskodási forma létezik, a magyarok jelentős százaléka ezeket nem használja ki, leginkább azért, mert nem nagyon van miből félretenni.

Az adójóváírás ösztönzi a megtakarítást

Most mégis egy pozitív példát láthatunk: egy hónap alatt ezren választottak egy új nyugdíj-előtakarékossági formát az ING Biztosítónál. A biztosító szakemberei szerint az, hogy a bevezetéstől számított igen rövid idő alatt ennyire felpörgött a szerződéskötések száma, arról árulkodik, hogy Magyarországon is egyre többen gondolnak az öngondoskodásra. 

Ez részben a gazdasági válság hatásainak, részben a januárban bevezetett adójóváírás ösztönző erejének köszönhető. Idén január 1-től ugyanis a nyugdíjbiztosítási termékek után adójóváírás vehető igénybe. Ennek összege egy évben a biztosítási díj 20 százaléka, de legfeljebb 130 000 forint lehet. Az állami támogatás akár a nyugdíjpénztári és a NYESZ adókedvezmény mellett is jár, így akinek többféle nyugdíjcélú megtakarítása is van, évente akár 280 000 forintos adójóváírást is elérhet.

A fiataloknak is kellene

Szabó Anikó, az ING Biztosító marketing igazgatója elmondta, hogy az adatok azt mutatják, hogy továbbra is elsősorban a nyugdíjas éveikhez közelítő generációk érdeklődnek a nyugdíjcélú megtakarítások iránt, a fiatalok látókörén jellemzően kívül esik ez a feladat.

Pedig az Európai Unió becslései szerint Magyarországon 2050-ben az emberek havi bevételük több mint 34 százalékát el fogják veszíteni nyugdíjba vonuláskor. Fontos lenne, hogy a fiatalok is időben elkezdjenek felkészülni nyugdíjas éveikre, hiszen most még lényegesen kevesebb pénz megtakarításával biztosíthatnak maguknak megfelelő életszínvonalat öregkorukra. Minél később kezd valaki gyűjteni, annál nagyobb összegeket kell havonta félretennie – mondta a szakember.

Személyes pénzügyek Itt az ideje elfogadni: nem lusták a későn ébredők
Kollár Dóra | 2023. február 5. 19:19
Sokakban még mindig él az a tévhit, hogy aki nem pattan ki kora reggel az ágyból, lusta és elítélendő, pedig a helyzet azért ennél egy fokkal komplikáltabb.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG