öngondoskodás
Személyes pénzügyek Van egy jó és egy rossz hírünk nyugdíjügyben
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 10:51
Borúsak ugyanis a kilátások egy olyan szintű nyugdíjra, amelyből gondtalanná tehetők az idős éveink, ám akik még aktív korukban félretesznek idős éveikre, azoknak a pénze hosszú távon szépen gyarapszik. 
Személyes pénzügyek Sok pénzt hoztak a nyugdíjpénztárak a tagoknak
Király Béla | 2020. február 27. 18:41
Az elmúlt öt év legjobb eredményét érték el a nyugdíjpénztárak, a tavalyi évben megközelítették a 10 százalékos hozamot. A befizetések révén az átlagvagyon még ennél is jobban növekedett.
Makro / Külgazdaság Az önkéntes öngondoskodásé a jövő?
Baka F. Zoltán | 2020. február 22. 11:04
Az MNB az önkéntes pénztárakból jóléti alapokat állítana fel, de a kormány addig nem tárgyal erről, amíg része az elképzelésnek a tagság kötelezővé tétele.
Személyes pénzügyek Az önkéntes öngondoskodásé a jövő?
Privátbankár.hu | 2019. december 19. 15:10
Már kint van a standokon a megújult Piac & Profit idei utolsó száma.
Személyes pénzügyek Mi lesz a mamahoteles generációval, ha nyugdíjba mennek?
Privátbankár.hu | 2019. július 27. 11:33
A fiatalok szerint 5-10 évet töltenek majd nyugdíjasként és 40 százalékuk ez idő alatt nem is szeretne dolgozni – derül ki egy most publikált kutatásából.
Pénzügyi szektor Remekeltek a nyugdíjpénztárak az év elején
Privátbankár.hu | 2019. május 14. 14:07
Jól teljesítettek az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak az első negyedévben, kiugró volt a vagyongyarapodás a pénztáraknál.
Személyes pénzügyek Mi lesz a nyugdíjas években? Komoly bajban vannak a magyar dolgozók
Privátbankár.hu | 2019. május 1. 16:55
Egy friss felmérés szerint a fizikai munkakörben dolgozó magyarok alig egynegyede tesz félre rendszeresen a nyugdíjas éveire és több mint kilencven százalékuknak nincs nyugdíjterve. Tízből hat dolgozó számít arra, hogy valamilyen formában nyugdíjasként is dolgozik majd a megélhetése érdekében, többek között azért, mert az állami nyugdíj mértéke csökken. A fizikai dolgozók időskori megélhetésével kapcsolatban a kutatás számos kockázatot fogalmaz meg.
Személyes pénzügyek Milliárdokat rejtegetnek otthon a magyarok, pedig ezzel csak maguknak ártanak
Privátbankár.hu | 2019. május 1. 09:45
A KSH adatai szerint tavaly történelmi rekordot ért el a lakosság által felhalmozott készpénz összege. A 2018-as év utolsó negyedévére 4792 milliárd forintot tett ki az a vagyon, amit a magyarok a saját otthonukban őriznek. Az OTP Bank Öngondoskodási Index felmérése a nagymértékű készpénzfelhalmozás hátterére is rámutat: a legtöbben szükség esetére otthon tartják megtakarításaikat, vagy éppen keveslik a félretett pénzüket ahhoz, hogy befektessék azt.
Személyes pénzügyek Sem túl korán, sem túl későn nem érdemes nyugdíjba vonulni?
Privátbankár.hu | 2019. április 29. 18:43
Vannak, akik legszívesebben soha sem mennének nyugdíjba. Mások viszont, ha tudnák, már 40-50 éves korukban megtennék ezt. Egyik sem igazán egészséges – mondja egy szakértő.
Személyes pénzügyek Öt tétel, amelyeken évente százezreket spórolhatsz
Eidenpenz József | 2019. április 25. 06:06
Meglepően nagy összegek össze tudnak jönni egyenként pár száz forintos, de rendszeres kiadásokból évek alatt. Kiszámoltuk, hogyan járunk, ha le tudunk mondani napi egy kávéról, üdítőről, vagy rá tudjuk magunkat venni a gyorséttermek elkerülésére. Még tovább növeli az összeget, ha a pénzt mindjárt be is fektetjük – még a jelenlegi szerény kamatok mellett is.
Személyes pénzügyek Örökké dolgozni kell? Felkészületlenek a magyarok a nyugdíjaskorra
Privátbankár.hu | 2019. április 14. 12:31
A magyar lakosság elenyésző, mindössze 8 százaléka tervez az elkövetkezendő 4-5 évben nyugdíj célra félretenni, mindeközben a társadalom felét továbbra is az élethosszig tartó munka réme tartja rettegésben – derült ki az OTP Öngondoskodási Indexből.
Makro / Külgazdaság Inkább beszélünk arról, hogy rákban szenvedünk, mint hogy mennyi pénzünk van
Privátbankár.hu | 2019. január 13. 07:59
A legkényesebb magánéleti problémáinkról – így a környezetünkben előforduló súlyos betegségekről, függőségekről és kapcsolati válságokról – is inkább beszélgetünk, mint arról, hogy teszünk-e félre nyugdíjas éveinkre. Az NN Biztosító reprezentatív kutatásának eredményei szerint szinte tabutémaként kezeljük a megtakarításokat.
Személyes pénzügyek Tudják a magyarok, nem lesz elég a nyugdíj – mennyit kell spórolni?
Privátbankár.hu | 2018. december 15. 14:18
Egy friss felmérés szerint minden második magyar úgy gondolja, nem lesz elegendő az állami nyugdíjrendszer által biztosított nyugdíj időskorában. A felmérésben résztvevők szerint hozzávetőlegesen havi 200 ezer forint nyugdíjkiegészítésre lesz szükségük.
Személyes pénzügyek Rengeteg pénzt költünk év végén, pedig spórolhatnánk is
Privátbankár.hu | 2018. december 10. 12:30
Különböző felmérések szerint a magyarok idén karácsonyra átlagosan 30-50 ezer forintért terveznek különböző ajándékokat vásárolni szeretteiknek. Az ünnepek előtt és alatt összesen ajándéktárgyakra és élelmiszerekre körülbelül 200 milliárd forintot fog elkölteni a lakosság. De vajon valóban hasznosulni fog mindaz, amit megveszünk? A Generali legfrissebb, egész országra kiterjedő reprezentatív kutatása szerint bár a legtöbben tudatos vásárlónak vallják magukat, a valóságban az élelmiszer- és a ruhapazarlás is jellemző ránk. Az előrelátás annál kevésbé.
Személyes pénzügyek Aki siet, annak 280 ezer forintot is adhat az állam
Privátbankár.hu | 2018. december 9. 11:52
Aki idén indít nyugdíjcélú megtakarítást, az jövőre akár 280 ezer forintos összegű adójóváírással is számolhat. Ehhez a három elérhető eszköz közül többet is kell választani.
Részvény / Deviza / Áru Erősen csökkent a nyugdíjszámlákon levő megtakarításaink értéke
Eidenpenz József | 2018. december 5. 17:05
Továbbra is dinamikusan nő a hazai TBSZ-számlák száma és hasonlóképpen a rajtuk levő vagyon. Ugyanez nem mondható el a NYESZ-számlákról, amelyek száma erősen, a vagyon értéke enyhébben zsugorodik már évek óta. Aki szeretne adókedvezményt, annak még idén érdemes lépnie.
Személyes pénzügyek Hogyan tanuljunk olyan szakmákat, amelyek még nem is léteznek?
Privátbankár.hu | 2018. november 27. 15:01
A pénzügyi fogyasztóvédelem legmagasabb foka az önvédelem. Modernizálják a tananyagot, igyekeznek a gazdaság igényeinek megfelelő szakembereket képezni, de számos olyan szakma keletkezhet, amelyek ma még nem is léteznek. Az alkalmazkodási készség lehet a leghasznosabb tudás a jövőben. Itt az okostankönyv, a Pénzügyi Hősképző játék.
Személyes pénzügyek Még mindig a párna alatt tartjuk a pénzünket
Privátbankár.hu | 2018. november 9. 16:20
A magyarok nagy része megtakarítási attitűdjeit tekintve továbbra is csak a mának él, ötből két ember pedig otthon tartja a megtakarított pénzét – derült ki egy friss felmérésből. Komoly ellentmondás van aközött, hogy rengetegen gondolják, idős korukra az állami nyugdíjból fognak megélni, mégis, ez az összeg kevés lesz a gondtalan élet biztosítására. A jövő abban viszont már biztatóbb képet sugall, hogy a magyar szülők egyre inkább felismerik a pénzügyi tudatosságra nevelés fontosságát.
Személyes pénzügyek Egészen elkeserítőek a magyar nyugdíjkilátások: ebből katasztrófa lesz
Gáspár András | 2018. október 1. 20:01
Az elmúlt időszakban záporoztak azok a kutatási eredmények, amelyek a lakosság körében vizsgálták a nyugdíjjal kapcsolatos várakozásokat. Az eredményekből kirajzolódó kép nem elsősorban azért elkeserítő, mert semmi jóra nem számítanak a magyarok, hanem azért, mert ennek ellenére nem igazán tesznek semmit. Ha nem lesz megtakarításunk a nyugdíj kiegészítésére, az egészségünk pedig nem engedi majd meg, hogy dolgozzunk 65 év felett is, az katasztrófával fenyeget.
Személyes pénzügyek Félre tudsz tenni a nyugdíjas évekre? Ezzel számolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 22. 15:15
A 24-55 év közti magyar lakosság közel felének szerepel pénzügyi tervei között valamilyen nyugdíjcélú megtakarítás, azok körében pedig, akik rendelkeznek ilyen igénnyel, a többség, 61 százalék sikeresen félre is tud tenni nyugdíjcéljaira – derült ki egy kutatásból.
Személyes pénzügyek Óriási teher a családokon - mi lesz a diákokkal?
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 26. 10:03
A szeptemberben felsőfokú tanulmányaikat megkezdők talán még nem is sejtik, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint harmaduk nagy valószínűséggel anyagi okokból kénytelen lesz idő előtt akár végleg is megszakítani a tanulást.
Személyes pénzügyek Meghökkentő eredmény a nyugdíjról: nem a magyarok a legfelelőtlenebbek?
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 18. 13:03
Egy friss felmérés szerint a kínai Y-generáció több mint fele nem tervezi a nyugdíjas éveit. Bár a fiatal generáció tagjai általában optimistán tekintenek a nyugdíjas éveik elé, sőt, várják is ezt az időszakot, azonban több mint a felük nincs felkészülve rá. Mennyire tudatosan a kínaiak, ha a nyugdíjukról van szó?
Személyes pénzügyek Büntetőkamatok is sújtják a nyugdíjpénzeket
Privátbankár.hu | 2018. július 30. 14:50
A negatív európai betéti alapkamat még olyan intézményekre is visszaüt, mint az állami nyugdíjbiztosító és egészségbiztosító Németországban, amelyek emiatt veszteségesen tudják csak elhelyezni pénzüket. Igaz, az állam közben óriási összegeket takarít meg a nullához közeli államkötvény-hozamok miatt.
Személyes pénzügyek Senkire sem hallgat a kormány - tényleg kicsinálják a cafeteriát
Privátbankár.hu | 2018. július 24. 12:11
A szakértők, a szakszervezetek és még az MNB is azt javasolta a kormánynak, hogy továbbra is támogassák az öngondoskodást - nem hallgatták meg őket, a többi cafeteria-elemmel együtt a pénztári befizetések is mennek a levesbe.
Személyes pénzügyek Lehet, hogy éhen halunk nyugdíjasként, de legalább jót nyaraltunk
Privátbankár.hu | 2018. július 1. 12:01
Egyre többet költünk nyaralásra, a megtakarítási célok között évek óta az utazás az egyik legnépszerűbb, viszont az öngondoskodás egyre hátrébb szorul a sorban.
Személyes pénzügyek Senki sem tudja, miből fognak élni a jövő nyugdíjasai
Privátbankár.hu | 2018. május 15. 18:20
Az állami nyugdíj szinte kizárólagos szerepe a most nyugdíjba vonulók körében ma még megkérdőjelezhetetlen, az idősebb generáció biztosan kalkulálhat ezzel a bevétellel. De vajon hogyan képzeli el nyugdíjas éveit a fiatalabb korosztály, miből lesz pénzük a jövő nyugdíjasainak? Egyebek mellett erre kereste a választ a Groupama Biztosító felmérése.
Személyes pénzügyek Komolyan azt hiszik, hogy meg lehet élni 57 ezer forintos nyugdíjból?
Privátbankár.hu | 2018. április 1. 13:10
A 40 év alatti magyar fiatal felnőttek úgy gondolják, hogy mindössze 57 ezer forint havi nyugdíjból ugyan szűkösen, de képesek lennének fenntartani az aktív korukban kialakított életszínvonalukat. Aki viszont már most is nyugdíjas, tudja, hogy ez milyen messze áll a valóságtól - hogy lehet ekkora a különbség a generációk közt?
Személyes pénzügyek Te mit teszel a gyereked jövőjéért?
Privátbankár.hu | 2018. március 30. 17:33
Jókora ellentét van az öngondoskodási terveink, hajlandóságunk és a valóság között: míg a magyar szülők 81 százaléka mondja azt, hogy kiemelten fontos, hogy gyermeke minél hamarabb önálló legyen, ennek ellenére mindössze 19 százaléka tud rendszeresen félretenni gyermeke jövőjére.
Személyes pénzügyek Gondoltál mostanában a nyugdíjadra? Néhány napunk maradt
Privátbankár.hu | 2017. december 21. 06:10
Ha a nyugdíjról van szó, sosem lehet rosszkor elkezdeni a spórolást – év végén azonban különösen érdemes áttekinteni a megtakarításainkat. Az állam ugyanis akár évi 280 ezer forinttal is kiegészíti a befizetéseinket - ehhez azonban december 31-éig lépnünk kell. Nem véletlen, hogy a nyugdíjbiztosítások is jól pörögnek ilyenkor: mit tegyen, aki már kötött ilyen szerződést, de még nem érte el a maximális adójóváírást? És akinek még nincs nyugdíjbiztosítása?
Személyes pénzügyek Egy életből lopott ötlet: megtakarítás annak, aki nem tud megtakarítani
Füstös Móni | 2017. december 18. 06:03
A MagNet Bank néhány hónapja új megtakarítási termékekkel jött ki, amelyekkel rögtön be is zsebelték a magyar bankszektor legnívósabb díját. Nem csak a szakmai közönség, de az ügyfelek is nagyon szeretik az új termékeket, amelyekkel szinte játék a megtakarítás. Ez talán nem is meglepő, hiszen a fejlesztők éppen az ügyfél igényekből indultak ki, amikor megálmodták ezt az új terméket. Az év megtakarítási termékéről Szolnoki Lindát, a MagNet integrált ügyféltapasztalat területének vezetőjét és Gács Linda, IT fejlesztőt kérdeztük.
Személyes pénzügyek Százezreket is bukhatsz - erre figyelj az adójóváírásnál
Privátbankár.hu | 2017. december 5. 08:51
Negyedmillióra emelkedhet év végére a nyugdíjbiztosítások száma, az adójóváírás azonban nem tölti ki magát.
Személyes pénzügyek Szomorú kilátások: nem sok jóra számíthat a nyugdíjasok ötöde
Privátbankár.hu | 2017. november 21. 13:52
A jelenleg aktív korúak több mint 20 százaléka számol azzal, hogy egy idősotthonban éli majd le utolsó éveit.
Személyes pénzügyek Egyre biztosabb: spórolás nélkül szomorú nyugdíjas évek várnak ránk
Privátbankár.hu | 2017. október 5. 11:10
Minél hamarabb kezdünk el takarékoskodni az idős éveinkre, annál jobb.
Személyes pénzügyek Sokat hezitáltak rajta, most biztos lett: átírják a nyugdíjrendszert
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 30. 15:48
Korábban cáfolták, de Románia mégis módosítani akarja a kötelező magánnyugdíj-rendszert.
Személyes pénzügyek Óriási tévhitben futnak neki a nyugdíjas éveknek a magyarok
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 29. 12:38
A magyarok rendkívül optimisták időskori egészségügyi állapotukat illetően, jóllehet egészségük megőrzésért keveset tesznek – legalábbis ez derült ki az Aegon friss felméréséből. Ugyanakkor a munkaadók az előtakarékosság ösztönzésével, az egészség megőrzésének támogatásával sokat tehetnek munkavállalóik nyugodt öregkoráért.
Személyes pénzügyek Elkerülni a nyugdíjkatasztrófát: mire elég havi 5 ezer forint?
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 26. 14:13
Jelentősen emelkednek idén az átlagbérek, mégis felmerülhet a kérdés, hogy mire elég 5 ezer forint, ha valakinek például csak ennyivel nő a havi jövedelme? Az tény, hogy egy családi mozizásra vagy egy közös ebédre nem biztos, hogy futja ebből. De ami talán a legégetőbb kérdés, mire lesz elég, ha valaki ennyit tesz félre a nyugdíjas éveire?
Személyes pénzügyek Elkeseredett magyarok: ennyire pocsék nyugdíjasévek várnak ránk?
Gáspár András | 2017. június 22. 12:40
Valamelyest javult a világban a nyugdíjra való felkészültség, egy fokkal Magyarországon is jobb a helyzet idén, mint tavaly - a magyarok azonban nem sok jót remélnek az időskori évektől az Aegon friss kutatása szerint. A boldog öregséghez pénz és jó egészség kellene, a kilátások sem fényesek, mégsem igazán teszünk azért, hogy valamivel jobb legyen.
Személyes pénzügyek Mi lenne veled, ha anyukád nem adna néha egy kis pénzt?
Privátbankár.hu | 2017. május 6. 12:01
Egy friss kutatás szerint a magyar édesanyák otthon is nagy hangsúlyt fektetnek a pénzzel való helyes bánásmód átadására, 10-ből 9-en maguk is tanítják erre gyermekeiket - abban bíznak, hogy ez is hozzájárul ahhoz, hogy amikor felnőnek, szüleiknél jobb anyagi helyzetben legyenek majd. Azért arra is spórolnak az anyák, hogy legyen miből támogatni majd fiatal felnőtt gyerekeiket.
Személyes pénzügyek Mekkora nyugdíjat lehet összehozni havi 5 ezer forintból?
Privátbankár.hu | 2017. április 16. 10:11
Egyre kevesebben hiszik azt, hogy idős korukban meg fognak élni az állami nyugdíjból, mégis sokan azzal intézik el a nyugdíjcélú öngondoskodást, hogy nincs miből félretenniük - pedig már havi 5 ezer forintos spórolással is összejöhet akár 12 millió forint is, ha időben kezdünk el félretenni. A nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat szedte össze az egyik biztosító.
Személyes pénzügyek A 30 már túl késő? Ezért érdemes sietni az öngondoskodással
Privátbankár.hu | 2017. április 12. 12:34
Hiába gondoskodunk előre a nyugdíjas éveinkről, bizonyos részletekkel kapcsolatban még nagy tévedésben élünk.
Személyes pénzügyek Jó, hogy nyugdíjba mehetünk - de mi lesz utána?
Privátbankár.hu | 2017. január 29. 11:14
A negyven év munka utáni nyugdíjat jó ötletnek tartja a szakértő, de aki rendesen akar élni, annak muszáj félretennie.
Személyes pénzügyek Nem tesznek félre a magyarok – miből fognak megélni nyugdíjas korukban?
Privátbankár.hu | 2017. január 26. 08:01
Egy friss felmérés szerint a lakosság 60 százaléka egyáltalán nem takarít meg.
Pénzügyi szektor Jól döntött, aki a nyugdíjpénztárakat választotta
Privátbankár.hu | 2017. január 13. 13:53
A portfóliók kétharmada 5 százalék fölötti hozamot csinált, de volt kétszámjegyű éves eredmény is.
Személyes pénzügyek Pihenés helyett munka: nyugdíjasként is dolgoznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. december 4. 12:44
A magyarok többsége nyugdíjasként is dolgozna, leginkább azért, mert szeretne aktív maradni – derül ki egy friss kutatásából. Ám az aktív nyugdíjas éveket tervezők is heti egy-két napos elfoglaltságban gondolkodnak leginkább, ami nem válthatja ki az öngondoskodást, az előre tervezést.
Személyes pénzügyek Bárcsak úgy élnénk, mint a szüleink!
Privátbankár.hu | 2016. november 30. 11:37
Szülei jobb anyagi körülmények között éltek – így vélekedik minden második ember a Groupama Biztosító megbízásából végzett felmérés szerint. A kutatás arra is rávilágított, hogy kitolódtak a hagyományos életútra jellemző események: az elköltözés, a házasság, a gyerekvállalás.
Személyes pénzügyek Miért érdemes figyelni a tőzsdeindexet, ha nincs részvényem?
Eidenpenz József | 2016. november 24. 20:02
A magyar kisbefektetők nagy többsége számára a biztonság a legfontosabb, ugyanakkor a hozamokkal szemben is eléggé magas elvárásaik vannak. A BUX jobb értékmérő, mint a hitelminősítők?
Személyes pénzügyek Félünk, hogy nem lesz nyugdíjunk – mennyit tudunk félretenni?
Privátbankár.hu | 2016. november 15. 20:33
Egyre kevesebben vannak azok, akik csak az államtól várják majd a nyugdíjat, ezért egyre többen gondoskodunk valamilyen formában magunk is a jövőbeni ellátásunkról. Ha a nyugdíjunkról van szó, kerüljük a kockázatot, és egyre többen választják az online megtakarítást.
Személyes pénzügyek 6 életút, amely jól jellemzi a magyarokat – te melyikbe tartozol?
Privátbankár.hu | 2016. október 16. 19:16
Drasztikus változásokat tapasztalhatunk az élet minden területén, a XX. század átformálta az emberek látásmódját, igényeit. Egy friss kutatás most megmutatta, milyen változást eredményeztek a magyar társadalomban ezek a folyamatok, hogyan változtak az egymást követő generációk életstratégiái.
Friss
hírlevél