BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. május 14. 14:07

Jól teljesítettek az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak az első negyedévben, kiugró volt a vagyongyarapodás a pénztáraknál.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) adatai szerint kedvezően alakultak az első negyedévben a tagok számára a piaci folyamatok, így a hozzájuk tartozó pénztárak vagyona 5 százalékkal növekedett, az összvagyonuk 1381 milliárd forintra nőtt. Mint azt az ÖPOSZ elnöke, dr. Kravalik Gábor kiemelte, az 5 százalékos vagyongyarapodás a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben kiemelkedőnek mondható. Így a tavalyi kedvezőtlen számokat is sikerült ellensúlyozni. Az első negyedévben a kasszák az ÖPOSZ becslése szerint 3,65 százalékos hozamot értek el, ami éves szinten bőven tíz százalék feletti hozamnak felelne meg. Az egy tagra jutó vagyon a negyedév végén, részben a taglétszám minimális csökkenése miatt, 5,6 százalékkal 1,27 millió forintra nőtt.

Az egyéni tagdíjbefizetések eddig folyamatosan növekednek, most az első negyedéveb stagnálás volt tapasztalható. Viszont a munkáltatói befizetések az első negyedévben jelentősen visszaestek, így összességében a befizetések összege is csökkent. A visszaeső munkáltatói befizetések miatt immár csak a 30 százalékát adják a vállalatok, míg az egyéni gondoskodás 70 százalékra ugrott.

A munkáltatói aktivitás azért negatív, mert amikor az ő befizetéseik növekedtek korábban, akkor a taglétszám is bővült, míg az ő befizetéseik csökkenésével a tagok száma is visszaesett. Megfigyelhető tehát, hogy a munkaadóknak fontos edukációs, iránymutató szerepe van az öngondoskodásban.

Ami az egészségpénztárakat illeti, a vagyonuk 2,1 százalékkal 52,6 milliárd forintra nőtt, a tagok száma pedig meghaladta a 900 ezret. Az egészségkasszák esetében összesen 12,2 milliárd forint értékben finanszírozták a szolgáltatásokat. A tagok egészség megörzésének továbbra is kiemelkedő szerep jut a pénztáraknak.

A munkáltatói befizetések az egészségpénztáraknál is jelentősen, 63 százalékkal (!) visszaestek, viszont az egyéni befizetések számottevően növekedtek. Összességében a tagdíjbevétel így is 15 százalékkal csökkentek. A tagdíjbefizetések a munkavállalói oldal eltűnése ellenére nem esett vissza drasztikusan.

A pénztári tagság elkezdett növekedni, az ÖPOSZ elnöke szerint ez a fiatalabb generációnak köszönhető, akik hajlandóak saját egészségükre áldozni. Ugyanakkor megfigyelhető az egészségpénztárak általános térnyerése, kis mértékben folyamatosan növekszik a taglétszám. A pénztárakon keresztül néhány célzott szolgáltatást használnak a munkaadók, így például menedzserszűrésre. Az első negyedévben a munkavállalók teljesítették a befizetések 82 százalékát, ami abból a szempontból döbbenetes, hogy 2012-ben még a munkaadók voltak, akik 80 százalék feletti befizetést teljesítettek. Az egészségpénztári tagoknál jelentős növekedést ért el a lakáscélú jelzáloghitelek törlesztésének támogatása és a gyermekekkel kapcsolatos szolgáltatások.

Dr. Kravalik Gábor kiemelte, hogy a jó eredményeket árnyalja, hogy a cafetériarendszer átalakítása és az új adószabályok miatt a munkáltatói befizetések drasztikusan csökkentek, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál éves összevetésben 31 százalékkal, 6,5 milliárd forintra, az egészségpénztáraknál pedig 63 százalékkal 1,3 milliárd forintra. Az állami támogatással, azaz az évente 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adókedvezménnyel támogatott egyéni befizetések az önkéntes nyugdíjkasszáknál 14,8 milliárd forintra rúgtak, ami lényegében stagnálást jelent éves szinten.

Mint az az ÖPOSZ elnöke elmondta, a következő időszak után tisztább lesz a kép, mivel tavaly év végén számos munkáltató tavaly év végén előrehozta a befizetéseinek egy részét. Az is árnyalja a képet, hogy tapasztalataik szerint az év elején a munkaadók egy része elódázta a döntést a cafetéria juttatások vonatkozásában.

A Pénztárszövetség elemzése szerint a munkáltatók egy része vissza fog találni a pénztárakhoz, mivel továbbra is az egyik legkedvezőbb alkalmazottaknak adható béren kívüli juttatásnak számít ez a forma.A tagok ugyanis a munkáltatói hozzájárulás után is igénybe vehetik az adójóváírást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Hivatalos: egyesül egymással a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:36
Alig tizenegy nappal azt követően, hogy az MKB és a Takarékbank kinyilvánította egyesülési szándékát, most a Budapest Bank kürtölte világgá, hogy ő is csatlakozik, így a szükséges engedélyek megszerzését követően a három hitelintézet egyfajta szuperbankot alkotva lehet a bankrendszer második legnagyobb szereplője, egyúttal a kihívója az OTP-nek. 
Pénzügyi szektor Szerepcsere a Magyar Bankszövetség élén
Privátbankár.hu | 2020. május 22. 13:04
A mai tisztújító ülésen 2023-ig kapott megbízatást Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Az eddigi elnök, Becsei András, az OTP Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója alelnökként tevékenykedik tovább. 
Pénzügyi szektor Felére csökkent a K&H nyeresége a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 13:38
Ám első negyedévi eredménye még így is 6,5 milliárd forintos nyereséget mutatott.
Pénzügyi szektor Történelmi mélyponton a vagyontranszfer
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 13:30
Az elmúlt 30 évben soha nem volt olyan alacsony mértékű a vagyontranszfer Magyarországon, mint 2020-ban. Éves szinten 100 milliárd forintnál is kevesebb privát pénzt áramoltat át a határokon a gazdasági elit. Ez az összeg a csúcson, 2012-ben megközelíthette a 400 milliárd forintot is.
Pénzügyi szektor Nincs megállás, tovább nőtt a lakosság eladósodottsága
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 17:27
Az MNB szerdán közzétett adatai szerint a koronavírus nem vetette vissza a hitelfelvételi kedvet, hiszen mind a lakosság, mind a vállalatok hitelállománya bővült.
Pénzügyi szektor Könyvajánló: A társadalom legfontosabb technológiájának múltja és jelene
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 18:44
A pénzteremtés vágya és mítosza szinte egyidős az emberiséggel. Hogyan keletkezik a pénz, hogyan lehet hozzájutni, és mi adja a valós értékét? Peet van Biljon és Alexandra Reed Lajoux „Pénzteremtés” című könyve áttöri a hagyományos, a pénzt elsősorban gazdasági és gazdálkodási szempontból értelmező megközelítéseket, és széles körű áttekintést ad a fizetőeszközt életre hívó társadalmi szükségletekről is. Mindezt a pénzügyi technológiák legújabb fejleményeinek tükrében teszi, ideértve a kriptovaluták, a blokklánc-technológia és a készpénzmentes jövő vízióját, felhívva egyúttal a figyelmet az ezekkel kapcsolatos tévhitekre is. Könyvajánló.
Pénzügyi szektor Megszűnt egy hazai pénzintézet
Csabai Károly | 2020. május 12. 17:26
A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a 2018 januárjától végelszámolás alatt állt CIB Faktor Zrt.-t törölte a cégjegyzékből – derül ki a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. tájékoztatásából. Ennek oka, hogy a CIB még évekkel ezelőtt úgy döntött, a saját berkein belül végzi e tevékenységet.
Pénzügyi szektor Küszöbön az újabb svájcifrank-sokk?
Káncz Csaba | 2020. május 11. 13:27
Lehet, hogy hamarosan egy újabb, a 2015-öshöz hasonló frank-sokkal lep meg bennünket az össztűz alá került svájci jegybank? Ha körülnézünk jelenlegi, felfordult világunkban, ez bizony nem elképzelhetetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Pénzügyi szektor Egyre nő azok száma, akik nemet mondanak a kormány segítségére
Privátbankár.hu | 2020. május 11. 08:10
Sokasodnak azok a banki ügyfelek, akik úgy nyilatkoznak, hogy nem élnek a törlesztési moratóriummal.
Pénzügyi szektor Törlesztési moratórium: az MNB segít eligazodni a vitás kérdésekben
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 10:46
A hitelekre bevezetett törlesztési moratórium számos kérdést felvet mind a pénzintézetek, mind pedig az ügyfelek részéről. Vélhetőleg az MNB is érzékelte a bizonytalanságot, ezért folyamatos tájékoztatással segíti a pénzügyi intézményeket, illetve az ügyfeleket is a törlesztési moratórium és a járványhelyzet kapcsán megváltozott más szabályok alkalmazása kapcsán. Ezt szolgálja a piaci szereplők számára a jegybank honlapján megjelentetett új felügyeleti kérdések és válaszok gyűjteménye is.
hírlevél