<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Nyugdíjpénztár
Pénzügyi szektor Nyugdíj: tavaly sem tőzsdézték el a vagyont a pénztárak
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 19:36
Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Személyes pénzügyek Rohamosan csökken és öregszik a nyugdíjpénztárak tagsága
Privátbankár.hu | 2023. február 24. 16:38
Az utolsó negyedévben jól hajráztak, de így is rekord mínuszban zártak a hazai nyugdíjpénztárak. A működésük is veszteségessé vált, amin tagdíjemelésekkel próbálnak segíteni. A taglétszám eközben csökken és rohamosan öregszik.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Rosszul jártak a leendő nyugdíjasok – komoly mínuszok a pénztáraknál
Privátbankár.hu | 2023. január 11. 08:46
2022-ben nem volt olyan nyugdíjpénztári alap, amelyik reálhozamot ért volna el, sőt a leendő nyugdíjasok többsége veszteséget szenvedett el – derül ki a Bank360.hu számításaiból. Százezrek zárhatták kétszámjegyű mínuszban az esztendőt a nyugdíjpénztárak tagjai közül.
Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Személyes pénzügyek Lesz vigasz – ne pityeregj annyira a nyugdíjpénztárad, befektetési jegyeid miatt!
Eidenpenz József | 2022. augusztus 22. 05:19
Sok magyar bánata az utóbbi időben, hogy befektetési alapja vagy nyugdíjpénztára, biztosítása hozama rossz volt. Elmagyarázzuk ennek az okát, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy a következő egy-két évben sokkal jobb teljesítmények is elképzelhetők ebben a szektorban. Ami leesett, az olcsóbb lett.
Részvény / Deviza / Áru A BUX-index szerint is nagy a gáz, nem csak a forint szerint?
Eidenpenz József | 2022. július 18. 05:44
Nem egy európai indexnél volt rosszabb a magyar tőzsde teljesítménye az utóbbi egy évben – hanem majdnem mindegyiknél, kivéve az orosz és az ukrán papírokat. A forintgyengülést is beleszámolva euróban több mint 30 százalékos az esés, még Európa beteg embereinél is jobban teljesítettek a részvényindexek. De valahogy lehet olyan időtávot is találni, amelyen a lengyelek a gyengébbek.
Személyes pénzügyek Jöhet a nyugdíjfordulat? Félnek a jövőtől a fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 14:55
Nőtt azoknak a 35 év alattiaknak a száma, akik nyugdíj- és egészségpénztárban gondolkodnak – derül ki a Prémium Önkéntes Pénztárak adataiból.
Személyes pénzügyek Sok pénzt hoztak a nyugdíjpénztárak a tagoknak
Király Béla | 2020. február 27. 18:41
Az elmúlt öt év legjobb eredményét érték el a nyugdíjpénztárak, a tavalyi évben megközelítették a 10 százalékos hozamot. A befizetések révén az átlagvagyon még ennél is jobban növekedett.
Személyes pénzügyek Bámulatos hozamok a nyugdíjpénztáraknál
Király Béla | 2019. november 19. 11:39
Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (ÖPOSZ) tartozó pénztárak összvagyona dinamikusan növekedett tovább, és 1425 milliárdot tett ki. Az adóváltozások miatti munkaáltatói befizetéseket az egyéni befizetések jórészt pótolták. Kiugró hozamokat értek el a nyugdíjpénztárak az első kilenc hónapban.
Személyes pénzügyek A Jóléti Számla segíthet a leendő nyugdíjasokon
Király Béla | 2019. szeptember 26. 15:48
Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége csütörtökön tartott konferenciáján ismét terítékre került az MNB terve, az úgynevezett Jóléti Számla, amely az elhangzottak alapján egy új nyugdíjpillér lehet. Noha az eszköz nem ismeretlen, az utóbbi időben egyre többször lehet róla hallani, ezúttal a jegybank illetékesei az általános terveken túl néhány konkrétumot is megvillantottak.
Pénzügyi szektor Már csak 2798 milliárd forint - tovább apadt a nyugdíjpénztári tartozás
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 24. 14:30
A Magyar Nemzeti Bank frissítette az államháztartás pénzügyi számláit bemutató statisztikáját.
Pénzügyi szektor Remekeltek a nyugdíjpénztárak az év elején
Privátbankár.hu | 2019. május 14. 14:07
Jól teljesítettek az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak az első negyedévben, kiugró volt a vagyongyarapodás a pénztáraknál.
Személyes pénzügyek Rekord sok pénzt kaphatnak vissza a nyugdíjpénztári tagok
Privátbankár.hu | 2019. május 1. 11:28
Tavaly 880 millió forinttal növelték önkéntes pénztári megtakarításaikat az Allianz Nyugdíjpénztár tagjai.
Személyes pénzügyek Rekord a nyugdíjpénztáraknál - de mi nem ilyen csúcsra számítottunk
Király Béla | 2019. február 13. 13:48
Csúcsot döntöttek a pénztártagok, jelentette be a Pénztárszövetség, miután a szervezethez tartozó önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egyéni befizetések összege kiugró volt. A hozamok miatt viszont fájhat a tagok feje.
Befektetési alapok Mi lesz, ha megint krach lesz? Mennyit kockáztatnak a magyarok?
Eidenpenz József | 2018. december 11. 06:06
Az alacsony kamatok miatt százmilliárdok áramolhattak viszonylag kockázatos befektetésekbe, mint részvények, ingatlanok, vállalati kötvények. A 2007 végi békebeli helyzethez képest ugyan nem szembetűnő a növekedés, az utóbbi három év azonban alaposan átrendezte a képet. Alapokon, biztosításokon, pénztárakon keresztül és közvetlenül is kockáztat a magyar.
Személyes pénzügyek Aki siet, annak 280 ezer forintot is adhat az állam
Privátbankár.hu | 2018. december 9. 11:52
Aki idén indít nyugdíjcélú megtakarítást, az jövőre akár 280 ezer forintos összegű adójóváírással is számolhat. Ehhez a három elérhető eszköz közül többet is kell választani.
Személyes pénzügyek Jön az év vége, meg kell hozni az életbevágó döntéseket
Eidenpenz József | 2018. november 29. 13:20
Egy dolgot biztosan nem lehet a következő évre halasztani: a személyi jövedelemadó-kedvezmények kihasználását. Az ez év végi adóoptimalizálásra már csak hetek vannak hátra, a hosszabb távon gondolkodók, nyugdíj-előtakarékoskodók, kockázatok csökkentésére vágyók előnyben. Sok apró trükk van, amit nem ismerünk.
Személyes pénzügyek Euróban szeretnéd a nyugdíjadat? 2019-től összehozhatod
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 12. 20:31
Elfogadtak egy javaslatot egy új európai önkéntes nyugdíjmegtakarítási termékre, a terv szerint már jövőre lehetne ezekben takarékoskodni. Az előnyök az olcsóság és a hordozhatóság, az alapos szabályozás és ellenőrzés lenne az EU egész területén, de sok kérdés nyitott még, mint az adózás vagy a nyugdíjcélú felhasználás módja.
Személyes pénzügyek Óriási összeborulás az önkéntes nyugdíjpénztáraknál
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 15. 15:23
Beolvadt a CIB Önkéntes Nyugdíjpénztár az Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztárba.
Személyes pénzügyek Duplaannyit kéne takarékoskodni a nyugdíjra
Privátbankár.hu | 2018. július 16. 18:30
A nyugdíjalapok menedzserei nagy tévedésben vannak, amikor azt feltételezik, hogy hét százalékos átlagos hozamra tehetnek majd szert. A társadalmak elöregedése ezt négy százalékra csökkentheti. Ez azzal járhat, hogy az embereknek több mint dupla annyit kéne félretenniük nyugdíjas éveikre, mint eddig. Tont a helyzeten, ha jön a következő recesszió.
Személyes pénzügyek Senki sem tudja, miből fognak élni a jövő nyugdíjasai
Privátbankár.hu | 2018. május 15. 18:20
Az állami nyugdíj szinte kizárólagos szerepe a most nyugdíjba vonulók körében ma még megkérdőjelezhetetlen, az idősebb generáció biztosan kalkulálhat ezzel a bevétellel. De vajon hogyan képzeli el nyugdíjas éveit a fiatalabb korosztály, miből lesz pénzük a jövő nyugdíjasainak? Egyebek mellett erre kereste a választ a Groupama Biztosító felmérése.
Személyes pénzügyek Vajon hányan felejtenek majd 150 ezer forintot az államnál?
Privátbankár.hu | 2018. április 17. 11:37
Fontos határidő közeleg: május 22-ig kell nyilatkozni az egyéni nyugdíjpénztári befizetések után járó adó-visszatérítésről. Akik ezt nem teszik meg, eleshetnek ettől a kedvezménytől. Ha a NAV készíti el az adóbevallásunkat, akkor is érdemes ellenőrizni!
Személyes pénzügyek Komolyan azt hiszik, hogy meg lehet élni 57 ezer forintos nyugdíjból?
Privátbankár.hu | 2018. április 1. 13:10
A 40 év alatti magyar fiatal felnőttek úgy gondolják, hogy mindössze 57 ezer forint havi nyugdíjból ugyan szűkösen, de képesek lennének fenntartani az aktív korukban kialakított életszínvonalukat. Aki viszont már most is nyugdíjas, tudja, hogy ez milyen messze áll a valóságtól - hogy lehet ekkora a különbség a generációk közt?
Személyes pénzügyek Ne az állami nyugdíjra várj: megint nagyot mentek a nyugdíjpénztárak
Privátbankár.hu | 2018. március 14. 09:54
Hosszabb távon is értékálló, az inflációt érdemben meghaladó befektetési eredményeket értek el a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak az MNB friss összeállítása szerint. A pénztári befektetések reálhozama (tehát az infláció fölötti hozama) az elmúlt másfél évtizedben átlagosan 3,5 százalékra rúgott, a tavalyi évben pedig megközelítette az 5 százalékot.
Személyes pénzügyek Ki örököl? Mi lesz a pénzünkkel a halálunk után?
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 28. 12:21
Egyre több magyar választ valamilyen öngondoskodó konstrukciót, hogy megalapozza a nyugdíjas éveit. Ezt a megtakarítást egyébként nem csak magunknak, hanem a szeretteinknek is gyűjthetjük, mivel a félre tett összeg örökölhető. De mi történik akkor, ha valamilyen tragédia folytán nem éljük meg a nyugdíjas éveinket? Hová vándorol a félretett pénzünk?
Személyes pénzügyek Örül a jegybank: egyre többen gondoskodnak magukról
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 24. 17:34
Jelentősen nőtt a nyugdíjpénztárak vagyona az első félévben.
Személyes pénzügyek Csak magára számíthat, aki nyugdíjasként nem akar az utcára jutni?
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 8. 10:05
Nőttek az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyonai, de egyre kisebb a munkáltatók szerepe.
Makro / Külgazdaság A Nap Száma: 11,94 százalék
Privátbankár.hu | 2017. március 14. 16:10
Ismét jól teljesítettek a nyugdíjpénztárak: 2016-ban volt olyan kassza, ahol kétszámjegyű nettó hozamot értek el.
Személyes pénzügyek De miért van Ausztriában 40 százalékkal magasabb nyugdíj, mint Németországban?
Privátbankár.hu | 2016. november 26. 16:07
Németországban fellángolt a nyugdíjak körüli vita, különösen sérelmezik, hogy egy ugyanolyan bruttó bérű szakmunkás Ausztriában 40 százalékkal több nyugdíjra számíthat, mint Németországban. Kiderült, hogy külön kéne nyugdíjra takarékoskodni.
Személyes pénzügyek A magyaroknak kezd leesni: semmire sem lesz elég az állami nyugdíj
Privátbankár.hu | 2016. május 31. 08:42
A válság óta most először nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona.
Személyes pénzügyek Adóbevallás: így kaphatsz vissza 150 ezer forintot
Privátbankár.hu | 2016. május 17. 12:05
Érdemes körültekintően kitölteni a szja-bevallásokat, és igényelni a nyugdíjpénztári befizetések után járó évi 20 százalékos, legfeljebb 150 ezer forint értékű adó-visszatérítést.
Személyes pénzügyek Gondolunk a jövőnkre: mégis lesz nyugdíja a magyaroknak
Privátbankár.hu | 2015. november 10. 17:15
Jó teljesítményt értek el az első három negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak.
Személyes pénzügyek Most épp nem volt jó ötlet a nyugdíjakkal tőzsdézni
Privátbankár.hu | 2015. október 7. 08:29
Megszenvedték a kockázatosabb portfóliók az elmúlt 3 hónap részvénypiaci zuhanását - persze ha a nyugdíjcélú befektetésekről van szó, nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni.
Pénzügyi szektor Ebbe sem buknak bele a nyugdíjpénztárak?
Privátbankár.hu | 2015. június 25. 08:07
Minimálisan csökkentek csak a munkáltatói hozzájárulások az önkéntes nyugdíjpénztáraknál annak ellenére, hogy az idén a korábbinál is élesebb versenyben kell helytállniuk az intézményeknek a cafeteria-rendszerben az azonnali juttatásokkal szemben - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.
Befektetési alapok Szépen hízott a nyereség - ők az igazi fejőstehenek
Privátbankár.hu | 2015. június 5. 14:04
Az alapokba beáramló friss tőkének köszönhetően nőtt az alapkezelői szektor nyeresége tavaly, a nyereség majdnem száz százalékát most is, mint a korábbi években, kifizették osztalékként. Tavaly 234 milliárd forintnyi nyereséget értek el a hazai befektetési alapok, tehát az ügyfelek, ennek jó részét állampapírokon és betéteken.
KKV Mit csináltak a quaestorosok a Mogyoród-Beregtetői földút szélén?
Eidenpenz József | 2015. április 4. 17:11
A sajtó foglakozott azzal, hogy a Quaestort 2013-ban is megbüntették, de semmi igazán komolyat nem leltek. Valójában a pénzügyi csoport több tagját jó néhányszor megbüntették már korábban. Némelyik történet kalandos, van benne földúton talált irattár, engedély nélküli buxolás, ügyfélportfóliók jogtalan érintése, de vélhetően sima feledékenység is.
Biztosítás Itt a vége? Annyi a megmaradt magánnyugdíjpénztáraknak is?
Privátbankár.hu | 2014. november 21. 16:47
Egy ma benyújtott törvényjavaslat jócskán átírja a magánnyugdíjpénztári rendszert, és amely a megmaradt négy pénztár végét is jelentheti.
Személyes pénzügyek Victor Ponta: a nyugdíj-einstand középtávon látható hiba volt Magyarországon
Privátbankár.hu | 2014. július 21. 09:55
Nem államosítana, hanem inkább közvetlen tőkebefektetésekre kötelezné a román nyugdíjalapokat Victor Ponta román miniszterelnök.
Személyes pénzügyek Megszűnik egy magyar pénztár - mi lesz az ügyfelekkel?
Privátbankár.hu | 2014. április 29. 15:01
Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár 2014. április 28-án tartott Közgyűlésén elfogadták az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár küldöttgyűlésének korábbi döntését, és megszavazták a két pénztár 2014. július 1-jével történő egyesülését.
Személyes pénzügyek Változás az AXA pénztáraknál - mi vár a tagokra?
Privátbankár.hu | 2014. február 27. 13:38
Új stratégiával működnek az AXA-pénztárak, függetlenül működnek tovább - milyen teendői lesznek a pénztártagoknak?
Személyes pénzügyek Sokat adózik, mégsem lesz állami nyugdíja? Így kaphat vissza 280 ezret
Privátbankár.hu | 2014. február 25. 13:59
Bár kevesen bíznak az állami nyugdíjban, mégis kevesen tesznek félre erre a célra - adójóváírással igyekeznek ösztönözni az embereket.
Személyes pénzügyek Nem várnak a főnökre, eddig 30 milliárdot tettek félre nyugdíjra
Privátbankár.hu | 2013. november 26. 07:47
Csökkenő taglétszám mellett nőttek a befizetések a nyugdíjpénztáraknál.
Személyes pénzügyek Új nyugdíjpénztár jöhet jövőre?
Privátbankár.hu | 2013. november 18. 07:44
A nemzetgazdasági minisztérium olyan törvénytervezetet bocsátott társadalmi vitára, amely jelentősen átalakítaná a nyugdíjpénztárakról szóló törvényeket.
Személyes pénzügyek Megérzik a nyugdíjazásokat a nyugdíjkasszák
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 28. 07:52
Az elmúlt években folyamatosan csökkent a tagok száma.
Személyes pénzügyek 250 millió vándorolt vissza magán-nyugdíjpénztári tagokhoz
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 16. 09:52
A PSZÁF korábbi vizsgálataiban érintett pénztárak és vagyonkezelőik közös döntése nyomán újabb, mintegy negyedmilliárd forintnyi többletköltség került vissza az önkéntes pénztári tagok számlájára.
Pénzügyi szektor Elég nagy szélben a pulykák is repülnek...
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 1. 16:14
...de kérdés, meddig fúj az a szél és ki fog pulykának számítani – teszi fel a kérdést a tőkepiacot belülről ismerő szakember. A hazai intézményi befektetői szektorról, a külföldi bankok itteni leányvállalatainak gondolkodásáról, az OTP nemzetközi üzletágáról beszélt Barlai Róbert, az OTP ügyvezető igazgatója a Gazdasági Rádiónak.
Személyes pénzügyek Kell-e temetni a nyugdíjpénztárakat vagy sem?
Privátbankár.hu | 2013. június 24. 17:22
Európában is egyre kritikusabbak a nyugdíjpénztárakkal, ha nem termelnek hozamot akkor mi értelme őket fenntartani? Nem árt ugyanakkor szemrevételezni, hogy egy-egy nyugdíjrendszer mögött milyen tartalékok állnak. A magyar hozamok kifejezetten jónak számítanak amúgy - idén az állam is ügyesen gazdálkodott a nyugdíjpénzünkkel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG