<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Egy dolgot biztosan nem lehet a következő évre halasztani: a személyi jövedelemadó-kedvezmények kihasználását. Az ez év végi adóoptimalizálásra már csak hetek vannak hátra, a hosszabb távon gondolkodók, nyugdíj-előtakarékoskodók, kockázatok csökkentésére vágyók előnyben. Sok apró trükk van, amit nem ismerünk.

Az ügyfelek öngondoskodását próbálja erősíteni az OVB Vermögensberatung Kft. tanácsadó cég, ezen a téren a lakosság a kutatások szerint nem áll jól, a kérdéssel a magyarok messze túl keveset foglalkoznak. Nagy szükség van oktatásra, a komplikált rendszereket meg kell ismertetni a fiatalokkal és a felnőttekkel egyaránt – mondta el Jánosi Gergely, a cég ügyvezető igazgatója egy sajtóbeszélgetésen (a képen jobbra).

Bár egész évben érdemes ezekről a témákról beszélni, az év végén vannak olyan döntések, amelyeket feltétlenül érdemes meghozni, később már nem lehet. Az egyik ilyen a különböző adó-visszatérítések kérdése az adott évre.

Ezek nyugdíjcélú, egészségcélú és önsegélyező megtakarítások lehetnek. A nyugdíjcélú megtakarításoknál a befizetések húsz százaléka az adó-visszatérítés, lehet nyugdíj-előtakarékossági (nyesz-) számla, lehetnek magánnyugdíj-pénztárak, egészségpénztárak, nyugdíjbiztosítások.

Alacsony a lefedettség

A többféle visszatérítés együtt legfeljebb 150 ezer forint lehet. Hosszú távon, sok évig rendszeresen megtakarítva, hozamokkal együtt azonban már nagy pénzekről, milliókról van szó.

Magyarországon van mintegy 700 ezer életbiztosítás és nagyjából ugyanannyi egészségbiztosítás van, de sokan mindkettővel rendelkeznek. Viszont több mint négymillióan dolgoznak az országban. “A lakosság lefedettsége nagyon gyér” – mondta el Jánosi. Kockázati életbiztosításra kevesebbet költ a lakosság, mint szerencsejátékra.

Megőrizni a vagyont

A család havi jövedelmének 50-60-szorosára, öt évi megélhetésre elegendő életbiztosítást érdemes kötni. A fiatalok, bár maguktól ritkán jut eszükbe az öngondoskodás, sokszor könnyebben meggyőzhetők erről a tanácsadó cég tapasztalatai szerint, mint az idősebbek, mert nyitottabbak a pénzügyi dolgok, újdonságok iránt.

Az OVB Vermögensberatung 1970 óta működő európai pénzügyi tanácsadó cég, amely elsősorban a középosztályban nyújt szolgáltatást az ügyfeleinek. Az ügyfelek életszínvonalával, az azt érintő kockázatokkal foglalkoznak, annak érdekében, hogy meg lehessen azt őrizni.

Több százezer ügyfél

Így az egészséget, a vagyontárgyakat fenyegető kockázatok megvédésével, a jövőbeli olyan rizikófaktorokkal, mint a kereseti helyzet változása, a nyugdíjba vonulás. A kockázatkezelés, a jövőbeli kockázatokra való felkészülés áll a középpontban, de tanácsokat adnak sok minden másról, például hitelekkel kapcsolatban is.

A tanácsadó cég aktív ügyfeleinek száma 200 és 300 ezer között van. Az OVB Maga keresi meg ügyfeleit, a már meglévő ügyfelek ajánlásai alapján. Ha jó szolgáltatást tudunk nyújtani, tovább ajánlanak bennünket – mondják. Magáért a tanácsadásért a törvény szerint nem kérhetnek díjat, így bevételük a termékek értékesítéséből származik.

Az állampapír nem versenytárs

Az OVB a piac egészét nézve nem látja azt, hogy a magyarországi bérnövekedés lecsapódna a megtakarításokban, pedig 30 százalék körüli vagyongyarapodás volt az elmúlt mintegy kilenc évben. Valószínűleg fogyasztásra, esetleg ingatlanvásárlásra mennek el a pénzek – mondták el.

Az OVB a megtakarítási piacon a kisebb összegű, de rendszeres havi megtakarításokat veszi célba, ennek szerintük nem jelent konkurenciát a lakossági állampapír. “A lakossági állampapírok nem a biztosításokkal versenyeznek” – hangzott el.

Tűz füst nélkül

Nem szabad csak a szolgáltatások árára figyelni, automatikusan a legolcsóbb biztosításra rábökni – mondják a tanácsadók. Vannak például biztosítások, ahol a tűz benne van, de a füst nincs. Ha a tüzet eloltották, de az összes bútor füstös lett, a biztosító nem fizet. Az ilyen részleteket az átlagember nem mindig veszi észre.

A hozamígéreteknek általában semmi jelentősége nincsen, ahogy a nominális (névleges) hozamnak sem. Az a lényeg, hogy a jövőben többet tudjak vásárolni a megtakarításomból, mint ma, azaz pozitív legyen a reálhozam.

Szemléletváltás kell

A likviditás is fontos szempont: nyugdíjpénztárból, NYESZ-számláról, nyugdíjbiztosításból például csak meghatározott feltételek mellett, alapvetően nyugdíjba vonuláskor lehet kivenni a pénzt. Ha fennáll a veszélye, hogy előbb lesz szükségünk a pénzre, akkor végig kell gondolni, mennyit tudunk mindenképp addig nélkülözni.

Sok embernek egyáltalán nincs ingóság-biztosítása, ami évente 8000 forint körüli összeg lenne. Napi 60 forintért már meg lehet venni egy tízmilliós összegű védelmet. Így nem arról van szó, hogy az emberek nem tudnák kifizetni. Fájóan nagy a tudatosság hiánya, szemléletbeli változásra van szükség – mondták el. (Hasonló értelemben nyilatkoztak szakemberek a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciáján is.)

Hitelből csak óvatosan

A társaság hatalmas energiákat fordít a tanácsadói képzésére. Sokszor bizalomhiány miatt nem takarítanak meg az emberek, emlékezve például az évekkel ezelőtti devizaválságra – hangzott el.

Az év vége a jó értelemben vett költekezés időszaka. Sokan hitelkártyára vásárolnak, jelentős részük egyszerűen elfelejti időben visszafizetni a hitelt. Mások a drága fogyasztási hitelt választják, holott elkerülhető lenne. Az utolsó MNB-statisztikákból az látszik, hogy erősen megmozdult a hitelpiac, ezen belül a fogyasztási hitelek piaca is.

Apró trükkök, tippek

Sok fontos részlet van, amit nem tudnak az emberek, például hogy az önsegélyező pénztárakból hitelt lehet törleszteni, vagy hogy jár rá szülési segély.

A kockázati típusú biztosításoknál nem árt tudni, hogy több olyan biztosítás van, amelyek díja az életkorral nő. Sok biztosító január elsején több díjat számol fel, mint december 31-én, mert úgy veszi, hogy az ügyfél életkora magasabb. Egy napon múlhat tehát a díjunk mértéke.

Személyes pénzügyek Itt az ideje elfogadni: nem lusták a későn ébredők
Kollár Dóra | 2023. február 5. 19:19
Sokakban még mindig él az a tévhit, hogy aki nem pattan ki kora reggel az ágyból, lusta és elítélendő, pedig a helyzet azért ennél egy fokkal komplikáltabb.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG