<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy dolgot biztosan nem lehet a következő évre halasztani: a személyi jövedelemadó-kedvezmények kihasználását. Az ez év végi adóoptimalizálásra már csak hetek vannak hátra, a hosszabb távon gondolkodók, nyugdíj-előtakarékoskodók, kockázatok csökkentésére vágyók előnyben. Sok apró trükk van, amit nem ismerünk.

Az ügyfelek öngondoskodását próbálja erősíteni az OVB Vermögensberatung Kft. tanácsadó cég, ezen a téren a lakosság a kutatások szerint nem áll jól, a kérdéssel a magyarok messze túl keveset foglalkoznak. Nagy szükség van oktatásra, a komplikált rendszereket meg kell ismertetni a fiatalokkal és a felnőttekkel egyaránt – mondta el Jánosi Gergely, a cég ügyvezető igazgatója egy sajtóbeszélgetésen (a képen jobbra).

Bár egész évben érdemes ezekről a témákról beszélni, az év végén vannak olyan döntések, amelyeket feltétlenül érdemes meghozni, később már nem lehet. Az egyik ilyen a különböző adó-visszatérítések kérdése az adott évre.

Ezek nyugdíjcélú, egészségcélú és önsegélyező megtakarítások lehetnek. A nyugdíjcélú megtakarításoknál a befizetések húsz százaléka az adó-visszatérítés, lehet nyugdíj-előtakarékossági (nyesz-) számla, lehetnek magánnyugdíj-pénztárak, egészségpénztárak, nyugdíjbiztosítások.

Alacsony a lefedettség

A többféle visszatérítés együtt legfeljebb 150 ezer forint lehet. Hosszú távon, sok évig rendszeresen megtakarítva, hozamokkal együtt azonban már nagy pénzekről, milliókról van szó.

Magyarországon van mintegy 700 ezer életbiztosítás és nagyjából ugyanannyi egészségbiztosítás van, de sokan mindkettővel rendelkeznek. Viszont több mint négymillióan dolgoznak az országban. “A lakosság lefedettsége nagyon gyér” – mondta el Jánosi. Kockázati életbiztosításra kevesebbet költ a lakosság, mint szerencsejátékra.

Megőrizni a vagyont

A család havi jövedelmének 50-60-szorosára, öt évi megélhetésre elegendő életbiztosítást érdemes kötni. A fiatalok, bár maguktól ritkán jut eszükbe az öngondoskodás, sokszor könnyebben meggyőzhetők erről a tanácsadó cég tapasztalatai szerint, mint az idősebbek, mert nyitottabbak a pénzügyi dolgok, újdonságok iránt.

Az OVB Vermögensberatung 1970 óta működő európai pénzügyi tanácsadó cég, amely elsősorban a középosztályban nyújt szolgáltatást az ügyfeleinek. Az ügyfelek életszínvonalával, az azt érintő kockázatokkal foglalkoznak, annak érdekében, hogy meg lehessen azt őrizni.

Több százezer ügyfél

Így az egészséget, a vagyontárgyakat fenyegető kockázatok megvédésével, a jövőbeli olyan rizikófaktorokkal, mint a kereseti helyzet változása, a nyugdíjba vonulás. A kockázatkezelés, a jövőbeli kockázatokra való felkészülés áll a középpontban, de tanácsokat adnak sok minden másról, például hitelekkel kapcsolatban is.

A tanácsadó cég aktív ügyfeleinek száma 200 és 300 ezer között van. Az OVB Maga keresi meg ügyfeleit, a már meglévő ügyfelek ajánlásai alapján. Ha jó szolgáltatást tudunk nyújtani, tovább ajánlanak bennünket – mondják. Magáért a tanácsadásért a törvény szerint nem kérhetnek díjat, így bevételük a termékek értékesítéséből származik.

Az állampapír nem versenytárs

Az OVB a piac egészét nézve nem látja azt, hogy a magyarországi bérnövekedés lecsapódna a megtakarításokban, pedig 30 százalék körüli vagyongyarapodás volt az elmúlt mintegy kilenc évben. Valószínűleg fogyasztásra, esetleg ingatlanvásárlásra mennek el a pénzek – mondták el.

Az OVB a megtakarítási piacon a kisebb összegű, de rendszeres havi megtakarításokat veszi célba, ennek szerintük nem jelent konkurenciát a lakossági állampapír. “A lakossági állampapírok nem a biztosításokkal versenyeznek” – hangzott el.

Tűz füst nélkül

Nem szabad csak a szolgáltatások árára figyelni, automatikusan a legolcsóbb biztosításra rábökni – mondják a tanácsadók. Vannak például biztosítások, ahol a tűz benne van, de a füst nincs. Ha a tüzet eloltották, de az összes bútor füstös lett, a biztosító nem fizet. Az ilyen részleteket az átlagember nem mindig veszi észre.

A hozamígéreteknek általában semmi jelentősége nincsen, ahogy a nominális (névleges) hozamnak sem. Az a lényeg, hogy a jövőben többet tudjak vásárolni a megtakarításomból, mint ma, azaz pozitív legyen a reálhozam.

Szemléletváltás kell

A likviditás is fontos szempont: nyugdíjpénztárból, NYESZ-számláról, nyugdíjbiztosításból például csak meghatározott feltételek mellett, alapvetően nyugdíjba vonuláskor lehet kivenni a pénzt. Ha fennáll a veszélye, hogy előbb lesz szükségünk a pénzre, akkor végig kell gondolni, mennyit tudunk mindenképp addig nélkülözni.

Sok embernek egyáltalán nincs ingóság-biztosítása, ami évente 8000 forint körüli összeg lenne. Napi 60 forintért már meg lehet venni egy tízmilliós összegű védelmet. Így nem arról van szó, hogy az emberek nem tudnák kifizetni. Fájóan nagy a tudatosság hiánya, szemléletbeli változásra van szükség – mondták el. (Hasonló értelemben nyilatkoztak szakemberek a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciáján is.)

Hitelből csak óvatosan

A társaság hatalmas energiákat fordít a tanácsadói képzésére. Sokszor bizalomhiány miatt nem takarítanak meg az emberek, emlékezve például az évekkel ezelőtti devizaválságra – hangzott el.

Az év vége a jó értelemben vett költekezés időszaka. Sokan hitelkártyára vásárolnak, jelentős részük egyszerűen elfelejti időben visszafizetni a hitelt. Mások a drága fogyasztási hitelt választják, holott elkerülhető lenne. Az utolsó MNB-statisztikákból az látszik, hogy erősen megmozdult a hitelpiac, ezen belül a fogyasztási hitelek piaca is.

Apró trükkök, tippek

Sok fontos részlet van, amit nem tudnak az emberek, például hogy az önsegélyező pénztárakból hitelt lehet törleszteni, vagy hogy jár rá szülési segély.

A kockázati típusú biztosításoknál nem árt tudni, hogy több olyan biztosítás van, amelyek díja az életkorral nő. Sok biztosító január elsején több díjat számol fel, mint december 31-én, mert úgy veszi, hogy az ügyfél életkora magasabb. Egy napon múlhat tehát a díjunk mértéke.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kétszer is meggondolják a magyarok, mielőtt valami méregdrágát vásárolnak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:18
A 25-54 év közötti lakosság közel fele tervez nagyobb összegű vásárlást a következő fél évben és jelentős többségük úgy gondolja, hogy ezeket a kiadásokat nagyon alaposan megfontolja.
Személyes pénzügyek Még egy rossz hír mára: drágulhatnak a bankszámlák is
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 11:53
A magas infláció az oka mindennek.
Személyes pénzügyek Már csak pár óra maradt bevallani a tavalyi évet
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 10:09
Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg.
Személyes pénzügyek Így lehet kedvezőbb a lakáshitel törlesztése
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:47
A következő hónapokban számos újszerű banki akció segítheti a lakáshitelt felvenni akaró ügyfeleket abban, hogy az emelkedő kamatok ellenére is megtalálják az optimális finanszírozási lehetőséget. lyen lehet az eddig leginkább a vállalati beruházási hiteleknél ismert türelmi idős konstrukció. 
Személyes pénzügyek Ilyen infláció mellett háztartásonként 450 ezret bukhatunk - valutába és OTP-részvénybe menekül a lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:55
A 9-10 százalékosra várt infláció ellenére óriásit nőtt a magyarok készpénzállománya - igaz, sokan nem forintot, hanem valutát halmoztak fel a háború kitörésének hírére. Az állampapírok népszerűsége esik, sokan menekülnek OTP-részvénybe.
Személyes pénzügyek Egyre drágábbak a hitelek: megint kamatot emeltek a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:18
Több bank is kamatemeléssel indította a hetet. Volt, ahol a jelzáloghitelek lettek drágábbak, míg máshol a szabad felhasználású személyi hitelek ügyleti kamata emelkedett. A Bank360.hu összefoglalta a fontosabb változásokat.
Személyes pénzügyek Nagyon pörögnek az online hitelek
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:28
A személyi hitelek közel negyedét például már így költjük, de a láthatáron már ott vannak a bonyolultabb tranzakciók is.
Személyes pénzügyek Csalók a fiatalok bankszámláit is célba vehetik
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 08:11
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diákok képben legyenek a legfontosabb biztonsági teendőkkel. 
Személyes pénzügyek Áron alul kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 10:29
Potom 6,8 milliárd forintért kótyavetyélték el, pedig rekorddöntést vártak tőle.
Személyes pénzügyek A KSH visszaszólt a GKI-nak: nem is olyan magas az az infláció
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:58
A KSH szerint az nem mérvadó, hogy mit érzékel a lakosság, a hivatalos statisztika adja a teljes képet.
hírlevél
Ingatlantájoló