<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy dolgot biztosan nem lehet a következő évre halasztani: a személyi jövedelemadó-kedvezmények kihasználását. Az ez év végi adóoptimalizálásra már csak hetek vannak hátra, a hosszabb távon gondolkodók, nyugdíj-előtakarékoskodók, kockázatok csökkentésére vágyók előnyben. Sok apró trükk van, amit nem ismerünk.

Az ügyfelek öngondoskodását próbálja erősíteni az OVB Vermögensberatung Kft. tanácsadó cég, ezen a téren a lakosság a kutatások szerint nem áll jól, a kérdéssel a magyarok messze túl keveset foglalkoznak. Nagy szükség van oktatásra, a komplikált rendszereket meg kell ismertetni a fiatalokkal és a felnőttekkel egyaránt – mondta el Jánosi Gergely, a cég ügyvezető igazgatója egy sajtóbeszélgetésen (a képen jobbra).

Bár egész évben érdemes ezekről a témákról beszélni, az év végén vannak olyan döntések, amelyeket feltétlenül érdemes meghozni, később már nem lehet. Az egyik ilyen a különböző adó-visszatérítések kérdése az adott évre.

Ezek nyugdíjcélú, egészségcélú és önsegélyező megtakarítások lehetnek. A nyugdíjcélú megtakarításoknál a befizetések húsz százaléka az adó-visszatérítés, lehet nyugdíj-előtakarékossági (nyesz-) számla, lehetnek magánnyugdíj-pénztárak, egészségpénztárak, nyugdíjbiztosítások.

Alacsony a lefedettség

A többféle visszatérítés együtt legfeljebb 150 ezer forint lehet. Hosszú távon, sok évig rendszeresen megtakarítva, hozamokkal együtt azonban már nagy pénzekről, milliókról van szó.

Magyarországon van mintegy 700 ezer életbiztosítás és nagyjából ugyanannyi egészségbiztosítás van, de sokan mindkettővel rendelkeznek. Viszont több mint négymillióan dolgoznak az országban. “A lakosság lefedettsége nagyon gyér” – mondta el Jánosi. Kockázati életbiztosításra kevesebbet költ a lakosság, mint szerencsejátékra.

Megőrizni a vagyont

A család havi jövedelmének 50-60-szorosára, öt évi megélhetésre elegendő életbiztosítást érdemes kötni. A fiatalok, bár maguktól ritkán jut eszükbe az öngondoskodás, sokszor könnyebben meggyőzhetők erről a tanácsadó cég tapasztalatai szerint, mint az idősebbek, mert nyitottabbak a pénzügyi dolgok, újdonságok iránt.

Az OVB Vermögensberatung 1970 óta működő európai pénzügyi tanácsadó cég, amely elsősorban a középosztályban nyújt szolgáltatást az ügyfeleinek. Az ügyfelek életszínvonalával, az azt érintő kockázatokkal foglalkoznak, annak érdekében, hogy meg lehessen azt őrizni.

Több százezer ügyfél

Így az egészséget, a vagyontárgyakat fenyegető kockázatok megvédésével, a jövőbeli olyan rizikófaktorokkal, mint a kereseti helyzet változása, a nyugdíjba vonulás. A kockázatkezelés, a jövőbeli kockázatokra való felkészülés áll a középpontban, de tanácsokat adnak sok minden másról, például hitelekkel kapcsolatban is.

A tanácsadó cég aktív ügyfeleinek száma 200 és 300 ezer között van. Az OVB Maga keresi meg ügyfeleit, a már meglévő ügyfelek ajánlásai alapján. Ha jó szolgáltatást tudunk nyújtani, tovább ajánlanak bennünket – mondják. Magáért a tanácsadásért a törvény szerint nem kérhetnek díjat, így bevételük a termékek értékesítéséből származik.

Az állampapír nem versenytárs

Az OVB a piac egészét nézve nem látja azt, hogy a magyarországi bérnövekedés lecsapódna a megtakarításokban, pedig 30 százalék körüli vagyongyarapodás volt az elmúlt mintegy kilenc évben. Valószínűleg fogyasztásra, esetleg ingatlanvásárlásra mennek el a pénzek – mondták el.

Az OVB a megtakarítási piacon a kisebb összegű, de rendszeres havi megtakarításokat veszi célba, ennek szerintük nem jelent konkurenciát a lakossági állampapír. “A lakossági állampapírok nem a biztosításokkal versenyeznek” – hangzott el.

Tűz füst nélkül

Nem szabad csak a szolgáltatások árára figyelni, automatikusan a legolcsóbb biztosításra rábökni – mondják a tanácsadók. Vannak például biztosítások, ahol a tűz benne van, de a füst nincs. Ha a tüzet eloltották, de az összes bútor füstös lett, a biztosító nem fizet. Az ilyen részleteket az átlagember nem mindig veszi észre.

A hozamígéreteknek általában semmi jelentősége nincsen, ahogy a nominális (névleges) hozamnak sem. Az a lényeg, hogy a jövőben többet tudjak vásárolni a megtakarításomból, mint ma, azaz pozitív legyen a reálhozam.

Szemléletváltás kell

A likviditás is fontos szempont: nyugdíjpénztárból, NYESZ-számláról, nyugdíjbiztosításból például csak meghatározott feltételek mellett, alapvetően nyugdíjba vonuláskor lehet kivenni a pénzt. Ha fennáll a veszélye, hogy előbb lesz szükségünk a pénzre, akkor végig kell gondolni, mennyit tudunk mindenképp addig nélkülözni.

Sok embernek egyáltalán nincs ingóság-biztosítása, ami évente 8000 forint körüli összeg lenne. Napi 60 forintért már meg lehet venni egy tízmilliós összegű védelmet. Így nem arról van szó, hogy az emberek nem tudnák kifizetni. Fájóan nagy a tudatosság hiánya, szemléletbeli változásra van szükség – mondták el. (Hasonló értelemben nyilatkoztak szakemberek a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciáján is.)

Hitelből csak óvatosan

A társaság hatalmas energiákat fordít a tanácsadói képzésére. Sokszor bizalomhiány miatt nem takarítanak meg az emberek, emlékezve például az évekkel ezelőtti devizaválságra – hangzott el.

Az év vége a jó értelemben vett költekezés időszaka. Sokan hitelkártyára vásárolnak, jelentős részük egyszerűen elfelejti időben visszafizetni a hitelt. Mások a drága fogyasztási hitelt választják, holott elkerülhető lenne. Az utolsó MNB-statisztikákból az látszik, hogy erősen megmozdult a hitelpiac, ezen belül a fogyasztási hitelek piaca is.

Apró trükkök, tippek

Sok fontos részlet van, amit nem tudnak az emberek, például hogy az önsegélyező pénztárakból hitelt lehet törleszteni, vagy hogy jár rá szülési segély.

A kockázati típusú biztosításoknál nem árt tudni, hogy több olyan biztosítás van, amelyek díja az életkorral nő. Sok biztosító január elsején több díjat számol fel, mint december 31-én, mert úgy veszi, hogy az ügyfél életkora magasabb. Egy napon múlhat tehát a díjunk mértéke.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Nem várt pénzügyi helyzetekre készíti fel a fiatalokat a K&H
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 10:21
A koronavírus-járvány az addig megszokott életet teljesen felborította világszerte, így Magyarországon is újraírta a mindennapokat. Kézzelfoghatóbbá vált a bizonytalanság, a kiszolgáltatottság, a pandémiához köthető kedvezőtlen tényezők miatt ugyanakkor felértékelődött a biztonság - közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Személyes pénzügyek Így segít az MNB az online csalókkal szemben
MTI | 2021. szeptember 27. 10:41
Egy év alatt mintegy 1,3 millió alkalommal jelentek meg a legnépszerűbb internetes keresőprogramon az MNB figyelmeztetései a jogosulatlan befektetési szolgáltatókkal kapcsolatban.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos