TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az elmúlt öt év legjobb eredményét érték el a nyugdíjpénztárak, a tavalyi évben megközelítették a 10 százalékos hozamot. A befizetések révén az átlagvagyon még ennél is jobban növekedett.

A tavalyi évben nem volt könnyű tervezni, miután januárban kedvezőtlen adóváltozásokkal kellett szembenézni a munkáltatóknak, emellett a 2018 év végi nagy tőzsdei beszakadás miatt a gyengébb hozamok sem voltak túl biztatók, mondta el az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) új elnöke, Nagy Csaba a pénztárak éve teljesítményét értékelő sajtótájékoztatón. Ennek ellenére remek évet zártak a pénztárak, növekedett a vagyon és a pénztárak nagyon komoly hozamokat értek el. Átlagosan 9,24 százalékot írtak jóvá a pénztártagok számláin, tovább növelve az öngondoskodók megtakarításait. Utoljára 2013-ban volt ennél nagyobb hozama a nyugdíjpénztáraknak. Mindezt tovább növelhette, ha valaki igénybe vette az adójóváírás lehetőségét, amely maximum 150 ezer forintot tehet ki.

A nyugdíjpénztárak esetében taglétszám minimálisan csökkent, de Nagy Csaba szerint továbbra is jócskán 1 millió feletti tag van. A pénztárak összvagyona 9 százalékkal növekedve 1465 milliárdot tett ki. Az egy tagra jutó átlagvagyon 11,1 százalékkal bővült.

Ahogy az év elején már látszott, az adóváltozások miatt a munkáltatói befizetések tovább csökkentek, ezt viszont a tagi befizetések ellensúlyozni tudták. Nagy Csaba kiemelte, hogy a nyugdíjpénztáraknál a munkáltatói hozzájárulások összege tavaly több mint 25 százalékkal 32,57 milliárd forintra mérséklődött, az egészségpénztáraknál pedig az egy évvel korábbi összegnek kevesebb mint felére, 8,61 milliárd forintra csökkent a munkaadókhoz köthető befizetések összege.

Az ÖPOSZ főtitkára, Dr. Kravalik Gábor kiemelte, hogy ha visszatekintünk a korábbi évek folyamataira, akkor azt láthatjuk, hogy a munkáltatói befizetések és az elérhető adókedvezmények nagyon erősen korrelálnak. Az adórendszer szigorodásának közvetlen hatása van mind a pénztárak létszámára, mind a befizetések összegére. 2007-ben 1,385 milliós volt a pénztárak taglétszámának csúcsa, azóta a folyamatosan romló adózási kondíciók miatt nagyságrendileg 250 ezer ember hagyta el őket. Igaz, ebben benne van az is, hogy sokan elérték a jogosultsági korhatárt. Pontos adatok nem álltak rendelkezésre, de a szervezet vezetői jelezték, hogy érzékelhető azok aránya is, akik elérték a jogosultsági határt, de nem vették ki a pénzt.

Ugyanakkor az elmúlt években a kifizetett szolgáltatási kiadások igen jelentősen növekedtek. Miközben 2013-ban ez az összeg 46,6 milliárd forintot tett ki, addig 2019-ben már meghaladta a 100 milliárd forintot.

Az egészségbiztosítások esetén a taglétszám stagnált, az év végén 897 ezer ember volt ilyen szervezetben. A vagyon sem változott érdemileg (57,2 milliárdot tett ki), ez jó eredménynek tekinthető, ha figyelembe vesszük azt, hogy a tagdíjbevétel 5,2 százalékkal csökkent. Drasztikusan zuhantak a munkáltatói befizetések, hiszen ott 60 százalékos volt a visszaesés, ezt az egyéni befizetések jelentősen ellensúlyozták, amelyek közel 17 százalékkal növekedtek. Az elmúlt években (2012 óta) egyébként a munkavállalói és munkáltatói befizetések aránya megfordult. Az önsegélyezés népszerűsége tavaly is erősödött, a legnagyobb növekedés a lakáscélú jelzálogfizetések törlesztésének támogatásánál volt.

Újdonság lesz, hogy 2020-ban bevezetik a TKM mutatót, amellyel összehasonlítható módon lehet majd összevetni a nyugdíjcélú megtakarítások költségeit. A pénztáraknál 10 év esetén nagyjából 1,38 százalékos költségátlaggal lehet számolni, a költségek 0,5 és 2 százalékok között szóródnak. A TKM mutató hosszabb távon egy százalék alá kerül (20 évnél 0,93%, 30 év esetén pedig 0,79%). Elmondták, hogy a Pénztárszövetség folytatja az edukációs tevékenységét is, hiszen folytatódik a Pénzmester verseny.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Friss
hírlevél