3p
Németországban fellángolt a nyugdíjak körüli vita, különösen sérelmezik, hogy egy ugyanolyan bruttó bérű szakmunkás Ausztriában 40 százalékkal több nyugdíjra számíthat, mint Németországban. Kiderült, hogy külön kéne nyugdíjra takarékoskodni.
Ki fizeti a nyugdíjat?

A német közszolgálati ZDF televízió csütörtök esti politikai vitaműsora nagy feltűnést keltett. Bemutatták ugyanis, hogy egy ugyanolyan bruttó bérű osztrák munkás 40 százalékkal magasabb nyugdíjra számíthat, mint Németországban dolgozó kollégája. Mindketten 50 ezer euró körül keresnek, de a német 2211 eurós, az osztrák 2956 eurós nyugdíjra számíthat. (Az alpesi országban nyaralás és Karácsony előtt 13. és 14. havi nyugdíj is jár.)

A jelenséget még a vitaműsorban szereplő szakértők sem tudták elmagyarázni, a Focus.de német portál azonban utánajárt. Szerintük a válasz a két ország nyugdíjrendszerének különbségében rejlik. Az osztrákoknál egyéni nyugdíjszámlák vannak, amelyeken mindig jóváírják a bér 1,78 százalékát. Így ha valaki 40 éven keresztül keres 50 ezer eurót évente, akkor 50*1,78=890 euró kerül oda évente. Ennek a negyvenszerese 35 600 euró, ezt 14 hónapra osztják el, ami 2543 euró/hó (12 hónapra osztva 2966 euró/hó).

Németországban egyébként 18,7, Ausztriában magasabb, 22,8 százalék nyugdíjjárulékot fizet a dolgozó és a munkáltató együtt, különböző arányban. Ezen kívül Ausztriában az önálló tevékenységet végzőket és a hivatalnokokat is bevonták a járulékfizetésbe. Az osztrák rendszer hátránya, hogy a magas nyugdíjakat korlátozzák, ez az évi 70 ezer euró felett keresőket sújtja.

Németországban a járulék és a nyugdíj alacsonyabb, de a dolgozók fizethetnek be még önként pluszban az állami rendszerbe, vállalati vagy magánnyugdíjpénztárakba is, a rendszer több pilléren nyugszik. (Egyébként pontrendszer van, amelyben egy átlagos dolgozó többnyire 40-48 pontot szerez élete során.)

Németországban a bérekhez képest nagyon alacsonyak a nyugdíjak, csak mintegy 50 százalékot tesznek ki. A politikusok egy része ennek további süllyedését szeretné törvénnyel megakadályozni. A kelet-német nyugdíjakat is felzárkóztatnák a nyugatnémet szintre, pedig már most sem túl nagy a különbség. Az idén egyébként bőven infláció felett emelték a német nyugdíjakat a jó gazdasági növekedésnek köszönhetően.

A kelet-német átlagnyugdíj viszonylag magas szintjének részben az az oka, hogy a kelet-németek körében magas volt a dolgozó nők száma, míg Nyugaton többen voltak háztartásbeliek, akiknek most nem vagy alig jár nyugdíj.

(Korábbi cikkeink a témában itt>>>, valamint itt>>>.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Gondolta volna? Egyre kevesebbet bizonytalankodnak a magyarok a pénzügyekben
Elek Lenke | 2024. július 23. 13:35
Bár a közhiedelem szerint a férfi a család feje, sok esetben a nők azok, akik gazdálkodnak a családi büdzsével, illetve akik hitelt vesznek fel a saját nevükre, lévén a gyes vagy gyed miatt kimutatható az állandó jövedelmük – ez is elhangzott a Provident keddi sajtótájékoztatóján, ahol egy nagyon fontos témáról, a magyarok pénzügyi helyzetéről, tudatosságáról, magabiztosságáról esett szó, településtípusokra és nemekre bontva.
Személyes pénzügyek Mi történik itt? Lakáshitelekben dúskál Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:55
Hatalmas növekedést mutat a magyar lakáshitelpiac 2024 első felében. A Bankmonitor szakértőinek becslése szerint júniusban a szerződések volumene átlépte a 130 milliárd forintot és ezzel az első félévi lakáshitel volumen már közel 10 százalékkal meg is haladja a 2023. év egészében felvett lakáshitelek összegét.
Személyes pénzügyek Nem is gondolná, mennyivel olcsóbb lehetne a devizaváltás és -utalás!
Csabai Károly | 2024. július 14. 13:13
Mindössze el kéne fogadni a már hosszú évek óta Magyarországon is jelenlévő fintech cég, a Wise javaslatát, ami azt célozza, hogy a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek csak tavaly 30 milliárd euró értékben felszámított rejtett költségek eltűnjenek. Magali Van Bulckkal, a Wise EMEA régiójának szabályozásért és kommunikációs stratégiáért felelős igazgatójával a cég londoni központjában beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Még hogy pénzromlás! Van egy réteg, amely elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2024. július 11. 05:44
A legalább 20 millió forintjukat, de az esetek többségében ennek a többszörösét profikra bízó honfitársaink összvagyona közel 18 százalékos éves növekedés eredményeként átlépett egy lélektani határt, június végén már 10 ezer milliárd forint fölé került. Ez az összeg közel 60 ezer számlán fial, 5 százalékkal többön, mint egy évvel korábban, ami jelzi, hogy folyamatosan nő azok tábora, akik még a vad infláció közepette is képesek gyarapodni. Egyéb érdekességek is kiderülnek lapunk félévente elkészített friss felméréséből, a Privátbanki Körképből.
Személyes pénzügyek Belemászik a pénztárcákba az MI: hallgatna-e rá pénzkérdésekben?
Buksza blog | 2024. július 10. 15:02
A vagyonkezelés alapvetően egy tanácsadói üzletág, amelyben a szakértők javaslatokat tesznek a befektetési döntésekre azoknak, akik hallgatnak rájuk. Ezt a munkát elvileg az MI is elvégezhetné.
Személyes pénzügyek Egyre jobb buli önkéntes nyugdíjpénztári tagnak lenni
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 10:53
Csökkentek a díjterhelési mutatók, a magas hozamok miatti sikerdíjak mellett is csak alig nőttek a költségek.
Személyes pénzügyek Nyugalmasabb időszak jön a babavárónál
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 14:01
Véget érhet az elmúlt éveket jellemző nagy kilengések időszaka a babaváró hitelnél: 2024. első négy hónapjában havi kétezer szerződés környékén stabilizálódott a kereslet, és ha nem jön a képbe újabb jogszabályváltozás, nagyjából erre a szintre állhat be a piac. A támogatott konstrukció súlya viszont az előttünk álló években már csökkenhet a lakossági piacon.
Személyes pénzügyek Üzentek Matolcsy Györgyék a pórul járt Apple Pay-ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 16:19
Minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege.
Személyes pénzügyek Ön Apple Pay-ügyfél? Akkor még mindig retteghet!
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 14:06
Szerda estétől a rendszer szabálytalan működése miatt számos ügyfél bankszámláiról százezrek tűntek el.
Személyes pénzügyek Strandlabdát az OTP-től? - a bank online piactere, a fizz.hu élesre vált
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 12:57
Az eddig tesztüzemben működő oldal a nagybank segítségével vezető szerepre törne. Magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, és áruhitelt is kínálnak. Bíznak a banki háttér meggyőző erejében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG