<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?

Németországban igazán nincs hiány nyugdíjfajtákból: létezik az állami nyugdíj, vannak magánnyugdíjpénztári lehetőségek és van egy foglalkoztatói (munkaadói) nyugdíjrendszer is. Hamarosan pedig újabb pillérrel bővülhet az időskori ellátás, a kormány részvénynyugdíj létrehozásán dolgozik, amelyet a Pénzügyminisztérium most “generációs tőkének” is nevez.

Ez a törvényben szabályozott kötelező nyugdíj részét képezné, a terv nem új, de sok részlet még mindig nem világos. Christian Lindner szövetségi pénzügyminiszter apránként hozza nyilvánosságra terveit, a vita azonban máris erős róla.

Miért kellene változtatni a nyugdíjrendszeren?

Németországban – ahogyan Magyarországon is – változik a társadalom korösszetétele, egyre több az idős és egyre kevesebb a fiatal. Ez azt is jelenti, hogy miközben egyre több a nyugdíjas, egyre kevesebb a nyugdíjjárulék-befizető. Az állam már ma is évente több mint százmilliárd euróval támogatja a kötelező nyugdíjalapot, és a tendencia növekvő. A kormányzó “jelzőlámpa-koalíció” nem akarja csökkenteni a nyugdíjakat és nem akarja megemelni a nyugdíjkorhatárt sem. De a járulékok sem emelkedhetnek túlságosan.

A fiatalok fizetnek az idősekért. Ez hosszú távon nem fenntartható, az összeomlás felé halad – tartják sokan.

Ezért a korábbi koalíciós megállapodásban már elfogadták a részvénynyugdíj nyers tervét, amely mindezen célok elérését lenne hivatott segíteni. Létrehoznának egy pénzalapot, amelyet a szövetségi kormány alaptőkével töltene fel.

Miről is szól pontosan a részvénynyugdíj?

Egy még létrehozandó közjogi alapítvány kezelné a pénzt, és nyereségszerzési céllal fektetnébe, többek között részvényekbe – írja az N-tv.de portál. A hozamok pedig az állami nyugdíjbiztosításba folynának be.

A kamatok, a kamatos kamat révén lehetőségünk lesz arra, hogy a 30-as évek végétől stabilizáljuk a nyugdíjakat mondta Lindner az ARD televízió műsorában.

Az esetleges veszteségeket viszont a szövetségi kormány kompenzálná.

Az amerikai S&0P 500 (TR) és a Nasdaq 100-as részvényindexek. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az amerikai S&0P 500 (TR) és a Nasdaq 100-as részvényindexek. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Tízmilliárd euró a nyugdíjellátás megerősítésére

A szövetségi kormány idén tízmilliárd eurót kíván az alap feltőkésítésére fordítani, Lindner azonban ennél jóval nagyobb összeget tart szükségesnek: közép- és hosszú távon három számjegyű milliárdos összegre van szükség – mondta még decemberben. Januárban pedig kifejezte azt az óhaját, hogy évente tízmilliárd eurót helyezzenek el az alapba. Erről azonban a koalíció még nem döntött.

Árfolyamok és grafikonok

Számos más kérdés is nyitott, egyelőre törvénytervezet sincs a részvénynyugdíj bevezetéséről. Többek között nem világos, hogy milyen előírások vonatkoznának az alap befektetési stratégiájára, például a fenntarthatósági vagy a szociális szempontokat hogyan érvényesítenék.

Ne tőzsdézzék el a nyugdíjakat

A koalíción belüli másik vitatott kérdés, hogy a rendszeres nyugdíjjárulékok mekkora része kerülhetne a jövőben az alapba. Az SPD és a Zöldek részben szkeptikusak a tervvel kapcsolatban, amelyet különösen az FDP szorgalmaz. Attól tartanak, hogy még ha az alap finanszírozását kiegyensúlyozottá is teszik, a nyugdíjrendszer stabilizálására gyakorolt hatása csak csekély lesz.

A francia CAC 40 (TR) index és a német DAX 11 éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A francia CAC 40 (TR) index és a német DAX 11 éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Frank Bsirske, a Zöldek parlamenti képviselője szigorúan elutasítja a nyugdíjbiztosítási járulékokkal való “spekulációt”, veszélyesnek nevezve azt. A baloldali Linke teljes mértékben ellenzi a részvénynyugdíjat, és ehelyett azt követeli, hogy minden foglalkoztatott járuljon hozzá a kötelező nyugdíjhoz, például az önfoglalkoztatók és a köztisztviselők is.

Hollandiában, Nagy-Britanniában, Svájcban, Dániában, Norvégiában, mindenütt vannak nyugdíjalapok, amelyek egészen nagy részvényállománnyal rendelkeznek – mondta viszont egy befektetésialap-kezelő egy riportban.

A magyar BUX index és a lengyel WIG 20 (TR). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A magyar BUX index és a lengyel WIG 20 (TR). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A magyarok igen keveset nyugdíjaskodnak

Mások szerint a részvénynyugdíj hosszú távon elkerülhetetlen. Az idősek egyre több és több ideig kell nyugdíjat kapjanak, jelenleg Németországban a férfiak átlagosan 18, a nők 22 évig.

Az uniós tagországok közül messze a legrövidebb ideig a magyar nők nyugdíjasok, akik – és most nem a kivételekről beszélünk – 65 évesen vonulhatnak nyugdíjba, becsült átlagos életkoruk pedig 79 év. Ők tehát átlagban 14 évet töltenek nyugdíjasként írta az Euronews.

A magyar férfiak becsült élettartama pedig a nőkhöz képest sokkal rövidebb, csupán 72,3 év, így az átlag alig 7,3 évet töltenek nyugdíjban.

Vélemény: A nyugdíjakat bajosan lehet eltőzsdézni

  • Hogy hogyan járulhat hozzá a részvénynyugdíj a hosszabb ideig nyugdíjaskodó idősek ellátásához? A kötvények kamatot, a részvények osztalékot és árfolyamnyereséget adnak, folyamatos bevételeket biztosíthatnak. Hosszú távon, értsd évtizedek távlatában bizonyosodott be, hogy az értékpapír- befektetés jó üzlet és az inflációval is fel tudja venni a versenyt. Rövid- és középtávon azonban ez nem mindig van így, az ingadozások nagyok, így szűk látókörű politikusok könnyen találnak muníciót, ha a részvénynyugdíjat, vagy a nyugdíjpénztárakat fúrni akarják.
  • Grafikonjainkon tőzsdeindexeket mutatunk be 2012 elejétől, a magyarországi nyugdíjpénztárak államosítása óta. (Más-más időszakok kiválasztásával persze más-más eredményekre lehet jutni.) A német DAX például 158, a francia CAC 40 pedig 219 százalékkal ment fel (ami két és félszerezés, illetve háromszorozás), ez éves szinten kilenc, illetve 11 százalék körüli hozamot jelent. Legalább ilyen jó volt az amerikai részvénypiac teljesítménye, miközben az idő nagy részében az infláció évekig nulla körüli vagy csekély volt. Mindez pedig a méretes tavalyi részvénypiaci korrekció után van így.
  • Eközben a magyar index csak forintban nézett ki jól, euróban nem sokat ment. A lengyel pedig még rosszabbul festett, csak stagnált.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9982 9736 10075 +1,90% 0 0 4 603 862 962 HUF 2023-03-31 17:13:46
MOL 2564 2500 2572 +2,56% 0 0 1 451 290 784 HUF 2023-03-31 17:05:43
MTELEKOM 400 398 405 -0,87% 0 0 108 269 922 HUF 2023-03-31 17:05:05
RICHTER 7325 7200 7380 +1,24% 0 0 2 632 253 555 HUF 2023-03-31 17:13:17
OPUS 117 117 119 0,00% 0 0 13 287 515 HUF 2023-03-31 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fordult a kocka pénteken: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Államkötvényt vagy részvényt vegyünk? Tiltsuk be a mesterséges intelligenciát?
Eidenpenz József | 2023. március 31. 11:42
Egyelőre pluszban vannak a tőzsdék, de határozott lehűlés tapasztalható az utóbbi napokhoz képest. A BUX tegnap alulteljesítő volt, ma viszont bőven átlag felett emelkedik. Jól tartja magát a forint, de ma is 380 felett áll az euró. Újabb és újabb akkumulátorgyárakról születik döntés. Államkötvényt vagy részvényt vegyünk?
Részvény / Deviza / Áru Méretes bírságot szabott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 10:10
Tájékoztatási hibákra, visszásságokra hivatkozott a jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Túl korán van a forintnak, most is harmatgyenge
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 06:40
De még erősödhet.
Részvény / Deviza / Áru Eluralkodott a negatív hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 18:31
A Magyar Telekom kivételével pirosban zártak a vezető részvények a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Nem tud elszakadni a 380-tól az euró, kiárusítás van ingatlanrészvényekből
Eidenpenz József | 2023. március 30. 12:13
Jó a hangulat a tőzsdéken, kivéve Budapesten, ahol a Richter a fő visszahúzó erő. A Mol adóterheinek átvariálása után a részvény esett, de nem túl nagy mértékben. A forint pedig stabil. Jön a német inflációs adat, olcsók a német ingatlanrészvények. Eljárás indul a legnagyobb kriptotőzsde ellen.
Részvény / Deviza / Áru Tétovázik csütörtök reggel a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 06:39
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru A 380-as szintet kapargatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:59
Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG