Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nyugdíjalapok menedzserei nagy tévedésben vannak, amikor azt feltételezik, hogy hét százalékos átlagos hozamra tehetnek majd szert. A társadalmak elöregedése ezt négy százalékra csökkentheti. Ez azzal járhat, hogy az embereknek több mint dupla annyit kéne félretenniük nyugdíjas éveikre, mint eddig. Tont a helyzeten, ha jön a következő recesszió.

Évtizedeken keresztül a magán-nyugdíjalapok joggal számolhattak úgy, hogy hosszú távon évi hét százalék körüli hozamra számíthatnak részvény– és kötvénybefektetéseikkel – írja a Business Insider a Bernstein Research kutatóira hivatkozva.

Az S&P 500 amerikai részvényindex átlagos teljesítménye például 90 év alatt évi 9,8 százalék volt, a kötvényeké valamivel alacsonyabb. A befektetési arány általában 60 százalék részvény, 40 százalék kötvény, a kettő hozamának átlaga adta ki az említett hét százalékot.

Most is így kalkulálnak, ami nagy tévedés, a reális szám négy százalékra csökkenhet – írják. Ennek az az oka, hogy a társadalmak öregszenek, 600 millió foglalkoztatott tűnhet el a globális munkaerő-piacról hosszabb távon.

Kevés dolgozó, kevés hozam

A nyolcvanas években Kína, a kilencvenes években a Szovjetunió és a volt szocialista országok munkaereje adódott hozzá a világpiachoz, ez okozta a infláció csökkenését és a leeső kötvényhozamokat.

A foglalkoztatottak száma azonban 2100-ra 1,9 milliárdról 1,3 milliárdra csökkenhet, tehát közel harmadával. Ez a kutatók szerint az inflációt növelni, a befektetések hozamait pedig csökkenteni fogja.

Nagyon keveset tesznek félre

Az angolszász országokban öngondoskodáson, magánnyugdíjpénztárakon vagy vállalati befizetésekből finanszírozott magánpénztárakon múlik a nyugdíj nagy része. Korábban voltak olyan programok, amelyek során a bérek 23 százalékát is ilyenekbe fizették, nyugdíjra tették félre.

Ma azonban sok cég a dolgozói után csak 4-5, sőt 3 százalékot fizet be, nagy-Britanniában például egy 1986-os törvénymódosítás nyomán. Ez a Business Insider egy korábbi cikke szerint hatalmas rejtett jövedelem-átcsoportosítást jelent a dolgozóktól a vállalatok felé. Erősen növelve a társadalmi különbségeket is.

Időszerű a recesszió?

A kutatók szerint pedig az évi négy százalékos hozambecslés azt jelenti, hogy a jövedelem 11 százalékát kéne félretenni a megfelelő nyugdíjhoz. Ezt pedig sokan nem teszik meg – fejezi be a Business Insider.

Egy recesszió, és az azzal általában együtt járó tőzsdei visszaesés, legalábbis rövid– és középtávon nyilván szintén nem tesz jót a nyugdíjcélú részvény-megtakarításoknak.  Nagyjából hat-nyolc évenként vannak a kapitalista gazdaságokban kisebb-nagyobb visszaesések, recessziók, utoljára 2012-2013-ban volt. Így könnyen nemsokára újra bekövetkezhet.

Jelez a kötvénypiac

Megfigyelték, hogy a nagyobb gazdasági visszaesések előtt általában a kötvénypiac jelez. A hozamgörbe inverzzé válik, ami azt jelenti, hogy a hosszú futamidejű hozamok a rövid futamidejűek alatt vannak. Ez történt utoljára 2006-ban, amit nagy krízis követett, és most, ha még nem is tartunk ott, efelé látszik haladni a kötvénypiac – derül ki a Marketwatch cikkéből.

Figyelmeztet a kötvénykirály

A Kötvénykirálynak is nevezett Jeffrey Gundlachot idézik, aki szerint a mutató legalábbis sárga jelzést ad. Óv a jegybanki pénzszűkítéstől is (quantitative tightening). “Olyan, mint a halálvágy” – mondja. Az USA sok százmilliárd dollárnyi hitelt vesz fel, majd megemeli a kamatokat, amitől az adósságszolgálat számára is sokkal nehezebbé válik.

Közeledik a következő recesszió?

“Négy olyan negatív tényező is veszélyezteti jelenleg a világgazdaságot, amelyek külön-külön még talán kezelhetőek lennének, de együtt egyre valószínűbbé teszik, hogy a következő 12-18 hónapban komoly világgazdasági lassulás/recesszió lesz” – írja Zsiday Viktor, a Citadella Alap kezelője az Alapblogon. Számára a legfontosabbnak a pénznyomtatás megfordulása tűnik, a pénzvisszaszívás a jegybankok részéről. “Az elmúlt években ugyanis mindennek az árát (kötvény, részvény, arany, műtárgyak, bitcoin, ingatlan, stb.) a pénznyomtatás emelte meg.”

A második tényező szerinte, hogy az amerikai jegybank kamatemelései sok helyen megdrágítják a pénzt, és lassítják a különböző gazdaságokat. A harmadik a kereskedelmi háború, amelynél “biztos, hogy mindkét oldalon lesznek áldozatok”. A negyedik pedig a választások után tervezett kínai pénzügyi reformok, az “árnyékbankrendszer” felszámolása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Így vehetsz fel 8 milliót gyorsan lakásvásárlásra
Privátbankár.hu | 2021. május 9. 20:02
Mit tehetsz, ha azonnal kell lakásvásárlásra a pénz, különben elhappolják előled a kiszemelt ingatlant? A jelzáloghitel igénylése több hét is lehet, ezért ez ilyen esetben van, hogy nem opció. Ha személyi kölcsönt veszel fel, ahhoz gyorsabban hozzájuthatsz, viszont nagyon drága. A megoldás a kettő ötvözésében lehet, de még mindig mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Megvannak a diákverseny májusi döntőjének első résztvevői
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 19:58
Egy pécsi és egy fonyódi gimnázium csapata nyerte a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 21-ei megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.