<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nyugdíjalapok menedzserei nagy tévedésben vannak, amikor azt feltételezik, hogy hét százalékos átlagos hozamra tehetnek majd szert. A társadalmak elöregedése ezt négy százalékra csökkentheti. Ez azzal járhat, hogy az embereknek több mint dupla annyit kéne félretenniük nyugdíjas éveikre, mint eddig. Tont a helyzeten, ha jön a következő recesszió.

Évtizedeken keresztül a magán-nyugdíjalapok joggal számolhattak úgy, hogy hosszú távon évi hét százalék körüli hozamra számíthatnak részvény– és kötvénybefektetéseikkel – írja a Business Insider a Bernstein Research kutatóira hivatkozva.

Az S&P 500 amerikai részvényindex átlagos teljesítménye például 90 év alatt évi 9,8 százalék volt, a kötvényeké valamivel alacsonyabb. A befektetési arány általában 60 százalék részvény, 40 százalék kötvény, a kettő hozamának átlaga adta ki az említett hét százalékot.

Most is így kalkulálnak, ami nagy tévedés, a reális szám négy százalékra csökkenhet – írják. Ennek az az oka, hogy a társadalmak öregszenek, 600 millió foglalkoztatott tűnhet el a globális munkaerő-piacról hosszabb távon.

Kevés dolgozó, kevés hozam

A nyolcvanas években Kína, a kilencvenes években a Szovjetunió és a volt szocialista országok munkaereje adódott hozzá a világpiachoz, ez okozta a infláció csökkenését és a leeső kötvényhozamokat.

A foglalkoztatottak száma azonban 2100-ra 1,9 milliárdról 1,3 milliárdra csökkenhet, tehát közel harmadával. Ez a kutatók szerint az inflációt növelni, a befektetések hozamait pedig csökkenteni fogja.

Nagyon keveset tesznek félre

Az angolszász országokban öngondoskodáson, magánnyugdíjpénztárakon vagy vállalati befizetésekből finanszírozott magánpénztárakon múlik a nyugdíj nagy része. Korábban voltak olyan programok, amelyek során a bérek 23 százalékát is ilyenekbe fizették, nyugdíjra tették félre.

Ma azonban sok cég a dolgozói után csak 4-5, sőt 3 százalékot fizet be, nagy-Britanniában például egy 1986-os törvénymódosítás nyomán. Ez a Business Insider egy korábbi cikke szerint hatalmas rejtett jövedelem-átcsoportosítást jelent a dolgozóktól a vállalatok felé. Erősen növelve a társadalmi különbségeket is.

Időszerű a recesszió?

A kutatók szerint pedig az évi négy százalékos hozambecslés azt jelenti, hogy a jövedelem 11 százalékát kéne félretenni a megfelelő nyugdíjhoz. Ezt pedig sokan nem teszik meg – fejezi be a Business Insider.

Egy recesszió, és az azzal általában együtt járó tőzsdei visszaesés, legalábbis rövid– és középtávon nyilván szintén nem tesz jót a nyugdíjcélú részvény-megtakarításoknak.  Nagyjából hat-nyolc évenként vannak a kapitalista gazdaságokban kisebb-nagyobb visszaesések, recessziók, utoljára 2012-2013-ban volt. Így könnyen nemsokára újra bekövetkezhet.

Jelez a kötvénypiac

Megfigyelték, hogy a nagyobb gazdasági visszaesések előtt általában a kötvénypiac jelez. A hozamgörbe inverzzé válik, ami azt jelenti, hogy a hosszú futamidejű hozamok a rövid futamidejűek alatt vannak. Ez történt utoljára 2006-ban, amit nagy krízis követett, és most, ha még nem is tartunk ott, efelé látszik haladni a kötvénypiac – derül ki a Marketwatch cikkéből.

Figyelmeztet a kötvénykirály

A Kötvénykirálynak is nevezett Jeffrey Gundlachot idézik, aki szerint a mutató legalábbis sárga jelzést ad. Óv a jegybanki pénzszűkítéstől is (quantitative tightening). “Olyan, mint a halálvágy” – mondja. Az USA sok százmilliárd dollárnyi hitelt vesz fel, majd megemeli a kamatokat, amitől az adósságszolgálat számára is sokkal nehezebbé válik.

Közeledik a következő recesszió?

“Négy olyan negatív tényező is veszélyezteti jelenleg a világgazdaságot, amelyek külön-külön még talán kezelhetőek lennének, de együtt egyre valószínűbbé teszik, hogy a következő 12-18 hónapban komoly világgazdasági lassulás/recesszió lesz” – írja Zsiday Viktor, a Citadella Alap kezelője az Alapblogon. Számára a legfontosabbnak a pénznyomtatás megfordulása tűnik, a pénzvisszaszívás a jegybankok részéről. “Az elmúlt években ugyanis mindennek az árát (kötvény, részvény, arany, műtárgyak, bitcoin, ingatlan, stb.) a pénznyomtatás emelte meg.”

A második tényező szerinte, hogy az amerikai jegybank kamatemelései sok helyen megdrágítják a pénzt, és lassítják a különböző gazdaságokat. A harmadik a kereskedelmi háború, amelynél “biztos, hogy mindkét oldalon lesznek áldozatok”. A negyedik pedig a választások után tervezett kínai pénzügyi reformok, az “árnyékbankrendszer” felszámolása.

Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Sikeres jelentkezés!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:23
A jelentkezésedet sikeresen megerősítetted, regisztrációd sikeres!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Jelentkezés megerősítése szükséges!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:09
Köszönjük, hogy jelentkeztél a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre! FONTOS: kérjük, erősítsd meg jelentkezésedet!
Személyes pénzügyek Matolcsy György előírta, hány helyen vehetünk fel készpénzt
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 09:26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének friss rendelete meghatározza, hogy egy banknak – attól függően, hogy hány betéti és hitelkártyát bocsátott ki – hány ATM-et kell működtetnie egy fővárosi kerületben, egy vármegyeszékhelyen és a további településeken, ezeken belül a városokban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG