4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elfogadtak egy javaslatot egy új európai önkéntes nyugdíjmegtakarítási termékre, a terv szerint már jövőre lehetne ezekben takarékoskodni. Az előnyök az olcsóság és a hordozhatóság, az alapos szabályozás és ellenőrzés lenne az EU egész területén, de sok kérdés nyitott még, mint az adózás vagy a nyugdíjcélú felhasználás módja.
(Fotó: Pixabay)

A múlt héten az Európai Unió gazdasági és pénzügyi bizottsága jóváhagyta egy új nyugdíjmegtakarítási forma, a PEPP (Pan-European Pension Product, Páneurópai Nyugdíjtermék) tervezetét. Az újfajta, önkéntes nyugdíj-előtakarékosság a tervek szerint jövőre indulhatna el EU-szerte, bár máris sok kritika éri. A termék talán leginkább a magyar önkéntes nyugdíjpénztárakhoz hasonlít.

A leegyszerűsítve a sajtóban “Euronyugdíjnak” is becézett terméket különböző pénzügyi intézmények, bankok, biztosítók, befektetési alapkezelők indíthatják majd. Ám az EU szigorú szabályai alapján – derül ki Valdis Dombrovskis, az EU Bizottság alelnökének szeptember 7-i magyarázatából az Európai Parlamentben.

Célja, hogy a gazdasági növekedés élénkítésére is alkalmas módon csatornázza a nyugdíjcélú megtakarításokat, és csökkentse a “nyugdíjmegtakarítási rést” – azaz a nyugdíjak fedezete terén várható lemaradást. “Transzparens és költséghatékony személyes nyugdíjtermékekre” van szükség, és erre az alkalmazottak és a pénzügyi szektor részéről is megvan az igény.

Szigorú szabályok

A PEPP-nél a befizetés egy százalékában maximálnák a költségeket, lehetővé tennék, hogy legalább ötévente egyszer a megtakarító szolgáltatót (vagyonkezelőt) vagy lakhelyet válthasson az EU-n belül – derül ki a Fundresearch.de német pénzügyi oldal összefoglalójából.

A magyar pénztárakhoz hasonlóan különböző kockázati szintű portfóliók közül lehetne majd választani, a legalacsonyabb rizikójúaknál garantált hozamot is előírnának. Szigorúak az engedélyeztetési, forgalmazási szabályok, a tájékoztatási követelmények.

Idő előtt elfogyhat

A rendszer kritikusai szerint például Németországban már van elegendő különböző nyugdíj-előtakarékossági módozat, többek között az emberek 90 millió életbiztosítást kötöttek meg (a teljes lakosság mintegy 82 millió). Az eltérő tagállami adószabályok miatt pedig nagyon nehéz lesz határokon átnyúló, EU-szintű szolgáltatást nyújtani.

Ami pedig a megtakarítások felhasználását illeti, nehéz lesz azt biztosítani, hogy az emberek ne éljék fel idő előtt a nyugdíjba vonuláskor felszabaduló megtakarításukat. Ha nem kapnak életük végéig szóló rendszeres ellátást, pénz nélkül maradhatnak és szegénysorba kerülhetnek.

Vannak magyar megoldások

Magyarországon is számos nyugdíjpénztár, befektetési alap, biztosítás létezik, amelyekben forintban vagy euróban félre lehet tenni e célra, sokféle kockázati szinttel, portfólióval, plusz némelyik szja-adókedvezménnyel is jár. Más kérdés, hogy ezek mennyibe kerülnek, és egy esetleges külföldre költözés esetén hogyan lehet mozgatni a tőkét. (Valamint, hogy az infláció-követő magyar államkötvények hozamát jelenleg nagyon nehéz utolérni.)

Jelenleg hozzávetőleg négy dolgozó tart el egy nyugdíjast az EU-ban. A jelenlegi tendenciák folytatódása esetén azonban mintegy 40 év múlva már csak két eltartó jut egy idős eltartottra. Ezért mindenütt megoldásokat keresnek, miközben egyre gyakoribb, hogy csendesen adóbevételekből egészítik ki a nyugdíjakat.

Megint jönnek, riogatnak

Alig múlik el hét anélkül, hogy ne olvasnánk borúlátó jóslatot az európai nyugdíjak jövőjéről. Ma a német Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) kutatóintézet közölte, hogy az 55-64 évesek mintegy felének jelentősen vissza kell vennie majd életszínvonalából a nyugdíjba menetel után. Akik pedig nem tesznek félre külön, önként is a nyugdíjukra, azok körében ez 63 százalék is lehet - írta a Süddeutsche Zeitung.

Különösen veszélyeztetettek az egyedül élők, a szakma nélküliek vagy betanított munkások, a nők, elváltak, az alkalmazott nélküli kisvállalkozók. (Pedig Németországban még a bevándorlás is javítja a helyzetet, miközben Magyarországon pedig rontja.)

Ha a jelenlegi német szabályokon nem változtatnának, 25 év múlva a bérekhez képest a nyugdíjak a jelenlegi 48 százalékról 42 százalékra csökkennének. (Ami névlegesen nem feltétlenül jelent kevesebb nyugdíjat. Ha ugyanis a bérek eközben szépen emelkednek, akár nőhetnek is az idősek járandóságai.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG