TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A pénzügyi fogyasztóvédelem legmagasabb foka az önvédelem. Modernizálják a tananyagot, igyekeznek a gazdaság igényeinek megfelelő szakembereket képezni, de számos olyan szakma keletkezhet, amelyek ma még nem is léteznek. Az alkalmazkodási készség lehet a leghasznosabb tudás a jövőben. Itt az okostankönyv, a Pénzügyi Hősképző játék.
Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára szerint ma a diákok 40 százaléka megy gimnáziumba, 60 százaléka a szakképzésbe. A diákok tanulmányainak közel 80 százalékát az állam finanszírozza, nagyjából 10-10 százalék az egyházi és magánképzések aránya – hangzott el a pénzügyi tudatosságról, annak oktatásáról tartott konferencián, amelyet a Privátbankár.hu rendezett Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018 címmel.

A szakmunkások képzésének egy jelentős része áttolódott a felnőttoktatásba, mivel nem divat ma szakmunkás-tanulónak menni. De azután huszonévesen sokan rájönnek, hogy például egy villanyszerelő milyen jól megél. Módosult a szakmák tartalma, egyre több szakmában kellenek informatikai ismeretek, például egy villanyszerelőknek is a kazán vagy az elektromos redőny beállításához.

Szakgimnáziumokba ma ugyanannyian járnak, mint gimnáziumokba, de ezt az arányt emelni szeretnék. A tananyagot modernizálják, a korszerűtlen tananyagok helyett újat adnak. Ám olyan jelentős változások vannak a gazdaságban, hogy nagyon nehéz felbecsülni, tíz év múlva milyen szakmák lesznek kelendőek.

Még nem létező szakmák

A becslések szerint a jelenlegi gyerekek hatvan százaléka olyan szakmában fog majd dolgozni, amely ma még nem is létezik. Eközben olyan ismereteket kell adni, amelyek az adott ágazatban ma szükségesek. Nem kritizálom az oktatást, csak problémákat vetek fel, kihívásokat vázolok – mondta Pölöskeiné.

Bevezették az etikus vállalkozási ismeretek című tantárgyat. Ahhoz, hogy valaki merjen vállalkozni, ahhoz tudás kell – mondta az államtitkár-helyettes. A gyerekek egy része majdan nem az alkalmazotti körben fog dolgozni.

Alkalmazkodási készség, mint alapismeret

A tantárgy során praktikus vállalkozói ismereteket közölnek új, modern módszertannal, az elmúlt időszak gazdasági eseményeit is figyelembe véve. De nem tudnak felkészíteni senkit mindenre, amit a jövő hoz. Így inkább a rugalmas alkalmazkodás képességének elsajátításához járulnak hozzá.

Egyébként az államtitkár-helyettes úgy gondolja, hogy a vállalkozói kedv növekszik, a fiatalok tele vannak kreativitással. Ennek ellenére még kevesen vállalkoznak közülük.

Pénzügyi hőseink

A lehetséges digitális fejlesztési irányokról beszélt Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója. A szervezet kiadványait, két tankönyvet és különböző segédanyagaikat 200 ezren olvassák. Ebben az évben két nagyobb fejlesztést kezdtek el, e-learning tananyagot készítettek a szakgimnáziumok számára, valamint “Pénzügyi Hősképző” néven mobilalkalmazást az általános iskolai tananyaghoz.

Az utóbbinál egy kerettörténetben játékos küldetések során keresztül lehet tanulni. A gazdasági, pénzügyi témákon túl önismereti, társadalmi felelősségvállalási és egyéb fontos hétköznapi ismereteket is tartalmaz.

Itt a Pénzbook

Az e-learning az órákon is, de otthon, tanórákon kívül is használható, egyéni haladást tesz lehetővé, a digitális tartalmak erős vizuális élményt közvetítenek. A 18 lecke interaktív, kvízjáték egészíti ki a fejezeteket. Az alapítvány webináriumokat is készít, Facebook-oldalát “Pénzbook” névre keresztelte. A 2019-es évre nyári akadémiát szerveznek.

Hét év szemléletformálás

A kormány 2017-ben elfogadott egy, a pénzügyi tudatosságot elősegítő stratégiát. Nemzeti stratégiává vált tehát a felismerés, hogy a lakosság pénzügyi tudatosságát fejleszteni kell – mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára.

A stratégia hét évet ölel fel, felismerve, hogy a folyamat időigényes, mert a tudatosságra kell hatni, szemléletbeli változást kell elérni. Az iskolarendszeren belül, már a fiatal korosztálynál kell elkezdeni. A digitalizáció folyamán létrejövő új szolgáltatások, termékek csak megfelelő tudatossággal kezelhetők biztonságosan.

Kerüljük az impulzív vásárlást

Ha az értékesítőkkel, a piaccal áll szemben a fogyasztó, pénzügyi tudatosság kell, hogy okosan tudjon dönteni. A piac tele van csapdahelyzetekkel, amint a pénzügyi válság során is láttuk. A pénzügyi fogyasztóvédelem világszerte nagy hangsúlyt kap a válság óta.

Míg az árucikkeknél az impulzív vásárlás kevésbé okoz gondokat – mert az áru általában visszacserélhető –, a pénzügyi termékeknél ezt mindenképpen érdemes elkerülni. A digitalizáció felgyorsítja a folyamatokat, mint például a bankok, amelyeknél percek alatt személyi kölcsönhöz lehet jutni. Korábban ez hosszas ügyintézést igényelt, napok vagy hetek kérdése volt. Akkoriban a hosszabb ügyintézési idő a bankoknak is nagyobb lehetőséget adott a hitelezés biztonságának megítélésére.

Az önvédelem a legjobb védelem

A digitalizáció igényeket formál, új igényeket alakít ki, de a pénzügyi tudatosság segítségével ellent tudunk állni a befolyásolásnak, és csak azt vesszük meg, amire valóban szükségünk van. “Önvédelem kell, az a pénzügyi fogyasztóvédelem legmagasabb foka” – mondta a helyettes államtitkár.

Balogh László

Ha sikerül a kormány stratégiáját véghezvinni, a családok is jobban gyarapodnak, és a nemzetgazdaság is jobban fejlődik majd. Ez egy nyertes-nyertes játék, sőt hosszú távon a piac is nyer vele. Ha olyan termékekre beszélik rá a fogyasztót, amelyekre nincs is szüksége, vagy amelyek veszteséget termelnek neki, csak csalódást okoznak a fogyasztóknak. Ez pedig a piacnak sem jó, hiszen aláássa a bizalmat. A pénzügyi szektor pedig a bizalomra épül – mondta Balogh.

Érdemes mindent összehasonlítani

Jövőre is lesz Pénz7

Az eseményen Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte: jövő év tavaszán is megrendezik a Pénz7 rendezvénysorozatot, amelynek eseményeivel először az iskoláskorúakat célozták meg, de az elmúlt években kiderült, nagy igény van arra is, hogy a diákok mellett a tanárok és a szülők is elsajátítsák a korszerű pénzügyi-vállalkozói ismereteket - tudósított az eseményről az MTI.

A körültekintő pénzügyi döntések nagyon fontosak. Ma is vannak összehasonlító oldalak az MNB felügyeleti honlapján, ahol termékeket lehet egymással összevetni, például számlavezetési feltételeket, hiteleket – hangzott el. A legolcsóbb és a legdrágább folyószáma között például mintegy négyszeres a különbség a magyar piacon, nagyjából 1200 és 5000 forint között.

A jó bankszámla-választással tehát már évi 50 ezer forint körüli összeget lehet megspórolni, és a hitelekről akkor még nem is beszéltünk – mondta Balogh. Ha egy új iPhone kedvéért hetekig böngésszük az internetet, akkor egy hitel kedvéért miért nem? – tette fel a kérdést.

Kártyaolvasó a tanáriba

A pénzügyi ismeretek már önálló kötelező tantárggyá váltak a szakgimnáziumokban. Jövőre ötödik alkalommal rendezik meg a Pénz7 tematikus iskolahetet. Ezen idén több mint 200 ezer diák vett részt.

Sok egyéb mellett az iskolákba telepített bankkártya-terminálok, készpénzkímélő megoldások is erősítik a pénzügyi kultúrát. Például a büfékben, vagy az iskolai befizetéseket a tanáriban is lehet ezekkel bonyolítani – mondta Balogh.

Pénzügyek a tanárképzésben

Kalóné Szűcs Erzsébet, az Egri Eszterházy Károly Egyetem (EKE) oktatási igazgatója szerint programjaik során erősítik a képzések és a gazdasági igények közötti kapcsolódást, javítják a munkaerő-piaci kompetenciákat. Például gyakorlati szakembereket vonnak be az oktatásba, workshopokat rendeznek, erősítik a nemzetközi kapcsolatokat.

Vállalkozási ismereteket megalapozó kurzusokat is kidolgoznak, az oktatókat is továbbképzik, gazdaságtudományi tanárokat is képeznek. De például az egészséges életmódra is nevelik a hallgatókat.

Milyen az az okostankönyv?

Az okostankönyvben a teljes ingyenes, akkreditált tankönyv megtalálható, használható laptopon, tableten, telefonon, digitális, három dimenziós tartalmak is vannak benne – mutatta be Gábor Béla, az EKE IoT Kutatóintézetének igazgatója.

A tankönyv HTML-alapú (webes formátum – a szerk.), videókkal, feladatokkal kiegészítve, 3500 digitális leckét tartalmaz, amit 15 ezer feladat egészít ki. Nagy kihívás volt, hogy minden eszközön fusson, és alkalmazható legyen otthoni tanulásra, de tantermi oktatásra, projektmunkára is – hangzott el.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél