BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2018. november 27. 15:01

A pénzügyi fogyasztóvédelem legmagasabb foka az önvédelem. Modernizálják a tananyagot, igyekeznek a gazdaság igényeinek megfelelő szakembereket képezni, de számos olyan szakma keletkezhet, amelyek ma még nem is léteznek. Az alkalmazkodási készség lehet a leghasznosabb tudás a jövőben. Itt az okostankönyv, a Pénzügyi Hősképző játék.

Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára szerint ma a diákok 40 százaléka megy gimnáziumba, 60 százaléka a szakképzésbe. A diákok tanulmányainak közel 80 százalékát az állam finanszírozza, nagyjából 10-10 százalék az egyházi és magánképzések aránya – hangzott el a pénzügyi tudatosságról, annak oktatásáról tartott konferencián, amelyet a Privátbankár.hu rendezett Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018 címmel.

A szakmunkások képzésének egy jelentős része áttolódott a felnőttoktatásba, mivel nem divat ma szakmunkás-tanulónak menni. De azután huszonévesen sokan rájönnek, hogy például egy villanyszerelő milyen jól megél. Módosult a szakmák tartalma, egyre több szakmában kellenek informatikai ismeretek, például egy villanyszerelőknek is a kazán vagy az elektromos redőny beállításához.

Szakgimnáziumokba ma ugyanannyian járnak, mint gimnáziumokba, de ezt az arányt emelni szeretnék. A tananyagot modernizálják, a korszerűtlen tananyagok helyett újat adnak. Ám olyan jelentős változások vannak a gazdaságban, hogy nagyon nehéz felbecsülni, tíz év múlva milyen szakmák lesznek kelendőek.

Még nem létező szakmák

A becslések szerint a jelenlegi gyerekek hatvan százaléka olyan szakmában fog majd dolgozni, amely ma még nem is létezik. Eközben olyan ismereteket kell adni, amelyek az adott ágazatban ma szükségesek. Nem kritizálom az oktatást, csak problémákat vetek fel, kihívásokat vázolok – mondta Pölöskeiné.

Bevezették az etikus vállalkozási ismeretek című tantárgyat. Ahhoz, hogy valaki merjen vállalkozni, ahhoz tudás kell – mondta az államtitkár-helyettes. A gyerekek egy része majdan nem az alkalmazotti körben fog dolgozni.

Alkalmazkodási készség, mint alapismeret

A tantárgy során praktikus vállalkozói ismereteket közölnek új, modern módszertannal, az elmúlt időszak gazdasági eseményeit is figyelembe véve. De nem tudnak felkészíteni senkit mindenre, amit a jövő hoz. Így inkább a rugalmas alkalmazkodás képességének elsajátításához járulnak hozzá.

Egyébként az államtitkár-helyettes úgy gondolja, hogy a vállalkozói kedv növekszik, a fiatalok tele vannak kreativitással. Ennek ellenére még kevesen vállalkoznak közülük.

Pénzügyi hőseink

A lehetséges digitális fejlesztési irányokról beszélt Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója. A szervezet kiadványait, két tankönyvet és különböző segédanyagaikat 200 ezren olvassák. Ebben az évben két nagyobb fejlesztést kezdtek el, e-learning tananyagot készítettek a szakgimnáziumok számára, valamint “Pénzügyi Hősképző” néven mobilalkalmazást az általános iskolai tananyaghoz.

Az utóbbinál egy kerettörténetben játékos küldetések során keresztül lehet tanulni. A gazdasági, pénzügyi témákon túl önismereti, társadalmi felelősségvállalási és egyéb fontos hétköznapi ismereteket is tartalmaz.

Itt a Pénzbook

Az e-learning az órákon is, de otthon, tanórákon kívül is használható, egyéni haladást tesz lehetővé, a digitális tartalmak erős vizuális élményt közvetítenek. A 18 lecke interaktív, kvízjáték egészíti ki a fejezeteket. Az alapítvány webináriumokat is készít, Facebook-oldalát “Pénzbook” névre keresztelte. A 2019-es évre nyári akadémiát szerveznek.

Hét év szemléletformálás

A kormány 2017-ben elfogadott egy, a pénzügyi tudatosságot elősegítő stratégiát. Nemzeti stratégiává vált tehát a felismerés, hogy a lakosság pénzügyi tudatosságát fejleszteni kell – mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára.

A stratégia hét évet ölel fel, felismerve, hogy a folyamat időigényes, mert a tudatosságra kell hatni, szemléletbeli változást kell elérni. Az iskolarendszeren belül, már a fiatal korosztálynál kell elkezdeni. A digitalizáció folyamán létrejövő új szolgáltatások, termékek csak megfelelő tudatossággal kezelhetők biztonságosan.

Kerüljük az impulzív vásárlást

Ha az értékesítőkkel, a piaccal áll szemben a fogyasztó, pénzügyi tudatosság kell, hogy okosan tudjon dönteni. A piac tele van csapdahelyzetekkel, amint a pénzügyi válság során is láttuk. A pénzügyi fogyasztóvédelem világszerte nagy hangsúlyt kap a válság óta.

Míg az árucikkeknél az impulzív vásárlás kevésbé okoz gondokat – mert az áru általában visszacserélhető –, a pénzügyi termékeknél ezt mindenképpen érdemes elkerülni. A digitalizáció felgyorsítja a folyamatokat, mint például a bankok, amelyeknél percek alatt személyi kölcsönhöz lehet jutni. Korábban ez hosszas ügyintézést igényelt, napok vagy hetek kérdése volt. Akkoriban a hosszabb ügyintézési idő a bankoknak is nagyobb lehetőséget adott a hitelezés biztonságának megítélésére.

Az önvédelem a legjobb védelem

A digitalizáció igényeket formál, új igényeket alakít ki, de a pénzügyi tudatosság segítségével ellent tudunk állni a befolyásolásnak, és csak azt vesszük meg, amire valóban szükségünk van. “Önvédelem kell, az a pénzügyi fogyasztóvédelem legmagasabb foka” – mondta a helyettes államtitkár.

Balogh László

Ha sikerül a kormány stratégiáját véghezvinni, a családok is jobban gyarapodnak, és a nemzetgazdaság is jobban fejlődik majd. Ez egy nyertes-nyertes játék, sőt hosszú távon a piac is nyer vele. Ha olyan termékekre beszélik rá a fogyasztót, amelyekre nincs is szüksége, vagy amelyek veszteséget termelnek neki, csak csalódást okoznak a fogyasztóknak. Ez pedig a piacnak sem jó, hiszen aláássa a bizalmat. A pénzügyi szektor pedig a bizalomra épül – mondta Balogh.

Érdemes mindent összehasonlítani

Jövőre is lesz Pénz7

Az eseményen Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte: jövő év tavaszán is megrendezik a Pénz7 rendezvénysorozatot, amelynek eseményeivel először az iskoláskorúakat célozták meg, de az elmúlt években kiderült, nagy igény van arra is, hogy a diákok mellett a tanárok és a szülők is elsajátítsák a korszerű pénzügyi-vállalkozói ismereteket - tudósított az eseményről az MTI.

A körültekintő pénzügyi döntések nagyon fontosak. Ma is vannak összehasonlító oldalak az MNB felügyeleti honlapján, ahol termékeket lehet egymással összevetni, például számlavezetési feltételeket, hiteleket – hangzott el. A legolcsóbb és a legdrágább folyószáma között például mintegy négyszeres a különbség a magyar piacon, nagyjából 1200 és 5000 forint között.

A jó bankszámla-választással tehát már évi 50 ezer forint körüli összeget lehet megspórolni, és a hitelekről akkor még nem is beszéltünk – mondta Balogh. Ha egy új iPhone kedvéért hetekig böngésszük az internetet, akkor egy hitel kedvéért miért nem? – tette fel a kérdést.

Kártyaolvasó a tanáriba

A pénzügyi ismeretek már önálló kötelező tantárggyá váltak a szakgimnáziumokban. Jövőre ötödik alkalommal rendezik meg a Pénz7 tematikus iskolahetet. Ezen idén több mint 200 ezer diák vett részt.

Sok egyéb mellett az iskolákba telepített bankkártya-terminálok, készpénzkímélő megoldások is erősítik a pénzügyi kultúrát. Például a büfékben, vagy az iskolai befizetéseket a tanáriban is lehet ezekkel bonyolítani – mondta Balogh.

Pénzügyek a tanárképzésben

Kalóné Szűcs Erzsébet, az Egri Eszterházy Károly Egyetem (EKE) oktatási igazgatója szerint programjaik során erősítik a képzések és a gazdasági igények közötti kapcsolódást, javítják a munkaerő-piaci kompetenciákat. Például gyakorlati szakembereket vonnak be az oktatásba, workshopokat rendeznek, erősítik a nemzetközi kapcsolatokat.

Vállalkozási ismereteket megalapozó kurzusokat is kidolgoznak, az oktatókat is továbbképzik, gazdaságtudományi tanárokat is képeznek. De például az egészséges életmódra is nevelik a hallgatókat.

Milyen az az okostankönyv?

Az okostankönyvben a teljes ingyenes, akkreditált tankönyv megtalálható, használható laptopon, tableten, telefonon, digitális, három dimenziós tartalmak is vannak benne – mutatta be Gábor Béla, az EKE IoT Kutatóintézetének igazgatója.

A tankönyv HTML-alapú (webes formátum – a szerk.), videókkal, feladatokkal kiegészítve, 3500 digitális leckét tartalmaz, amit 15 ezer feladat egészít ki. Nagy kihívás volt, hogy minden eszközön fusson, és alkalmazható legyen otthoni tanulásra, de tantermi oktatásra, projektmunkára is – hangzott el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Meddig húznád ki munka nélkül? A fiatalok majdnem felének semmilyen megtakarítása nincsen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 30. 11:28
Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy felmérés szerint, ezen belül a 19-25 évesek átlagosan 300 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 éveseknél félmillió forint felett alakul a félretett összegek átlaga. Ám csak az 55 százalékuk tud megtakarítani. Csak gyenge közepesre vizsgáztak a magyarok pénzügyi ismeretekből.
Személyes pénzügyek Éjjel jött a hír, többen kaphatnak csok-ot
MTI | 2020. május 30. 10:15
Több családtámogatás, így a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei is egyszerűsödnek. Valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben péntek éjjel megjelent kormányrendelet értelmében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton.
Személyes pénzügyek Több hitellehetőséget is bebukhatnak a tevékenységüket szüneteltető vállalkozók
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 12:19
Több ezer olyan katás egyéni vállalkozó volt kénytelen szüneteltetni tevékenységét az elmaradó bevételek miatt, aki nem tudta fizetni még az adóját sem, és nincs azon szerencsések között, akiknek három hónapig elengedik a fizetési kötelezettségét. Ez azonban még visszaüthetnek egy esetleges hitelfelvétel, csok támogatás vagy Babaváró hitel igénylés során.
Személyes pénzügyek Berobbantak a pünkösdi szállásfoglalások
MTI | 2020. május 28. 10:31
Kiszabadultak a magyarok, rászabadulnak a hosszú hétvégére.
Személyes pénzügyek Nem könnyű passzív jövedelmet szerezni, ezért veszik az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 13:01
A nemesfémek lehetnek a következő évek legjobb befektetése. Az előző válság után is megugrott az árfolyamuk, a nagy intézményi befektetők most is vásárolják. A passzív jövedelem bűvöletében sok fiatal él, főleg most, hogy a létbizonytalanság növekedett. De lehet, hogy sok az eszkimó, és kevés a fóka.
Személyes pénzügyek A Fidesz illetékmentessé tenné a testvérek közötti öröklést
MTI | 2020. május 26. 06:36
A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól - egy erről szóló törvényjavaslatot terjeszt Kósa Lajos és Novák Katalin, a Fidesz-alelnökei az Országgyűlés elé.
Személyes pénzügyek Szélesebb vásárlói kör számára lesz elérhető az elektromos autó
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 15:09
A klímacélok elérése és a villanyautózás ösztönzése érdekében új állami támogatási rendszerben kaphatnak támogatást a villanyautó-vásárlók, a jövőben 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás kérhető a 11 millió forintnál olcsóbb tisztán elektromos autókra. A Magyar Lízingszövetség és a Gémosz örömtelinek tartja az új támogatási rendszert, amely fontos lépés a környezetkímélőbb autópark létrehozásában - közölte a két szervezet.
Személyes pénzügyek 10 pontos lista a Facebook-tól – már dolgozni is maszkban kell majd?
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 21:10
Hogyan készülnek a “Szilícium-völgy” cégei, a nagy amerikai technológiai vállalatok a visszatérésre az irodákba? Leginkább azok alapos újrarendezésével, az asztalok ritkításával, a dolgozók szeparálásával, sőt a terek újraépítésével, maszkokkal, hőmérőzéssel. De olyan is van, aki legalább októberig megengedi az alkalmazottaknak az otthoni munkát. Sőt olyanok is, akik a járvány után is végleg otthonról dolgozhatnak.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: újabb félreértést pontosított az MNB
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 08:16
Az MNB ismét azt hangsúlyozza, hogy hitelekre vonatkozó fizetési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után. Havi terhük januártól így legfeljebb ugyanannyi lesz, mintha nem is lett volna törlesztési szünet.
Személyes pénzügyek Befektessük-e a moratórium révén nálunk maradt összegeket?
Privátbankár.hu | 2020. május 18. 15:21
Ha mindenkire automatikusan vonatkozik a hitelmoratórium, akkor lényegében kapunk kilenc havi haladékot - fontos, hogy ez csak a hitelekre vonatkozik, a biztosításokra nem, azokat továbbra is fizetni kell. Nem lenne jó a havi törlesztőrészleteket gyorsan befektetni, megforgatni, és nyerni az ügyön? A Bank360 összeállítása.
Friss
hírlevél