<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A negatív európai betéti alapkamat még olyan intézményekre is visszaüt, mint az állami nyugdíjbiztosító és egészségbiztosító Németországban, amelyek emiatt veszteségesen tudják csak elhelyezni pénzüket. Igaz, az állam közben óriási összegeket takarít meg a nullához közeli államkötvény-hozamok miatt.

A német állami nyugdíjbiztosító számláin rekordmagas összegek vannak, 34,3 milliárd euró, 3,6 milliárddal több, mint egy évvel korábban – jelentette a Handelsblatt.com. Ez a jó konjunktúrának és munkaerő-piai helyzetnek, a magas járulékbevételeknek köszönhető.

Ám ezek az összegek várakozás közben nem bevételeket hoznak, hanem kiadásokat. A biztosító ugyanis kötelezően a Bundesbanknál, azaz a német szövetségi banknál tartja a szabad pénzeszközeit, az pedig az EKB (Európai Központi Bank) negatív kamatait hárítja át az intézmények felé.

Emiatt tavaly 49 millió euró (mintegy 15,8 milliárd forint) veszteség keletkezett, és erre az évre is hasonlót várnak. Más állami alapok, mint az Egészségbiztosítás is hasonló cipőben járnak a német üzleti napilap weboldalda szerint, bár némelyiknek korlátozottan lehetővé teszik, hogy ne csak a Bundesbankál tartson pénzeket.

Évek óta negatív kamat

Az EKB 2012 közepe óta nulla, ,majd 2014 közepe óta negatív betéti kamatot alkalmaz a rövid távú pénzek elhelyezésére, 2016 márciusa óta pedig –0,4 százalékot. Ez jövő év közepéig várhatóan nem is változik meg (a kötvényvásárlási programból azonban lehet, hogy előbb kiszállnak).

Eközben a privát egészségbiztosítók 2017-ben 3,4 százalékos hozamot értek el, nyilván úgy, hogy a megtakarítások egy részét részvényekbe helyezték – teszi hozzá összehasonlításképpen a Handelsblatt.com.

Öngondoskodás kérdőjelekkel

Sokan tartanak azonban attól, hogy mi lesz azokkal a megtakarításokkal, amelyeket az emberek maguk tesznek félre, mert azt hallják, hogy az állami nyugdíj nem lesz elég. Vagy eleve az öngondoskodás képezi a nyugdíjak gerincét, és az állam csak kiegészítést ad, mint angolszász országokban.

A részvénypiac ugyanis mintegy kilenc éve emelkedik, lehet, hogy ennek nemsokára vége szakadhat. A kötvénypiac sok éves felívelő pályán van, a kötvényhozamok is alacsonyan állnak, ebben is lehet fordulat. Korábban a kötvénybefektetések adták a portfóliók jellemzően 40-60 százalékát, a többi főleg részvény volt.

Kipótolják adókból

Magyarországon a Nyugdíjbiztosítás és más állami pénzalapok számláit a Kincstár kezeli, ide jönnek a bevételek, innét fizetik a kiadásokat, költségeket, kamatot azonban nem fizetnek rájuk (lásd a keretest).

A törvényben előírt járulékbevételeken túl azonban nálunk is egyre nagyobb a költségvetési kiegészítések szerepe. (Erről itt írtunk.) A költségvetésnek pedig itt is viszonylag jó a viszonylag alacsony kamatszint.

Volt ez sokkal rosszabb is

Bár a rövid futamidejű állampapírok kamata itthon is elérte az utóbbi években a nullát, a több éves kötvényeké annyira sohasem jött le, mint Nyugat-Európában. (Még a tíz éves német államkötvény hozama is csak évi 0,45 százalék, a magyaroké 3,3. Eközben bőven egy százalék felett van az euró inflációja.)

De így is sokat spórolt a magyar állam az alacsony kamatszinten, ez még mindig alacsonynak számít. Például 2011 végén-2012 elején tíz százalék környékére ugrottak a magyar hozamok.

Kamat nincs, költség van

“A Kincstár vezeti a kincstári kör és a kincstári körön kívüli számlatulajdonosok jogszabályban meghatározott számláit…

A Kincstár számlavezetési feladatait a szolgáltatási körébe tartozó szervezetek számára kötelezően igénybe veendő szolgáltatásként teljesíti, melyért a jogszabályokban meghatározott díjakat, jutalékokat számolja fel, valamint bizonyos külső szolgáltatók által felszámított díjakat, jutalékokat az ügyfélszámlákra terheli. A Kincstár a forintban vezetett fizetési számlák esetében - a felsőoktatási intézmények hallgatói önköltség és adomány számlájának kivételével - kamatot nem fizethet, lekötött betéti alszámla nem nyitható.” (allamkincstar.gov.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Személyes pénzügyek Csak május végéig 460 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok
MTI | 2021. július 8. 07:54
Az év első öt hónapjában már majdnem olyan értékben kötöttek hitelszerződéseket, mint a teljes 2016-os évben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos