<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A negatív európai betéti alapkamat még olyan intézményekre is visszaüt, mint az állami nyugdíjbiztosító és egészségbiztosító Németországban, amelyek emiatt veszteségesen tudják csak elhelyezni pénzüket. Igaz, az állam közben óriási összegeket takarít meg a nullához közeli államkötvény-hozamok miatt.

A német állami nyugdíjbiztosító számláin rekordmagas összegek vannak, 34,3 milliárd euró, 3,6 milliárddal több, mint egy évvel korábban – jelentette a Handelsblatt.com. Ez a jó konjunktúrának és munkaerő-piai helyzetnek, a magas járulékbevételeknek köszönhető.

Ám ezek az összegek várakozás közben nem bevételeket hoznak, hanem kiadásokat. A biztosító ugyanis kötelezően a Bundesbanknál, azaz a német szövetségi banknál tartja a szabad pénzeszközeit, az pedig az EKB (Európai Központi Bank) negatív kamatait hárítja át az intézmények felé.

Emiatt tavaly 49 millió euró (mintegy 15,8 milliárd forint) veszteség keletkezett, és erre az évre is hasonlót várnak. Más állami alapok, mint az Egészségbiztosítás is hasonló cipőben járnak a német üzleti napilap weboldalda szerint, bár némelyiknek korlátozottan lehetővé teszik, hogy ne csak a Bundesbankál tartson pénzeket.

Évek óta negatív kamat

Az EKB 2012 közepe óta nulla, ,majd 2014 közepe óta negatív betéti kamatot alkalmaz a rövid távú pénzek elhelyezésére, 2016 márciusa óta pedig –0,4 százalékot. Ez jövő év közepéig várhatóan nem is változik meg (a kötvényvásárlási programból azonban lehet, hogy előbb kiszállnak).

Eközben a privát egészségbiztosítók 2017-ben 3,4 százalékos hozamot értek el, nyilván úgy, hogy a megtakarítások egy részét részvényekbe helyezték – teszi hozzá összehasonlításképpen a Handelsblatt.com.

Öngondoskodás kérdőjelekkel

Sokan tartanak azonban attól, hogy mi lesz azokkal a megtakarításokkal, amelyeket az emberek maguk tesznek félre, mert azt hallják, hogy az állami nyugdíj nem lesz elég. Vagy eleve az öngondoskodás képezi a nyugdíjak gerincét, és az állam csak kiegészítést ad, mint angolszász országokban.

A részvénypiac ugyanis mintegy kilenc éve emelkedik, lehet, hogy ennek nemsokára vége szakadhat. A kötvénypiac sok éves felívelő pályán van, a kötvényhozamok is alacsonyan állnak, ebben is lehet fordulat. Korábban a kötvénybefektetések adták a portfóliók jellemzően 40-60 százalékát, a többi főleg részvény volt.

Kipótolják adókból

Magyarországon a Nyugdíjbiztosítás és más állami pénzalapok számláit a Kincstár kezeli, ide jönnek a bevételek, innét fizetik a kiadásokat, költségeket, kamatot azonban nem fizetnek rájuk (lásd a keretest).

A törvényben előírt járulékbevételeken túl azonban nálunk is egyre nagyobb a költségvetési kiegészítések szerepe. (Erről itt írtunk.) A költségvetésnek pedig itt is viszonylag jó a viszonylag alacsony kamatszint.

Volt ez sokkal rosszabb is

Bár a rövid futamidejű állampapírok kamata itthon is elérte az utóbbi években a nullát, a több éves kötvényeké annyira sohasem jött le, mint Nyugat-Európában. (Még a tíz éves német államkötvény hozama is csak évi 0,45 százalék, a magyaroké 3,3. Eközben bőven egy százalék felett van az euró inflációja.)

De így is sokat spórolt a magyar állam az alacsony kamatszinten, ez még mindig alacsonynak számít. Például 2011 végén-2012 elején tíz százalék környékére ugrottak a magyar hozamok.

Kamat nincs, költség van

“A Kincstár vezeti a kincstári kör és a kincstári körön kívüli számlatulajdonosok jogszabályban meghatározott számláit…

A Kincstár számlavezetési feladatait a szolgáltatási körébe tartozó szervezetek számára kötelezően igénybe veendő szolgáltatásként teljesíti, melyért a jogszabályokban meghatározott díjakat, jutalékokat számolja fel, valamint bizonyos külső szolgáltatók által felszámított díjakat, jutalékokat az ügyfélszámlákra terheli. A Kincstár a forintban vezetett fizetési számlák esetében - a felsőoktatási intézmények hallgatói önköltség és adomány számlájának kivételével - kamatot nem fizethet, lekötött betéti alszámla nem nyitható.” (allamkincstar.gov.hu)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Mi is védhetjük adatainkat az interneten, ha tudatosabban vásárolunk
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 18:18
Az e-kereskedelem veszélyeire is figyelmeztet az Állami Számvevőszék.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak az Ausztriában dolgozó magyarok 
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:04
Nem kaphatnak kevesebb szociális ellátást a migráns munkavállalók.
Személyes pénzügyek Kié lesz a Facebook-profilom, ha meghalok? Mi lesz a bitcoinjaimmal?
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 13:34
Bonyolult és részleteiben még nem szabályozott a digitális javak átörökítése, pedig rohamos terjedésük miatt egyre fontosabbá válik, mi lesz a sorsuk halálunk után. Ezt mutatja, hogy már a hagyatéki eljárásokban is egyre gyakrabban jelennek meg a kriptopénzek, a közösségimédia-profilok vagy a felhőben tárolt dokumentumok. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy megfelelő szabályozás, rendelkezés híján a kriptojavakhoz való hozzáférés az örökösök számára kérdésessé válhat, vagy hogy a techóriások csak saját, egyedi szabályaik alapján engednek hozzáférést az arra jogosultaknak az elhunytak adataihoz. Míg például a Facebookon az elhunyt üzeneteit nem láthatják, addig a Google-nál akár az összes levelet elolvashatják, és az ott tárolt dokumentumokat is letölthetik az erre feljogosított személyek - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara összeállításából.
Személyes pénzügyek Lecsengőben a babaváró hitel
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 07:37
A Bank360 index alapján a lakossági hitelkereslet még nem érte el a válság előtti szintet 2021-ben. A babaváró kölcsön iránti érdeklődés egyre süllyedve mélypontjára ért decemberben.
Személyes pénzügyek Csúcson az áremelkedés - mennyit segít, ha visszaárazzuk a farhátat? A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2022. január 14. 19:21
Innen szép nyerni: az egyik legfontosabb inflációs mutató 20 éves csúcsra emelkedett, a Privátbankár Árkosár-indexe 15 éve nem látott szinten jár - mennyit segít, ha néhány alapélelmiszer árát visszaállítják az októberi szintre?
Személyes pénzügyek Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételt
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:44
Egyre több banknál kapcsolják be a kamatrakétákat a személyi kölcsönöknél is, nem ritka a 2 százalékpontot meghaladó kamatemelkedés. A money.hu szakértői szerint megfontolandó a hitelfelvétel előrehozatala azoknak, akik az év során kölcsönből terveznek valamilyen beruházást – százezreket spórolhatnak.
Személyes pénzügyek A zöld hitel éve lehet 2022
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:46
A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.
Személyes pénzügyek Lakásfelújítás, lakásvásárlás: változtak a támogatási feltételek, több határidő is lejár idén
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 12:42
Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságnak feltételei. Az elsősorban a CSOK-ot és lakásfelújítási támogatást érintő változások mellett azonban több véghatáridő is közeleg 2022-ben.
Személyes pénzügyek Ezért fagyaszthatták be Orbán Viktorék az élelmiszerárakat - durva áremelkedés történt
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. január 13. 05:38
Az új évben is folytatódik a masszív áremelkedési trend az élelmiszereknél: a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének adatai szerint újabb csúcsra értek az árak a hipermarketekben, és az áremelkedés tempója is rekordott döntött. Az egyik áruházban pedig egy furcsa árcímkét is találtunk. Nem sokkal cikkünk publikálása előtt jött a hír: a kormány 6 termék esetében befagyasztja az élelmiszerárakat - már értjük, miért.
Személyes pénzügyek Mennyit spórolhatunk Orbán Viktor bejelentésével? Itt vannak az első számok
Gáspár András | 2022. január 12. 18:35
A Privátbankár Árkosár-felmérés eredményei alapján megbecsültük, mennyivel kell lejjebb vinniük az árakat februártól az üzleteknek. 4 és 26 százalék közötti áremelést törölhet el a kormány az első számításaink szerint, de van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta, ezért egyelőre nem sok értelme van a bejelentett intézkedésnek - ez persze később még változhat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló