BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. április 29. 18:43

Vannak, akik legszívesebben soha sem mennének nyugdíjba. Mások viszont, ha tudnák, már 40-50 éves korukban megtennék ezt. Egyik sem igazán egészséges – mondja egy szakértő.

Faszobrász (fotó: Pixabay)

Az angolszász országokban, ahol a nyugdíj nagyobb mértékben függ az emberek öngondoskodásától, sokszor előkerül a téma: hogyan menjünk nagyon korán, szinte még fiatalon nyugdíjba? Persze leginkább úgy, hogy valahogyan korán jó sok pénzt gyűjtöttünk. (Ennek a mozgalomnak még neve is van, FIRE /financial independence, retire early/ koncepció.)

Mások viszont éppen hogy minél később szeretnének nyugdíjba vonulni, vagy csak akkor, amikor már végképp muszáj. A Barrons.com cikke szerint azonban mind a túl korai, mind a túl késői nyugdíjba vonulás irreális. Teresa Ghildarducci, egy hasonló tárgyú könyv szerzője szerint akik túl korán akarnának nyugdíjba menni, azoknak lehet, hogy pszichológushoz kéne fordulniuk.

Ők ugyanis valószínűleg vagy nem tudják, mit is akarnak az életben elérni, vagy pedig nagyon utálják a munkájukat. Pénzügyileg nem túl sok értelme van 40-50 évesen nyugdíjba menni, hacsak nem nagyon gazdag valaki. Ha viszont nagyon gazdag, akkor a kiadásai is magasabbak lehetnek a magasabb elvárásai, kifinomultabb igényei, szokásai, ízlése miatt.

Nem kellenek az öregek?

A másik véglet, akik 90 éves korukig szeretnének dolgozni. Szerinte ebből is kétféle típus létezik. Az egyik, aki annyira szereti a munkáját, hogy nem bírja letenni, például egy gyerekorvos, akinek örömöt okoz nap mint nap újabb és újabb gyerekeken segíteni. De ez valójában nagyon ritka. A másik “kognitív disszonanciában” szenved (belső feszültség, ellentmondás). Általában nincs elég pénze, és azt hiszi, hogy haláláig képes lesz dolgozni, munkaadója pedig igényt tart majd rá.

A valóságban sok munkakörben vagy a technikai haladás miatt nem tudnak lépést tartani az idősek, vagy azért, mert megfelelő fizikai erőnlétre van hozzá szükség. Akár csak a gyaloglás vagy a lehajolás szintjén is. Még a számítógépes munkához is megfelelő látásra és koncentrációs képességre van szükség. Az idős dolgozók egészségügyi költségei pedig ötszörösét tehetik ki a fiatalokénak. (Ez az USA-ra vonatkozik, nyilván országa válogatja, hogy az egészségbiztosítást ki is fizeti, az állam/társadalombiztosítás vagy a munkaadó, munkavállaló – a szerk.).

Kényszerből mennek nyugdíjba

Sokan szeretnék azt hinni, hogy saját döntésük volt a nyugdíjba vonulás. Ám ehelyett a valóságban lapátra teszik őket, vagy saját, esetleg házastársuk megromlott egészsége miatt kell távozzanak. A legtöbben az USA-ban is 65 éves koruk körül teszik ezt meg.

A nyugdíjasoknak a korábbi munkabérük 70 százalékára van szükségük a tisztes megélhetéshez arrafelé, ebből általában 40 százalékot a társadalombiztosításból (Social Security), további 30-at saját megtakarításaikból kell fizetniük.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek A Fidesz illetékmentessé tenné a testvérek közötti öröklést
MTI | 2020. május 26. 06:36
A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól - egy erről szóló törvényjavaslatot terjeszt Kósa Lajos és Novák Katalin, a Fidesz-alelnökei az Országgyűlés elé.
Személyes pénzügyek Szélesebb vásárlói kör számára lesz elérhető az elektromos autó
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 15:09
A klímacélok elérése és a villanyautózás ösztönzése érdekében új állami támogatási rendszerben kaphatnak támogatást a villanyautó-vásárlók, a jövőben 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás kérhető a 11 millió forintnál olcsóbb tisztán elektromos autókra. A Magyar Lízingszövetség és a Gémosz örömtelinek tartja az új támogatási rendszert, amely fontos lépés a környezetkímélőbb autópark létrehozásában - közölte a két szervezet.
Személyes pénzügyek 10 pontos lista a Facebook-tól – már dolgozni is maszkban kell majd?
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 21:10
Hogyan készülnek a “Szilícium-völgy” cégei, a nagy amerikai technológiai vállalatok a visszatérésre az irodákba? Leginkább azok alapos újrarendezésével, az asztalok ritkításával, a dolgozók szeparálásával, sőt a terek újraépítésével, maszkokkal, hőmérőzéssel. De olyan is van, aki legalább októberig megengedi az alkalmazottaknak az otthoni munkát. Sőt olyanok is, akik a járvány után is végleg otthonról dolgozhatnak.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: újabb félreértést pontosított az MNB
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 08:16
Az MNB ismét azt hangsúlyozza, hogy hitelekre vonatkozó fizetési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után. Havi terhük januártól így legfeljebb ugyanannyi lesz, mintha nem is lett volna törlesztési szünet.
Személyes pénzügyek Befektessük-e a moratórium révén nálunk maradt összegeket?
Privátbankár.hu | 2020. május 18. 15:21
Ha mindenkire automatikusan vonatkozik a hitelmoratórium, akkor lényegében kapunk kilenc havi haladékot - fontos, hogy ez csak a hitelekre vonatkozik, a biztosításokra nem, azokat továbbra is fizetni kell. Nem lenne jó a havi törlesztőrészleteket gyorsan befektetni, megforgatni, és nyerni az ügyön? A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Rengeteget buktak a szupergazdagok is a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 17. 08:29
Alig néhány hét alatt több mint 50 milliárd fontot vesztettek a brit gazdagok leggazdagabbjai a koronavírus-járvány súlyos gazdasági és piaci hatásai miatt, amelyek a brit uralkodó befektetési portfolióját sem kímélték.
Személyes pénzügyek Töltse fel most még kedvezőbb feltételekkel dolgozói SZÉP-kártyáját!
Natív tartalom | 2020. május 16. 09:45
Kétszer ad, ki gyorsan ad, tartja a mondás, és ez most különösen igaz azokra a munkaadókra, akik június 30-ig töltik fel dolgozóik SZÉP-kártyáját. A megnövekedett keretösszeg és a csökkentett terhek mind a béren kívüli juttatások gyors odaítélése mellett szólnak.
Személyes pénzügyek Utalás adatrögzítés nélkül
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 11:35
Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője szerint most tényleg eljött az idejük a digitális megoldásoknak a céges számlaforgalomban.
Személyes pénzügyek Mennyit spórolhatunk a babaváró hitelen, ha kérjük a moratóriumot?
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 20:22
A törlesztési moratórium egy piaci kamatozású hitelnél bizonyos mértékű kamat összegyűlésével és a futamidő kitolásával jár, ezért érdemes megfontolni, hogy éljünk-e a lehetőséggel. A babaváró hitelnél ezzel nem kell számolni, sőt, a kamattámogatott kölcsön egyik sajátossága miatt akár spórolhatunk is, ha felfüggesztjük a törlesztést. A Bank360.hu összefoglalta, hogy mennyit nyerhetnek a babaváró hitelesek a moratóriummal.
Személyes pénzügyek Mi legyen a nyári táborokkal? Sejthető a válasz
Király Béla | 2020. május 11. 14:13
Legyenek-e nyári táborok, teszi fel a kérdést Facebook-oldalán az államtitkár. A kormány eddigi lépései alapján azonban aligha kétséges, mi lesz a döntés.
hírlevél