TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Vannak, akik legszívesebben soha sem mennének nyugdíjba. Mások viszont, ha tudnák, már 40-50 éves korukban megtennék ezt. Egyik sem igazán egészséges – mondja egy szakértő.
Faszobrász (fotó: Pixabay)

Az angolszász országokban, ahol a nyugdíj nagyobb mértékben függ az emberek öngondoskodásától, sokszor előkerül a téma: hogyan menjünk nagyon korán, szinte még fiatalon nyugdíjba? Persze leginkább úgy, hogy valahogyan korán jó sok pénzt gyűjtöttünk. (Ennek a mozgalomnak még neve is van, FIRE /financial independence, retire early/ koncepció.)

Mások viszont éppen hogy minél később szeretnének nyugdíjba vonulni, vagy csak akkor, amikor már végképp muszáj. A Barrons.com cikke szerint azonban mind a túl korai, mind a túl késői nyugdíjba vonulás irreális. Teresa Ghildarducci, egy hasonló tárgyú könyv szerzője szerint akik túl korán akarnának nyugdíjba menni, azoknak lehet, hogy pszichológushoz kéne fordulniuk.

Ők ugyanis valószínűleg vagy nem tudják, mit is akarnak az életben elérni, vagy pedig nagyon utálják a munkájukat. Pénzügyileg nem túl sok értelme van 40-50 évesen nyugdíjba menni, hacsak nem nagyon gazdag valaki. Ha viszont nagyon gazdag, akkor a kiadásai is magasabbak lehetnek a magasabb elvárásai, kifinomultabb igényei, szokásai, ízlése miatt.

Nem kellenek az öregek?

A másik véglet, akik 90 éves korukig szeretnének dolgozni. Szerinte ebből is kétféle típus létezik. Az egyik, aki annyira szereti a munkáját, hogy nem bírja letenni, például egy gyerekorvos, akinek örömöt okoz nap mint nap újabb és újabb gyerekeken segíteni. De ez valójában nagyon ritka. A másik “kognitív disszonanciában” szenved (belső feszültség, ellentmondás). Általában nincs elég pénze, és azt hiszi, hogy haláláig képes lesz dolgozni, munkaadója pedig igényt tart majd rá.

A valóságban sok munkakörben vagy a technikai haladás miatt nem tudnak lépést tartani az idősek, vagy azért, mert megfelelő fizikai erőnlétre van hozzá szükség. Akár csak a gyaloglás vagy a lehajolás szintjén is. Még a számítógépes munkához is megfelelő látásra és koncentrációs képességre van szükség. Az idős dolgozók egészségügyi költségei pedig ötszörösét tehetik ki a fiatalokénak. (Ez az USA-ra vonatkozik, nyilván országa válogatja, hogy az egészségbiztosítást ki is fizeti, az állam/társadalombiztosítás vagy a munkaadó, munkavállaló – a szerk.).

Kényszerből mennek nyugdíjba

Sokan szeretnék azt hinni, hogy saját döntésük volt a nyugdíjba vonulás. Ám ehelyett a valóságban lapátra teszik őket, vagy saját, esetleg házastársuk megromlott egészsége miatt kell távozzanak. A legtöbben az USA-ban is 65 éves koruk körül teszik ezt meg.

A nyugdíjasoknak a korábbi munkabérük 70 százalékára van szükségük a tisztes megélhetéshez arrafelé, ebből általában 40 százalékot a társadalombiztosításból (Social Security), további 30-at saját megtakarításaikból kell fizetniük.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
hírlevél