7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az elmúlt időszakban záporoztak azok a kutatási eredmények, amelyek a lakosság körében vizsgálták a nyugdíjjal kapcsolatos várakozásokat. Az eredményekből kirajzolódó kép nem elsősorban azért elkeserítő, mert semmi jóra nem számítanak a magyarok, hanem azért, mert ennek ellenére nem igazán tesznek semmit. Ha nem lesz megtakarításunk a nyugdíj kiegészítésére, az egészségünk pedig nem engedi majd meg, hogy dolgozzunk 65 év felett is, az katasztrófával fenyeget.

A legtöbben csak legyintenek az állami nyugdíjra

A CIG Pannónia Életbiztosító kutatása szerint semennyire sem bíznak a nem nyugdíjaskorú magyarok a majdani állami nyugdíjban. A megkérdezettek közül szinte mindenki úgy látja, nem fog tudni megélni az állam juttatásaiból az elvárásainak megfelelően - 95 százalékuk nyilatkozott így.

2017-ben az öregségi nyugdíj átlagos havi nettó összege 124 ezer forint volt. Mikor a kutatók azt kérték, hogy a felmérésben részt vevők becsüljék meg a havi nyugdíjátlagot. Az eredmény: a férfiak 45 százaléka, míg a nők 41 százaléka találta el nagyjából a valós összeget. A nők egyébként a valósnál sokkal rosszabbnak látják a helyzetet: harmaduk úgy tippelte, 100 ezer forintnál is kevesebből kell megélnie egy átlagnyugdíjasnak Magyarországon.

Ehhez képes mekkora időskori jövedelmet látnak megfelelőnek a problémamentes nyugdíjas évekhez a magyarok? A CIG felmérése szerint a nők 208 ezer forinttal, a férfiak átlagosan 240 ezer forinttal lennének elégedettek, havonta - magyarán a férfiak a jelenlegi nyugdíj megduplázását tartanák csak elegendőnek, de a nők is 70 százalékos emelést tartanának elfogadhatónak.

Forrás: CIG Pannónia Életbiztosító

A K&H minap publikált felmérése is hasonló eredményeket hozott: a bankcsoport "biztos jövő indexe" szerint a magyarok úgy látják, átlagosan havi 243 ezer forint kell a kényelmes nyugdíjas évekhez.

102 ezer kell a túléléshez, 243 ezer a vágy - Forrás: K&H felmérés

Nem nagyon találni olyat, aki szerint meg lehet majd élni a nyugdíjból

A gender-szakadék egyébként a személyes nyugdíjkilátások terén is megvan: a CIG felmérése szerint férfiak harmada gondolja azt, hogy várható nyugdíja magasabb lesz a mostani átlagnál, a nőknek viszont mindössze 18 százaléka reméli ugyanezt. Elenyésző (férfiaknál 3, nőknél 2 százalék) volt azoknak az aránya, akik szerint a majdani nyugdíj eléri a megélhetési szempontból ideálisnak tartott szintet. Vagyis alig akad olyan, aki elhinné, hogy idős korában az állami nyugdíjából meg tud majd élni az elvárásainak megfelelően.

A K&H felmérése szerint a magyarok nagy átlagban úgy számolnak, hogy mostani jövedelmük mindössze 47 százalékát kapják majd nyugdíjasként - amiből nyilvánvalóan lehetetlen biztosítani az aktív évek életszínvonalát. A K&H által megkérdezettek mindössze 5 százaléka számol azzal, hogy a fizetésének 80-89 százalékához hozzájut a nyugdíjba vonulás után.

Forrás: K&H felmérés

Tudjuk, hogy félre kéne tenni az öregkorunkra, de mégsem spórolunk

Logikus lenne feltételezni, hogy ilyen elképesztően pesszimista várakozások közepette felébred az öngondoskodási ösztön az emberekben, és értelmezhető megtakarításokat képeznek az idős korra. A K&H-nak a válaszadók 78 százaléka mondta azt, hogy az állami nyugdíj mellett fontos, hogy időben elkezdje az öngondoskodást, 74 százalék pedig jobban hisz az öngondoskodásban, mint az állami nyugdíjban.

Csakhogy egy dolog, hogy mit gondolunk és egy másik, hogy mit teszünk: ugyanebből a felmérésből az is kiderül, hogy míg 2017-ben a megtakarítók 38 százaléka tett félre a nyugdíjas éveire, arányuk idén 29 százalékra olvadt. A teljes lakosságra vetítve - tehát a megtakarítással nem rendelkezőket is figyelembe véve - mindössze minden ötödik ember, azaz a lakosság 20 százaléka készül spórolással nyugdíjas éveire.

Egyre többeknek van ugyan megtakarítása, de az érintettek több mint fele továbbra is konkrét cél nélkül takarékoskodik, leginkább biztonsági tartaléknak tekintik a felhalmozott összeget. A magyarok átlagosan mindössze 6 hónapot tudnának átvészelni, ha jövedelem híján csak a megtakarításaikra támaszkodhatnának - ráadásul az átlag ez esetben csalóka, mivel a válaszadók 40 százaléka maximum 1 hónapig tudna megélni a félretett pénzéből.

Majd húzzuk az igát, amíg csak bírjuk...

Ha az állami nyugdíj a várakozások szerint értelmezhetetlenül kevés lesz, és mégsem tesznek félre pénzt ennek kiegészítésére az érintettek, az csak egyetlen kiutat hagy számukra: ha bőven a nyugdíjkorhatár elérése után is tovább dolgoznak majd. Erre a K&H felmérése szerint valóban készülnek a megkérdezettek: 78 százalékuk arra számít, hogy nyugdíjasként is dolgozni fog majd, és a jelenlegi nyugdíjkorhatárnál csak 4 évvel később, 69 évesen kezdhetik meg ténylegesen a nyugdíjas éveket.

A túlélés záloga a nyugdíj melletti munka - Forrás: K&H felmérés

Ha ez így lesz, akkor jó sok megkeseredett idős ember él majd az országban: a mostani aktív dolgozók ugyanis valójában átlagosan 57 éves korukban szeretnének nyugdíjba menni, ez 12 évvel kevesebb, mint amire ténylegesen számítanak. A mostani 30-as korosztály 21 százaléka pedig már 50 évesen abbahagyná a munkát.

Az OTP Nyugdíjpénztár egyébként épp a fiatalabbak körében járta körül nemrég a kérdést; eszerint a jelenlegi nyugdíjasok életét az Y generációba tartozó ('80-as - '90-es években született) válaszadók 55,5 százaléka küzdelmesnek vagy elviselhetetlennek tartja. A Z generációsok (a 2000-es években születettek) 43,7 százaléka gondolkodik így. A rossz hír ebben az, hogy nagy többségük szintén nem a megtakarításban hisz, hanem az élethosszig tartó munkára készíti magát lélekben.

Forrás: Pulzus kutatás az OTP Nyugdíjpénztár megrendeléséből (2018)

...de meddig bírjuk?

Ha nem megtakarításainkból, hanem nyugdíj mellett végzett munkával szeretnénk biztosítani azt, hogy ne kopjon fel az állunk idős korunkban, biztosan nagyon odafigyelünk az egészségünkre - gondolhatnánk. Az biztos, hogy a jövőbeli egészségügyi állapotukat  pozitívan látják a K&H által megkérdezettek: 44 százalék gondolja úgy, hogy az átlagnál kevesebb gondja lesz és mindössze 17-17 százalék számol azzal, hogy megromlott egészsége miatt kórházi vagy otthoni  ápolásra szorul majd.

Ennek ellenére az egészségükért nem sokat tesznek: 72 százalék betegen is dolgozik, 55 százalék jár csak szűrővizsgálatokra és még ennél is kevesebben, mindössze 45 százalék sportol rendszeresen.

Az állam mindeközben tárt karokkal várja a nyugdíjas dolgozókat

Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy a jövőben több nyugdíjas lesz majd a munkahelyeken. Ez nem csak az öngondoskodási matek következménye: az állam is ösztönzi a folyamatot, több fronton is. Januártól ugyanis csak a 15 százalékos szja-t kell megfizetniük a nyugdíjas munkavállalóknak jövedelmük után, az egészségbiztosítási járulékot és nyugdíjjárulékot "elengedik" - ez azonos bruttó bérből 14 százalékkal magasabb nettó jövedelmet jelent. A munkáltatóknak pedig nem kell szochót fizetniük a nyugdíjas munkavállalók után. (A miniszterelnök egyébként az MTI tudósítása szerint hétfőn arról beszélt, hogy ezek a változások november 1-jén lépnek hatályba - ez alapján elképzelhető, hogy az őszi adótörvényekben a jelenleg érvényes január 1-jei hatályba lépési dátumot előbbre hozzák.)

Az ösztönzés érthető: a magyarországi cégek egyre nagyobb munkaerőhiánnyal szembesülnek, miközben a munkanélküliség az elméleti minimumát közelíti; a foglalkoztatottság csak akkor tud bővülni, ha a munkaerő-bázist sikerül növelni - például azzal, ha újra bevonják a munkaerőpiacra azokat is, akik képesek és szeretnének dolgozni, de már elérték a nyugdíjkorhatárt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG