1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jelentős adókedvezményt biztosítanak tulajdonosaiknak az olyan megtakarítási formák, mint a Tartós Befektetési Számla (TBSZ), vagy a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) - közeleg az adóév vége.

Ha például TBSZ számlánkon 2 millió forintot helyezünk el és 5 évig azon tartjuk, akkor 6%-os feltételezett hozam mellett összesen 108 ezer forint kamatadó megtakarítást érhetünk el a konstrukció által biztosított adókedvezménynek köszönhetően. NYESZ számlára 500 ezer forint éves befizetéssel és 6%-os hozammal számolva – az előtakarékossági támogatás és a kamatadó-kedvezmény révén – 10 év után már több mint 1,7 millió forint adókedvezményt vehetünk igénybe – mondta el Nyitrai Győző, az OTP Bank Értékpapír és Vagyontervezési Főosztályának igazgatója.

Az OTP Banknál 2011. november végén több mint 45 000 db NYESZ számlát vezetnek, amelyeken összesen több mint 111 milliárd forintot helyeztek el az ügyfelek. A banknál szintén november végén összesen mintegy 34 ezer Tartós Befektetési Számla van, amelyeken összesen közel 100 milliárd forintot helyeztek el a befektetők.

Az év végi adóoptimalizálásban nem csak a bankok tudnak segíteni: az önkéntes pénztárak ügyfelei jó esetben akár 150 ezer forintos is visszautalást is kaphatnak az adóhatóságtól - részletek >>

Az OTP Bank a korábbi tapasztalatokból kiindulva az idei év végén is nagy érdeklődésre számít az adóoptimalizálást szolgáló termékekkel kapcsolatban, ebben az időszakban ugyanis azok különösen vonzó lehetőséget kínálnak.

A NYESZ-szel járó előtakarékossági támogatás, amelyet személyi jövedelemadó visszatérítés formájában lehet igénybe venni, az év végéig befektetett összeg alapján jár. Ezért aki idén még nem helyezett el a maximális, 100 ezer forintos támogatás igénybevételéhez szükséges 500 ezer forintos összeget NYESZ számlán, annak érdemes még az idén befizetnie ilyen számlára, hogy csökkenthesse a 2011-es személyi jövedelemadóját. A TBSZ esetén az adókedvezményre jogosító megtakarítási időszak a számlanyitást követő január 1-jén indul, így aki az év végén nyit ilyen számlát, hamarabb lesz jogosult a 3 év után járó kamatadó-kedvezményre, 5 év után pedig a kamatadó-mentességre - emelte ki Nyitrai Győző.

Tartós befektetési számla

Tartós befektetési számlát bárki nyithat, aki erre vonatkozóan valamely szolgáltatóval szerződést köt és vállalja, hogy a számla megnyitásakor minimum 25 000 forintot befizet. Tartós befektetési szerződéssel kétféle számla nyitható: az egyiken lekötött forintbetét helyezhető el, míg a másikon forint alapú értékpapír típusú befektetések (például: részvény, befektetési jegy, kötvény) tarthatóak. A két számlatípus között nincs átjárhatóság, tehát vagy értékpapírok, vagy betétek lehetnek a számlán a nyilvántartott megtakarítások.


Így működik a TBSZ
(Az Erste Bank grafikája)

A tartós befektetési szerződés lényege, hogy az a természetes személy, aki ilyen számlán helyezi el magtakarításait, a törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén, részben vagy egészben mentesül a 16%-os kamat- és a 25 %-os árfolyamnyereség-adó alól.

Nyugdíj-előtakarékossági számla

A nyesz tulajdonképpen nem más, mint egy kifejezetten nyugdíjcélra szolgáló befektetési számla, amely egy értékpapírszámlából és egy ügyfél-, vagy pénzszámlából áll. A számlatulajdonos által az utóbbira befizetett összegekből vásárolt értékpapírok kerülnek előbbi számlán jóváírásra.

Nyugdíj-előtakarékossági számlák vezetésére vonatkozó megállapodást az köthet, aki a számlanyitással egyidejűleg legalább 5000 forint befizetést teljesít a nyugdíj pénzszámlára.

A nyesz hosszú távú, államilag támogatott megtakarítási forma. Az egyéni befizetések után 20 százalék, maximum 100 000 forint adókedvezményt kaphatnak az ügyfelek; a nyugdíjkorhatárt 2020 előtt elérők számára az adókedvezmény összege maximum 130 000 forint. Az előtakarékossági számlát érintő állami támogatás önálló, nem kerül összevonásra más önkéntes megtakarítás kedvezményével; a számlán lévő megtakarítás pedig örökölhető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG