7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A 2017-es év nagy története a feltámadó infláció lehet. Az MNB-nek vannak még eszközei, és nem valószínű, hogy túlságosan engedné megerősödni a forintot. Mivel lehetett az idén a legtöbb pénzt keresni, és mivel lehet majd jövőre? Mennyit hoznak a befektetési, megtakarítási adókedvezmények?

Tavaly a K&H Alapkezelő blogján tíz meglepetés-forgatókönyvet fogalmazott meg a 2016-os évre. Például az euró/dollárnál a paritás lett volna a meglepetés, az euró/forintnál a 300 alatti árfolyam. Az egyik akkori várakozás szerint a BUX újabb nagyobb emelkedése lett volna jókora meglepetés a 2015-ös száguldás után, 30 ezer pont fölé. A nyersanyagpiacon pedig nem számítottak újabb zuhanásra – mondta az alapkezelő szenior portfólió-menedzsere, Kovács Mátyás.

A meglepetés-forgatókönyvek általában valóban nem igazolódtak be, az esetek nagy többségében a cég alapvárakozásai következtek be, egyedül a BUX újabb nagy emelkedése lett eddig meglepetés. Voltak azonban más meglepetések, mint a Brexit-szavazás és az amerikai elnökválasztás eredménye. A kockázatok azonban itt is háttérbe szorultak, a befektetők a pozitív üzeneteket vették elsősorban figyelembe.

Nagyszerűen teljesített a BUX

Mivel lehetett az idén a legtöbb pénzt keresni? Magyar részvényekkel a 2015-ös több mint 40 százalék után idén is 26 százalékot lehetett nyerni. Ez világviszonylatban is rekord, ennél valamivel kevesebbet lehetett nyersanyag-befektetésekkel és egyes feltörekvő piacok részvényeivel elérni. Tíz évre visszamenőleg azonban, a legfőbb rivális lengyel piacot leköröztük ugyan, de a fejlett piaci részvények jobban teljesítettek a hazainál. (Lásd erről még másik cikkünket is itt.)

A 2017-es év legnagyobb kihívása az alapkezelő szerint az emelkedő infláció lesz, amely globálisan 1-2 százalékra gyorsulhat már a jövő év elején is, bár az olajártól sok minden függ. A jegybankoknak két választásuk van, vagy nem foglalkoznak az inflációs nyomással, vagy a kevésbé élénkítő jegybanki politika irányába mozdulnak el. Az EKB valamilyen formában meghosszabbíthatja decemberben a márciusban lejáró eszközvásárlási programját, a Fed pedig kamatot emelhet.

Német, magyar részvényt vegyenek

Nagy kérdés, mi lesz, ha a Fed kamatemelési ciklusa folytatódik. A kötvénypiacon már évek óta várjuk a fordulatot, most még erősebb lett az a várakozás, hogy ez jövőre végre megérkezik – mondta a portfólió-menedzser. Az USA-ban például három évtizede folyik a kötvénypiaci rally, az idén is új történelmi mélypontok alakultak ki.

A részvénypiacokat az alapkezelő általában nem tartja olcsónak, de egyes tőzsdéket, mint a német vagy a magyar, igen. Nem meglepő, hogy a részvénypiacok drágák, mert a befektetők, mivel betétekkel és kötvényekkel nem tudnak keresni, kockázatot kell vállaljanak. A feltörekvő részvénypiacok kilátásait borúsan ítélik meg, elsősorban itt lesz ugyanis kedvezőtlen a dollárkamatok emelkedése. A magyar tőzsde viszont felülteljesítő lehet, a magyar gazdaságtól is jelentős bővülést várnak.

Nem várható forinterősödés

A magyar kötvénypiacon a hozamgörbe extrém meredek lett (a hosszú futamidők hozama jóval magasabb a rövideknél). Ennek egyik oka az MNB, amely a kereskedelmi bankokat a kötvények felé tereli és így a rövid és közepes futamidők hozamát leszorítja. A hosszú futamidők hozama pedig az inflációs alapmutatók miatt magas marad. Ez a meredekség jövőre is fennmaradhat.

Az MNB alighanem még mindig a gyenge forintot támogatja, így kapóra jön neki, hogy a dollárkamatok emelkednek és így csökken a forint vonzereje. Elvileg még van puskapora, a kamatok csökkentésére vagy a három hónapos jegybanki eszköz mennyiségének mérséklésére is sort keríthet. Így jövőre sem számítanak markáns forinterősödésre az alapkezelőnél.

Nem fogunk unatkozni

A következő év sem az unalom éve lesz, választások Hollandiában, Franciaországban és Németországban, egy esetleges hard Brexit, a jegybanki élénkítések csökkenése, nagyfokú kiszámíthatatlanság várható. „Kockázatok, kockázatok, kockázatok” - írta az alapkezelő összefoglalásként. A Trump-féle költségvetés csak márciusra körvonalazódhat, a harmadik negyedévben fogadhatják el, és hatását igazán csak 2018-ban fejtheti ki – mondta Kovács Mátyás.

A magyar részvénypiac felülsúlyozását javasolják a feltörekvőkkel szemben, nyersanyagokat is tartanak az alapkezelőnél a vegyes portfóliókban. A német kötvények kikerültek portfóliójukból, helyettük amerikai kötvényeket vettek és a magyar kötvénypiacot továbbra is túlsúlyozzák.

Ingadozó tbsz-nyitási kedv

Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója szerint bloguk tanulságai alapján a személyes pénzügyeket érintő témákra másfélszer annyian kíváncsiak, mint az egyebekre. Minden negyedik befektetőjük élt a tbsz-számlák (tartós befektetési számlák) nyitásának lehetőségével, ami adókedvezményt biztosít számukra.

A tbsz-nyitási kedv követi a piaci trendeket, 2010-ben, az első évben sok számlát nyitottak, 2011-2012-ben ez visszaesett, majd 2013-2014-ben ismét megugrott a számuk. A jobb években 9-10 ezer számlát nyitnak évente ötmillió forint körüli átlagos befektetésállománnyal, rosszabb években 4-6 ezer számlára darabonként 3-4 millió forintot helyeznek el.

Még kockázatkerülők az ügyfelek

A K&H-s tbsz-állomány 58 százaléka zárt végű tőkevédett alapban van (ezek piacán az alapkezelő piacvezető), 19 százalék vegyes alapban, 8 százalék államkötvényben és 8 százalék egyéb alapban. Annak ellenére, hogy a számlákon át lehet rendezni a befektetéseket, a befektetők 84 százaléka passzív, csak a kamatokat, lejáratokat fekteti be újra. A 2010-ben nyitott tbsz-számláknak 51 százalékát hosszabbították meg az idén, a számla bevezetése óta bekövetkezett első lejáratkor. (Erről külön nyilatkoznia kell a befektetőnek.)

A cég rendszeresen megkérdezi ügyfeleit, mit gondolnak a piacról, mik az elvárásaik. A felmérés nem reprezentatív, de 30 helyszínen 3000 ügyfél válaszolt a kérdőívre. Az ügyfelek nagyjából négyötöde továbbra is védekező vagy óvatos, tehát alapvetően kockázatkerülő. A legfontosabb szempontok számukra a várható hozam, a tőkevédelem és a futamidő.

Kevésbé szálltak el a hozamelvárások

Pozitív változás, hogy már nem elsősorban a múltbeli hozam alapján választanak terméket. Csökkent az a hozamfelár, amit a betéti kamat felett várnak el, de több mint a felük változatlanul a kamat felett legalább öt százalék hozamot szeretne. Egyre többen (29 százalék) beérik már a kamat felett három százalékkal, tehát csökkent az extrémnek nevezhető hozamelvárások aránya, jobban alkalmazkodnak a realitásokhoz.

Alapvetően továbbra is kötvénytípusú befektetésekkel növelnék megtakarításaikat, de a kockázatosabb formák felé nyitottabbak, mint korábban.

Ennyit adnak az adókedvezmények

A nyesz-t (nyugdíj előtakarékossági számla) még kevesebben használják, mint a tbsz-t, pedig az adóvisszatérítés rengeteget hozzá tud tenni a hozamhoz. (Az állami támogatás az éves befizetés 20 százaléka.) Egy hárommillió forintos, óvatos vegyes alapba fektetett befektetés adóelőnye öt év alatt a cég számpéldája alapján 260 ezer forint körüli lehet tbsz-számlán, 360 ezer forint felett nyesz-számlán. Különböző adókedvezményeket kombinálva pedig évi 280 ezer forintos szja-visszatérítést is lehet kapni.

Az alapkezelő K&H Tartós Befektetés 2021 néven tbsz-re optimalizált vegyes alapot hoz létre, amelynek 70 százaléka kötvényjellegű, 30 százaléka kockázatosabb befektetés lehet. Az alap nyílt végű, de határozott futamidejű, árfolyamát hetente számolják majd és két hetes ciklusokban lehet visszaváltani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Sávban mozoghat a forint, menedék maradhat a kötvényalap – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 12. 15:07
Az év végéig sávozhat a forint, az MNB politikája támogatja az árfolyamot. A részvények és a kötvények is jól teljesítettek az utóbbi időben, kérdés, mi lesz az inflációval, a kamatokkal és a gazdasági növekedéssel. A kötvényalapok befektetői helytelenül általában a múltbeli hozamok alapján tájékozódnak, de van célravezetőbb módszer is. Interjú Kiss Péterrel, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Gyurcsik Attila: Ha úgy hozza a sors, akkor valami ellen is fogadhatok
Vég Márton | 2024. június 10. 19:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvények maradhatnak a kisbefektetők kedvencei
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:06
Nagyon szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, nagyon ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenleg hét százalék közelében levő állampapírhozamok még mindig nem éppen alacsonyak, így a kötvénybefektetések is vonzóak maradnak. A forint is viszonylag erős maradhat, mert az inflációs cél eléréséhez nem engedhető meg a korábbi, trendszerű leértékelődés. Bebesy Dániel, az Erste Alapkezelő senior portfóliómenedzsere lapcsoportunk műsorában, a Klasszis Podcastban beszélt a kötvénypiacról.
Befektetési alapok Móra Máté: Nem biztos, hogy örülnünk kell, ha eljön a kamatvágások ideje!
Vég Márton | 2024. június 4. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátével, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A trendi részvények nélkül is lehet jó hozamokat elérni
Csabai Károly | 2024. június 3. 18:56
Kis túlzással állítható, hogy a Hold Alapkezelő tarolt lapunk idei szavazásán, a szakmai szavazatok alapján ugyanis négy első, valamint egy-egy második és harmadik helyet érdemelt ki. Köztük az Év Alapkezelője lett a Hold, illetve a legjobb közép- és kelet-európai részvényalappal is büszkélkedhet. Alapvetően e két cím apropóján beszélgettünk Cser Tamással, a Hold Alapkezelő részvénystratégiáért felelős vezetőjével, partnerével és Orosz Gergővel, a cég szenior portfóliókezelőjével.
Befektetési alapok Egyre kevesebb pénzt hagynak pihenni a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. június 2. 14:07
Látványosan csökkent az elmúlt egy évben a készpénz és a betétek aránya a háztartások megtakarítási portfóliójában. A befektetési jegyekbe viszont ömlik a pénz, az állampapírok iránti lelkesedés ugyanakkor kissé alábbhagyni látszik.
Befektetési alapok Az idén a rövid lejáratú pénzpiaci eszközök még jól teljesíthetnek
Csabai Károly | 2024. május 30. 18:44
Az egy évvel korábbinál dupla annyi, négy díjat is elhozott a K&H Alapkezelő a befektetési alapkezelők Privátbankár Klasszis 2024-es szavazásán. Három kategóriában második lett, a K&H Válogatott Iram Alapok Alapja rendszeres sorozat viszont a Legjobb Dinamikus Vegyes Alap lett. Ez utóbbi apropóján beszélgettünk Bánhalmi Gábor vezető stratégával.
Befektetési alapok Klasszis 2024: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 15:46
A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot, ami bő 50 százalékos emelkedés. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Gyurcsik Attila, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Tóth István lett.
Befektetési alapok Húszéves lett az egyik legismertebb befektetési alap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 12:09
A konzervatív befektetési politikának és az árfolyam stabil alakulásának köszönhetően a legnagyobb hazai ingatlanalappá nőtte ki magát az idén húszéves Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. A hazai ingatlanalapok közül elsőként ESG minősítést szerző alap nettó eszközértéke az indulás óta csaknem a hétszázszorosára nőtt.
Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG