Tőkevédett alap
Részvény / Deviza / Áru Szochó ellen szedjen tbsz-t! – tartják az OTP-ügyfelek 
Eidenpenz József | 2023. október 3. 15:19
A szochó bevezetése, a magas infláció és más bizonytalanságok az értékpapírok, főleg a befektetési alapok és a tbsz-számlák felé terelték a hazai kisbefektetőket az OTP-nél. A szokásosnál négyszer-ötször annyi számlát nyitottak, de a sláger az alacsony kockázatú rövid kötvényalap.
Befektetési alapok Jöhet a tőkevédett alapok reneszánsza, egyre több az ESG-alap 
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 05:41
A magasabb kötvényhozamoknak köszönhetően a befektetési alapok sokkal jobb teljesítménnyel szolgálhatnak a befektetőiknek az idén, még ha ez egyelőre nem is látszik az adatokból. A tőkevédett alapok szektora is újjászülethet emiatt, új tematikus alapokat indítanak. Egyre több alapot alakítanak át ESG-szemléletűvé. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatójával.
Befektetési alapok Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni 
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Részvény / Deviza / Áru Mi jön a félelem éve után? Trump tőzsdebarát lesz? 
Eidenpenz József | 2019. január 22. 12:30
Tavaly mindentől megijedtek a befektetők, minden várakozást alulmúló, száz éve nem látott pocsék éve volt a tőkepiacoknak. Miután minden rosszat beáraztak, az idén megnyugvás következhet. Lassan jön a következő elnökválasztás az USA-ban, ami tőzsdebarát politikát szokott hozni – mondja a CIB Alapkezelő.
Befektetési alapok Már ne a kötvények körében keressük a jó hozamokat – interjú 
Eidenpenz József | 2017. május 2. 06:06
A globális kötvénypiaci fordulat már megtörtént, ha nagyobb esemény nem jön, a közeljövőben nem a kötvényektől érdemes magas hozamokat várni. A magyar eszközök relatív kamathátránya pedig nem fogja annyira támogatni a forintot, mint eddig. A kisbefektetőknek vegyes alapokat ajánlanak. Interjú Kovács Mátyással, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzserével.
Befektetési alapok Nem biztos, hogy nyakunkon az azonnali részvénypiaci lejtmenet, lehet ebből lassú lecsorgás is 
Eidenpenz József | 2017. március 31. 06:06
A tőkevédett alapoknak jelenleg nem kedvez a piaci környezet. A kötvénypiacok és a részvénypiacok jövője is bizonytalan, jobb, ha a befektetők megosztják tőkéjüket többféle befektetés között, vagy vegyes alapot vásárolnak. A forint tovább ingadozhat egy bizonyos sávban. Interjú Dzsubák Attilával, az MKB Alapkezelő vezérigazgatójával.
Befektetési alapok Kockázatok, kockázatok, kockázatok – ebbe az irányba nem várják a forintárfolyamot 
Eidenpenz József | 2016. november 30. 16:20
A 2017-es év nagy története a feltámadó infláció lehet. Az MNB-nek vannak még eszközei, és nem valószínű, hogy túlságosan engedné megerősödni a forintot. Mivel lehetett az idén a legtöbb pénzt keresni, és mivel lehet majd jövőre? Mennyit hoznak a befektetési, megtakarítási adókedvezmények?
Befektetési alapok Van egy hely, ahol jóárasították a befektetési jegyeket 
Eidenpenz József | 2016. július 12. 13:55
A hazai tőzsdén sokkal több befektetési jegy van, mint részvény, és az alapok általában jobban megfelelnek a kisbefektetői igényeknek, mint a részvények. Mégis csak kevesen vásárolnak ilyet. BUX indexet is lehet venni, vagy hozzájutni néhány olyan alaphoz, amihez különben új helyen kéne számlát nyitni.
Befektetési alapok Mit csináltál húsz évvel ezelőtt? Az OTP-nél ez történt 
Privátbankár.hu | 2016. április 27. 12:45
Akkor indult, amikor Bill Clinton elnök lett - húsz éves az ország egyik legnagyobb befektetési alapja, amely majdnem kétszeresen teljesítette túl ez idő alatt az inflációt. Az OTP új vegyes alapokat indít az óvatos kisbefektetőknek, ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy óvatosan kell bánni a vegyes alapokkal, mert teljesítményük nagyon vegyes volt.
Részvény / Deviza / Áru Az MNB lefelé, az EU-s pénzek felfelé viszik a forintot 
Eidenpenz József | 2016. április 6. 15:26
A magyar gazdaság mutatói jók, kérdéses azonban, hogy ez mennyire tartható fenn hosszú távon – hangzott el a K&H Alapkezelő előadásán. A forintot az egymás ellen ható tényezők miatt inkább stabilnak látják, a tőkepiacok ingadozása ellen pedig kombinált, többféle eszközből összeálló portfóliót ajánlanak.
Befektetési alapok Így érdemes befektetni pár millió forintot  
Eidenpenz József | 2016. április 1. 06:08
Kis tőkével nem érdemes bonyolult portfóliót építeni, ezért néhány millió forintig a vegyes alapokat ajánlja a K&H Alapkezelő, hogy melyiket, az egyéni céljainktól, kockázatvállalásunktól függ. A garantált alapok jól teljesítettek az utóbbi években, az alacsony kamatszint azonban a futamidő hosszabbodásához vezetett. Interjú Horváth Istvánnal, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Az ingatlanbefektetéseké a jövő? Ennyi pénz ment oda októberben 
Eidenpenz József | 2015. november 11. 18:00
A hazai befektetési alapok vagyona alig változott októberben, de e felszín alatt nagy változások zajlanak. Az ingatlanalapok vagyona 8,3 milliárd forinttal nőtt, az abszolút hozamú alapokat is felfedezték. Már a 310 forintos euró is olcsónak számít?
Befektetési alapok Végre valaki, aki jól jön ki a brókerbotrányból 
Eidenpenz József | 2015. április 14. 16:30
Naponta egymilliárd forint érkezik most a K&H-alapokba, ezért az alapkezelőnél bíznak benne, hogy a brókerbotrányból kifejezetten jól jönnek ki. A negatív reálkamattal fenyegető kamatkörnyezetben főleg a vegyes és abszolút hozamú alapokat ajánlják. Az olaj ára később 80 dollár körül stabilizálódhat, erre is alapot hoznak létre.
Befektetési alapok Jön, jön, jön a negatív reálkamat, a megtakarítók bukni fognak 
Eidenpenz József | 2014. október 28. 12:23
Az alacsony infláció jövőre emelkedni fog, a banki kamatok nem csak alacsonyak, de az inflációt sem érik majd el. Így a megtakarítások egy része veszíthet értékéből. A magyar gazdaság lassulhat, a részvényeink nem valami attraktívak, érdemes viszont külföldi részvényeket és devizaeszközöket venni – tartja a K&H Alapkezelő.
Befektetési alapok Facebook -részvényekre spekulálhat egy magyar alappal 
Privátbankár.hu | 2014. július 16. 14:07
A K&H Kettős Kosár 3 Alap egyszerre két befektetési történetet kínál, az elsődleges hozam egy globálisan válogatott részvénykosár teljesítményét követi. A Facebook és az Amazon részvényeinek emelkedése esetén bónusz hozamot nyújt.
Befektetési alapok Érdekes vélemény: itt az ideje deviza helyett forintban gondolkodni 
Eidenpenz József | 2014. május 6. 14:30
Az alacsony kamatok körül forgott a K&H Alapkezelő befektetői klubja. A részvénypiacok közeledhetnek az emelkedés végéhez, az euró/forint viszont stabilizálódhat 300 és 310 között, így érdemes lehet ismét biztonságban és forintbefektetésekben gondolkodni. Minden négy forint hozamhoz egy ötödiket ad az adóoptimalizálás.
Befektetési alapok Jó befektetés lehet még az amerikai energiaszektor? 
Privátbankár.hu | 2014. március 26. 12:09
Az energiaipari innovációk eredményeként duplájára emelkedett az USA-ban kitermelt földgáz mennyisége, ami egy új energiaforradalom kezdetét vetíti előre. Az olcsó energiaárak az egész amerikai gazdaságnak, de különösen a vegyipari, gázipari és szállítási szektor cégeinek kedvezőek, így a részvényárfolyamait illetően jelentős emelkedésre lehet számítani – mondja a K&H Alapkezelő.
Befektetési alapok Így kerülheted el a veszélyes ugrabugrálást 
Eidenpenz József | 2014. március 25. 13:12
A kisbefektetők rendszeresen megjárják azzal, hogy rosszkor ugrálnak ki-be a befektetési alapokba. Ez ellen az Erste Alapkezelő a velük való párbeszéddel, vegyes alapok létrehozásával, az alapok kockázatainak kordában tartásával igyekszik felvenni a harcot. A kötvényalapoknak, tőkevédett alapoknak leáldozott, a vegyes alapok felfelé tartanak – mondják.
Befektetési alapok Elkeserít az alacsony kamat? Dúsítsd Ózonnal!  
Privátbankár.hu | 2014. január 20. 13:19
Sokan keresik, hogyan érhetnének el magasabb hozamot az alacsony kamatok közepette. Az Aegon Ózon kiváló alternatíva a konzervatív befektetőknek is, akik hajlandóak a bankbetéteknél minimálisan magasabb kockázatot vállalni, a betéti hozamoknál azonban magasabb hozamot szeretnének elérni.
Befektetési alapok Alacsony kamatok ellen államkötvény-alapba érdemes fektetni – interjú 
Privátbankár.hu | 2013. december 2. 06:10
A korábban megszokott bankbetétek, pénzpiaci alapok alacsony kamata miatt érdemesebb alternatívákat keresni. A pénzpiaci alapok hozama már csak 2,5 százalék körüli, a tőkevédett alapok is kihívásokkal néznek szembe, a hosszú magyar kötvények ígéretesebbek. Interjú Czifra Gáborral, a Takarék Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Újabb lehetőség az eho-fizetés kikerülésére 
Privátbankár.hu | 2013. november 18. 10:19
Ha egy befektetési alap jórészt állampapírokba fektet, nem kell ehót fizetni a hozamok után - ezt most az Ersténél is ki lehet használni.
Befektetési alapok Fordulat előtt állunk - mi lesz, ha eltűnik a reálhozam? 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 24. 16:29
A magyarok kedvelik a befektetési alapokat: nemzetközi összehasonlításban is magas a befalapok aránya a befektetéseink között. A kockázatot viszont egyáltalán nem kedveljük, bár alakul a fordulat, az alacsony banki kamatok kihozzák belőlünk az óvatos duhajt. A profik is kivárják, mi lesz a mostani katyvaszból a világban.
Befektetési alapok Csendben tőzsdére vitték Vakmajmot – sokan követik majd? 
Eidenpenz József | 2013. augusztus 29. 06:20
Bevezettek a Budapesti Értéktőzsdére egy 44 milliárd forint méretű befektetési alapot, amely messze a legnagyobb tőzsdei alap lesz. Ez főleg adóelőnyökkel jár, várhatóan azonban csak kevesen fogják ezt kihasználni.
Befektetési alapok Ez volt a három legeslegdrágább alap 
Eidenpenz József | 2013. augusztus 9. 06:10
Közzétették a hazai befektetési alapok tavalyi költségeiről szóló kimutatást, az átlagos költségszint, 1,66 százalék 2011-hez képest csökkent, de magasabb, mint a 2010-es. Néhány kis alapnál durván elszálltak a kiadások.
Befektetési alapok Megint bankbetétből alapokba vándoroltak az ügyfelek 
Eidenpenz József | 2013. augusztus 6. 06:08
Júliusban is több tízmilliárd forint érkezett a hazai befektetési alapokba, miközben a júniusi statisztikák újra a bankbetétek térvesztését jelzik. Ezúttal főleg a tőkevédett és a likviditási alapokat kedvelték az emberek, de ingatlanalapokba is jutott pénz.
Befektetési alapok Ez az a befektetés, amit pont a magyarokra szabtak? 
Privátbankár.hu | 2013. július 1. 19:00
A hazai kisbefektetők jelentős mértékben kerülik a kockázatot, ezért is kedvelik az alacsony kockázatú tőkevédett alapokat. Ezek a befektetett összeg védelmére kifinomult technikát alkalmaznak és emellett a tőkepiacok valamely részének emelkedése esetén plusz hozamot ígérnek.
Befektetési alapok Csökkentsd minimálisra a kockázatod! Így működik a tőkevédelem 
Privátbankár.hu | 2013. június 26. 19:30
Az alacsony kamatszint mellett sokan keresik annak a lehetőségét, hogyan lehetne egy kicsit magasabb hozamot elérni. A tőkevédett alapok hosszabb távon ezt nyújthatják.
Befektetési alapok Továbbra is csúcson a befalapok: íme, a kedvencek  
Privátbankár.hu | 2013. június 24. 16:43
Az abszolút hozamú alapok továbbra is a befektetők kedvencei között vannak, továbbra is csúcson a befalapok.
Befektetési alapok Csökkentsd minimálisra a kockázatod! Így működik a tőkevédelem 
Privátbankár.hu | 2013. június 24. 16:25
Az alacsony kamatszint mellett sokan keresik annak a lehetőségét, hogyan lehetne egy kicsit magasabb hozamot elérni. A tőkevédett alapok hosszabb távon ezt nyújthatják. (x)
Befektetési alapok Több lesz a jövedelmünk, de vajon elköltjük-e? 
Eidenpenz József | 2013. május 28. 13:22
Az idén több jövedelem maradhat a háztartásoknál az alacsony infláció mellett, ám nem biztos, hogy ezt fogyasztásra költik majd és ösztönzi a gazdasági növekedést. A pénzpiaci alapok hozama is követi a kamatszint csökkenését, így ez az alapfajta nem válasz az alacsony kamatokra. A részvénypiacok már nem olcsók, de nem is túl drágák.
Befektetési alapok A jó reálkamat nemcsak a gazdagok kiváltsága 
Eidenpenz József | 2013. május 16. 16:30
Mit lehet csinálni akkor, amikor a kamatszint ennyire rendkívülien alacsony? – tette fel a kérdést Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója a cég sajtóebédjén. A válasz valahol a részvények irányában keresendő. Szomorú eredményeket hozott a kisbefektetők között végzett felmérés.
Befektetési alapok „Szerethetik-e a magyar háziasszonyok a tőkevédett befektetési alapokat?” 
Eidenpenz József | 2013. május 2. 12:59
Ezt a címet adta a PSZÁF sajtóbeszélgetésének, amiből már eleve érződik némi kételkedés. A kisbefektetők 83 százaléka ugyanis nem érte el az öt, felük pedig a három százalékot sem éves szinten a tőkevédett alapokkal, ráadásul tíz százalék feletti hozamot csak négy alap tudott felmutatni több év alatt.
Befektetési alapok Tombol az alapos láz a siralmasan alacsony kamat miatt 
Eidenpenz József | 2013. április 4. 06:11
A siralmasan alacsonynak tűnő banki kamatok miatt óriási összeget, 169 milliárd forintot helyeztek el egyetlen hónap alatt befektetési alapokban. A tömegek a forintjukat tették oda, a devizájukat viszont inkább elvitték, valószínűleg eladási céllal.
Befektetési alapok Soha nem látott alacsony kamatok jöhetnek - interjú 
Eidenpenz József | 2013. március 14. 06:00
Hacsak nem gyengül túlságosan a forint, akkor esély van arra, hogy soha nem látott szinten tartósan alacsony marad a forint kamatszintje. A befektetési alapok a kamatcsökkenésből már most is sokat profitálnak, és ebben az évben tovább folytatódhat a tőke átáramlása a betétekből az alapokba. Ennek megfelelően idén is folyamatosan piacon leszünk újabb és újabb tőkevédett alapokkal – mondja Komm Tibor, a CIB Alapkezelő vezérigazgatója.
Részvény / Deviza / Áru Német, svájci és svéd részvényeket kell venni? 
Privátbankár.hu | 2013. február 20. 14:41
A svájci SMI részvényindex 47, a német DAX 169, a svéd OMX pedig 129 százalékkal növekedett az elmúlt tíz évben, mindhárom jelenleg is jelentős mértékben meghaladja a válság előtti szinteket. A CIB Alapkezelő továbbra is bízik ezen három ország tőzsdéjének jó teljesítményében.
Befektetési alapok Ez az a 11 százalék, amely 0 és 7,2 között bárhol lehet 
Eidenpenz József | 2013. január 18. 13:35
Hónapról hónapra új és új tőkevédett alapokat kínálnak bankjaink, az innovációk száma határtalan. Az egyikkel már a forintra is lehet spekulálni, akkor kap magasabb hozamot az ügyfél, ha az árfolyam nem lép ki egy bizonyos sávból. Kérdés, nem túl szűk-e az a sáv a mostani bizonytalan tőkepiaci környezetben, és megéri-e évi bizonytalan 7,2 százalékért kockáztatni.
Befektetési alapok Így nyertek 33 milliárd forintot a kisbefektetők decemberben 
Eidenpenz József | 2013. január 7. 06:20
A decemberi adatok szerint a hazai befektetési alapok népszerűek voltak, 26 milliárd forintnyi friss tőkét helyeztek el bennük és 33 milliárd forintnyi hozamot értek el. Az ügyfelek közel 29 milliárdot fektettek be forintban, plusz elhelyeztek hatmilliárd forintnyi dollárt is, elvittek viszont 12 milliárd forintnyi eurót. Kerülték a részvényt és az ingatlant, keresték a kötvényt.
Befektetési alapok A kockázatból idén sem kérünk: hol landol a magyarok pénze? 
Privátbankár.hu | 2013. január 2. 18:00
Míg az év eleji nemzetközi piaci aggodalmak mérséklődésével a külföldi befektetők kockázati étvágya fokozatosan növekedett, hazai szinten egész évben a kockázatkerülés jellemezte a befektetőket. A tőkevédett alapok, a kötvényalapok és az abszolút hozamú alapok érdekelték a magyarokat - és nem csak a bankbetétek.
Befektetési alapok Euróban is, forintban is nyomultak a kisbefektetők novemberben 
Eidenpenz József | 2012. december 11. 06:20
Az előző hónapban több mint ötvenmilliárd forintot helyeztek el a hazai alapokban, nagyobb részét nemzeti devizánkban, de az euró is népszerű volt. Érezhetők az első jelei a csökkenő kamatoknak, inkább a kicsit kockázatosabb befektetésfajtákat kedvelték jobban a befektetők, feltámadtak például a kötvényalapok. De jó ez vajon?
Befektetési alapok A befalapok a betétesek pénzére utaznak 
Privátbankár.hu | 2012. november 21. 13:55
A magas alapkamat miatt eddig a betéti kamatok szintje kedvezett a konzervatív befektetési attitűddel rendelkezőknek, de a jövőben a magas hozampotenciált ígérő, biztonságos termékek még jobban felvehetik a versenyt a klasszikus befektetési formákkal. A CIB újabb tőkevédett alapot indít.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, tőzsdék? - ne játssz macsót a piacokkal szemben! 
Eidenpenz József | 2012. szeptember 19. 14:58
Annak ellenére emelkedtek a tőzsdék, hogy a vállalati profitok elmaradnak a várakozásoktól, a globális konjunktúra aggasztó, sem a részvények, sem a feltörekvő piaci devizák nem mondhatók olcsónak és az amerikai és európai pénzpumpa sem volt igazán meglepetés. A fenntartások ellenére sem szabad azonban szembe menni a piacokkal – tartja a Budapest Alapkezelő. A magyar gödör alját még nem látják.
Befektetés Mibe érdemes most fektetni? Válságálló tuti tippek 
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 29. 12:07
A kiszámíthatatlan pénz- és tőkepiaci mozgások miatt befektetéseinknél egyre inkább számít a hozam mellett a biztonság is. A stabilitás mellett a befektetők a válságálló termékeket keresik - most kettőt bemutatunk.
Befektetési alapok Júliusban is nagyon vették az eurót a magyar kisbefektetők 
Eidenpenz József | 2012. augusztus 6. 06:11
Az előző hónapban a júniusinál jóval magasabb összegű, 16,3 milliárd forintnyi eurót helyezett el a lakosság a hazai befektetési alapokban, biztosan nem függetlenül attól, hogy közel egy éve nem látott alacsony szinten volt az árfolyama. Forintban is nőttek az alapokban levő megtakarítások, a bő két éves csúcson levő dollárból viszont kiáramlott az alapokból. Szerették a pénzpiaci és a tőkevédett alapokat, köztük az olimpia-tárgyúakat.
Befektetési alapok Jót tett a pozitív hangulat a befektetési alapoknak 
Privátbankár.hu | 2012. július 19. 11:35
Júniusban mérsékelt optimizmus uralkodott a világban és nálunk is, a forint erősödött, így a befektetési alapok piacán is pozitív jeleket voltak megfigyelhetőek. A legtöbb friss tőke a tőkevédett alapokba áramlott, miközben az abszolút hozamú alapok népszerűsége továbbra is töretlen.
Befektetési alapok Jól bevásároltak a 285 forintos euróból, de már váltják vissza 
Eidenpenz József | 2012. június 4. 15:30
A hazai befektetési alapok vagyona májusban is szolidan csökkent, a befektetők forintot és dollárt vettek ki, ugyanakkor eurót hoztak. A hónap első felében, amikor olcsó volt, inkább betették az eurót az alapokba, a második felében, amikor pedig hirtelen megdrágult, elkezdték kivenni. Sok pénz távozott a részvényalapokból, de jórészt intézményi befektetők műveletei miatt. Megállt viszont az ingatlanalapok zsugorodása.
Befektetési alapok Alapok: megint búcsút intett pár tízmilliárd forint 
Privátbankár.hu | 2012. május 17. 13:07
Áprilisban vegyes volt a kép a pénz- és tőkepiacokon, de a világ tőzsdéi gyengültek. Mindez nem kedvezett a hazai befektetési alapoknak, néhány üdítő kivételtől eltekintve a befektetők inkább visszaváltották papírjaikat. A zártkörű alapoknál, amelyek nagyrészt az államosított magánnyugdíj-vagyonban találhatók, még mindig tart a pénzkivonás, bár már csökken a nagysága.
Befektetési alapok Olimpiai fémekbe fektető és mindenevő alapok indulnak 
Privátbankár.hu | 2012. május 16. 14:37
A 2008 október elején indult londoni olimpia-témájú alap évi 8,6 százalékot fizet ki befektetőinek a napokban. A K&H Alapkezelő Olimpia Plusz néven újabb tőkevédett alapot indít, amelynek hozama az arany, az ezüst, a platina és a palládium árfolyamától függ. A Pioneer Alapkezelő pedig mindenevő, hedge fund-szerű abszolút hozamú alapot hoz létre.
Befektetési alapok A végtörlesztés után is zsugorodnak a befektetési alapok 
Eidenpenz József | 2012. május 11. 12:45
A végtörlesztés befejeződésével töredékére esett vissza a hazai alapokból havonta távozó tőke értéke, de nem szűnt meg teljesen a kiáramlás: áprilisban újabb 10,8 milliárd forint távozott. Elsősorban a bankbetét-szerűen használt pénzpiaci alapok zsugorodtak, néhány magasabb kockázatú termék népszerűsége azonban növekedett, mint a hedge fund-szerű abszolút hozamú alapoké.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG