<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az idén több jövedelem maradhat a háztartásoknál az alacsony infláció mellett, ám nem biztos, hogy ezt fogyasztásra költik majd és ösztönzi a gazdasági növekedést. A pénzpiaci alapok hozama is követi a kamatszint csökkenését, így ez az alapfajta nem válasz az alacsony kamatokra. A részvénypiacok már nem olcsók, de nem is túl drágák.

Magyarországon a nulla körül ingadozik az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzések konszenzusa (átlaga) a Bloomberg adatai szerint – mondta el Horváth István befektetési igazgató a K&H Alapkezelő sajtóbeszélgetésén. Az infláció, jelentős részben a rezsicsökkentés miatt, alacsony szintre süllyedt, a háztartásoknál várhatóan több jövedelem marad.

Ám az még nem biztos, hogy ez a pluszjövedelem fogyasztásra megy el. Mint ahogy a 2011-es szja-csökkentést is inkább megtakarításra fordították az emberek, és nem növelte a fogyasztást, nem ösztönözte a gazdaságot. Így van rá esély, hogy recesszióban maradunk idén is, akár az egész évben is.

Mehet tovább a kamatcsökkentési folyamat

Az infláció várhatóan az év végére két százalék fölé emelkedik, de mérsékelt marad. Valószínűleg mehet még tovább a kamatcsökkentési folyamat, Horváth szerint még van előttünk pár kamatvágás, miközben a nyáron a Monetáris Tanács tagjai lehet, hogy nyaralnak, szünetet tartanak majd. Az államadósságot sok tényező befolyásolja rövid távon, több év távlatában vizsgálva azonban nem tudott számottevően csökkenni, de már az is eredmény lehet, ha nem nő tovább.

 

Szeptember óta, háromnegyed év alatt nagyot csökkent a kamatszint Magyarországon, és a megtakarítók nyitottabbak lettek az alternatív befektetési formák iránt. Az alappiac 20-25 százalékkal növekedett, azon belül is főleg a pénzpiaci alapok – mondta Zobor Zsuzsanna vezérigazgató. De jelentősen nőttek a kötvényalapok és az abszolút hozamú alapok is.

 

Alacsony kamat ellen nem jó a pénzpiaci

A pénzpiaci alapok hozama is követi azonban a kamatszint csökkenését, így ez az alapfajta nem válasz az alacsony kamatokra, a befektetőknek érdemes ezt átgondolni. Az abszolút hozamú, a kötvény-, a vegyes és a tőkevédett alapok bővültek még általában a különböző alapkezelőknél.

A K&H Alapkezelőnél azt mondják, az ügyfélkörük nagyon konzervatív, ezért inkább a vegyes alapok irányába léptek, nem a részvénalapok és abszolút hozamúak felé. Vegyes alapokba csak náluk 58 milliárd forintot helyeztek el a befektetők. A megtakarítási célalap-családjuk a CPPI algoritmusra épül, a tőkevédett alapok egyfajta alternatívájának tekinthető, és árfolyamvédelmi mechanizmust, egy védett árfolyamszintet tartalmaz. (CPPI: constant proportion portfolio insurance, állandó arányú portfólió-biztosítás, ahol a portfóliót folyamatosan újrasúlyozzák, kockázatát csökkentik árfolyameséskor és növelik árfolyam-emelkedéskor.)

Történelmi a pillanat

A cég által nemrég készített felmérés szerint a legtöbb megkérdezett prémium ügyfél a tőkevédett és a vegyes alapokban növelné a megtakarításait, miközben a betétek aránya – legalábbis ebben a körben – alacsonyabb volt, Zobor Zsuzsanna szerint ez egy történelmi pillanat, amikor ilyen nagy mértékben szeretnének az ügyfelek alternatív befektetéseket.

Új európai direktívák bevezetése várható nemsokára a befektetésialap-piacon, ami előbb-utóbb Magyarországra is meg fog érkezni. Érdekes lesz majd a nem szabványos UCITS-alapoknak számító egyéb, kockázatosabb alapok (AIFMD) szabályozása, annak átültetése a hazai gyakorlatba.

Japánban bejöhet az ötször kettő

Tavaly év közepétől romlottak a növekedési várakozások a világgazdaságban. Az USA gazdasága relatíve a legerősebb,onnét indult a válság, de ott a legsikeresebb a válságkezelés. Európára egyelőre recesszió vár – mondta Horváth István. A Fed a múlt heti meghallgatáson az alapkezelő szerint nem mondott merőben újat, de a piacok mégis nagyon idegesek lettek. Pedig sem az élénkítés csökkentését, sem a növelését nem zárták ki, szimmetrikus álláspontra helyezkedtek.

Az EKB hosszú idő után további lazításba kezdett, a negatív kamat sincsen kizárva a közeljövőben. A japán jegybank a „kettő az ötödiken” sémára épül: a pénzmennyiséget duplázzák, az inflációs cél két százalék – duplázódott –, a vásárolt kötvények futamidejét duplázzák, a kötvényvásárlások összegét is kétszerezik, és két év alatt tervezik elérni az inflációs célt. A piac a jelek szerint elhiszi, hogy ezek a nagyon erős stimulusok előbb-utóbb segíteni fogják a növekedést.

Nem drága még a részvény

A korábbi évektől eltérően egyelőre a gazdasági fundamentumok romlása ellenére is felfelé tartanak a tőzsdék, korábban rendszerint ilyenkor egy idő után azok is esni kezdtek. A részvénypiacok lehetnek olcsók is és drágák is, nézőpont kérdése, milyen időtávra, milyen mutatók alapján hasonlítunk össze. Pár évtizedes távlatban, P/E alapon az átlagoshoz közeli a részvények értékeltsége. Ha viszont nagyon hosszú időre, 200 évre nézünk vissza, akkor nem tekinthetők drágának. Ma a részvények osztalékalapon a fejlett országokban egy ideje ismét többet ígérnek, mint az állampapírok, pedig korábban sok-sok évig fordított volt a helyzet.

Tehát a részvények értékeltsége rövid távon felfutott ugyan P/E-alapon, de történelmi összehasonlításban alacsony. Jó a részvénypiaci hangulat, alacsony kockázatot áraznak a befektetők, ami várhatóan addig marad fenn, amíg a jegybankok biztosítják hozzá a muníciót – mondta az igazgató.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10810 10770 10840 -0,73% 10805 10810 176 341 145 Ft 2022-12-02 09:20:23
MOL 2824 2812 2840 -0,42% 2822 2830 14 050 482 Ft 2022-12-02 09:20:45
MTELEKOM 332 332 335 -0,15% 332 334 625 611 Ft 2022-12-02 09:13:59
RICHTER 8455 8410 8485 -0,53% 8455 8480 33 978 640 Ft 2022-12-02 09:16:20
OPUS 126 126 127 +0,32% 126 127 2 494 681 Ft 2022-12-02 09:01:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Befektetési alapok Így alakultak a befektetési alapok múlt heti forgalmai
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 08:14
Az Ingatlan/Közvetlen kategória volt az elmúlt hét vesztese, a Kötvény/Rövid kötvény kategória viszont népszerű volt a vevők körében.
Befektetési alapok Lesznek még kellemetlen meglepetések, amelyek felhajthatják a gabonapiaci árakat
Csabai Károly | 2022. augusztus 31. 05:24
Immár nyolcadik alkalommal győzött a Legjobb Árupiaci Alap kategóriában az OTP Föld Kincsei Alap. Ez adta az apropót ahhoz, hogy beszélgessünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a már a háború kirobbanása előtt is, de azután csak még inkább fókuszba került nyersanyagpiacokról.
Befektetési alapok Összeolvadtak a Magyar Bankholding alapkezelői
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 12:00
Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése.
Befektetési alapok „Ez még nem az az időszak, amikor érdemes a pénzünk nagy részét részvényekben kockáztatni”
Csabai Károly | 2022. augusztus 23. 05:21
Túlzás nélkül állítható, hogy Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója tarolt a Klasszis 2022 díjátadó gálán. Az Év Portfoliómenedzsere lett, az általa kezelt alapok közül pedig az OTP Klímaváltozás a Legjobb Globális Részvényalap, míg az OTP Trend Alap A sorozat az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja lett – előbbi e címet sorrendben hatodszorra gyűjtötte be.
Befektetési alapok Jöhet a tőkevédett alapok reneszánsza, egyre több az ESG-alap
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 05:41
A magasabb kötvényhozamoknak köszönhetően a befektetési alapok sokkal jobb teljesítménnyel szolgálhatnak a befektetőiknek az idén, még ha ez egyelőre nem is látszik az adatokból. A tőkevédett alapok szektora is újjászülethet emiatt, új tematikus alapokat indítanak. Egyre több alapot alakítanak át ESG-szemléletűvé. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatójával.
Befektetési alapok Közel három százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:13
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 224 milliárd forinttal 7976 milliárd forintra nőtt július végére.
Befektetési alapok Hogyan lehetett befektetési alapokkal profitálni a forintgyengülésből?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 05:30
Számos hazai befektetési alap tart devizakötvényeket, külföldi részvényeket vagy árupiaci termékeket. Ezek hozamára a forintgyengülés, a dollár erősödése is rátett még egy jókora lapáttal, így az utóbbi egy-két évben igen jó hozamot tudtak elérni. A kötvény ismét vonzó befektetés lett. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary menedzsereivel.
Befektetési alapok Varga Zoltán: Felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. július 14. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 343,80 pontos, 0,88 százalékos emelkedéssel, 39 246,42 ponton zárt csütörtökön.
Befektetési alapok Ha a befektetésed ESG, sokat tettél a bolygóért, és még jó hozamod is lehet
Eidenpenz József | 2022. július 5. 05:17
Mit tehet egy kisbefektető a bolygó, a társadalom fenntartható fejlődéséért? Számíthat-e jó hozamra, aki ESG-alapból vásárol? Mitől lesz fenntartható egy ingatlanalap? Interjú a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójával, Simon Péterrel.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG