Pénzpiaci alap
Befektetési alapok Kötvényalapba fektetett? Így járt 
Eidenpenz József | 2023. február 20. 05:32
Bár a magyarországi kötvényalapok jelentős veszteségeket szenvedtek el tavaly, úgy látszik, már kifelé mennek a gödörből. Az utóbbi három és hat hónap a legtöbbjük számára pozitív eredményt hozott, a legfrissebb hozamok pedig már egyenesen vonzóak. Devizában vagy forintban érdemes megtakarítani?
Részvény / Deviza / Áru Mi jön a félelem éve után? Trump tőzsdebarát lesz? 
Eidenpenz József | 2019. január 22. 12:30
Tavaly mindentől megijedtek a befektetők, minden várakozást alulmúló, száz éve nem látott pocsék éve volt a tőkepiacoknak. Miután minden rosszat beáraztak, az idén megnyugvás következhet. Lassan jön a következő elnökválasztás az USA-ban, ami tőzsdebarát politikát szokott hozni – mondja a CIB Alapkezelő.
Részvény / Deviza / Áru Ütősen indult az év: hirtelen vonzóak lettek a befektetési alapok? 
Privátbankár.hu | 2018. február 16. 14:33
Januárban 1,2 százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, ami 73 milliárd forintos pluszt jelent.
Pénzügyi szektor Elképesztő, mennyi pénzt kezelnek befektetési alapok 
Privátbankár.hu | 2017. június 19. 17:09
Csak májusban 44 milliárd forinttal nőtt a vagyonuk.
Állampapír / Kötvény Rengeteg pénzt vettek ki a magyarok befektetési alapokból 
Privátbankár.hu | 2016. november 18. 12:27
Októberben mindössze 0,18 százalékos változást láthattunk a befektetési alapok vagyonában, ami 10 milliárd forintos csökkenést jelent.
Állampapír / Kötvény 33 milliárd forintot vettek ki befektetési alapokból a magyarok 
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 16. 13:17
Augusztusban 0,45 százalékos csökkenés volt a befektetési alapok vagyonában. A fejlett világ tőzsdéi stagnáltak, a fejlődő világ tőzsdéi némileg emelkedtek, a pesti börze pedig a kettő között félúton szerepelt. A devizapiacon a forint mind euróhoz mind a dollárhoz képest erősödött.
Befektetési alapok Ezeket a hibákat ne kövesd el, ha alapokba fektetsz - interjú 
Eidenpenz József | 2015. október 20. 12:28
A befektetési döntéseknél nagyon nagy a személyes kommunikáció szerepe, az Erste Alapkezelő rengeteg információval látja el a jó döntéshez azokat, akik ezt igénylik. Interjú Varga Zalán értékesítési igazgatóval.
Részvény / Deviza / Áru Hol van még itt rendes hozam széles e vidéken? 
Eidenpenz József | 2015. szeptember 21. 13:05
A történelmi tapasztalatok szerint egyáltalán nem olyan rossz a tőkepiacok teljesítménye az amerikai kamatemelés után, mint sokan gondolják – derült ki a Budapest Alapkezelő sajtóbeszélgetésén. A részvénypiacokat és a kötvénypiacokat sem feltétlenül érintette rosszul. A cég olyan alapokat válogatott össze, amelyeknek jó esélyük van a magyarországi minikamatok túlszárnyalására.
Befektetési alapok Ebből vitték el az emberek a legtöbb tőkét júliusban 
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 18. 11:12
Több mint 15 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapok vagyona júliusban a K&H Alapkezelő szerint, ami nem túl nagy összeg, hasonló az utóbbi hónapok eredményéhez. Viszont mostanában nem jellemző módon sokan pénzpiaci alapokba fektettek. Népszerűek a vegyes alapok és az abszolút hozamú alapok.
Befektetési alapok Visszaváltották a 300 alatt vett eurót?  
Eidenpenz József | 2015. június 3. 16:10
Kissé csökkentették az alapokban levő tőkéjük nagyságát a hazai befektetők, megfigyelhető egy lassú eltolódás a kockázatosabb alapok irányába, nyilván a siralmasan alacsony kamatok miatt. Az eurós alapokból sok pénzt vettek ki, valószínűleg azért, mert a hónap végén megdrágult az euró.
Befektetési alapok Ennyivel nőtt ápilisban a befektetési alapok vagyona 
Privátbankár.hu | 2015. május 18. 13:28
Áprilisban mind a hozamok, mind a tőkebeáramlás pozitív volt a hazai befektetési alapoknál – írja a Bamosz. A fejlett világ tőzsdéi enyhén, a fejlődő világ tőzsdéi jelentősen emelkedtek, de a magyar index ezeket jóval túlszárnyalta. A forint a dollárhoz képest erősödött, az euróhoz képest gyengült.
Befektetési alapok Ömlik a pénz az új ingatlanalapba, de erős a konkurencia 
Eidenpenz József | 2015. március 31. 10:40
A FHB új alapkezelő társasága három bankhálózatban is jelen van, de mindegyik helyen nagyon erős a helyi termékek és az állampapír konkurenciája. A nyilvános ingatlanalapba erősen áramlik be a pénz, a kezelésnél nagyon vigyáznak arra, hogy mindig sok likvid tőke maradjon. Az egyéni portfólió-kezelés alapokon keresztül történik.
Befektetési alapok Trendváltozás közeleg a befektetési alapok piacán? 
Privátbankár.hu | 2014. december 16. 14:11
Megállt a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán novemberben, ami elsősorban a hazai likviditási alapokból való tőkekiáramlás okozott. Ebben a hónapban összességében 32 milliárdnyi tőke távozott az alapokból, ezen belül kimagaslóan sok pénz a pénzpiaci / likviditási alapokból.
Befektetési alapok Itt az euró-befektetések reneszánsza és a bankbetétek újjászületése? 
Eidenpenz József | 2014. június 12. 15:03
Májusban is több tízmilliárddal tovább nőtt a hazai befektetési alapok vagyona, de másfél éve ez volt a legalacsonyabb érték. A befektetők ezúttal több friss tőkét helyeztek el devizában, mint forintban, annak ellenére, hogy az euró a hónap során 300 forint felett maradt. Csak három alapfajta piaci részesedése nőtt az idén.
Befektetési alapok Vették, mint a cukrot – a 300 forinthoz közelítő euró már olcsónak számít? 
Eidenpenz József | 2014. május 15. 06:09
Újabb 65 milliárd forint érkezett a hazai befektetési alapokba áprilisban, ami kevesebb, mint az előző hónapokban, de így is jelentős összeg. Az abszolút hozamú, a rövid kötvény és a vegyes alapok voltak a legnépszerűbbek. Az előző hónapoktól eltérően most tízmilliárd forintos nagyságrendű összeget helyeztek el az alapokban devizában is.
Befektetési alapok Gazdagodunk? Ez volt a megtakarítók húsz leggyakoribb célpontja 
Eidenpenz József | 2014. február 11. 06:09
Az utóbbi hónapokban százmilliárdokat takarított meg a lakosság, ami főleg befektetési alapokba, állampapírokba ment, de még a bankoknak is jutott belőle. A január is jó hónap volt, főleg az abszolút hozamú alapokat, a rövid kötvényalapokat és a vegyes alapokat keresték.
Befektetési alapok Na kinek hozott újabb százmilliárdot a december? 
Eidenpenz József | 2014. január 8. 06:10
Decemberben a befektetési alapok vagyona újra szépen növekedett, 102 milliárd forint friss pénz érkezett hozzájuk. Az egész évben egyharmadával, 1056 milliárddal nőtt a tőkéjük, miközben a bankbetétekből 839 milliárdot vittek el csak az első 11 hónapban a magánszemélyek. Egész évben az abszolút hozamú alap és a rövid kötvényalap volt a sláger.
Befektetési alapok Alacsony kamatok ellen államkötvény-alapba érdemes fektetni – interjú 
Privátbankár.hu | 2013. december 2. 06:10
A korábban megszokott bankbetétek, pénzpiaci alapok alacsony kamata miatt érdemesebb alternatívákat keresni. A pénzpiaci alapok hozama már csak 2,5 százalék körüli, a tőkevédett alapok is kihívásokkal néznek szembe, a hosszú magyar kötvények ígéretesebbek. Interjú Czifra Gáborral, a Takarék Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Mitől félünk? Tavaly nyár óta nem vettünk ennyi devizát 
Eidenpenz József | 2013. november 7. 06:11
Szép összeget, 109 milliárd forintot helyeztek el októberben a befektetési alapokban, ami május óta nem látott érték. Ebből 44 milliárd forint devizában volt, ami pedig tavaly augusztus óta nem fordult elő. Még érdekesebb, hogy ezúttal több dollárt spájzoltak be, mint eurót.
Befektetési alapok Jó akciós kamatokról még évekig ne álmodjunk! 
Eidenpenz József | 2013. október 29. 06:10
A tranzakciós adó jobbágyhűséget okoz. Még évekig eltarthat az alacsony kamatok korszaka, amikor a bankok sem versenyeznek különösebben az ügyfelek pénzéért. A befektetési alapoknak mindez jól jöhet. Ragaszkodunk a forintunkhoz, ezért a külföldi alapkezelők alig tudnak labdába rúgni – mondták el alapkezelők.
Befektetési alapok Buborban az igazság – ennyit hozhat a pénzed az alapban  
Eidenpenz József | 2013. október 17. 14:13
A banki kamatok továbbra is rekord alacsony szinten vannak, az ügyfelek nagy része inkább máshová viszi a pénzét, mint a befektetési alapok. De jó lesz-e ez nekik, mi várható most az alacsony kockázatú befektetési alapoktól?
Befektetési alapok Több állampapírt, eurót és dollárt tettünk félre szeptemberben 
Eidenpenz József | 2013. október 15. 15:30
A korábbi hónapoknál alacsonyabb, de így is jelentős összeget, 39 milliárdot helyeztek el hazai befektetési alapokban szeptemberben. Ebben a hónapban az állampapírok jártak csúcsra, oda ennek többszöröse érkezett. Szerették az eurót és a dollárt.
Befektetési alapok Mit válasszanak, akik most mennek át betétből befektetési alapba? 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 25. 07:00
Havonta tízmilliárdok távoznak a bankbetétekből az alacsony kamatok miatt és mennek át befektetési jegyekbe. Meddig tarthat ez a folyamat? Sokan most találkoznak először az alapokkal, mit érdemes tudniuk? – kérdeztük Forián Szabó Gergelytől, a Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójától.
Befektetési alapok Befektetési alapok: hova menekülhetünk a kamat megsarcolása elől? 
Eidenpenz József | 2013. augusztus 7. 14:35
Mely alapok lesznek EHO-mentesek, azaz felelnek meg annak az új adókedvezménynek, amely szerint a többségében állampapírokba fektető alap hozama nem EHO-köteles? Erről kérdeztük a magyarországi alapkezelőket. A válaszadók többsége gyorsan átalakítja 1-2 alapját, más inkább a magas hozamra koncentrál.
Karrier Hárommillió is lehet - hogyan spóroljunk gyerekeink tandíjára? 
Privátbankár.hu | 2013. július 22. 09:30
A diploma megszerzése egyre nagyobb terhet jelent, de megéri, mert a diplomások sokkal többet keresnek. Az Aegon Alapkezelő azt vizsgálta, hogy mekkora összegű rendszeres havi megtakarítással jön össze akkora összeg az érettségire, amekkora elegendő a tanulás finanszírozásához. Bizonyos esetekben már havi 6000 forint is elegendő lehet.
Befektetési alapok Mire gyűjtene? Tippek a spóroláshoz 
Privátbankár.hu | 2013. május 28. 14:49
A pénzügyi, befektetési és biztosítási szolgáltatások egyre komplexebbé váltak az elmúlt években, hiszen az embereknek is egyre összetettebb megoldásokra van szükségük a különböző élethelyzetekben és az egyre bizonytalanabb gazdasági körülmények között.
Befektetési alapok Több lesz a jövedelmünk, de vajon elköltjük-e? 
Eidenpenz József | 2013. május 28. 13:22
Az idén több jövedelem maradhat a háztartásoknál az alacsony infláció mellett, ám nem biztos, hogy ezt fogyasztásra költik majd és ösztönzi a gazdasági növekedést. A pénzpiaci alapok hozama is követi a kamatszint csökkenését, így ez az alapfajta nem válasz az alacsony kamatokra. A részvénypiacok már nem olcsók, de nem is túl drágák.
Befektetési alapok Mit ígérnek a bankszámlák legádázabb vetélytársai? 
Eidenpenz József | 2013. május 16. 06:15
Hiába menekülnek sokan a kamatcsökkenés miatt a lekötött bankbetétekből a likviditási alapok jegyei felé, azok hozama hasonlóképp süllyed, így nem biztos, hogy többet fognak hozni. Folyószámlának viszont nagyon jók a mostani hozamszinttel is.
Befektetési alapok „Szerethetik-e a magyar háziasszonyok a tőkevédett befektetési alapokat?” 
Eidenpenz József | 2013. május 2. 12:59
Ezt a címet adta a PSZÁF sajtóbeszélgetésének, amiből már eleve érződik némi kételkedés. A kisbefektetők 83 százaléka ugyanis nem érte el az öt, felük pedig a három százalékot sem éves szinten a tőkevédett alapokkal, ráadásul tíz százalék feletti hozamot csak négy alap tudott felmutatni több év alatt.
Részvény / Deviza / Áru Alacsonykamat-mizéria: vigyázat, a nyugodt alvás korlátozott hozammal jár 
Privátbankár.hu | 2013. április 29. 09:36
Az egyre alacsonyabb kamatok miatt sokan keresnek alternatívákat a bankbetétekkel szemben. A befektetési alapok jelentik az egyik utat, ahol a kínálat hatalmas, a legnépszerűbb a befektetők körében a két véglet, a legrizikósabb és a legbiztonságosabb. A biztonságos formák hozama azonban alacsony lehet.
Befektetési alapok Tombol az alapos láz a siralmasan alacsony kamat miatt 
Eidenpenz József | 2013. április 4. 06:11
A siralmasan alacsonynak tűnő banki kamatok miatt óriási összeget, 169 milliárd forintot helyeztek el egyetlen hónap alatt befektetési alapokban. A tömegek a forintjukat tették oda, a devizájukat viszont inkább elvitték, valószínűleg eladási céllal.
Befektetési alapok Özönlik a pénz a befektetési alapokba 
Eidenpenz József | 2013. március 8. 18:06
Több éve nem látott nagyságú összeget fektettek februárban a hazai alapokba, ráadásul egy erős január után. Ebben nagy szerepe lehet a kamatcsökkentésnek és a jó tavalyi hozamoknak is. Kérdés, mi lesz, ha elromlik a hangulat a tőkepiacokon, a múltban ugyanis a kisbefektetők sokszor rosszkor szálltak ki.
Befektetési alapok Szebbnél szebb növekedési számok a befektetési alapoknál 
Privátbankár.hu | 2013. február 20. 15:40
Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán januárban is, szépen kezdődöt a 2013-as esztendő. A hónap nyertesei abszolút az abszolút hozamú alapok, két számjegyű volt a gyarapodás, 11,81 százalék. A kötvényalapok vagyona is 9,4 százalékkal emelkedett.
Befektetési alapok A 10 legnagyobb hazai alap így mesél: csak semmi kockázatot, kérem 
Eidenpenz József | 2013. február 20. 06:06
Húszmillió forintos darabáron számolva majdnem tizenhatezer családi házat, azaz egy egész hazai kisvárost meg lehetne vásárolni a legnagyobb hazai befektetési alap 319 milliárd forintos vagyonából. A legnagyobbak jól jelzik, milyen a hazai befektetői mentalitás: csak semmi kockázatot, kérem, magyarok vagyunk.
Befektetési alapok Amikor a díjat mi kapjuk - egy százalékot fizet az ügyfeleknek az Aegon 
Privátbankár.hu | 2013. február 1. 13:36
Az elmúlt év nagyon sikeres volt a befektetési alapok számára, vagyonuk feltehetően a jó hozamok miatt nőtt. Az Aegon Alapkezelő szerint az alapok versenyképesek lehetnek a bankbetétekkel és az állampapírokkal is. Az újonnan számlát nyitó ügyfeleknek februárban egy százalék extrahozamot ír jóvá.
Befektetési alapok Ez jó hónap volt: Oktoberfest a magyar befalap-piacon 
Privátbankár.hu | 2012. november 21. 14:11
Október igazán megörvendeztethette a hazai befektetőket. A világ tőzsdéi - köztük a fejlődő országok is - enyhén csökkentek, de a magyar index emelkedett. A forint is erősödött mind a dollárhoz, mind az euróhoz képest. A jókedv és a gyarapodás a befektetési alapok piacán is érezhető volt.
Befektetési alapok Olcsó volt, hát felfedezte az amerikai dollárt a magyar lakosság 
Eidenpenz József | 2012. november 9. 15:30
Októberben volt a legolcsóbb az amerikai dollár már több mint egy éve, a lakosság pedig 8,6 milliárd forint értékű dollárt helyezett el csak a hazai befektetési alapokban. Az euró is eléggé népszerű volt, több mint tízmilliárd ment oda. Leginkább megint a legalacsonyabb kockázatú alapokat kedvelték, de ismét nagyon népszerű volt a másik véglet is, az abszolút hozamú alapok világa is.
Befektetési alapok Szeptemberben már nem euróban takarékoskodott a lakosság 
Eidenpenz József | 2012. október 3. 15:51
A nyilvános befektetési alapok vagyona szeptemberben 52,7 milliárd forinttal bővült, a növekedés nagy része júliussal és augusztussal ellentétben forintban elhelyezett megtakarítás volt, nem euró. A befektetőknek másrészt igen jó hónapjuk volt, az árfolyamváltozások ugyanis 26,5 milliárd forinttal növelték a vagyonukat.
Befektetési alapok Euróőrület: a lakosság nem igazán bízott a forintban augusztusban 
Eidenpenz József | 2012. szeptember 10. 06:40
A hazai befektetési alapok szépen gyarapodtak augusztusban, de ami igazán feltűnő, hogy számításaink szerint kiemelkedő rekordösszeg, 41 milliárd forint ment devizába, a forintos alapokból pedig határozottan inkább elvitték a pénzt. Eurót 36 milliárd értékben, dollárt pedig ötmilliárdnyit helyeztek el az alapokban, leginkább megint a legalacsonyabb kockázatú, folyószámlaszerű pénzpiaci konstrukciókban.
Befektetési alapok Júliusban is nagyon vették az eurót a magyar kisbefektetők 
Eidenpenz József | 2012. augusztus 6. 06:11
Az előző hónapban a júniusinál jóval magasabb összegű, 16,3 milliárd forintnyi eurót helyezett el a lakosság a hazai befektetési alapokban, biztosan nem függetlenül attól, hogy közel egy éve nem látott alacsony szinten volt az árfolyama. Forintban is nőttek az alapokban levő megtakarítások, a bő két éves csúcson levő dollárból viszont kiáramlott az alapokból. Szerették a pénzpiaci és a tőkevédett alapokat, köztük az olimpia-tárgyúakat.
Befektetési alapok Lehull a lepel: mennyibe került neked, hogy tavaly befektetési jegyed volt? 
Eidenpenz József | 2012. július 26. 13:07
A PSZÁF közzétette a hazai befektetési alapok tavalyi teljesköltség-hányadosát, amely megmutatja, hogy a tőkére vetítve mennyi volt az átlagos költség. A szórás hatalmas, nullától 18 százalékig terjed, az átlag 1,81 százalék, de a legelterjedtebb pénzpiaci alapoknál csak 1,15 százalék. Miután már a mögöttes alapok költségeivel is számolni kell, kibújt a szög a zsákból: az alapok alapjai drágábbak, mint a többi.
Részvény / Deviza / Áru Kiszálljak? Ne szálljak? Kaszáljak? Kisbefektetői dilemmák nyaralás előtt 
Eidenpenz József | 2012. július 16. 14:30
A tőzsdéző kisbefektetők nyaralás előtt inkább felszámolják a kockázatosabb pozícióikat, vagy megtartják nyaralás alatt is? Aki felszámolják, azok milyen alacsony kockázatú eszközökbe menekítik a pénzüket? Mennyire csökken nyáron a hazai kisbefektetők aktivitása, befolyásolja-e ez az árfolyamokat? Mennyire jellemző, mennyire hatékony, hogy nyaralás alatt is tőzsdéznek, és lehet-e így egyáltalán pihenni?
Befektetési alapok A gyengülő forint és a süllyedő tőzsdék ellenére stagnáltak az alapok 
Privátbankár.hu | 2012. június 20. 13:20
Májusban a tőzsdék estek, a forint gyengült, különösen a dollárhoz képest. Ennek ellenére a befektetési alapok vagyona alig csökkent, sőt a legbiztonságosabb alapoknál – mint a likviditási, tőkevédett – nagyobb méretű tőkebeáramlást is láthattunk, főleg euróban. A zártkörű alapoknál még mindig tart a pénzkivonás, de már az utolsó tételek kerültek sorra.
Befektetési alapok Alapok: megint búcsút intett pár tízmilliárd forint 
Privátbankár.hu | 2012. május 17. 13:07
Áprilisban vegyes volt a kép a pénz- és tőkepiacokon, de a világ tőzsdéi gyengültek. Mindez nem kedvezett a hazai befektetési alapoknak, néhány üdítő kivételtől eltekintve a befektetők inkább visszaváltották papírjaikat. A zártkörű alapoknál, amelyek nagyrészt az államosított magánnyugdíj-vagyonban találhatók, még mindig tart a pénzkivonás, bár már csökken a nagysága.
Befektetési alapok A végtörlesztés után is zsugorodnak a befektetési alapok 
Eidenpenz József | 2012. május 11. 12:45
A végtörlesztés befejeződésével töredékére esett vissza a hazai alapokból havonta távozó tőke értéke, de nem szűnt meg teljesen a kiáramlás: áprilisban újabb 10,8 milliárd forint távozott. Elsősorban a bankbetét-szerűen használt pénzpiaci alapok zsugorodtak, néhány magasabb kockázatú termék népszerűsége azonban növekedett, mint a hedge fund-szerű abszolút hozamú alapoké.
Befektetési alapok Növekvő vagyonnal zártak februárban a befektetési alapok 
Privátbankár.hu | 2012. március 20. 08:08
A Bamosz tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 10 milliárd forinttal, azaz 0,3 százalékkal növekedett februárban, ami egyrészt a 23 milliárd forintos nettó visszaváltásokból adódik, másrészt pedig az egyes alapok pozitív teljesítményéből. Az alapok jó teljesítménye növekedésbe fordította a befektetési alapok vagyonát. A hónap végén a Bamosz tagok összesen 3.193 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ennyi eurót és dollárt tett félre a lakosság februárban 
Eidenpenz József | 2012. március 14. 13:38
Februárban több mint 11 milliárd forintnyi devizát helyeztek el az ügyfelek a hazai befektetési alapokban, az euró és a dollár nagyjából hasonló arányban volt kedvelt. A végtörlesztési hajrá lecsengésével töredékére esett vissza a pénzkivonás a befektetési alapokból, de így is megközelítette a 19 milliárd forintot. Sok pénzt vontak ki a pénzpiaci és az ingatlanalapokból.
Befektetési alapok A lakossági befektetők felé szeretne nyitni a Generali Alapkezelő 
Privátbankár.hu | 2012. február 28. 11:17
A Generali Alapkezelő új stratégia megvalósításába kezdett, amelynek célja, hogy a lakossági befektetőinek a teljes kezelt vagyonhoz viszonyított aránya középtávon 25-30 százalékra bővüljön. Ezzel összhangban az alapkezelőhöz csatlakozik márciustól portfólió-menedzserként Malinovszky Melinda, aki az alapkezelő kötvény- és abszolút hozamú portfólióinak kezelését végzi majd.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG