9p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Havonta tízmilliárdok távoznak a bankbetétekből az alacsony kamatok miatt és mennek át befektetési jegyekbe. Meddig tarthat ez a folyamat? Sokan most találkoznak először az alapokkal, mit érdemes tudniuk? – kérdeztük Forián Szabó Gergelytől, a Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójától.

– Körülbelül egy éve tart az a folyamat, hogy a kamatok egyre alacsonyabbak, a lakosság egyre inkább hátat fordít a bankbetéteknek és befektetési jegyeket meg állampapírokat vásárol. Meddig mehet ez így tovább?

– A kamatcsökkentési sorozat még nem ért véget teljesen, bár a végéhez közeledik. Ilyenkor sok befektető a visszatekintő hozamokat nézi, ahol ez rendelkezésre áll. Előretekintve a bankbetétek kamatai jelentenek kiindulópontot. Szokni kell még ezeket a hármassal kezdődő betéti kamatokat. Pedig még a mostaninál is lejjebb mehetnek a fix banki ajánlatok.

Egyelőre a bankok többségének nincs szüksége forintforrásra, ezért sincs komoly küzdelem a betétekért. A bankok mérlegében zajló átrendeződés keretében a tőke a betétekből az egyéb megtakarítási formák felé terelődik, ennek a folyamatnak az egyik nyertese a befektetésialap-szegmens.

– A forinthitelek kamata 8-10 százalék, elég nagy a különbség, tudnának többet fizetni a bankok a betétekre, ha nagyon akarnának? Beleférne a marzsukba?

– Amögött, hogy a bankrendszernek nincs szüksége új forintforrásokra, elsősorban az a jelenség húzódik, hogy a hitelezési aktivitás évekig nagyon nyomott volt, a jelenlegi élénkülésből pedig jelentős részt képvisel a jegybanki forrásból finanszírozott Növekedési Hitelprogram. Utóbbihoz nincsen szükség lakossági megtakarításokra, bankbetétekre.

– Akkor a kamatok még feltehetően sokáig alacsonyak maradnak?

– Igen, Magyarországon is hozzá kell szokni az alacsonyabb kamatszinthez.

– Azok, akik a visszatekintő hozamokat nézik, nem fogják úgy érezni, hogy becsapták őket vagy pórul jártak, amikor nem fogják ugyanazt viszontlátni a jövőben?

– A visszatekintő hozam önmagában kevés információval bír, különösen amikor jelentősen változik a kamatkörnyezet. Ahol nincsen előre meghirdetett fix kamat vagy hozamígéret, ott elsősorban azt kell megnézni, hogy milyen kockázatvállalás jellemzi az alapot, milyen befektetésekből áll a portfólió.

A magasabb hozampotenciálnak mindig „ára van”: a betéti kamatok feletti hozamok elérése érdekében kisebb-nagyobb árfolyam-ingadozásokat is el kell tudni viselni. Napjainkban nem érdemes olyan illúziókat kergetni, hogy minimális kockázatvállalás mellett is elérhetők a korábban megszokott évi 8-10 százalékos hozamok. Annak az időszaknak vége.

– A Pioneer Alapkezelőhöz mennyi friss tőke érkezett tavaly nyár óta?

– Tavaly nyáron indítottuk ez első abszolút hozamú alapunkat, amit azóta 2 újabb követett, napjainkban közel 30 milliárd forintra nőtt az állományuk. Ezen felül még a pénzpiaci alapunk is nagyon népszerű volt: tavaly nyár óta több mint 30 milliárd forintnyi friss tőke érkezett a befektetőktől ebbe az alapba.

– Ilyen helyzetben milyen alapokat ajánlanak a befektetőknek?

– A befektetők továbbra is viszonylag óvatosak, elsősorban az alacsonyabb kockázatú alapokat keresik. Nálunk eddig a pénzpiaci alap és az alacsonyabb kockázatú abszolút hozamú alapok voltak népszerűek, de a közeljövőben nagyobb tőkebeáramlást várunk a most induló rövid kötvény alapunkba. Ez a szegmens eddig hiányzott a palettánkról, de a változó piaci környezetben nagyon időszerűvé vált a Pioneer Rövid Kötvény Alap elindítása.

A napjainkra kialakult alacsony pénzpiaci kamatszint, illetve az ezzel párhuzamosan meredekebbé váló hozamgörbe azt eredményezi, hogy a bankbetétek feletti hozamok elérése érdekében érdemes lehet elmozdulni az 1 évnél hosszabb befektetések irányába. Egy 1,5-2 éves kötvény ma érdemben magasabb hozam mellett forog, mint a rövid állampapírok (pl.diszkontkincstárjegyek). Ugyanakkor a rövid kötvényalapok kockázata a pénzpiaci alapoknál valamivel magasabb, de ez még mindig egy tolerálható mértéket jelent.

 

Emellett, ugye, van még egy fontos dolog, az augusztus hónap hozott nekünk egy EHO-t, emiatt is időszerű a kötvényalap. (EHO: Egészségügyi Hozzájárulás – a szerk.) A pénzpiaci alapunkat is úgy alakítottuk át nagyon gyorsan, hogy megfeleljen az EHO-mentesség követelményének. A rövid kötvényalap pedig, amelynek jegyzése most indul, szintén EHO-mentes lesz.

Ehhez annyi kompromisszumot kell kötni, hogy 80 százalékban forintban kibocsátott európai, vagyis praktikusan magyar állampapírokat kell tartani. Le kell mondani a nemzetközi diverzifikációról, de úgy éreztük, hogy most többet nyom a latban az EHO-mentesség.

– Milyen időtávra ajánlható az alap?

A Pioneer Rövid Kötvény Alap legalább egy éves horizonton gondolkodva már ajánlható. Azt tapasztaljuk, hogy a hazai befektetők befektetési horizontja még mindig viszonylag rövid, a befektetők nem szeretnek hosszú időre elköteleződni. Ez az egy éves ajánlott minimális tartási idő az ügyfelek többsége számára vállalható.

– Kik jelentik a fő célcsoportot?

Sokan vannak, akik most találkoznak először befektetési alapokkal, eddig a bankbetét jelentette számukra az egyetlen megtakarítási formát, de elégedetlenek a banki kamatokkal. Számukra ez egy jó lehetőség lehet. Az alapnak egyébként, ami a hazai piacon ritkaság, lesz egy évente a hozamot kifizető sorozata is, azoknak, akik rendszeresen fel szeretnék venni a képződő hozamot.

– Az aktív, tapasztalt befektetőket mindig a holnapi árfolyamok érdeklik leginkább... A forinttal, a hazai részvényekkel, az OTP-részvénnyel kapcsolatban mi az előrejelzésük?

– A holnapi árfolyamokkal kapcsolatos klasszikus válasz, hogy ha tudnánk, sem mondanánk meg, illetve ha tudnánk, már nem itt ülnénk. De komolyra fordítva a szót: az euró-forint árfolyam az elmúlt hónapokban a 300-as szint bűvkörébe került, innen nagyon nehezen tűnik kimozdíthatónak. Nemzetközi összehasonlításban a forint nagyon jól állta a közelmúlt nemzetközi piaci viharait, a többi feltörekvő devizához képest az egyik legstabilabbnak mutatkozott.

Ebben feltehetőleg szerepe volt annak, hogy az elmúlt évek fájdalmas kiigazításának köszönhetően Magyarország makrogazdasági sérülékenysége sokat csökkent. Különösen a külső egyensúlyi mutatóink mutatnak jobb képet, ami komoly segítség volt a mostani korrekciós hullámban. A befektetők most ugyanis elsősorban azokat az országokat büntették, ahol komoly külső egyensúlyi problémák voltak. (A Privátbankár itt tudósított róla – a szerk.)

A forint ugyanakkor az erősödés irányában is lomhább, amit a csökkenő kamatfelárral lehet magyarázni. Ezen felül a piacon időről időre felröppennek olyan pletykák, hogy a kormány vagy az MNB tudatosan szeretné gyengíteni az árfolyamot. Egyelőre ez piaci árfolyamban kevéssé tükröződik.

– Ennek van egy pszichológiai vetülete is, nemrég meglepődtem azon, hogy a 290-es keresztárfolyamot már valaki erős forintnak nevezte.

– A gazdasági és piaci szereplők kezdenek hozzászokni a gyengébb árfolyamhoz, emellett a jegybankárok toleranciasávja is valószínűleg eltolódott. Örök vita, hogy a forint gyengítése növekedési szempontból hozhat-e ez valamit az ország konyhájára vagy sem, az én véleményem az, hogy ettől nem várhatunk érdemi növekedési többletet, stabilitási szempontból pedig egyértelműen negatív hatása lenne egy ilyen próbálkozásnak.

– A gazdasági növekedés mikor indul?

– A számok alapján már elindult, az előző negyedévhez képest számított gazdasági növekedés második alkalommal emelkedett. Nem túl acélos, de legalább pozitív. Az év végén a tavalyi gyenge bázis lendíthet az év/év alapú növekedésen. Jövőre további gyorsulás várható, javuló külső környezet és élénkülő belföldi felhasználás mellett 2014-ben a 2 százalék körüli bővülés is reális lehet. Hosszabb távon ugyanakkor aggasztó a magánszféra beruházásainak alacsony szintje, ami a régió országaihoz képest tartós leszakadást eredményezhet.

– Indítanak még másik új alapot is mostanában?

– Igen, Flotta Abszolút Hozamú Alapok Alapja néven, amely hazai és nemzetközi abszolút hozamú stratégiákat ötvöz majd, elsősorban a Pioneer hazai és külföldi alapjaiból válogatunk. Ez annyiban lesz újdonság a hazai piacon, hogy a hazai alapkezelők általában a hazai abszolút hozamú stratégiákat gyúrják össze egy alapba. Miután a Pioneernak erős nemzetközi háttere van, ezért úgy gondoltuk, a hazai ügyfelek számára a hazai abszolút hozamú alapjainkon kívül érdemes lehet a külföldi csapatok stratégiáiból is kiválogatni az izgalmasabbakat.

– A sok különböző mögöttes alap miatt kiegyensúlyozott lesz majd az árfolyam-alakulás?

– A befektetés valóban több lábon fog majd állni, ami csökkenti a kockázatot, ugyanakkor az alapban lévő stratégiák között lesznek magas kockázatúak is. Összességében az alap közepes kockázatú lesz. Az elsődleges cél, hogy legyen benne hozamtermelő képesség, emiatt a kiegyensúlyozott áralakulás nem vállalható. Az óvatosabbaknak több más lehetőséget tudunk kínálni, mint például a rövid kötvényalapot, vagy az alacsonyabb kockázatú abszolút hozamú alapjainkat.

(X)

A befektetési jegyek forgalmazója az UniCredit Bank Hungary Zrt. (tev. eng. sz.: I-1523/2003.), a Budapesti Értéktőzsde tagja. Jelen figyelemfelhívás a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény értelmében kereskedelmi kommunikációnak minősül. Jelen figyelemfelhívás nem ad teljes körű információt, nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. Befektetési döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje a befektetés tárgyát, kockázatát és díjait, melyekről az alapok PSZÁF által jóváhagyott hivatalos Tájékoztatója és Kezelési Szabályzata (elérhető az alapkezelő (www.pioneerinvestments.hu) és a forgalmazó honlapján (www.unicreditbank.hu)), valamint a forgalmazó mindenkori aktuális Kondíciós listája és Üzletszabályzata (hozzáférhető a forgalmazási helyeken és a forgalmazó honlapján) ad részletes tájékoztatást.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13330 13330 13505 +0,23% 0 0 3 336 943 145 HUF 2023-10-02 17:05:25
MOL 2764 2752 2800 -1,07% 0 0 525 565 892 HUF 2023-10-02 17:05:25
MTELEKOM 548 538 557 +1,48% 0 0 335 383 037 HUF 2023-10-02 17:05:04
RICHTER 8850 8850 9055 -0,73% 0 0 2 064 103 305 HUF 2023-10-02 17:08:43
OPUS 359 359 378 -2,31% 0 0 528 945 959 HUF 2023-10-02 17:11:32
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Wealth Office az Equilor Alapkezelőnél: a privátbanki szolgáltatáshoz hasonló kényelem, csak még annál is magasabb szinten
Csabai Károly | 2023. július 26. 10:15
Wealth Office néven idehaza egyedülálló szolgáltatást indított el tavaly ősszel az Equilor Alapkezelő Zrt. a legalább 400 millió forintos megtakarítással rendelkezőknek. A szolgáltatás lényegéről, annak közel egyéves eddigi tapasztalatairól beszélgettünk Pillár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával és Dobó Istvánnal, az Equilor Wealth Office igazgatójával.
Befektetési alapok Naponta közel 28 milliárd forintot tettek félre a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. július 14. 12:55
Egyetlen hónap alatt 833 milliárd forintot raktak különböző befektetési alapokba a magyarok. 
Befektetési alapok Mit várhatunk most az ingatlanalapoktól?
Eidenpenz József | 2023. július 3. 18:04
Hogyan növeli az infláció egy ingatlanalap hozamát, lehet-e bérleti díjakat emelni, esnek-e az ingatlanárak, milyen mély nyomokat hagyott a Covid? Lehet-e kapni a korlátozott mennyiségű ingatlanbefektetési jegyekből, és mi az értelme a devizafedezésnek? Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő értékesítés-támogatási vezetőjével.
Befektetési alapok A magyar politikai kockázat ára – interjú
Eidenpenz József | 2023. június 26. 09:47
Az Év Feltörekvő Alapkezelője defenzív részvényeket vásárol, olcsó részvényeket keres, tavaly ősszel sok ilyen akadt, ma kevésbé. Ide tartoznak a magyar papírok is, de a kiszámíthatatlan gazdasági helyzet és adóztatás miatt a magyar részvények nagy diszkontot érdemelnek, kérdés, mekkorát. Interjú és videopodcast Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő vezérigazgató-helyettesével, az Expedíció Alap portfóliókezelőjével.
Befektetési alapok Merre tovább, ingatlanalapok?
Eidenpenz József | 2023. június 23. 15:31
Tavaly a tőkepiaci turbulenciák ellenére is jó, többnyire két számjegyű hozamot értek el a hazai ingatlanalapok. Mi volt ennek az oka? Fennállnak-e még a kedvező körülmények, amelyek ezt előidézték? Mehet-e ez így tovább? – kérdeztünk alapkezelőket.
Befektetési alapok Ezek most a legnépszerűbb befektetési alapok
Eidenpenz József | 2023. június 21. 05:51
Milyen alapokat vesznek most a kisbefektetők, érdemes-e devizában takarékoskodni, keresik-e még az ESG-termékeket? Mitől maradt magas az ingatlanalapok hozama válság idején? Kiknek kedvez a magas kamat? Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Befektetési alapok Így védenek a reáleszközök az inflációtól - Klasszis podcast
Eidenpenz József | 2023. június 19. 15:33
Ha magas az infláció, akkor reáleszközökbe érdemes fektetni a nagykönyvek szerint, mint a részvények vagy az ingatlanok. De ez többnyire csak hosszabb távon működik, rövid távon gyakran nem. A rövid távú ingadozást, veszteséget láttuk tavaly, de a következő években jó hozamok jöhetnek - mondja Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő befektetési igazgatója, akit videópodcastunkban Eidenpenz József főmunkatárs kérdezett. 
Befektetési alapok Milyen devizaalapot, kötvényt és részvényt érdemes ma venni? Interjú
Eidenpenz József | 2023. június 12. 19:07
Hogyan élték meg a kisbefektetők a tavalyi viharos esztendőt, mely alapfajtákat keresik ma, és mennyire jók az elképzeléseik? Miért lehet jobb a magyar részvény, mint a külföldi? Érdemes-e ma devizában megtakarítani? Hogyan látja a piacokat az alapkezelő? Interjú Oszlay Péterrel, az Erste Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Csoda történt a magyar ingatlanalapokkal
Eidenpenz József | 2023. május 8. 05:49
Tavaly borzasztó év volt világszerte a tőkepiacokon, majdnem minden befektetési termék ára nagyot esett, a részvényeké, a kötvényeké, az ingatlanoké egyaránt. A magyar ingatlanalapok mégis bőven a vízvonal fölött tudtak maradni, sőt több közülük kétszámjegyű hozamot ért el. Hogyan lehetséges ez?
Befektetési alapok Ingatlanalap ingatlan nélkül, avagy az alapkezelési szabályok megkerülése
Dr. Gál István | 2023. április 24. 14:45
Ingatlanalap ingatlan nélkül?! A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti tevékenysége során már több alkalommal találkozott ezzel a jelenséggel, annak ellenére, hogy rendszeresen kommunikálja azon álláspontját, amely szerint egy ingatlanalapként bejegyzett befektetési alapnak mindenképpen tartalmaznia kell közvetlen ingatlanbefektetést (ingatlant). A befektető ugyanis joggal várja el, hogy amennyiben egy ingatlanalap befektetési jegyét vásárolja meg, akkor az alapban valóban szerepeljen ingatlan. Szerencsére ez a probléma a nyilvános ingatlanalapokat nem érinti, és a zártkörű ingatlanalapok esetében sem tekinthető általánosnak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG